Brisa: Noldás Program

Noldás Program
Összefoglaló az első ciklusról

„Sokakat elbűvöl J. R. R. Tolkien csodálatos világa. Középfölde varázslatossága gyereket és felnőttet egyaránt magával ragad. Sokszínűsége és titokzatossága számos lehetőséget nyújt arra, hogy beszélgessünk róla. A Magyar Tolkien Társaság ezért a gyermekek számára egy foglalkozássorozatot szervezett, amelynek célja A Gyűrűk Ura és úgy egyébként J. R. R. Tolkien világának népszerűsítése és mélyebb megismerése, valamint a hozzá kapcsolódó témák feldolgozása révén társadalmi és emberi értékek közvetítése.” – így kezdődött el. Ez volt a kiinduló „eszme”.
A programsorozatot az MTT Noldák (Bölcsek) nevezetű csoportja szervezte, állította össze, és vezényelte le. Az ötlet 2002. nyarán vetődött fel. Szeptemberben már önálló topicja volt a TolkienHU fórumán, ahol dinamikus munka kezdődött. Ennek eredményeképpen hamarosan összeállt hat, részletesen kidolgozott téma. Ezek a következők:

1) Állatok – "Beren minden madár és állat barátja lett, akik segítették őt, és nem árulták el."
(A témavezetők: Tallián Balázs /Ulmo/, Gárdonyi Zsuzsa /Telcontar Léli/, Kiss Judit Katinka /Szméagol/)

2) Fajok – "Tanuld e tant, Eleven Lényekét! Négy nevet mondj, a szabad emberekét"(Szilszakáll)
(A témavezetők: Veréczi Gabriella /Finduila/, Paraszt Dorottya /Dez/)

3) Barátság – "Ha csak annyit kívánsz, hogy kitartsunk melletted jóban-rosszban, mindhalálig... akkor megbízhatsz bennünk."(Trufa)
(A témavezetők: Csávás Viktória /Cicafül/, Szabadkai Zsófia /Szofi/, Kiss Kincső /Kincső/)

4) Szerelem – "Kitartok melletted, dúnadán, és elfordulok a Rózsapírtól."(Arwen)
(A témavezetők: Radnóthy Szabolcs /Darkman/, Sándor Éva /Brisa/, Terján Nóra /angelina/)

5) Küldetés – "Még a legkisebb ember is megváltoztathatja a jövő irányát."(Galadriel)
(A témavezetők: Sándor Éva /Brisa/, Veréczi Gabriella /Finduilas/)

6) Csillagászat – "Üdv néked Earendil, csillagok legfényesebbike!"(Frodó)
(A témavezetők: Kaposi Angéla /Varda/, Lőki Dániel /Estel Adániel/, Kálmánné Szendrő Katalin /Szendi/)

2003. jan. 3-án, a „Régen várt ünnepély”-en ki is próbáltunk három témát. A valódi megmérettetés azonban csak ezután következett. 2003. január 23-án hivatalosan is elkezdődött a 7 alkalmas foglalkozássorozat (első alkalommal a csoport bemutatkozott), melynek egyes alkalmaira kéthetente, csütörtökönként került sor, 16 órás kezdettel. A helyszín a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár VI./2. sz. gyermekkönyvtár /továbbiakban: Gyermekkönyvtár/ (1061 Bp. Liszt Ferenc tér 6.) volt.
Eleinte nagyon kevés érdeklődő jelent meg, de később kialakult egy állandó kis csapat, amely a továbbiakban biztosította a 10-12 főt. A foglalkozások többnyire jól sikerültek, bár egyik-másikuk eltért a témavezetőik elképzelésétől: nem sikerült mindig azt megvalósítani, amit elterveztek. A tapasztalatok hatására kiderültek az erősségek és a gyenge pontok is, valamint tovább finomodtak az egyes foglalkozások.
Ugyanakkor az érdeklődők alacsony száma kérdésessé tette a program jövőjét. A Gyermekkönyvtár azonban továbbra is biztosított minket a támogatásáról, és a csoport is a folytatás mellett döntött. Ennek eredményeképpen ősztől egy új stratégiával fogunk próbálkozni, melynek során az iskolák felé közelítünk.

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére