KÖMT 2022 Műhelyek

 kömt 2021 borító tohu

 

A 2022-es Kreatív Őszi Művészeti Találkozón választható műhelyek listája, az egyes foglalkozások leírásai és beosztása olvasható ebben a cikkben. A műhelyekre a jelentkezési lapon kell majd jelentkezni. 

A lenti táblázat az egész műhelytáblát bemutatja az egész rendezvény ideje alatt. A műhelyek neveire kattintva jutsz el az adott műhely leírásához. A táblázatban csillaggal jelöljük a többalkalmas foglalkozásokat. Ezekre csak akor jelentkezz, ha mindegyik alkalomra el tudsz menni! Ami nem csillagos, azok mind olyan foglalkozások, amik vagy egyalkalmasak, vagy bár több, összefüggő alkalom lett meghirdetve, az egy alkalomra is be lehet csatlakozni.

Jelentkezés előtt mindenképpen olvasd át a kiválasztott műhely leírását, és az előfeltételeket, korhatárt vedd figyelembe! A jelentkezés lezárulta után számíthasz rá, hogy a műhelyvezetőd meg fog keresni e-mailben, és az egyéb tudnivalókat még a rendezvény előtt megosztja a résztvevőkkel. Ezeket a leveleket is olvasd át figyelmesen, mert ezekből derülhet ki, van-e bármi eszköz, amit hoznod kell a foglalkozásra, vagy kell-e előzetesen készülnöd (pl. minta keresése kézműves foglalkozásra, előzetes olvasás íróműhelybe).  

 A feláras műhelyek díjai automatikusan hozzáadódnak a jelentkezéskor fizetendő összeghez, a helyszínen már nem kell semmit fizetni. 

Műhelyek

 

Október 29. szombat
14:00-17:00

Capoeira ATAF*

Hobbitajtós koszorúkészítés
BETELT!

Kötőkeretes zsákos műhely
BETELT!
 Digitális önvédelem

Bőrműves upcycling 

BETELT!

Cowboy Tánc  

KÖMT Funkcionális edzés

Goblinkodjunk!
BETELT!

Hangul - avagy koreai ABC gyorstalpaló
BETELT!
Steel Hearts Projekt Bemutató 
BETELT!

 Mithrillion Műhely 
BETELT!

Október 30.
vasárnap
9:00-12:00

Modern tánc* ATAF*  Őszi/téli bögrés dísz készítése

Varrás - kezdőknek is

BETELT!

Magyar musical-operett felfedezőút Horgolt zsákos műhely
BETELT!
Drámaműhely - elmélet, gyakorlat, írás Japán kardvívás (Shinkendo)*
BETELT!

Goblinkodjunk ismét!

Versműhely*
BETELT!
Tolkienpunk 2077 - Secrets of the old web*
BETELT!
Október 30.
vasárnap

14:00-17:00
Capoeira ATAF* Keresztszemes hímzés

Kötőkeretes sapka műhely

BETELT!

Hacking for (not too) Dummies Céilí (ír tánc)BETELT! Drámaműhely - elmélet, gyakorlat, írás Japán kardvívás (Shinkendo)*
BETELT!
Goblinkodjunk szabadon! 
BETELT!
Versműhely*
BETELT!
Tolkienpunk 2077 - Secrets of the old web*
BETELT!
 Bringázás
Október 31.
hétfő
9:00-12:00
Modern tánc* ATAF* Makramé: karácsonyi díszek
BETELT!
Varrás - kezdőknek is
BETELT!
Maradék nélkül  Radio Apocalypse - rádióépítés otthoni kacatokból (ea.)  Drámaműhely - előadás, rendezés, kellékek Japán kardvívás (Shinkendo)*
BETELT!

TTT (Társast Teremtők Társasága)
BETELT!

Élő szerepjáték 
BETELT!

Steel Hearts Projekt Bemutató
BETELT!
 Bringázás
Október 31.
hétfő
14:00-17:00
  ATAF*

Makramé: virágtartó készítés
BETELT!

 Kreatív chill Női egészség Radio Apocalypse - rádióépítés otthoni kacatokból (gyak.) Lip Sync Műhely  Krav Maga TTT (Társast Teremtők Társasága)* Postcrossing - Képeslapküldés napjainkban

Ten Candles

BETELT!

Bringázás 

 

 

♦ ATAF - Amit Tudni Akarsz a Fotózásról*

Műhelyvezető: Kostyál Zsigmond (Sú)

Korhatár: 14+

Előfeltétel: Fibonacci-sorozatok és arány-számítások ismerete, saját fényképezőgép kezelési ismeretekkel

Amit Tudni Akarsz a Fotózásról (…de sohasem merted megkérdezni ;) ) Érdekel a fényképezés, vannak (vagy lesznek) jó képeid, de sok a homályos pont? Szeretnéd, ha a képeid meg is állítanák azt, aki csak átpörgetné őket? Meg akarsz ismerni olyan módszereket, amikre eddig nem volt lehetőséged? Esetleg fenntartható módon szeretnél orkokat fényképezni? Akkor gyere! Nem tudom, mit fogunk csinálni, ezt majd Ti döntitek el, illetve az, hogy milyen tudással érkeznek a résztvevők. De a kitűzött célom az, hogy a KÖMT után magabiztos(abb)an nyúlj a géped beállításaihoz, kevesebb képet készíts, mégis több legyen a jó fotód. Amikről biztos szó esik: alaptechnikák készség szintjén, miért kell tudni számolni, hogyan és mitől lesz jobb a kép, milyen a fény és miért jó az nekünk, kisebb és nagyobb trükkök, mi köze van az ókori Egyiptomnak a zársebességhez (is), fenntarthatók-e az orkok? A műhelyen való résztvételhez manuális beállításokra is alkalmas fényképezőgép, lehetőleg DSLR vagy MILC szükséges.

 

♦ Bőrműves upcycling BETELT!

Műhelyvezető: Schiller Mátyás

Korhatár: 11+. 15 éves kor alatt csak akkor gyere, ha otthon kést, ollót is szoktál rendszeresen használni, és a szüleid megengedik!

Régi szakadt bőrkabát? Lyukas táska a nagypapa padlásáról? Másoknak ez szemét, nekünk viszont alapanyag! A műhely során ilyen és hasonló maradék bőrökből fogunk kockatartó szütyőt gyártani, s ez alatt a bőrműveskedés alapjait elsajátitani.

 

♦ Bringázás

Műhelyvezető: Hidász Botond

Korhatár: 14+

Rövidebb-hosszabb túrák során két keréken felfedezzük Nagyköröst és környékét: Cegléd, Kecskemét, kiskunsági tájak; akár még a Tiszáig is eltekerhetünk. Elvárás a magabiztos kerékpározás, és nem baj, ha tekertél már a sarki boltnál messzebb, de a terep sík, az útvonalakat pedig a jelentkezők erőnléte alapján tervezzük meg. Esős időjárás esetén felvesszük az esőkabátot. Ha nincs saját biciklid, vagy nem tudod megoldani a szállítást, keresünk rá megoldást. Ceglédig vonaton lehet szállítani kerékpárt, onnét külön kerékpárúton el lehet jutni Nagykőrösre (kb 17 km).

 

Capoeira

Műhelyvezető: Ghisini Alessandro Attila

Korhatár: 12+

A capoeira egy brazil harcművészet: táncos külsejű, intenzív mozgás, ami egyszerre dolgozik egymásba vezetett, folyékony és kontrollált, erőből vezetett mozdulatokkal. A sporthoz tradicionálisan zene, éneklés és hangszerek is tartoznak, amikkel kedvtől és affinitástól függően foglalkozni is fogunk a műhely során. Ha valami szokatlant, vagy újszerűt szeretnél kipróbálni, itt a lehetőség. :)

 

♦ Céilí (ír tánc) BETELT!

Műhelyvezető: Orthmayr Flóra (Metaflora), Bartók Nagy Tamás (Toma)

Korhatár: 10+

Hagyományos ír csoportos táncok, egyszerű alaplépésekből, kettővel vagy hárommal osztható létszámokhoz. Hobbitok és tündék kedvence, orkokkal még nem próbáltuk. Előképzettség nem szükséges, puha talpú cipő és kényelmes ruházat ajánlott, mert sokat kell ugrabugrálni. Igyekszünk új koreográfiákat választani, hogy a visszatérők se unják, és az először próbálkozók se legyenek hátrányban.

 

♦ Cowboy Tánc

Műhelyvezető: Kovács Gábor

Korhatár: 11+

Idézzük meg együtt a vadnyugati kocsmák hangulatát! Ehhez a tánchoz nem kell partner, mert mindenki együtt és ugyanazt táncolja. Előképzettségre, tapasztalatra nincs szükség. Csak a jókedvedet hozd magaddal!

 

♦ Digitális önvédelem ELMARAD!

Műhelyvezető: Kovács Ádám (Kuvasz)

Korhatár: 12+

Ezen az interaktív, beszélgetős műhelyen megtanulunk jobban vigyázni az adatainkra, és online identitásunkra. Mi baj lehet ha jelszó nélküli WiFi-re kapcsolódunk? Mi a különbség a http és a https között, és hogyan használhatja ki ezt egy támadó? Egyáltalán, mik azok a sütik? Tényleg be lehet kapcsolni remote egy laptoo kameráját? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphat választ az, aki velünk tart!?

 

♦ Drámaműhely - elmélet, gyakorlat, írás

Műhelyvezető: Rácz Lilian

Korhatár: 14+

A drámaműhely első alkalmával - megismerheted a dráma elméleti hátterét, működésmechanizmusát és eszközrendszerét példákon keresztül - kamatoztathatod a hozott készségeidet és az itt (+máshol) elsajátított tudásodat gyakorlati (mini drámaírós) feladatokban. A második alkalom célja pedig egy előadható (mert előadásra szánt) összefüggő jelenet vagy akár egy rövid(ebb) darab közös megírása. Szeretettel várunk téged, ha érdekel a dráma elméleti és gyakorlati oldala, akkor is, ha még egyáltalán nem foglalkoztál ezzel a témával, és akkor is, ha már meglehetősen jártas vagy benne - egymástól mindig tudunk tanulni.

 

♦ Drámaműhely - előadás, rendezés, kellékek

Műhelyvezető: Rácz Lilian

Korhatár: 12+

Ennek a műhelynek az a célja, hogy a drámaíró műhely során készült anyagot közösen feldolgozzuk és, ami a legfontosabb, színre vigyük a Bemutatóesten. Szükségünk lesz: - rendezőre - kellékes(ek)re (esetleges hátteret, kellékeket kreatívan kitalálni, megalkotni) - technikus(ok)ra (fények, esetleg zene, stb.) - előadókra, akik szívesen vállalnak szerepet a darabban. Szeretettel várunk, ha szeretnél egy jelenet/darab színpadra vitelében aktív szerepet vállalni akár a "színfalak" mögött, akár a színpadon!

 

♦ Élő szerepjáték BETELT!

Műhelyvezető: dr. Fodor Ákos

Korhatár: 16+

Egy alkalmas, különösebb előkészületet nem igénylő, improvizációs jellegű Élő Szerepjáték a műhely néhány órás időkeretében.

 

♦ Goblinkodjunk! BETELT!

Műhelyvezető: Horváth János (Bigfoot)

Korhatár: 11+

Szerepjáték pathfinder alapokon A kalandmodult végigjátszva egy Fearün-i goblin törzs, a Breknyal törzs mindennapjaiba csöppenhettek majd bele. A rátok szabott, goblint próbáló kihívások során végül még úgy is alakulhat, hogy közületek kerül ki a törzs legújabb vezetője.. ha megéritek azt a napot...

 

♦ Goblinkodjunk ismét!

Műhelyvezető: Horváth János (Bigfoot)

Korhatár: 11+

Szerepjáték pathfinder alapokon A kalandmodult végigjátszva egy Fearün-i goblin törzs, a néhai Breknyal törzs utolsó túlélőiként keresitek új hazátokat. Utatok során a Csipcsép törzs területére, Varjútanyára tévedtek, ahol goblint próbáló kihívások során kell bizonyítanotok rátermettségeteket, és azt, hogy méltóak vagytok arra, hogy a törzs befogadjon titeket. Úgy tűnik helyzetetek mégsem olyan kilátástalan és a próbákat követően, kis szerencsével talán megpihenhettek a Csipcsépek között. A CsipCsép törzs himnusza: "Goblin vagyunk, madár kell, Lábát szakítsd, aprítsd fel! A pulykát kapd el, nyúzd a varjat tollát tépd, majd főzve faljad! Combját pörköld, főzd a szemét, Nyálkás beléből süss pitét! Csócsáltunk és zabáltunk, éhes vagyunk, rád várunk!"

 

♦ Goblinkodjunk szabadon! BETELT!

Műhelyvezető: Horváth János (Bigfoot)

Korhatár: 11+

szerepjáték pathfinder alapokon A kalandmodult végigjátszva egy Fearün-i goblin törzs, a Csipcsép törzs főnökeinek bőrébe bújva ismerhetitek meg a goblin nép mindennapi kihívásait, de olyannyira, hogy az unalom már-már tovább űz benneteket. A Csipcsép nép vezérei így érzik épp magukat: "Főnök lettünk, sújt az élet. Kaland kell és kincs temérdek! Intézd el vagy pusztulj bele, Hozz csak kincset, siess, gyere!"

 

♦ Hacking for (not too) Dummies ELMARAD!

Műhelyvezető: Kovács Ádám (Kuvasz)

Korhatár: 16+

Előfeltétel: A műhelyen való részvételhez szükséges (legalább) alapszintű hálózati tudás, a REST, a JavaScript, és az SQL alapszintű ismerete. A műhelyt megelőzőn a résztvevőknek emailben kiküldök egy rövid leírást a telepítendő programokról, kérnék mindenkit, hogy a környezet kialakítása ne a műhelyen történjen majd. A műhelyen laptopot nem tudunk biztosítani, saját gép szükséges.

Legyél te is fehér kalapos szuper hekker! A műhelyen megnézünk, és saját magunk ki is próbáljuk az eszközeinket, és rendszereinket fenyegető legelterjedtebb támadási technikákat. A menün az SQL injekció, a gyakorlatias XSS, beszélgetünk jelszavakról, hálózat feltérképezésről, és egyéb nyalánkságokról. Ne próbáld ki otthon, csak a saját rendszereden!

 

♦ Hangul - avagy koreai ABC gyorstalpaló BETELT!

Műhelyvezető: Szabó-Zichy Eszter

Korhatár: 14+

A legenda szerint amikor Sejong király megalkotta a hangult, vagyis a koreai ábécéjét, direkt úgy alkotta, hogy azt a lehető leggyorsabban meg lehessen tanulni. Ezért is hívták egy időben "egy reggel alatt megtanulható írásnak" a hangult. Próbára mered tenni magad, és megnézni, hogy 3 óra alatt te meddig tudsz eljutni?

 

♦ Hobbitajtós koszorúkészítés BETELT!

Műhelyvezető: Peller Henriett (Sil)

Felár: 3000 Ft

Korhatár: 10+

Díszítsd otthonod igazi megyei motívumokkal, és készíts koszorút Peller Henriett (Sil) vezetésével! Dekorációs elemeket és alapanyagokat biztosítunk (de természetesen ti is hozhattok). Ha van otthon ragasztópisztolyotok, hozzátok magatokkal. A kész koszorú kb 16-18 cm átmérőjű lesz. Kisgyermekek számára a részvétel (a forró ragasztó használata miatt) csak szülői felügyelettel lehetséges.

 hobbitajtó

 

♦ Horgolt zsákos műhely BETELT!

Műhelyvezető: Váczi Csilla (Stara)

Korhatár: 12+

A műhely keretében kisebb szatyrot, zsákot fogunk horgolni, főleg pamut fonalból. A fenntarthatóság jegyében a műhely célja, hogy a kész művek könnyen moshatóak és sokszor újrafelhasználhatóak legyenek, és értelmesen ki lehessen váltani velük egyszer használatos műanyag zacskókat, bevásárló szatyrokat (nyilván ezekben a horgolt holmikban nem lehet majd mondjuk 10 kg cukrot hazavinni a boltból, de könnyebb dolgokat igen) Semmilyen előképzettség sem szükséges, nem kell tudni horgolni előre, de azért kell egy kis elszántság hozzá az elején megtanulni. ;) Nem kell semmit sem hozni, de ha vannak otthon esetleg saját horgolótűid (leginkább 4, 4.5, 5 méretben), akkor azokat hozhatod, fonalat pedig akkor hozz, ha sajátot szeretnél használni (de lesz néhány színben pamut és makramé fonal helyben).

 

♦ Japán kardvívás (Shinkendo)* BETELT!

Műhelyvezető: Kovács Krisztina

Korhatár: 16+

Ismerkedés a szamurájkard használatának alapjaival. Formagyakorlatok, páros gyakorlatok, alaplépések által. Mi is az a Bushido? Szamurájok hétköznapjai, elvei.

 

♦ Keresztszemes hímzés

Műhelyvezető: Jóba Kati

Felár: 500 Ft

Korhatár: 10+

A keresztszemes hímzést nagyon könnyű megtanulni, a minták száma és témája pedig végtelen, így bármilyen alkalomra, magadnak vagy ajándékba is tudsz készíteni kisebb vagy akár nagyobb hímzett ajándékot. Sőt, használati tárgyat is - hiszen levendula zsáktól, a zsebkendő tartón át a párnáig, bármit díszíthetsz vele. Akár egy vászontáskát is - mint környezettudatos vásárló. :)

 

♦ KÖMT Funkcionális edzés

Műhelyvezető: Banka Zsófia (Nessa)

Korhatár: 11+

Mindenkit várok szeretettel, aki szeretne egy kicsit (sokat) mozogni, ledolgozni előre az utolsó napi buli kalóriáit. Szabadtéren leszünk, a helyszíntől pár perc sétára van egy szabadtéri kondipark így a futás, és a saját testsúlyos gyakorlatok mellett az ottani eszközöket is igénybe vesszük. Amire szükséged lesz mindenképp, egy jó cipő, esőálló ruha és lelkesedés. Ha van mobilizáló labdád, gumiszalagod, SMR hengered, nyugodtan hozd a bemelegítésnél, nyújtásnál tudjuk majd használni :)

 

♦ Kötőkeretes sapka műhely BETELT!

Műhelyvezető: Váczi Csilla (Stara)

Korhatár: 10+

A műhely keretében sapkát (és esetleg nyakmelegítőt) fogunk kötni kötőkerettel, vastag fonalból. A cél, hogy a műhely végére mindenkinek legyen egy kész sapkája, amit hordani is tud. :) Semmilyen előképzettség sem szükséges, semmit nem kel hozni, és nem kell tudni kötőkerettel kötni sem előre, mindent adok, és megtanítok. Ha saját fonalat szeretnél használni, akkor azt hozd magaddal, de adok majd támpontokat, hogy milyet. (A tavalyi tapasztalat viszont az, hogy ha tudsz kötőtűvel kötni, akkor ez a műhely valószínűleg nem fog annyira bejönni.)

 

♦ Kötőkeretes zsákos műhely BETELT!

Műhelyvezető: Váczi Csilla (Stara)

Korhatár: 10+

A műhely keretében kisebb szatyrot, zsákot fogunk kötni kötőkerettel, főleg pamut fonalból. A fenntarthatóság jegyében a műhely célja, hogy a kész művek könnyen moshatóak és újrafelhasználhatóak legyenek, illetve értelmesen ki lehessen váltani velük műanyag, egyszer használatos zacskókat, bevásárló szatyrokat (és nyilván ezekben a zsákokban nem lehet majd mondjuk húst hazavinni a boltból, de zöldséget, gyümölcsöt már igen). Semmilyen előképzettség sem szükséges, nem kell tudni kötőkerettel kötni előre, mindent adok, és megtanítok. ;) Lesz (néhány színben) pamut és makramé fonal helyben, amit lehet használni, de ha sajátot szeretnél használni, akkor hozd bátran. (A tavalyi tapasztalat viszont az, hogy ha tudsz kötőtűvel kötni, akkor ez a műhely valószínűleg nem fog tetszeni.)

 

♦ Krav Maga

Műhelyvezető: Csuti-Szabó László Miklós

Korhatár: 14+

Előfeltétel: Sportolásra alkalmas ruhában és a klasszikus tornacipőben gyertek!

Szeretnéd tudni, hogy milyen lehetőségeid vannak egy utcai támadás minél biztosabb elhárítására? Érdekel miként védheted meg magad egy nálad sokkal nagyobb ellenfél ellen? Szeretnél megtanulni pár olyan fogást, amik kimenekíthetnek egy szorult helyzetből? A krav maga műhely keretei közt lehetőséged lesz arra, hogy megismerkedj egy olyan önvédelmi rendszerrel ami könnyen elsajátítható és hatékony eszközöket ad a kezedbe, hogy kontroll alatt tudj tartani olyan erőszakos szituációkat, amikbe bárki belekeveredhet élete során.

 

 Kreatív chill

Műhelyvezető: Mikesy Anna (Éogil)

Korhatár: 10+

Visszatér a chill-műhely! Van otthon olyan kreatív projekted, amit még nem fejeztél be, vagy esetleg el sem kezdtél, mert nincs időd? Szívesen foglalkoznál vele társaságban? Hozd el, és itt senki sem gátol majd meg benne, és még beszélgetni is lesz kivel! Szinte bármit hozhatsz - az egyetlen megkötés, hogy nem legyen olyan zajos, ami mellett lehetetlen beszélgetni. Nincs épp semmi projekted, de szívesen alkotsz valamit teljes nyugalomban? Akkor is gyere nyugodtan, lesz valami egyszerű program neked is!

 

♦ Lip Sync Műhely

Műhelyvezető: Szabó Nóra (Andariel), Szalay Zsófia(Szozsi)

Korhatár: 11+

Eddig csak Khazad-dum legmélyebb csarnokaiban merted kiereszteni a hangod? Nem baj! A balrog emiatt jött fel a felszínre valójában menedéket keresni? Nem baj! A Lip Sync műhelyben nem lesz szükség ének tudásra! Sőt, tánctudásra sem! Gyere, ha úgy érzed te lehetsz a legnagyobb csillag, de eddig még nem volt alkalmad megmutatni magad (move over Earendil!). A műhelyben előadunk dalokat minimális koreográfiával, improvizálunk, sztárok vagyunk és szeret minket a kamera. Jelentkezzen mindenki!

 

♦ Magyar musical-operett felfedezőút

Műhelyvezető: dr. Fodor Ákos

Korhatár: 14+

Élmény alapú, műkedvelő betekintés a magyar musicalek és operettek világába a műfaj iránt nyitott érdeklődők számára. Rövid bemutatók után beszélgetünk az egyes művekről és a résztvevőknek lehetőségük lesz saját magyar kedvenceikből is ízelítőt adni.

 

♦ Makramé műhely: karácsonyi díszek BETELT!

Műhelyvezető: Selmeczi Szonja (Níniel-Nienor)

Felár: 900 Ft

Korhatár: 15+

Előfeltétel: kézügyesség

Karácsony? Hol van az még? Hamarabb itt lesz, mint gondolnád! Ráadásul ha már most megtanulsz makramé díszeket készíteni, később másoknak is készíthetsz ajándékként. A makramé egy csomózási technika, amivel változatos dolgokat lehet készíteni: fali díszeket, függönyt, terítőt, táskákat, sőt, még ruhát is lehet csomózni. Ezen a műhelyalkalmon egyszerű karácsonyi díszeket, köztük egy ajtóra akasztható kis "koszorút" fogunk készíteni. A foglalkozáson ÖKO-TEX minősítéssel rendelkező fonalat használunk.

 

♦ Makramé műhely: virágtartó BETELT!

Műhelyvezető: Selmeczi Szonja (Níniel-Nienor)

Felár: 900 Ft

Korhatár: 15+

Előfeltétel: kézügyesség

A makramé egy csomózási technika, amivel változatos dolgokat lehet készíteni: fali díszeket, függönyt, terítőt, táskákat, sőt, még ruhát is lehet csomózni. Ezen a műhelyalkalmon akasztós virágtartót fogunk készíteni, ami kicsit rusztikus, de nagyon is egyedi hatást kelt. A csomózáshoz 100% újrahasznosított pamut alapanyagból készült fonallal dolgozunk majd.

 

♦ Maradék nélkül ELMARAD!

Műhelyvezető: Banka Zsófia (Nessa)

Korhatár: 11+

A műhely egy előadás és egy kerekasztal beszélgetés egyben az élelmiszerpazarlás jelenségéről, hátteréről és arról, hogyan tudjuk csökkenteni, vagy megelőzni. A műhely során kitérünk arra is, hogy milyen programok, lehetőségek vannak. Várok mindenkit szeretettel, akit érdekel a téma, szeretne tippeket kapni, megosztani a saját tapasztalatait, ötleteit.

 

Mithrillion Műhely BETELT!

Műhelyvezető: Mithrillion

Felár: 2000 Ft

Korhatár: 14+

Szeretnél betekinteni egy valódi Gyűrűműves munkájába? Ha igen, a Műhelyemben a helyed! 3 órában megmutatom neked, hogyan veszünk méretet, hogyan számoljuk ki, milyen hosszú anyag szükséges a Gyűrűdhöz adott anyagvastagságból, mitől is lesz kerek az a Gyűrű. Hogyan alakíthatod ki az igazi, Gundabadhoz méltó ork stílusú felületet, hogyan lesz a vörösréz felület igazán ősinek kinéző 2 perc alatt? A Műhelyben 3 óra alatt szakképzett ötvös segítségével hét bátor kalandor elkészítheti saját vörösréz Gyűrűjét és karperecét, kovácsolt (lapidált) és antikolt felülettel. A Műhely kicsit hangos, kicsit koszos és szaga is van, így valóban bátorságra lesz szükséged ahhoz, hogy belépj! Szeretettel vár Mithrillion!

Modern tánc*

Műhelyvezető: Kiss Boglárka

Korhatár: 14+

Kicsi bemelegítés, kicsi erősítés, kicsi játék és sok koreográfiatanulás. Kicsit csajosabb, kicsit szenvedélyesebb (de nem szenvedős) koreoval készülök. Alapvetően két alkalom, de előzetes megbeszéléssel jöhetsz csak az egyikre is.
A jó zenék és a jó hangulat garantált

Női egészség

Műhelyvezető: Kapusi-Várszegi Éva (Ring)

Korhatár: 16+

Ha mindig érdekelt, hogy pontosan hogy működik a női ciklus, de sosem merted megkérdezni senkitől. Ha szeretnéd kicsit anatómiailag helyretenni azt, hogy mi hol helyezkedik el. Ha az iskolában tanultakból már nem emlékszel mindenre, és a neten próbálsz meg tájékozódni. Ha szeretnél jobban odafigyelni magadra, egészségtudatosabban élni, megérteni a tested természetes jelzéseit - akkor várlak szeretettel a műhelyembe. Gyakorló biológiatanárként és jógaoktatóként igyekszem a lehető legjobban körbejárni a témát. Egy előadás során lehetőséged lesz megismerni a tested működését, és kicsit megszeretgetned magad egy finom tea mellett. Nemtől függetlenül szeretettel várok mindenkit! Azokra a kérdésekre tudok biztonsággal válaszolni, amit előre megírtok nekem a sztrop@gmail.com címre (vedd figyelembe, hogy nem vagyok orvos).

 

♦ Őszi/téli bögrés dísz készítése

Műhelyvezető: Peller Henriett (Sil)

Felár: 2000 Ft

Korhatár: 8+

Van egy fölösleges bögréd, amit nem használsz? Csinálj belőle asztaldíszt! Alapanyagokat biztosítunk, de ti is hozhattok (pl. ha szeretnétek rá valami cuki figurát is). A  kerámia figura és maga a bögre nincs benne a felárban!

bögre

 

♦ Postcrossing - Képeslapküldés napjainkban ELMARAD!

Műhelyvezető: Varju Kitti (Leia)

Korhatár: 12+

Előfeltétel: A Postcrossing angol nyelvű, így alapfokú angol nyelvtudásra szükség van

Sokan idejétmúlt tradíciónak tartják, de a képeslap- és levélküldés világszerte a reneszánszát éli. És léteznek is különböző felületek, amelyek összehozzák e régi hagyomány iránt érdeklődőket. A műhely során megismerhetitek a Postcrossingot, amely az egyik legnagyobb, a képeslapküldés rajongóit az egész világon át összekötő honlap. Lényege, hogy ahány lapot küldtök, annyit (sőt, többet) kaptok vissza - itt megnézzük, hogyan működik mindez a gyakorlatban. Arról is szó lesz, hogy mi köze mindennek például a fenntarthatósághoz és a mentális egészséghez. Kérem, hogy hozzatok saját, üres, "klasszikus" típusú (egyik oldala a kép, másik az írófelület, tehát nem kinyithatós) képeslapokat is - így akár cserélgethetünk egymás között, illetve helyben is írhatunk közös lapokat, amelyeket aztán igény esetén fel is adhatunk vagy eltehetünk későbbre. A Postcrossingon sokan értékelik a "díszített" képeslapokat is - ha tudtok, hozzatok kreatív cuccokat (pl. színes filcet/ceruzát, matricákat, dekorszalagot [washi tape], pecsételőket [pecsétpárnák lesznek]), amelyekkel kidekorálhatjátok a lapjaitokat. Egy kötetlen, beszélgetős műhelybe invitállak titeket, amely akkor is érdekes lehet, ha nem terveztek a Postcrossingra regisztrálni, hanem csak az alkalmankénti lapküldés vagy levelezés érdekel. Fontos: mivel a Postcrossing angol nyelvű honlap, és azon keresztül a képeslapküldés nemzetközi szinten zajlik, legalább alapfokú angol nyelvismeret szükséges a műhelyen való részvételhez.

 

 Radio Apocalypse - rádióépítés otthoni kacatokból (előadás)

Műhelyvezető: Rákos-Zichy Péter (RZP)

Korhatár: 6+

Ha eljönnek a Végítélet lovasai, az ég feketére változik, a Földet felperzselt üszkök borítják, nincs Internet, és már a TV távkapcsolójában is kimerült az elem, hogyan fogod hallgatni a Déli Krónikát? Ne csüggedj! Ezen az előadáson megtudhatod, hogyan építhetsz (áram nélkül) működő középhullámú rádiót otthoni kacatokból (sörös doboz, Gilette penge, ceruza stb.) ! Az előadás bevezet a különféle rádióhullámok működésébe, és bemutatja, hogyan lehet a legegyszerűbben hangot csiholni a levegőből. Noha szó lesz olyan tudományosnak hanzó dolgokról, mint elektromágneses hullámok, indukció, rezgőkörök, valamint megismerjük a tekercsek, kondenzátorok és diódák alapvető funkcióit, a befogadáshoz nem szükséges semmilyen előzetes fizika tudás, és nem is célja, hogy a színes ismeretterjesztésen túl jobban elmélyítse ezek ismeretét, így bátran jelentkezhet bárki, aki szeretné, ha a Sötét Időkben is szeretne kapcsolatban maradni a világgal. Vagy legalábbis egy kicsit magabiztosabban nyomja meg az AM/FM gombot az autórádión. Az előadáshoz műhely is csatlakozik (ahol tényleg építünk rádiót), ugyanakkor a két program függetlenül is látogatható!

 

♦ Radio Apocalypse - rádióépítés otthoni kacatokból (nem az előadás)

Műhelyvezető: Rákos-Zichy Péter (RZP)

Korhatár: 6+

Ha eljönnek a Végítélet lovasai, az ég feketére változik, a Földet felperzselt üszkök borítják, nincs Internet, és már a TV távkapcsolójában is kimerült az elem, hogyan fogod hallgatni a Déli Krónikát? Ne csüggedj! Ezen a műhelyen építhetsz (áram nélkül) működő középhullámú rádiót otthoni kacatokból (sörös doboz, Gilette penge, ceruza stb.) ! A műhely során egy egyszerű detektoros rádiót próbálunk megépíteni. A műhely alapját a hasonló című előadáson elhangzottak képezik, az ott megismert alapokon próbálhatsz egy egyszerű, 540KHz frekvenciára hangolt eszközt megvalósítani. A műhelyhez lehetőleg próbálj hozni: - valamilyen erősebb karton dobozt, amibe a rádiód kerülhet (lehet egy sima lap is, csak úgy sérülékenyebb) - egy jó ollót - egy WC papír gurigát (üres) - egy vastagabb könyvet Minden mást biztosítunk. A műhely végére, a szűk időkeret miatt, nem garantálom a működőképes eszköz létrejöttét, ugyanakkor elég tudást és alapanyagot a további otthoni kísérletezéshez igen. A műhelynek gyenge előfeltétele az előadáson való részvétel. A műhely alapjait az ott elhangzottak képzik, az alapok ismerete nélkül kicsit nehezebb megérteni, mit miért is csinálunk.

 

♦ Steel Hearts Projekt Bemutató (Asztali szerepjáték) BETELT!

Műhelyvezető: Pintér Róbert (Sinas)

Korhatár: 17+

Előfeltétel: Angol nyelvtudás előny (a játék angolul készül eredetileg). Szerepjátékban ismerős játékosokat várok.

Hé! Pszt. Te ott! Mit szólnál ha azt mondanám, egy pár órára főhőssé teszlek? Valakivé, aki jobb napjain félisteneket reggelizik? Mi lennél? Kardokat akarsz, minden mennyiségben? Puskákat? Dominálnál a hangoddal? Üvöltenéd, hogy Ora-ora? Elcsábítanál másokat egy mosollyal? Elengednéd az idegbajod? Gyere mutatok valamit, ami tetszeni fog. A Steel Hearts Projekt névre hallgató, power-fantasy stílusú, saját készítésű asztali szerepjáték-rendszerem bemutatójára és egyben bétatesztjére invitállak! Ha ki szeretnéd tombolni világmegváltó hajlamaid, vagy csak tesztelnél valami újat, akkor itt a helyed. (A kritikus szemeket is várom!)

 

♦ Ten Candles BETELT!

Műhelyvezető: Kovács Attila

Korhatár: 16+

It's spooky season again! Játszottál már Ten Candlest? Ha igen, akkor azt hiszem nincs is az évben aktuálisabb időszak erre a játékra mint október vége, és ha van kedved, nem igényel további magyarázatot miért erre a műhelyre gyere. Nem játszottál még Ten Candlest? Itt a remek alkalom hogy kipróbáld! A Ten Candles egy zero-prep asztali horror szerepjáték, ahol egyetlen célotok van: a túlélés. A játék 10 jelenetből áll, melyeknek végén egy-egy gyertya kialszik, és a játék jelenetről jelenetre sötétebb lesz. Minden egyes gyertya kialvásakor egyre közelebb kerültök a karakteretek végzetéhez, és Hozzájuk. Hogy kik is Ők? A műhely végén kiderül ;) (A játékhoz nincs szükség előzetes felkészülésre, karakteralkotásra, helyben közösen, gyorsan fogjuk megalkotni őket, a settinget pedig közösen fogjuk eldönteni előre a KÖMT előtt, nyitott vagyok játékosi kérésekre. Ha esetleg játszottál már a játékkal, arra kérlek, ne spoilerezd el a részletes játékszabályokat, azoknak, akik még nem, legyen minél nagyobb az élmény:) )

 

Tolkienpunk 2077 - Secrets of the old webBETELT!

Műhelyvezető: Schiller Mátyás

Korhatár: 13+

Cyberpunk stilusú asztali szerepjáték két felvonásban, ahol a cyberpunk krómozott felületein a neonlámpák és a szilmarilok fénye egyaránt megcsillan.

 

♦ TTT (Társast Teremtők Társasága)* ELSŐ ALKALOM BETELT!

Műhelyvezető: Tuska Miklós (Adim)

Korhatár: 12+

Érdekelnek a társasjátékok? Most készíthetsz magadnak egyet! Persze, nem a "hagyományos" dobok-lépek játékra gondoltam, hanem egy Roll & Write játékra. Az sem baj, ha nem tudod milyen az, mert a műhely során megismerkedhetsz velük, hogy azok alapján elkészítsd a saját változatodat. Vagyis játszani és alkotni fogunk.

 

♦ Varrás - kezdőknek is BETELT!

Műhelyvezető:  Mikesy Anna (Éogil)

Felár: 400 Ft

Korhatár: 14+

A műhely során egyszerű, de látványos dolgokat varrhatsz magadnak: vászonszatyrot, neszesszert. Szeretettel várok mindenkit: aki tud varrni és kikapcsolódna, és azt is aki nem tud, de szívesen megpróbálná. A műhely kétszer egy alkalmas: lehet jönni csak az egyikre vagy mindkettőre is. Aki csak egyszer jön, annak a neszesszervarrás a program (biztosan belefér a műhely idejébe), aki mindkétszer jön, az készíthet bonyolultabb vászonszatyrot, hímezhet a neszesszerre, vagy ha ügyes, akkor akár szatyrot és neszesszert is varrhat! Fontos! A műhely felára tartalmazza a neszesszer minden hozzávalóját. Ha vászonszatyrot szeretnél, akkor a textilt külön kell megvenned - a beszerzésben természetesen segítünk.

 varrom 2022

 

 Versműhely* BETELT!

Műhelyvezető:  Tóth-Palásthy Luca (Laerthel), Surján Kinga (nosmaeth)

Korhatár: 14+

Mitől vers a vers, és miért félünk tőle annyian? Hogyan állunk neki a versírásnak? Mitől lesz valami költői? Lehet "a nulláról" verset írni? – Ehhez hasonló kérdésekre keressük közösen a választ a műhely során. Várunk, ha kipróbálnád magad költőként, de akkor is, ha eleve rendszeresen írsz – sőt, akkor is, ha meg vagy róla győződve, hogy te aztán képtelen lennél holmi verseket írni, de érdekel a téma. Az első műhelyalkalom beszélgetős, együtt alkotós lesz, a másodikon pedig továbbgörgetjük a felmerült ötleteinket, és egy kicsit jobban elmélyülünk a verselésben azokkal, akik maradnak.

 

A változtatás jogát fenntartjuk! 

 

>>>>Vissza a KÖMT cikkre<<<< 

Utoljára frissítve: péntek, 21 október 2022 12:58

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére