Cikket szeretnék írni a Tolkien.hu-ra! Mit és hogyan?

Nagyon örülünk neki! A Tolkien.hu-ra új cikkeket feltölteni csak a szerkesztőség tagjai tudnak, illetve a cikkíráshoz kapcsolódó tartalmi, formai kérdéseiddel is hozzájuk fordulhatsz. Küldhetsz nekik rögtön kész irományt is, de ha valamilyen téma felkeltette az érdeklődésedet, tanácsot is kérhetsz, hogy milyen jellegű kifejtés illik legjobban az oldalra. A Tolkien.hu szerkesztőségének e-mail címe: szerkesztoseg /kukac/ tolkien /pont/ hu

 

Miről írjak?

A www.tolkien.hu portál J. R. R. Tolkien életéhez és műveihez, azok forrásaihoz, adaptációihoz és hatásaihoz, illetve a Magyar Tolkien Társaság tevékenységéhez kapcsolódó cikkeket közöl. Szívesen látjuk tehát az új írásokat ezen témák bármelyikéhez kapcsolódóan, de különösen a Tolkien által megalkotott világ részleteivel és külső-belső összefüggéseivel foglalkozó Középfölde rovatba.

Nincs értelme a magyarul is elérhető tolkieni művekből megismerhető információk egyszerű összefoglalásának, átstrukturált elismétlésének. Szívesen látunk azonban kevésbé ismert forrásokat is feldolgozó munkákat, illetve az ismert adatokat új nézőpontból vizsgáló eredeti dolgozatokat. Nyugodtan kérj ötleteket, segítséget a Tolkien.hu fórumain, vagy akár az MTT Facebook-csoportjában is.

 

És hogyan?

A legfontosabb: igényesen, alaposan. Mindenképp olvasd el elküldés előtt az elkészült cikket, legyen logikusan felépített, nyelvileg helyes.

Minden átvett gondolathoz, legyen az nyomtatott vagy online, szó szerinti idézet vagy tartalmi összefoglalás, jelöld meg a pontos forrást! Tartalmi összefoglalásokhoz elég a cikk végén egyben felsorolni, mi mindent olvastál el az írás során, de szó szerinti idézetnél a szerző és cím mellett mindenképp adj meg könyveknél kiadást és oldalszámot, folyóiratoknál lapszámot és oldalszámot, weblapoknál pontos URL-t. Idegennyelvű forrásokat magyar fordításban (is) idézz. (Végjegyzeteket használunk, ld. Wikipédia, Tolkien Gateway.)

Élhetsz az online közlés lehetőségeivel: megadhatsz linkeket, beágyazandó videót. Viszont mindig tartsd tiszteletben mások alkotói jogait! Ha valamit át akarsz venni (pl. képeket), és nincs egyértelműen feltüntetve, hogy az adott mű szabadon felhasználható (public domain vagy újraközlést engedélyező CC-licenc alatt áll), akkor előbb kérd az alkotó engedélyét. Emellett (nem helyette!) természetesen add meg az eredeti forrást is.

 

Fordítás

Fordításokat is szívesen közlünk, de ezekhez mindenképp kell az eredeti mű szerzőjének vagy jogtulajdonosának előzetes engedélye.

 

Formai és technikai finomságok

Feltöltés előtt egy szerkesztő mindenképp elolvassa, és szükség esetén javítgatja majd a cikkedet. Ha valamit komolyabban át kell írni, arról értesítünk, de kisebb javításokról nem feltétlenül.

A közlésnél a cikkhez kell majd egy 350-500 karakteres kiemelt első bekezdés: kedvcsináló összefoglaló vagy felvezetés. Értékeljük, ha már ezt is tartalmazza a leadott írás, de ha nem, majd ír hozzá a szerkesztő.

Ne használj bonyolult formázásokat, és a szöveghez tartozó képeket külön fájlként is küldd el.

Utoljára frissítve: hétfő, 18 május 2015 13:33

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére