Tolkien Nap 2016

2016. január 9. 10:00 - 19:00
Alternatív Közgazdasági Gimnázium

 

A Magyar Tolkien Társaság 2016-ban is egész napos rendezvénnyel ünnepli J. R. R. Tolkien születésnapját: január 9-én változatos programokkal várunk mindenkit, akit érdekel Középfölde világa.

<<< Általános információk a rendezvényről (helyszín, jegyárak stb.)

 

A Tolkien Nap programjai

>>> Letölthető táblázatos verzió <<<

Kapunyitás: 10:00

A bejáratnál váltható belépőjegyek a rendezvény egész területére, minden programra érvényesek.

A Nagycsarnokban máris számos felfedeznivaló fogadja a látogatót. Itt található a Középfölde Vásár – az MTT-termékek, a Tolkien-könyvek és A hobbit-filmek legjava mellett a Tuilë jewellery tünde-ékszerei és a Replika Shop középföldi tematikájú kincsei között is válogathat az érdeklődő. Az Egy Gyűrűről ismerős tünde-betűk, illetve a törpök által kedvelt rúnák tudói nem csak emléklapokra írják a neveket, de rendezvényszerte gyűjthető különleges névjegykártyákra is, és a szokásos tünde hajfonás sem marad el. Mini kiállításon csodálhatjuk meg a filmekben használt fegyverek és egyéb érdekességek másolatát – például Bilbó és a törpök különös szerződését. A csengettyűtornyos infópult pedig részletes tájékoztatással szolgál minden további helyszínről – valamint itt lehet átvenni az előadás-előregisztráció igazolását, és persze regisztrálni a megmaradt szabad helyekre. Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályának asztalánál a kicsik játékos formában ismerkedhetnek a hazai fajokkal, a nagyok pedig minden kérdésükre választ kaphatnak a témával kapcsolatban.

 

Zene, tánc, mese

A délután folyamán tünde és hobbit stílusú táncház is színesíti a Nagycsarnok forgatagát.

A Tűz Csarnokában a hobbit ételek és italok mellett mesemondás, középföldi énekek, daltanítás és ír zene várja a megfáradt utazókat.

10:30-12:00 Kukucska Mesetár - Találkozás az óriással (Tűz Csarnoka)
"Láttál már óriást? Tudod, milyen hatalmas? Ha te is egy bátor kis hős vagy, akkor egy közös, nagy kalandra vár Anna és Marci a mesék birodalmában!" Mesés foglalkozás 4-9 éves korig.

12:00-13:00 Középfölde dalai - daltanítás (Tűz Csarnoka)
Mintha csak egy csillagos nyári éjszakán ülnénk körbe a tüzet, és egy szál gitár kíséretében énekelnénk együtt. Szeretettel várunk minden korosztályt. Az előadást és a daltanítást Becze Ádám tartja.

13:00-13:30 Táncok Völgyzugolyból (Nagycsarnok)
Vajon milyen lehetett a tündék tánca Völgyzugoly csarnokaiban? Ebből kaphatnak egy kis ízelítőt az érdeklődők Kaszás Péter vezetésével, minden korosztály számára szeretettek ajánljuk.

14:30-15:00 A Tűz Csarnoka Dalnokai (Tűz Csarnoka)
Négy dalnok énekeit hallgathatják meg az érdeklődők, melyek régi korok csatáit, hőstetteit regélik el. A gyönyörű dallamokat Fábián Ágnes, Tarcsay-Deák Adrienn, Ürmössy Zsuzsanna és Várszegi Éva adják elő.  

15:00-16:00 Középfölde dalai - daltanítás (Tűz Csarnoka)
Mintha csak egy csillagos nyári éjszakán ülnénk körbe a tüzet, és egy szál gitár kíséretében énekelnénk együtt. Szeretettel várunk minden korosztályt. Az előadást és a daltanítást Becze Ádám tartja.

16:30-17:00 Táncok a Zöld Sárkány Fogadóból (Nagycsarnok)
Így mulatnak a hobbitok! Táncház kicsiknek és nagyoknak Kaszás Péter vezetésével.

17:00-18:00 Ardú Nua koncert (Tűz Csarnoka)
Dallamok, melyek Középföldére repítenek. Élő, ír népzenei koncert.

 

Ismeretterjesztő előadások

Az földszinti Bölcsek termében egész nap az előzetes igényfelmérés alapján legnépszerűbbnek bizonyult ismeretterjesztő előadások követik egymást.

11:00-11:50 „Három Gyűrű ragyogjon a tünde-királyok kezén” – az ékkőfaragók lázadása (Füzessy Tamás)
A többivel ellentétben a tündék három Hatalom Gyűrűje a legenda szerint tiszta maradt, mentes Sauron rontásától, akinek keze sosem érintette ezeket. Az igazság azonban az, hogy ezek is bűnös szándékból születtek, és a világ elrendelt rendje elleni lázadás eszközei voltak, amelyeknek éppúgy pusztulniuk kellett, mint Sauronnak és minden teremtményének.

12:00-12:50 A balrogok szárnya, az entek asszonyai, Bilbó zsebórája és egyéb rejtélyek Tolkien világában (Hollósy Györgyi)
Mit gondolsz, kedves olvasó, szerinted ki Bombadil Toma? Hová tűntek az ent asszonyok? És van-e szárnya a balrogoknak? Tolkien professzor aprólékosan dolgozta ki a műveit, rendkívüli módon figyelt a részletekre, így aki alaposan ismeri Középföldét, abban ha nem is első olvasatra, de felmerülhetnek ehhez hasonló kérdések. Ezeket fogjuk feszegetni az előadáson.

13:00-13:50 Sauron útja – egy többszörösen megtört és újjáépített „karrier” (Tóth Gergely)
Sauron, a Gyűrűk Ura, a Sötét Úr, Annatar, a Gyűrűkovács, Kegyetlen Gorthaur, Tar-Mairon királyi tanácsos és főpap... Mind ugyanazt a személyt takarja. Melyik az igazi énje? Melyik foglalkozást űzte a legjobban, melyikben volt igazán sikeres és melyikben a körülmények rabja, mikor működhett szabadon és mikor vetült rá túlságosan is a nagy előd Árnyéka? Ezekre próbálunk választ keresni Középfölde egyik legváltozatosabb karrierjét végignézve.

14:00-14:50 Vándor vagy messiás? – Aragorn élete és sorsa (Tarcsay-Deák Tibor) [időpontváltozás!]
Aragorn egy rendkívül bonyolult karakter, aki számos különböző szerepet vesz fel A Gyűrűk Ura történetének folyása alatt. Az előadás megvizsgálja ezeket a szerepeket, illetve Aragorn különböző tulajdonságait, és bemutatja, hogy ezek hogyan építik fel és teszik életszerűvé a karaktert. Aragorn nem pusztán vándor VAGY messiás - mindkettő esszenciális része jellemének, ahogy a húsznál is több további szerep is, amelyeket Tolkien (vagy az élet) ráosztott; csak így lehet teljes és hihető személyisége, egy olyan Aragorn, akivel az olvasó képes azonosulni.

15:00-15:50 A végső távozás – miért kell Frodónak elhagynia a világot? (Rákos-Zichy Johanna)
Miért kelnek át a tündék a tengeren? Miért hajózott el Frodó Középföldéről? Kicsoda pontosan Glorfindel? Hogyan alakíthatták Tolkien hősei saját végzetüket? Az előadás témája a Középföldéről távozás motívumát elemzi, feltárva, hogy hogyan írhatták felül az egyéni sorsok a közös végzetet.

16:00-16:50 „Hét a nemes törpök jussa, kiknek háza cifra kő” – amit a törpök kultúrájáról tudni érdemes (Mikesy Anna)
Mi érdekelhet egy törpöt? Mivel töltik napjaikat, miről beszélgetnek, és vajon milyen nyelven? Kikkel barátkoznak? Vannak-e hőseik, mítoszaik? Miben hisznek, és kihez fohászkodnak? És vajon ki mellett harcolnak?

17:00-17:50 A mágusok – angyalok és próféták Középföldén (Füzessy Tamás)
Még a tolkieni világ változatos karakter-osztályozási rendszerében is különleges, egyedi szerep és származástörténet kapcsolódik a Valinorból Középföldére küldött öt istarnak. Azonban a mitológián belüli helyük és szerepük is érthetőbbé válik, motivációikat átfogóbban értelmezhetjük, ha megismerkedünk azokkal a Bibliából ismert angyal- és próféta-motívumokkal, amelyekből Tolkien építkezett megformálásuknál.

 

A félemeleten, Elrond könyvtárában az ismeretterjesztő előadásokat műhelyfoglalkozások váltják, amelyek során a tünde nyelvek és írások titkaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

10:30-11:30 Tünde betűk magyar szavakhoz – tengwar magyar mód (Czégé Dávid)
A Professzor elképzelése szerint a tengwar írásmódot Középfölde bármely nyelvére lehet alkalmazni, és a jelenkorban beszéltek közül is számosra. Ha kíváncsi vagy, hogyan írhatsz tünde betűkkel magyar nyelven, itt a helyed!

11:30-13:00 Sindarin – a szürketündék nyelve (Lőrinczi Gábor)
Az előadás során az érdeklődők rövid betekintést nyerhetnek a középföldei szürketündék nyelve, a sindarin rejtelmeibe, kezdve a nyelv "külső" és "belső" fejlődéstörténetétől a hangtani jellemzőkön és nyelvtani sajátosságokon át A Gyűrűk Ura és A hobbit könyvek, illetve filmek néhány kiemelt sindarin nyelvű szövegének és dialógusának elemzéséig.

13:30-14:30 Hisznek-e Istenben a tündék? És Buddhában? – Tolkien világának vallásfilozófiai és teológiai háttere (Füzessy Tamás) [időpontváltozás!]
A tolkieni mitológia egy mélyen vallásos szerző alapvetően hitvédelmi tárgyú alkotása. Ennek ellenére a teremtéstörténet kivételével szinte teljesen mentes a vallás, a hit, az egyház vagy a teológia direkt megjelenésétől, általánosan elfogadott ábrázolásától. Vajon minek köszönhető ez a visszafogottság? Milyen istenképet, milyen hitgyakorlási formákat gondolt el Tolkien a szereplői számára?

14:30-15:30 Tünde-latin – quenya nyelvóra kezdőknek (Rácsai Róbert)
Szeretnél megismerkedni a noldák gyönyörű nyelvével, a quenyával, ami Galadriel anyanyelve volt és rokon a filmekben hallható sindarin nyelvvel? Kíváncsi vagy, hogyan hangzik ez a nyelv, hogyan épül fel és mire is tudod használni? Akkor várlak szeretettel - Lartuvanyel as melme!

15:30-16:30 Tündefirka, avagy hogyan írtak Középföldén? – tünde szavak tünde betűkkel (Baksai Károly)
Ha érdekel, milyen módon vetették papírra (fára, kőre, pergamenre...) gondolataikat a tündék, törpök, hobbitok, orkok és emberek, akkor itt a helyed! Bemutatásra kerülnek Arda írásrendszerei, főszerepben a tengwákkal! Kiváló kiegészítése a délelőtti foglalkozásnak! :)

16:30-17:30 Rejtett királyságok: Gondolin, Menegroth, Nargothrond (Czégé Dávid)
Középföldén különböző korokban számos olyan (alapvetően tünde) birodalom létezett, aminek holléte nem volt széles körben ismert. Az előadás áttekinti ezen királyságok rövid történetét, sorsuk párhuzamai avagy különbségeit, illetve magyarázatot keres a motívum hangsúlyos jelenlétének okaira a mitológiában.

17:30-18:30 Hogyan fordítsunk Tolkient? – a magyar terminológia szépségei a könyvektől a filmekig (Barna Bálint)
A tündék nyelveiről nyugorira, nyugoriból angolra, angolból magyarra – már Zsákos Bilbónak sem volt egyszerű dolga, hát még a magyar fordítóknak! Mit és hogyan kell figyelembe venni, ha a tolkieni neveket fordítjuk, és főleg: miért? Érdekességek a professzor által írt útmutatótól kezdve a magyar terminológiai jegyzékeken és a hazai kiadások kulisszatitkain át a mozifilmek magyar szövegeinek a szaklektorálásáig.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az ismeretterjesztő előadásokra mindenképp érdemes a lehető leghamarabb előregisztrálni, mert gyorsan el fognak fogyni a helyek! Elővételben, átutalással kifizetve a belépődíjat három előadásra is lehet előre helyet foglalni - helyszíni jegyvásárlás esetén csak egyre.

Természetesen a szabadon maradt helyekre a helyszínen is lehet majd regisztrálni.

Előregisztráció az ismeretterjesztő előadásokra >>>

to hu regisztracio ad 01

 

További programok

A Játékosok tornácán egész nap indulnak a kalandok, minden korosztálynak, többek között:
Törptárna-foglalás (Condottiere): A törpök sok sört fogyasztottak és ezért a törptárna egyes részeit akarják egymás elől elfoglalni jókedvükben.
Citadella (kártyajáték): Aki már megunta törpöként felforgatni a törptárnákat, az elmerülhet az építkezésben is, a legjobb városterv készítője lehet a falu polgármestere, ami sok hobbitnak jól jöhet.
A kisebbek Bilbó kalandjait élhetik át A Hobbit társasjátékban.

 

Az első emeleten művészeink felváltva varázsolnak mintákat a kisebbekre (arcfestés: 10:30-12:00 és 14:00-16:00) és a nagyobbakra (hennázás: 12:00-14:00 és 16:00-18:00).

 

A Kézművesek termében háromféle foglalkozás közül lehet választani:

Nagyobbaknak – felső korhatár nélkül:

10:30-12:20 Hobbitkarkötő-csomózás
Az igazi hobbit karkötő elkészítése nem nagy ördöngösség, elég némi fonál és türelem, meg egy kis kézügyesség. Gyakorlott csomózómesterünk segítségével bárki könnyedén elkészítheti ezeket az egyszerű, ám mégis mutatós karkötőket.

12:30-14:20 Mécsestartó-festés
Nincs is annál hangulatosabb, mint amikor egy sötét éjszakán sárkány alakú árnyékot vet a gyertya lángja. Jól hangzik? Mécsesfestő foglalkozásunkon te is készíthetsz egyedi mécsestartót! A Középfölde tematikájú mintákat üvegfestékkel visszük fel a befőttes üvegekre.

14:30-16:20 Drótfa-növesztés
Ha drótot és körömlakkot összekombinálunk, könnyen előfordulhat, hogy végeredményként egy csinos kis fát kapunk. Hihetetlen? Egyáltalán nem. A leveleket körömlakkal festjük meg, a fa többi részét pedig drót sodrásával készítjük el. Az elkészült fa ajándéknak, dekorációnak is tökéletes.

16:30-18:20 Teatasak-dobozhajtogatás
Gondoltad volna, hogy teástasakból tünde ékszertartó dobozkát lehet készíteni? Ékszereid ezentúl nem fognak szanaszét heverni, a dobozka tökéletes hely a tárolásukra.

A felnőtt foglalkozásokkal egyidőben a kisebbek számára külön kézműves foglalkozásokat szerveztünk (részletek a gyerekprogramoknál).

Az állandó program (10:30-16:00) keretében mindenki kifestheti saját mini koboldját a HammerTime Cafe tapasztalt festői segítsésével – a terepasztalos stratégiai játékban is használt figurák szép díszei lehetnek a polcotoknak, vagy leendő seregetek, csapatotok első katonájává válhatnak. Festéket, ecsetet, figurát, és segítséget biztosítunk - csak lelkesedést és türelmet kell hozni.

 

Gyerekprogramok

Szintén a Kézművesek termében lesznek kifejezetten az általános iskolás korosztálynak szóló kézműves programok is (6 éves kortól):

10:30-12:20 Könyvjelzőkészítés
12:30-14:20 Karkötőcsomózás
14:30-16:20 Sárkánykészítés
16:30-18:20 CD-festés

4-9 éves korig ajánlott a Tűz Csarnoka első programja, a Kukucska Mesetár (10:30-12:00).

Szintén ajánljuk a kisebbeknek is a tünde (13:00-13:30) és hobbit (16:30-17:00) táncházat a Nagycsarnokban.

A Játékosok tornácán a legtöbb társasjáték nagyobbaknak, nyolc-tíz év fölöttieknek javasolt - érdeklődéstől függően egy-két egyszerűbb játék akadhat a hat év fölöttiek számára is.

Az általános iskolásoknak a kézműves programok, a mese és a tánc mellett egy izgalmas állomásos játékkal is készültünk, amely során a rendezvényt keresztül-kasul bejárva kell megoldaniuk egy rejtélyes ügyet – és mellesleg megismerhetik Középfölde népeit.

Hétéves kor alatt:
Az Aprónép kuckójában nem csak az óvodás korosztály (3-6 éves korig) találhat elfoglaltságot magának, de a legapróbbakat is szívesen látjuk – hároméves kor alatt csak felelős kísérővel!

Szülőknek:
15:00-16:30 Babahordozás workshop (szintén az Aprónép kuckójában)
Középföldén sem volt túl elterjedt a babakocsi. A résztvevők hallhatnak a babahordozás elméleti hátteréről, annak testi és lelki hatásairól, történelméről,és az ortopédiai szempontokról is. A program második részében pedig lehetőség lesz megismerkedni a különböző hordozóeszközökkel, és akár ki is próbálni azokat.

 

Este hétkor a hagyományos születésnapi köszöntővel zárul a rendezvény.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk ;)

 

A fejléc-kép Matty Rodgers Rivendell-képének (http://www.cavematty.com/Matte-Paintings) felhasználásával készült.

onkentes felirat 01

Utoljára frissítve: szerda, 06 január 2016 19:44

1 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére