- Köszönetek: 2
Rejtélyek Középföldéről
- Estel Adániel
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Gondolom, a Katekézisből... vagy nem?
Tulajdonképpen, ha ez említett dolgokat figyelembe veszed, igen.
Én még nem láttam leírva sehol... :shake: Pedig mindig patásnak, kecskelábúnak, szarvakkal rendelkezőknek mondják őket...
Pedig szvsz valószínű, hogy az emberi szem számára közönséges körülmények között éppúgy láthatatlanok, mint az angyalok...
A tüzet 'szeretik'? Az ördögök? Na, akkor most visszakérdezek: Te honnan veszed ezt?
[size=9:37qxd016]OFF: De azért, ugye becézhetlek tengerparti szellőcskének? [/size]
Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Brisa
- Nem elérhető
- Köszönetek: 0
Penngaladiel írta: Figyelj jobban, Brisa, mert leírtam
Te egy szintre veszed a Sátánt Istennel, és azalapján állítod föl a párhuzamot Melkorral.
A dualista világkép az, amely szerint jó és rossz két egyenlő hatalmú isteni lény harcol egymással, és úgy tűnik, sokan azt gondolják a kereszténységről, hogy az is ezt vallja. Pedig nem! Isten felette áll a Sátánnak, mert a Sátán Isten teremtménye. A Sátán egy angyal, aki fellázadt Isten ellen. Méghozzá hatalmas és szép volt, Lucifer, a Fényhozó, az Istent dicsérő angyalok vezetője. Lázadásába magával vitte az angyalok egyharmadát, ezeket nevezzük démonoknak, vagy magyar szóval ördögöknek. Lényegükben ezek ugyanolyan teremtmények, mint az angyalok, csak éppen ellene vannak Isten minden munkájának. És a Sátán egy közülük, csak ő a leghatalmasabb.
Tolkien világában hasonló a helyzet: Melkor egy az ainuk közül, és Ilúvatar a teremtője mindennek. Az ainuk Ilúvatar első teremtményei. Melkor fellázad, és később más ainukat (az ainut most gyűjtőfogalomként használom, mert szerintem a valák, maiák, Szauron és a balrogok is lényegileg ebből a "fajból" származnak eredetileg, csak hatalmukban, funkciójukban, illetve Ilúvatarhoz való viszonyukban különböznek egymástól, mint ahogy az angyaloknak is több rendjük van) magával visz a lázadásba.
Amit mondani akarok, az az, hogy Sátán úgy aránylik az ördögökhöz (démonokhoz), mint Melkor a balrogokhoz, de egyik sem úgy, mint Isten az angyalokhoz. Sátán lényegileg ugyanolyan szellemlény, mint a démonok, és Melkor is lényegileg ugyanolyan szellemlény, mint a balrogok. De Isten/Ilúvatar messze fölöttük áll. Ő a teremtő.
Remélem, így már érthető és elfogadható.
Aham. De hol írtam én olyat, hogy Isten és a Sátán egyenrangú lenne? Én arányokról beszéltem.
Amúgy te honnan szeded ezeket az infókat az ördögökről? A Bibliában nincs benne...
De tök jó, hogy működhet az elméletem ezek szerint.
És az nincs leírva, hogyan néznek ki az ördögök?
amani: Viszont két dologban tuti hasonlítanak, mégpedig abban, hogy 'szeretik' a tüzet és gonoszak.
Brisa
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Ankalimon
- Témaindító
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Esetleg felmerülhet, hogy Mordor más szolgái csónakokat, bárkákat készítettek elő a nazgulok számára Osgiliath-nál vagy Cair Andros-nál (bár ez utóbbinál őrség állt, és ha ők maguk láthatatlanok is voltak, a csónakokat biztos észrevette volna a sziget erődítményének őrsége), és ezek ott várták őket a folyóparton, bár ez némiképpen ellentmond annak, hogy láthatatlanul közlekedtek mindaddig, amíg a lovaikat át nem vették.
- keshu
- Nem elérhető
angwen írta: És mi a helyzet akkor a Brúinennél?
Aragornék tüzet gyújtottak!(úgy látszik a tűztől még mindig jobban félnek mint a víztől) :biggrin2:
"A haldoklás magánügy. Ne hörögjünk!"
- Penngaladiel
- Nem elérhető
Te egy szintre veszed a Sátánt Istennel, és azalapján állítod föl a párhuzamot Melkorral.
A dualista világkép az, amely szerint jó és rossz két egyenlő hatalmú isteni lény harcol egymással, és úgy tűnik, sokan azt gondolják a kereszténységről, hogy az is ezt vallja. Pedig nem! Isten felette áll a Sátánnak, mert a Sátán Isten teremtménye. A Sátán egy angyal, aki fellázadt Isten ellen. Méghozzá hatalmas és szép volt, Lucifer, a Fényhozó, az Istent dicsérő angyalok vezetője. Lázadásába magával vitte az angyalok egyharmadát, ezeket nevezzük démonoknak, vagy magyar szóval ördögöknek. Lényegükben ezek ugyanolyan teremtmények, mint az angyalok, csak éppen ellene vannak Isten minden munkájának. És a Sátán egy közülük, csak ő a leghatalmasabb.
Tolkien világában hasonló a helyzet: Melkor egy az ainuk közül, és Ilúvatar a teremtője mindennek. Az ainuk Ilúvatar első teremtményei. Melkor fellázad, és később más ainukat (az ainut most gyűjtőfogalomként használom, mert szerintem a valák, maiák, Szauron és a balrogok is lényegileg ebből a "fajból" származnak eredetileg, csak hatalmukban, funkciójukban, illetve Ilúvatarhoz való viszonyukban különböznek egymástól, mint ahogy az angyaloknak is több rendjük van) magával visz a lázadásba.
Amit mondani akarok, az az, hogy Sátán úgy aránylik az ördögökhöz (démonokhoz), mint Melkor a balrogokhoz, de egyik sem úgy, mint Isten az angyalokhoz. Sátán lényegileg ugyanolyan szellemlény, mint a démonok, és Melkor is lényegileg ugyanolyan szellemlény, mint a balrogok. De Isten/Ilúvatar messze fölöttük áll. Ő a teremtő.
Remélem, így már érthető és elfogadható.
- amanibhavam
- Nem elérhető
love is the shadow that ripens the wine
- amanibhavam
- Nem elérhető
- Brisa
- Nem elérhető
Penngaladiel írta:
Írtam egy szép hosszú elmélkedést, erre elveszettBrisa írta: A keresztény hit Sátánja, épp oly megfoghatatlan, mint maga Isten. Az ördög viszont nagyonis "lerajzolható" alak. Az én fejemben Sátán úgy aránylik az ördögökhöz, mint Isten az angyalokhoz, illetve mint Melkor a balrogokhoz.
Akkor röviden újra: az elmélet ott sántít, hogy mind a keresztény világkép, mind Tolkien szerint a Sátán/Melkor teremtmény. Bukott angyal/ainu. Tehát Isten és Sátán nem egyenlő hatalomban, és Ilúvatar és Melkor sem. Ha valakit érdekel, kifejtem bővebben, de most már nincs időm rá
Fejtsd ki lécci, mert ebből én még nem értem, hogy mitől sántít az elmélet.
Amúgy szerintem az a kérdés, hogy vannak-e ördögjei a Sátánnak.
Brisa
- Penngaladiel
- Nem elérhető
Írtam egy szép hosszú elmélkedést, erre elveszettBrisa írta: A keresztény hit Sátánja, épp oly megfoghatatlan, mint maga Isten. Az ördög viszont nagyonis "lerajzolható" alak. Az én fejemben Sátán úgy aránylik az ördögökhöz, mint Isten az angyalokhoz, illetve mint Melkor a balrogokhoz.
Akkor röviden újra: az elmélet ott sántít, hogy mind a keresztény világkép, mind Tolkien szerint a Sátán/Melkor teremtmény. Bukott angyal/ainu. Tehát Isten és Sátán nem egyenlő hatalomban, és Ilúvatar és Melkor sem. Ha valakit érdekel, kifejtem bővebben, de most már nincs időm rá
- Ulmo
- Nem elérhető
- Angwen
- Nem elérhető
"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)
- amanibhavam
- Nem elérhető
- Ulmo
- Nem elérhető
- Angwen
- Nem elérhető
- Ankalimon
- Témaindító
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
Sikerült hazaérnem. A kérdések topicban felmerült egy érdekes rejtély. Mivel a korábbi témáink úgyis kimerülőfélben vannak, érdemes lenne górcső alá venni.
Éowyn! írta: Ha a Gyűrűlidércek nem szeretik a vizet akkor hogy jöttek át az Anduinon mert ha jól tudom Osgiliathnál keltek át és ott akkor már nem volt híd. :bawling: :bounce: :hein:
Thaurwathiwen írta: Éowyn!: Ha nem tévedek akkor Osgiliathnál még volt híd. De ez nem biztos
Ancalimon írta: Eowyn:
Egyébként a Gyűrűlidércek a szárnyas szörnyeiken keltek át az Anduinon, az Osgiliathi hidat Faramír emberei elpusztították, ha jól emlékszem.
Éowyn! írta:
Ancalimon írta: Megnéztem pontosan. Osgiliath utolsó hídját Baramír és Faramír csapata rombolja le, amikor az ellenség elfoglalja Ithiliát (még mielőtt Boromír Völgyzugolyba indulna).
De a Gyűrűlidércek ezután keltek át az Anduinon, és ezután indultak a Megyébe,lovon, nem?akkor hogy keltek át a folyón lóval?mert akkor még nem volt szárnya micsodájuk :
(Bár nembiztos hogy jól emlékszem!mint már mondtam régesrég olvastam utoljára :bawling: )
Ez bizony nagyon rejtélyes. A GYU-ban semmi utalás sincs arra, hogy a hidak lerombolása után hogyan jutnak át a folyón. A Gyűrű keresésében egyetlen mondattal intézi el Tolkien mester: "The Lord of Morgul therefore led his companions over Anduin, unclad and unmounted, and invisible to eyes...". (A magyar fordításban ez a mondat sajnos értelemzavaró hibát tartalmaz szerepel: Morgul Ura tehát láthatatlanul és gyalogszerrel vezette társait az Anduin-hoz.
Azt is leírja a szöveg, hogy a lovakat a folyón úsztatva juttaták el a találkozási pontig. Mindenesetre arról egy szó sincs, hogy a láthatatlan és rettegéssel övezett nazgulok, egész pontosan hogy kelnek át az Anduinon...
- Angwen
- Nem elérhető
- Minerva
- Nem elérhető
"Kard vagyok a sötétségben! A falak őre vagyok! A tűz vagyok, amely elűzi a hideget! A fény, amely elhozza a hajnalt! A kürt, amely felébreszti az alvókat!"
- Ulmo
- Nem elérhető
Ha találsz valahol szabatos leírást a balrogokról (én sajna nem találtam ilyen szöveget), összevethetjük az ördögábrázolásokkal . Nekem az a gyanúm, hogy a balrogok megjelenését az ördögökről mintázták (pl a szarvukat)
- Brisa
- Nem elérhető
amanibhavam írta: azt írtad: a katolkius vallás Sátánja
akkor pontosítsunk: mit értesz ördög alatt?
Oké, akkor kifejtem elméletemet (ami persze nem több, mint egy spekuláció). A keresztény hit Sátánja, épp oly megfoghatatlan, mint maga Isten. Az ördög viszont nagyonis "lerajzolható" alak. Az én fejemben Sátán úgy aránylik az ördögökhöz, mint Isten az angyalokhoz, illetve mint Melkor a balrogokhoz. :evil3: [size=9:3ij2hzhq](Remélem, nem mondok túl nagy ostobaságot. )[/size]
Természetesen a balrogok inkább hasonlítnak az ördögökhöz, mint az angyalokhoz... Esetleg érdemes lehet összevetni a balrogok leírását egy ördög-ábrázolással.
Mit gondoltok?
(Estel: Rossz helyen keresed a választ... )
Brisa
- Estel Adániel
- Nem elérhető
(Hmmm... Hogy van a "Tengerparti Szellőcske" spanyolul?)Brisa írta: A Brisának van saját beceneve, amit már el tudnék viselni. De azt ki kell találni. )
Mornie utúlië! Believe and you will find your way
Mornie alantië! A promise lives within you now
- amanibhavam
- Nem elérhető
akkor pontosítsunk: mit értesz ördög alatt?
- Brisa
- Nem elérhető
amanibhavam írta: Mit értesz angol irodalom alatt?
Jó, nem csak angol. Bármi, amiből Tolkien meríthetett. (Talán nem is tudatosan.)
amanibhavam írta: a Sátán szvsz nem katolikus találmány, hiszen az Ószövetségben is jelen van
Hol írtam én olyat, hogy a Sátánt a katolikusok találták fel? 8O
Brisa
- amanibhavam
- Nem elérhető
a Sátán szvsz nem katolikus találmány, hiszen az Ószövetségben is jelen van
- Brisa
- Nem elérhető
Minerva írta: Ahá! Köszi! És becézni nem hagyod magad?
Középfölde legnagyobb rejtélye, hogy miért nem hagyom magam becézni... :evil3: Hagyjuk ezt a témát. (Amúgy azért, mert nem tetszenek a becenevek, amiket rámhúztok. A Brisának van saját beceneve, amit már el tudnék viselni. De azt ki kell találni. )
OFF vége.
Egy kicsit még visszatérnék a balrog szárnyainak kérdésére. Lehet, hogy hülyéseget mondok, de engem a balrogok emlékeztetnek az ördögökre.
Az angol irodalomban fellehető az ördög alakja? (Itt ugyanis én nem kimondottan a katolikus vallás Sátánjára gondolok.)
Brisa
- Minerva
- Nem elérhető
"Kard vagyok a sötétségben! A falak őre vagyok! A tűz vagyok, amely elűzi a hideget! A fény, amely elhozza a hajnalt! A kürt, amely felébreszti az alvókat!"
- Brisa
- Nem elérhető
Minerva írta:
Off: Miért? MIT jelent? 8OUlmo írta: OFF: Brisa, ne hagyd magad a neveddel kapcsolatban! Ha a többiek tudnák a jelentését, nem poénkodnának.
Hát kérlek szépen spanyolul a Brisa Tengerparti Szellőt jelent. Rövid i-vel
Ulmotól tudtam meg. Most már még jobban tetszik a nevem.
Brisa
- Minerva
- Nem elérhető
Off: Miért? MIT jelent? 8OUlmo írta: OFF: Brisa, ne hagyd magad a neveddel kapcsolatban! Ha a többiek tudnák a jelentését, nem poénkodnának.
- Angwen
- Nem elérhető
- Minerva
- Nem elérhető
- Ragoran
- Nem elérhető