A Tolkien-olvasás napja 2021

Március 25., Sauron bukásának évfordulója immár tizenkilencedik éve a Tolkien-olvasás napja is egyben. A Magyar Tolkien Társaság által erre a csütörtöki napra szervezett közös olvasáshoz idén megint online, a Teams alkalmazáson keresztül tudsz kapcsolódni. A 2021. év kiemelt témája: "remény és bátorság" – ugyanehhez a témához kapcsolódik majd a március 25-öt követő hétvégén a Tolkien Napok rendezvény is!

 

A Tolkien-olvasás napját (Tolkien Reading Day) először 2003-ban hirdette meg a brit (és nemzetközi) Tolkien Society. Még 2002 januárjában vetődött fel az ötlet, hogy szükség lenne ilyesmire, és végül március 25-ére, Sauron bukásának és Barad-dûr leomlásának napjára esett a választás. (A kezdetekről itt olvashatsz angolul.)

Így hát azóta március 25-én (illetve a megelőző és követő hétvégéken) világszerte szerveznek ebből az alkalomból különböző tematikus programokat. Mi ilyenkor felolvasunk Tolkien műveiből, belehelyezkedünk a történetekbe, figyelünk a szavakra, hallgatjuk egymást.

A Tolkien Society minden évben meghirdeti az esemény kiemelt témáját is. Az idei évre ez "Hope and Courage", azaz "Remény és bátorság", így kérünk benneteket, hogy ennek megfelelően készüljetek a választott szövegrészletekkel.

Olvass velünk online!

Idén a hagyományos olvasgatós esemény időpontja: 2021. március 25. (csütörtök) 18:00 (gyülekező 17:30-tól)

Facebook-esemény >>>

Az idei közös olvasás a tavalyihoz hasonlóan online fog megvalósulni, a Microsoft Teams felületén. A csatlakozáshoz szükséges linket az esemény előtt ebben a cikkben és a Facebook-eseményben is meg fogjuk osztani. Az esemény ingyenes és előzetes jelentkezés sem szükséges, bárki bekapcsolódhat!

A csatlakozáshoz szükséges link: https://bit.ly/3cJRXTm

A csatlakozáshoz számítógépen Chrome/Edge böngésző vagy a letölthető Teams alkalmazás szükséges, mobiltelefonon keresztül a Teams app használatával lehet csatlakozni.

További technikai tudnivalók:
- Aki tud, csatlakozzon a beszélgetéshez minél hamarabb, 17:30 és 17:50 között, hogy együtt győzhessük le a technika balrogját, és megbeszélhessük a kezdeti olvasási sorrendet.
- Bejelentkezni nem kell, csak a bekapcsolódáskor add meg neved, hogy lássuk, ki érkezett! Ha vendégként csatlakozol, akkor belépéskor a neved végére írhatod, hogy "(olvasó)" vagy "(hallgató)", és akkor előre tudjuk, hogy szeretnél-e felolvasni, vagy csak hallgatnál minket.
- Ha 17:50 után csatlakozol, akkor kérjük, a mikrofonodat és a kamerádat is kapcsold ki a csatlakozáskor. "Melian" (Kaszab Zsuzsanna) fog felszólítani a kezdeti sor végén: nem baj, ha nem szeretnél olvasni, de ezt ekkor tudod majd megmondani. Amikor te kerülsz sorra, ne felejtsd el bekapcsolni a mikrofonodat, és ha gondolod, a kamerádat is!

Az eseményről felvétel készül, és a csatlakozással hozzájárulsz, hogy a te szereplésedet is rögzítjük. De ezt egészében nem fogjuk felhasználni: az esemény elején és végén mindenkit meg fogunk kérdezni, hogy hozzájárul-e a saját olvasása publikálásához, és csak kifejezett hozzájárulás esetén kerülhetnek be ezekből részletek az eseményről esetlegesen készülő videóba.

Nem tudsz épp akkor bekapcsolódni, de olvasnál mégis?

Rögzítsd előre a felolvasásodat, és küldd el nekünk március 25-én 15:00-ig!
Kövesd az alábbiakat, és az így kapott videót be tudjuk játszani a közös online olvasgatás részeként:

- Vedd videóra, ahogy felolvasol egy maximum másfél-két perc hosszú részletet Tolkien bármely művéből (lehetőleg az idei kiemelt témához kapcsolódóan), bármely nyelven: ha szeretnél mondani egy-két szót arról, miért pont ezt a részletet választottad, az is férjen bele a két percbe.
- A videófájl legyen mp4, wmv vagy avi formátumú, a felbontása 480p (720×480 pixel) vagy 720p (1280×720 pixel).
- A fájl neve legyen a neved (bármilyen becenév alkalmas, amin szólíthatunk).
- A videót ebbe a mappába töltheted fel >>>


Tarts velünk a hétvégén is!

A hagyományos olvasgatós program mellett idén a Tolkien Napok rendezvény is ehhez a jeles dátumhoz kapcsolódik. A korábbi évek januári eseményein megszokott változatos programhoz ezúttal online csatlakozhattok 2021. március 27-én és 28-án. További részletek >>>

 

Oszd meg mindenkivel!

A Tolkien Society felhívásának része az is, hogy a közösségi médiában használd a #TolkienReadingDay2021 hashtaget: oszd meg, mit jelent számodra Tolkien, illetve a remény és bátorság Tolkien műveiben – vagy bármit, ami ehhez kapcsolódik, idézetet, képet, videót, személyes történetet!

Tedd hozzá magyarul is: #TolkienOlvasasNapja

 

Nézz körül a nagyvilágban!

Az elmúlt egy év tapasztalatai alapján már nem újdonság, hogy mindenki online szervezi az eseményeit, így a távolság már nem akadály: a világ bármely táján kezdeményezett programokhoz csatlakozhatsz, ha beszéled a nyelvet. A különböző külföldi események felderítéséhez hasznos lehet a Marcel Aubron-Bülles (The Tolkienist) weboldalán közölt TRD Global Map, illetve az ITF Naptárának böngészése is.

A Glasgow-i Egyetemen működő Centre for Fantasy and the Fantastic és a brit Tolkien Society idén közösen szervezi a Tolkien-olvasás napi programokat: a március elején megkezdett közösségi méda kampány mellett március 25-én egésznapos programmal készülnek Zoomon, három részletben (magyar idő szerint 10-11, 14-15 és 19-20 között). A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, további információkat ebben a cikkben olvashattok.

A Tolkien-olvasás napját megelőző három napon sorra A hobbit, A szilmarilok, illetve A Gyűrűk Ura egy-egy, a "remény és bátorság" témához kötődő részletéről publikáltak videókat, amelyekben az adott részletet különféle nyelveken hallgathatjátok meg. (A magyar nyelvű videókon a Magyar Tolkien Társaság tagjai olvasnak.) A videók csak a Tolkien-olvasás napja (2021. március 25.) végéig lesznek elérhetők!

A Tolkien Collector's Guide is szervez a tavalyihoz hasonló online Tolkien-olvasást válogatott vendégekkel a Discordon, illetve élő (és csak az esemény ideje alatt elérhető) közvetítéssel a YouTube-on keresztül. Részletek itt >>>

A tavalyi online programokról a nyári Lassi Lauriéban olvashattok beszámolót. A szerkesztőség sok szeretettel várja majd a beszámolóitokat az idei eseményekről is!

 


(A cikk ikonképe Deborah Ann Hayes munkája.)

Utoljára frissítve: szerda, 24 március 2021 16:32

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére