Rosszfiúk Középföldén - A Tolkien Nap programja

700x350

A kép Mihályi Anita műve. További munkái elérhetőek itt: https://www.facebook.com/pageTHUBAKABRA/

A Long-expected Party, azaz Rég Várt Ünnepély eredetileg Bilbó 111. születésnapi mulatságának az elnevezése. Mi J.R.R.Tolkien születésnapját ünnepeljük ezen a néven, a Magyar Tolkien Társaság történetében immár tizenhatodik alkalommal.

Ismeretterjesztő előadások

Árnyak barlangja
10:00-10:45 A tizenhat "kis" Gyűrűről (A törpök és az emberek Gyűrűi)  (Füzessy Tamás)
Annatar és az eregioni tündekovácsok legnagyobb közös projektje 16 nagyerejű mágikus gyűrűt eredményezett. Mi volt a készítők eredeti szándéka? Hogyan rontotta meg őket végleg Sauron? Hogyan kerültek kiszemelt gazdáikhoz? Hogyan hatottak  a törpökre és az emberekre? Hogyan szolgálták Sauron távolabbi céljait? Hogyan pusztultak el a végső konfliktus során?
11:00-11:45 Dark Side for Dummies - Vargok, trollok, crebainok, buckamanók, fekete huornok, a Holtak ösvényének kísértetei (Mikesy Anna)
Dark side =  Sauron, az orkok és a nazgúlok? Ugye, hogy nem? Találkozzunk a sötét oldal egyéb teremtményeivel, fejtsük meg a titkukat, kukkantsunk be odúikba! Mitől váltott a váltott farkas és hányféle troll létezik? Mindenre találunk választ!
12:00-12:45 Morgoth visszatérése és a végső csata – A szilmarilok elveszett befejezése (Orthmayr Flóra)
A szilmariloknak az alkotás évtizedei során majd féltucatnyi változata született, és ezek többségében egy nagyívű világvége-legendával zárultak a mitologikus történetek. A világvégi eseményekre számos utalást találhatunk, maga a "Mandos Második Próféciája" néven is ismert szöveg azonban mégis kimaradt A szilmarilok kiadott változatából. Vajon miért alakult így? És miért is olyan érdekes ez a szövegrész?
13:00-13:45 A féltündék halálos dilemmája - döntés Ilúvatar ajándékáról (Füzessy Tamás)
A tolkieni világ háttérteológiájának alapvető szabályai szerint tünde és ember szülők gyermekei mindig az emberi sorsot és természetet öröklik. Azonban Tolkien itt alkalmazza legerőteljesebben a végzetszerű szabályoktól való eltérés roppant drámai eszközét. Egyben itt kerül középpontba a tolkieni világ legfőbb erkölcsi dilemmája, a legmélyebb emberi vágyat megtestesítő halhatatlanság, és az isteni szándékot megvalósító halandóság személyes konfliktusa.
14:00-14:45 A Gyűrű bűvölete - hogyan működik egy Hatalom Gyűrű kísértő ereje (Reinicke Tamás)
Félni kell-e a hatalmától? Lehetett volna bölcsen használni? Mit tehetnénk ma? Kérdések, amiket már mindannyian feltettünk...
15:00-15:45 Az orkok hétköznapjai - Morgoth és Sauron népének élete békeidőben (Hollósy Györgyi)
Tolkien orkjai  a fantasy egyik legmeghatározóbb gonosz fajává nőtték ki magukat. Vajon honnan ered ez a gonoszság? Mik is az orkok, honnan származnak? Vajon elrendelten, természetükben gonoszak? Hogyan éltek Középföldén? Ki irányította őket? Ezekre a kérdésekre keressük a választ "Az orkok hétköznapjai -  Morgoth és Sauron népének élete békeidõben" című előadás keretein belül.
16:00-16:45 A nazgúlok története (Füzessy Tamás)
Ahhoz képest, hogy a gyűrűlidércek mennyire központi alakok A Gyűrűk Ura történetében, Tolkien meglepően kevés háttéranyagot alkotott számukra. Mégis megkíséreljük rekonstruálni származásukat, eredeti személyiségüket, megrontásukat, működésüket Sauron szolgálatában, különleges képességeiket, mágiájukat és végzetes gyengeségeiket.
Banyapók odúja (Regisztrációköteles) AZ ÖSSZES HELY BETELT! Ha az előadás kezdetekor még van szabad hely a teremben, akkor tudunk regisztráció nélkül érdeklődőket beengedni. 
 10:00-10:45 Sárkányok Tolkien műveiben (Rusvai Mónika)
Nem, nem tojásból kelnek ki. Az emberek fejében születnek. Az előadás középpontjában Smaug keletkezéstörténete áll, de a nézőpontot nem korlátozzuk A hobbitra: a zord skandináv világtól a csöppet sem szívderítőbb klímájú Westerosig mindenki hallhat majd kedvenc sárkányairól. Közben pedig számos érdekes kérdésre is választ kaphatunk: Milyen állati, emberi, (isteni?) összetevőkből alkotjuk meg sárkányainkat? Melyik törp változik sárkánnyá az északi mitológiában? Hogyan lett wyvern Benedict Cumberbatchből?
 11:00-11:45 Melkor szolgái - a sötét oldal útjai es titkai (Tóth Gergely)
Melkor szolgái és követői az idők során számosak voltak és sokfélék. Vajon miért választották a Sötét Úr szolgálatát? Volt-e egyáltalán választásuk, vagy helyük eleve elrendeltetett? Mi történt velük Morgoth bukása után? Ezekre a kérdése keressük a választ ebben az előadásban.
 12:00-12:45 A mágusok – angyalok és próféták Középföldén (Füzessy Tamás)
Még a tolkieni világ változatos karakter-osztályozási rendszerében is különleges, egyedi szerep és származástörténet kapcsolódik a Valinorból Középföldére küldött öt istarnak. Azonban a mitológián belüli helyük és szerepük is érthetőbbé válik, motivációikat átfogóbban értelmezhetjük, ha megismerkedünk azokkal a Bibliából ismert angyal- és próféta-motívumokkal, amelyekből Tolkien építkezett megformálásuknál.
 13:00-13:45 A végső távozás – miért kell Frodónak elhagynia a világot? (Rákos-Zichy Johanna)
Az előadás célja, hogy bemutassa, mit jelentett Tolkien világában a távozás: hová mennek a tündék és az emberek haláluk után? Hogy néz ki a tolkieni túlvilág? Van lehetőség visszatérni? Miért különleges Frodó esete? Forrásként elsősorban a magyarul megjelent, széles körben ismert tolkieni művekre épül, a Gyűrűk Urára és a Szilmarilokra, kiegészítve Tolkien leveleinek magyarázatával, illetve a History of Middle Earth sorozat releváns részeivel.
 14:00-14:45 A Beorningok - a bőreváltók rendhagyó mágiája (Barna Bálint)
Kicsoda Beorn? Egy Bombadil-előkép, vagy tisztelgés Beowulf előtt? Kik lehettek az ősei? Óriási hegyi medvék, vagy óészaklakók leszármazottja? Ha Gandalf szerint nem áll másnak a varázsa alatt, honnét szerezhette bőrváltó és állatbűvölő képességeit, ha az emberek elvileg nem rendelkezhetnek ilyesmikkel? Kik lehettek a beorningas, azaz Beorn népe? Ettek vajon húst? És kik azok a gonosz medvék, akiktől Beorn féltette Bilbóékat? A vadonföldi gázlók és utak különös őrzőiről szól ez az előadás, amely megpróbál minden szóba jöhető lehetőséget alaposan megcáfolni, hogy még több kérdéssel távozzunk róla, mint amennyivel érkeztünk!
 15:00-15:45 Aragorn és a dúnadanok (Deák Adri Pillangó)

 Ki volt Aragorn a dúnadánok között, és kik voltak a dúnadánok Aragorn számára? Egy nép története és helye Középföldén a Harmadkor legnagyobb hősével.

 16:00-16:45 A rejtett királyságok - Menegroth, Nargothrond és Gondolin (Kaszab Zsuzsanna)
Rejtőző, titokzatos városok árulás, bosszú és háborúskodás szövedékében. Párhuzamok, különbségek, következmények.
 

Egésznapos programok

Társasjáték terasz

Izgalmas, szórakoztató társasjátékokat játszhattok kalandmestereink segítségével. 

Hajfonás

Ha szeretnél az alkalomhoz illő frizurát. 

Arcfestés:

Kérésre orkos, darkos arcfestést készíttethetsz magadnak. 

Emléklapírás:

Tünde betűkkel vagy a törpök rúnáival pingálják fel a neved lelkes segítőink egy emléklapra.  

Kvíz
Árnyjáték
Terepasztalos stratégiai társasjátékok a HammerTime Cafeval

Gyere és próbáld ki a terepasztalos stratégiai társasjátékokat a HammerTime Cafe asztalainál! Ha esetleg nem ismernéd ezeket a szórakoztató játékokat, akkor elöljáróban annyit, hogy itt kipróbálhatod magadat hadvezérként, és megmutathatod, hogy milyen taktikai érzéked van!

Ha tetszett a játék, akkor pedig asztalainknál kifestheted az első tagját is a seregednek! Vár szeretettel a HammerTime Cafe!
A HammerTime Cafe honlapja >>>>>>>>  
Facebook oldala >>>>>>>>
Kerekasztal-beszélgetések

11:00 Ork-tünde párhuzam, avagy hogyan lesz valaki gonosszá? A beszélgetés vezetője: Marácz Attila

Kiállítás

A filmekben használt fegyverek és egyéb érdekességek másolatát lehet megtekinteni, például Bilbó és a törpök szerződését. 

Középfölde Vásár

A Középfölde Vásár webshopból előzetesen rendelt termékeket itt lehet majd átvenni. A vásárban a webshop termékeit, pólókat, vászonszatyrokat lehet megvásárolni, valamint ékszereket, könyveket, térképeket és egyéb vásárfiákat. Már biztos, hogy velünk lesz a Replika Shop és a Simply Ioreth.  
Középfölde Vásár webshop >>>>>>>>

Esti táncház

Közös tánctanulás és örömtánc.

Jelmezesek

Jelmezeseink egész nap elkaphatóak lesznek egy-egy közös fotóra. 

Gyerekprogramok

Ingyenes Gonoszképző Gyorstalpaló néven állomásos játékkal készülünk a gyerekek szórakoztatására. Egy több állomásból álló pályán kell bizonyítaniuk ügyességüket és rátermettségüket, hogy a játék végén megszerezzék a kincset. Részvétel: 6 éves kortól.
Játék indulás: 12:00, 14:00, 16:00
Gyülekező: Játszóterem

Aki inkább szinezne, mesét hallgatna vagy társasjátékozna, azok számára elkülönített játszóterem áll rendelkezésre.

 

18:00 Meglepetés koncert
18:30 Köszöntő, majd közös koccintás Tolkien tiszteletére

 

A program még nem végleges, szervezés alatt áll, folyamatosan frissítjük az új programelemekkel.

A programváltoztatás jogát fenntarjuk! 

<<<<<< Vissza a Tolkien Nap főoldalára 

onkentes felirat 01

Utoljára frissítve: péntek, 05 január 2018 11:05

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére