Választható műhelyek a táborban

mtttabor2015 02
Szójátszók

Műhelyvezetők: Rákos-Zichy Johanna (Hanna) és Ürmössy Zsuzsanna (Angwen)
Időpont: 2., 3. és 4. nap, összefüggő
A három foglalkozás témája a színpad, mind az író, mind a színész szemszögéből megközelítve. A célunk, hogy a szöveg születésétől a színreviteléig végigmenjünk az alkotó folyamaton, és lehetőséget adjunk, hogy annak minden pontján kipróbálhassátok magatokat. Így ráérezhettek arra, hogyan tud a szövegíró a színész keze alá dolgozni, vagy hogyan bonthatja ki az előadó az író gondolatait.

A tudás útjai - a Megye hagyományai

Műhelyvezető: Füzessy Tamás (Ankalimon)
Időpont: 2., 3. és 4. nap, összefüggő
Az nagyüregi múzem (vagy ahogy sokan nevezik: a Mathom-ház) őrei különös figurák. Noha ők sem vetik meg az élet kézzelfogható örömeit, figyelmüket az átlag hobbitnál gyakrabban fordítják a múlt értékei, a körülvevő világról szóló elvontabb ismeretek felé is. Az őröket a megye minden részéből verbuválják, és az öregdombi vigasságok remek alkalmat jelentenek az őrök kiképzésére, és múzeum-őrré válására. A műhely során a hagyományos oskolai jellegű tudásátadás mellett az ismeretszerzés más módjai is kiemelten szerepelnek (önálló kutatás, kísérletezés, sőt a "tünde-merengés" módozatai is). A hagyományosan két részből álló műhely első felében, elsősorban a Megyéhez és a hobbitok történelméhez kapcsolódó ismeretek kerülnek terítékre. A két rész tartalma nem épül egymásra, a két műhelyen egymástól függetlenül részt vehetnek a vállalkozók.

Mozgásszínház

Műhelyvezető: Fehér Viktória (Elbereth)
Időpont: 2., 3. és 4. nap, összefüggő
A színháznak egy olyan formája, melyben a szavak helyett a mozdulatokra helyeződik a hangsúly. A cselekmény ezeken, illetve az általuk keltett benyomásokon keresztül bontakozik ki. A foglalkozások alatt a mozgásszínház különböző változataiban próbáljuk ki magunkat. A cél az (azon kívül, hogy jól érezzük magunkat), hogy mozdulatainkkal át tudjunk adni a közönségnek egy történetet, s azzal kapcsolatos érzelmeket.

A közös füst öröme - Csak 18 éven felülieknek!

Műhelyvezető: Horváth János (BigFoot)
Időpont: 2.és 4. nap, egymástól független alkalmak
Pippin: Nem hiszek a szememnek.
Trufa: Ez képtelenség!
Pippin: Ez az!
Trufa: Ez lápatoroki! A déli fertály legfinomabb pipafüve.
Pippin: Tökéletes! Fejenként egy hordó. Várj! Szerinted adjunk Szilszakállnak?
Trufa: Osszuk el? Nem. Ne. Ez halott növény meg minden. Nem hinném,hogy megértené. Hátha egy távoli rokona.
Pippin: Ooh! Már értem. Ne legyünk hamariak.
Trufa: Pontosan!

A foglalkozás során mesélek a pipázás hagyományáról, milyen volt hajdanán, honnan és hova jutott napjainkra, illetve kitérünk arra is, hogy milyen helyzetekben füstölögtek Középfölde hősei és mely vidékeken volt nagy hagyománya a füst eregetésnek.

"Csak frontális előadásra számítsunk?"
Nem. A dohány sem jó szárazon. ;) Szeretném, ha közösen merülnénk el a (vizi- és hagyományos) pipázás rejtelmeiben és az új ismeretekkel felvértezve készítenénk elő pipáinkat, és a közös füstöt.

Mit hozz magaddal?
Ha van saját pipád, kérlek ne felejtsd ki a hátizsákodból!
(Ha hoznál, esetleg többet is, akkor füst jelezz, és kitaláljuk hogyan érjék el biztonságban a tábort! A füstjelet "Oda és Vissza" jeligére várom.) Vigyázz, a foglalkozáson közösen szívunk, így arra a néhány órára "közkincsé" válhat a drágaságod!

Feláras rend: anyagköltség miatt +400Ft

Körömdíszítés kezdőknek és haladóknak

Műhelyvezető: Bencsik Bianka (Bia)
Időpont: 2. nap
A foglalkozáson egyszerűbb és bonyolultabb minták készítésére is lehetőség lesz, különböző eszközök (pontozó, szivacs, cellux, díszítőszalag) és technikák (water marble, water spotted, nimbus, bubblicure és még sok másik) segítségével, de persze akinek ahhoz van kedve, szabad kézzel is alkothat :)

Feláras rend: anyagköltség miatt +400Ft

Finom falatok szakácsműhely

Műhelyvezető: Farkas Tünde (Tucsi)
Időpont: 2.és 3. nap, egymástól független alkalmak
A foglalkozásokon együtt fogunk elkészíteni és megenni egy-egy fűszeres hobbitos ételt. Első alkalommal húst és zöldséget grillezünk, mártást készítünk, második alkalommal egy leves vagy pörkölt lesz terítéken. A foglalkozások nem kapcsolódnak egymáshoz. Előképzettség nem szükséges, ám kreativitás annál inkább!

Feláras rend: anyagköltség miatt +400Ft/alkalom

tabor2014 086 zpsbec4a2d7

A 2014-es táborban ilyen szószok készültek (Sil fotója)

Kocsmai verekedés

Műhelyvezető: Czégé Dávid (Felagund)
Időpont: 2.és 3. nap, egymástól független alkalmak
Az északi fertályban nem számít rendes kocsmának az, ahol legalább (legalább!) havonta egyszer ki nem tör valami istenesebb kocsmai verekedés. A tavernáknak sokszor helyi bajnokai is vannak, akik közismertek arról, hogy micsoda ügyességgel képesek az ötödik kör után is széklábat, söröskorsót, fatányért és még ki tudja mit forgatni. Természetesen az alapvetően békés hobbitoknál ritkán torkollik véres eseménybe még egy kiadósabb kocsmai bunyó is, a felek az esetek túlnyomó többségében saját lábukon térnek haza – hogy másnap már ismét úgy igyanak együtt legjobb cimboraként egy asztalnál, mintha mi sem történt volna...

A foglalkozáson a pusztakezes és improvizált fegyveres önvédelem alapjait tekintjük át, különös tekintettel a kocsmai jellegű szituációk elkerülésére, elhárítására, kezelésére. Kiemelten foglalkozunk az ilyen helyzetek nem-agresszív megoldási és elkerülési módszereivel, valamint a mögöttes pszichológiai, élettani és jogi háttérrel is. Az alkalmazott technikák mozgásanyagát a középkori európai küzdősportok, illetve a kínai shaolin kung-fu önvédelmi rendszere fogja adni.

FONTOS: foglalkozásnak nincsen semmiféle (harcművész/küzdősportos előélet, nem, testsúly, világnézet stb) előkövetelménye!

Sminkes műhely

Műhelyvezető: Kiss Renáta (Mil)
Időpont: 2., 3. és 4. nap, összefüggő
A sminkes műhely bevezet a kencék és porok rejtelmeibe, megtanulunk alapozót választani, beszélgetünk az arc és szemformákról, típusokról, alapszabályokról és hasznos tippekről. Megismerkedünk a sminktermékek típusaival, azzal hogy mit hogyan érdemes használni, melyiket mikor érdemes választani. Megmutatom a hasznos és kevésbé hasznos ecseteket, a felviteli technikákat, a mire-érdemes-odafigyelni trükköket. A kurzus végére tisztában lesztek az alapfogalmakkal, azzal hogyan lehet elkészíteni egy finom nappali sminket és egy vadabb esti sminket, az utolsó alkalommal pedig plusz egy választott technika trükkjeit is megmutatom (egyénileg lehet választani: tus, műszempilla, csillámtus, füstös szem, kontúrozás).

Feláras rend: anyagköltség miatt +800Ft

Tollforgató műhely (Megyei Hírmondó szerkesztőség)

Műhelyvezető: Selmeczi Szonja (Szonja)
Időpont: 2., 4. és 8. nap, egymástól független
Nagy múltú és olvasottságú megyei hírlap lelkes tollforgatókat keres. Öregdombi szerkesztőségünkbe várjuk a lelkes jelentkezőket, legyenek akár kezdő ifjoncok vagy már sokat tapasztalt hobbitok. Ha szívesen írsz és csatlakoznál hírszomjas csapatunkhoz, jelentkezz!

Gyöngyékszerkészítés

Műhelyvezető: Peller Henriett (Sil)
Időpont: 3. nap
Mint ahogy KÖMT-ről és Tolkien Klubról már ismerős lehet, ékszereket fogunk készíteni gyöngyből és Swarovski kristályokból. Minimum korhatár 10-12 év.

Feláras rend: anyagköltség miatt +400Ft

Elsősegélynyújtás hobbitoknak

Műhelyvezető: Hidász Botond (Boti)
Időpont: 3. és 8. nap, egymástól független
Barátod torkán akadt a túl nagy falat torta? Megégett a kezed szalonnasütés közben? Felborult veletek a szekér, és eltört a karod? A lábadba vágtad a kapát? Ha nem tudod mit tegyél az ilyen, és ehhez hasonló hétköznapi hobbit baleseteknél, akkor itt a helyed! Ha már tudod mit kell tenned ilyenkor, de úgy véled nem árt egy kis gyakorlás, akkor se habozz! Vérzések, törések, zúzódások, égés, fulladás; és a remek hangulat garantált!

Csomózás

Műhelyvezető: Bodrogi Cinnia (Cinnia)
Időpont: 3. nap
Fonálból egyszerű minták alapján karkötőket csomózunk majd.

Vívás

Műhelyvezető: Reinicke Tamás (icke)
Időpont: 4. és 7. nap, egymástól független
A vívás alapjai.

Kézzel készült kozmetikumok

Műhelyvezető: Sőreg Réka (Réka)
Időpont: 4. és 8. nap, egymástól független
Gondoltál már arra, hogy te magad készítsd el a fürdőszobai szereidet? Némi általános beszélgetés, illetve kémiai és biológiai alap után pár termék egyedileg való elkészítésén keresztül igyekszem nektek betekintést adni ebbe a nem is olyan bonyolult, ám annál szórakoztatóbb világba, hogy aztán odahaza vég nélkül gyártódhassanak a fürdőgolyók, habfürdők, samponok, testápolók és ki tudja még, micsodák... Csak győzd elfürödni!

Feláras rend: anyagköltség miatt +400Ft

Kirándulás

Műhelyvezető: Hödl Patrícia (Patiszon)
Időpont: 4. és 6. nap, egymástól független
Kisebb séták, kalandok.

tabor2014 066 zps9abb53b2

Csak egy lehetséges helyszín a kirándulásra (Sil fotója)

Íróműhely

Műhelyvezetők: Sági Kiss Dániel (Alew) és Simon Csaba Péter (fq)
Időpont: 6., 7. és 8. napon, összefüggő
Hagyományos történetírás, néhány extra csavarral.

A tudás útjai - a Toronydombokon túli hagyományok

Műhelyvezető: Füzessy Tamás (Ankalimon)
Időpont: 6., 7. és 8. napon, összefüggő
Az nagyüregi múzem (vagy ahogy sokan nevezik: a Mathom-ház) őrei különös figurák. Noha ők sem vetik meg az élet kézzelfogható örömeit, figyelmüket az átlag hobbitnál gyakrabban fordítják a múlt értékei, a körülvevő világról szóló elvontabb ismeretek felé is. Az őröket a megye minden részéből verbuválják, és az öregdombi vigasságok remek alkalmat jelentenek az őrök kiképzésére, és múzeum-őrré válására. A műhely során a hagyományos oskolai jellegű tudásátadás mellett az ismeretszerzés más módjai is kiemelten szerepelnek (önálló kutatás, kísérletezés, sőt a "tünde-merengés" módozatai is). A hagyományosan két részből álló műhely második felében a Megyétől nyugatra élő nolda közösségektől átszivárgó, és a múzeumőrök által nagyrabecsült ismeretek kerülnek terítékre. A két rész tartalma nem épül egymásra, a két műhelyen egymástól függetlenül részt vehetnek a vállalkozók.

Írsztepp műhely

Műhelyvezető: Kiss Renáta (Mil)
Időpont: 6. és 7. napon, összefüggő
Az írszteppes műhelyben megismerkedünk az írtánc alaplépéseivel, megtanulunk egy egyszerűbb egyéni táncot és egy komplexebb csoportos céili-t. A jókedv és a vérpezsdítő-lábdobogtató zenék garantáltak!

Ismerd meg a szomszédod! - A játéktól az élményig

Műhelyvezető: Csuzdi Gerda (Mogy)
Időpont: 6., 7. és 8. napon, összefüggő
Ismered a csomózós játékot? Az evolúciós játékot? A nemlát-nemhall-nembeszél megvan? Hát a Hettyen pitty? Vagy lövésed nincs, mik ezek? Ha szeretsz játszani, vagy csak szeretnéd kideríteni, és nem félsz kimozdulni a komfortzónádból, akkor várlak szeretettel a műhelyemben! Amit biztosan ígérhetek: soksok játék. Amit még kaphatsz: egy kis önismeret és némi sikerélmény. :)

Rajzos

Műhelyvezető: Zsidek Barbara (Bari)
Időpont: 6., 7. és 8. napon, összefüggő
Miként lehet az emberből legjobban kihozni az artot, miként lehet feloldódni legjobban alkotás közben. Hogyan tanulhat az ember a legtöbbet úgy, hogy közben kézzelfogható eredményt is létrehoz. Rajzolás - Festés, ez egyértelműen a Hobbit Művészek Köre, a hobbit lakok díszitésére.
1. alkalom saját olajfesték kikeverése és egy megadott stílusban (pl. romantika/szecesszió, ez mindenkinek más lenne) tájkép festés/rajzolás
2. alkalom megadott színekkel(mindenkinek más) tanulmány rajz/festés
3. alkalom kísérleti festés - testtel való festés/rajzolás / a modelt 5 percig lehet nézni és utána fejből visszaadni)

Feláras rend: anyagköltség miatt +800Ft

005

(Bia fotója)

Sütöde

Műhelyvezető: Lakatos Dóra (Dodie) és Hradszki Dóra (Miri)
Időpont: 6. és 7. nap, egymástól független
Süss fel, öö sülj meg, pite! Sütni fogunk finomat, mind a két alkalommal mást.

Feláras rend: anyagköltség miatt +400Ft

Hajócsipke műhely

Műhelyvezető: Peller Henriett (Sil)
Időpont: 6., 7. és 8. napon, összefüggő
Itt elsajátíthatod a hajócsipke alapjait és készítünk majd egyszerűbb csipke ékszereket is. Ez egy csomózásos technika, horgolni nem kell hozzá tudni. A foglalkozások egymásra épülnek, minimum korhatár 10-12 év.

Feláras rend: anyagköltség miatt +800Ft

ImpróSzínház

Műhelyvezető: Sárdi Krisztina (Nati)
Időpont: 6. és 7. nap, összefüggő
Az első foglalkozáson helyzetgyakorlatok, improvizációs játékok, mozgás és hang-"fejlesztés". Majd a kedvenc minijelenetek feldolgozása közösen (átdolgozás, elemzés, beszélgetés, átírás stb). Az utolsó alkalommal a résztvevők által hozott jelenetekből kiválasztott egy adott történet/dialógus kerek, pár perces, előadható darabbá varázslása.

Tangó

Műhelyvezető: Fehér Viktória (Viki)
Időpont: 8. nap
Az argentin tangó alapjaival ismerkedhettek meg.

Utoljára frissítve: szombat, 25 július 2015 15:51

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére