Tolkien Nap 2016

2016. január 9. 10:00 - 19:00
Alternatív Közgazdasági Gimnázium

 

Tolkien Nap az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban! A Magyar Tolkien Társaság 2016-ban is egész napos rendezvénnyel ünnepli J. R. R. Tolkien születésnapját: január 9-én változatos programokkal várunk mindenkit, akit érdekel Középfölde világa.

A Magyar Tolkien Társaság 2003. január 3-án, A Gyűrűk Ura szerzőjének 111. születésnapján ünnepelte először a neves évfordulót. Azóta évről évre nagyszabású családi programmal készülünk erre a napra: az új filmek megjelenésekor azokhoz kapcsolódva, máskor inkább a könyvek világához visszatérve. Ami nem változik, hogy ezen a napon a filmnézőktől a könyvolvasókig szeretnénk tartalmas szórakozást nyújtani mindenkinek, akit kicsit is elvarázsolt Tolkien világa – vagy akiket még csak most fog. Ismeretterjesztő előadások Középfölde rejtelmeiről, kézműves foglalkozások, tündenyelv-órák, törp mesterművek, hobbit játékok és vidám dalok várják a látogatókat a Völgyzugollyá alakuló Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban.

Facebook-esemény >>>

Részletes program >>>

Jegyek >>>

Megközelítés >>>

 

 

A Tolkien Nap programjai

Az igényfelmérő kérdőív alapján - amely számos kitöltőjének ezúton is nagyon köszönjük a segítséget - az alábbi témák bizonyultak a legnépszerűbbnek, tehát ezekre lehet számítani az ismeretterjesztő előadások programjában:

  • A végső távozás: Miért kell Frodónak elhagynia a világot?
  • A mágusok – angyalok és próféták Középföldén
  • A balrogok szárnya, az entek asszonyai, Bilbó zsebórája és egyéb rejtélyek Tolkien világában
  • Vándor vagy messiás? – Aragorn élete és sorsa
  • Hisznek-e Istenben a tündék? És Buddhában? – Tolkien világának vallásfilozófiai és teológiai háttere
  • Sauron útja – egy többszörösen megtört és újjáépített „karrier”
  • „Hét a nemes törpök jussa, kiknek háza cifra kő” – amit a törpök kultúrájáról tudni érdemes
  • Rejtett királyságok
  • Az ékkőfaragók lázadása

Emellett lesz előadás a tolkieni terminológia rejtelmeiről, valamint avatott szakértők vezetik be az érdeklődőket a tünde nyelvek és írások titkaiba is.

Az előadásokra idén is lehet online előregisztrálni: mindenképp érdemes mihamarabb élni ezzel a lehetőséggel, mert az elmúlt évek tapasztalatai alapján gyorsan elfogynak a helyek, most ráadásul kisebb is az előadótermek kapacitása. Elővételben, átutalással kifizetve a belépődíjat három előadásra is lehet online előre helyet foglalni - helyszíni jegyvásárlás esetén csak egyre.

to hu regisztracio ad 01

Völgyzugoly azonban nem csak tudást, számos más elfoglaltságot is kínál: tematikus társasjátékokban mérkőzhetnek meg egymással az érdeklődők; középföldi névjegyekkel és hajfonatokkal olvadhatnak be a helyi népek közé; a kreativitás koboldok rémisztőre festésében, drótból fácskák növesztésében, mécsesfestésben és karkötőkészítésben bontakozhat ki; és a filmekből ismerős fegyverek kiállítása sem marad el. Mesével, zenével, közös énekkel várja a látogatókat a Tűz Csarnoka, konyhánk pedig egyaránt kész a tünde ízlés és a hobbit étvágy kielégítésére. A kalandvágyó gyerekek izgalmas állomásos játék keretében ismerkedhetnek meg Középfölde népeivel, és még a legapróbbak sem maradnak szórakoztatás nélkül.

A rendezvényt a hagyományos születésnapi köszöntővel zárjuk.

A részletes program külön cikkben, ide kattintva érhető el >>>

 

Középfölde Vásár

A rendezvényen idén is lesz lehetőség Tolkien-könyveket, és -filmeket, tematikus pólókat, ékszereket és egyéb középföldi hangulatú apróságokat vásárolni – sőt, a kincsek egy részét előre meg lehet rendelni a Középfölde Vásár Webáruház felületén. Az itt online megvásárolt termékek átvételére kizárólag személyesen, a Tolkien Napon lesz lehetőség. A ruházati termékeket (pólók, pulóverek) csak nagyon korlátozott számban, a legnépszerűbb méretekben árusítjuk a helyszínen – az előrendelési lehetőség már lezárult, de 12:00 után a helyszíni készlet bővül az előre ki nem fizetett és addig át nem vett termékekkel. Ezért is kérjük, aki rendelt, mielőbb utalja át a kért termékek árát!

kozepfolde vasar csakszoveg

 

Jegyek

A Tolkien Nap minden programja csak érvényes napijegy-karszalaggal látogatható. Ezen felül plusz költsége egyik tevékenységnek sincs, de az ismeretterjesztő előadásokra előzetesen helyet is kell foglalni: erre egyrészt online lesz lehetőség (még nincs, de hamarosan!), másrészt a megmaradt helyekre a helyszínen, az infópultnál is lehet majd regisztrálni. Jegyek a helyszínen vásárolhatók, illetve az online előregisztrációhoz kapcsolódóan jegy-elővételi lehetőség is lesz.

Az egész rendezényre érvényes napijegy ára: 900 Ft

A Magyar Tolkien Társaság szervezeti, kiemelt közreműködő és kiemelt pártoló tagjai, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanárai és diákjai, valamint a rendezvény szervezői kedvezményes árú napijegyet válthatnak, ennek ára: 450 Ft

Hét éven aluliaknak jegyvásárló felnőtt kíséretében a belépés ingyenes.

 

A helyszín

A Tolkien Nap helyszíne az óbudai Alternatív Közgazdasági Gimnázium (Bp. 1035, Raktár u. 1.), melynek épülete jól látható és pillanatok alatt elérhető a számos busz (9, 34, 86, 106, 118, 134) által kiszolgált "Raktár utca" megállóból. Dél- és Közép-Budáról (Újbuda-központ, Batthyány tér) a 86-os busszal lehet megközelíteni – jelenleg úgy tűnik, még januárban is. A belvárosból (Astoria, Deák, Nyugati pályaudvar) a 9-es busz, Árpád híd metróállomástól pedig a 34-es, illetve a 106-os busz a közvetlen járat.

Google Maps >>>

 

Ha kérdéseid vannak a rendezvénnyel kapcsolatban, a főszervezőket (Orthmayr Flóra és Kiss Tünde) a tolkien.nap (kukac) tolkien (pont) hu e-mail címen érheted el.

A Tolkien Nap programjai során számos fénykép, esetleg videófelvétel is készül majd, amelyeket a későbbiekben közzéteszünk az interneten, esetleg kiadványainkban, illetve felhasználunk az MTT és a hasonló programok megismertetése, népszerűsítése során. A rendezvényen való részvétellel hozzájárulsz ahhoz, hogy ezeken a felvételeken te is szerepelhetsz. Ha te is készítesz képeket a Tolkien Napon, nagy örömmel vesszük, ha ezeket megosztod velünk!

 

A fejléc-kép Matty Rodgers Rivendell-képének (http://www.cavematty.com/Matte-Paintings) felhasználásával készült.

onkentes felirat 01

 

Szeretnéd önkéntes munkával segíteni a Tolkien Nap megvalósítását? Itt jelentkezhetsz helyszíni segítőnek >>>

 

Utoljára frissítve: péntek, 01 január 2016 14:39

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére