• Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.

Az orkok természetéről

Beküldve - - - Tolkien Levelező Verseny
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 6391 megjelenés
 • 0 hozzászólás
 • Nyomtatás

A feladat: "Trufa és Pippin nehéz helyzetbe kerültek. Az egyik Szilszakállal való beszélgetésük közben megpróbálták neki elmesélni, miben tér el egy vasudvari ork egy mordoritól. Azonban hiába próbáltak több különbséget találni, nem sok jutott eszükbe - a kellemetlen emlékeiket nehezen idézték fel. Segítsd ki őket! Írj másfél-két oldal terjedelmű fogalmazást arról, hogy mi a különbség a két orkfajta között. Figyelj oda a helyesírásra és a tagolásra!"

És a tökéletes megoldás Grumbak tollából:

Fangorn. Középfölde talán legöregebb erdeje, nincs talán hely, ahol jobban érezném magam. Ide nem jönnek idegenek, itt béke és nyugalom veszi körül a magamfajtát. Különleges barátaim laknak az erdőben, sokan talán rémülettel gondolnak rájuk, főleg, ha váratlanul találkoznak velük, de én rég megismertem őket. Bölcsességük határtalan, lassan és szemlélődve tekintenek a körülöttük zajló eseményekre. Mindig örülök, amikor visszatérhetek ide, és beszélhetek velük vagy a tanácsukat kérhetem.

Az erdő szélén néhány napja csata volt. Láttam a maradványokat. Talán ezért, talán másért valami feszültséget érzek az erdőben, nem szoktam hozzá. Talán a legjobb, ha megkeresem Szilszakállt, ő a legöregebb ent. Biztos tud hírekkel szolgálni, mindarról, mi is folyik éppen az erdőben és a szomszédságában.

Hrruumm … hrummm……hrruummm

Bármi is történik éppen, ez a mély kürthanghoz hasonló hang csak egyet jelenthet, az entek készülnek valamire. Több száz éve nem hallottam ezt a hívó hangot. Ezzel nagytanácsra hívja Szilszakáll az enteket. Majd ott látogatom meg őket. Ma este viszont már nem indulhatok olyan messzire. Talán a barlangot még elérem sötétedés előtt, többször voltam vendég ott. Reggel aztán tovább tudok menni a tanácsba.

-Grumbak, én a helyedben óvatosan sétálgatnék itt.

-Á, Szilszakáll! Nem is reméltem, hogy összefutunk itt. Hallottam a hívást a tanácsra.

-Igen. Furcsa dolgok történtek az erdőben, és szükséges volt.

-A csatára gondolsz az erdőszélen?

-Részben. Tudod Grumbak, a csata furcsa hírnököket hozott az erdőbe. Sokáig nem tudtam, nem e csak cselvetése a gonosznak. Akár Mordorról, akár Vasudvardról legyen szó.

-Hát Szarumán is ellenünk fordult?

-Igen. Gonosszá lett a szíve, és óriási területeken vágta ki a fákat az erdőből. És összeállt az orkokkal.

-Láttam az erdő szélén a csata nyomait. Akkor, az - az új címer azokon a nagy orkokon az övé?

-A fehér kéz.

-Ezt a jelet láttam. Mire gondoltál, amikor cseltől tartottál? Mifélék ezek a hírnökök?

-Hát, ez miatt gyanakodtam leginkább. Régóta élek a Nap alatt, de nem láttam még őket soha ezelőtt. Először orkoknak néztem őket, de mégsem azok. A gonosznak azonban sokféle arca van.

-Hol vannak ezek a hírnökök? Ha valaki, hát én biztos felismerem a gonoszt, tudod jól.

-Itt alszanak a barlangban, és már tudom, hogy a mi oldalunkon állnak. Gyere, nézd meg! Láttál- e hozzájuk hasonlót? Vasudvardnak nagyon fontosak voltak, egy sereg orkot küldtek értük.

-Hát Szilszakáll ők bizony félszerzetek, és nem csak Vasudvardnak kellenek, de Lugburz is őket keresteti.

-Pippin és Trufa néven mutatkoztak be. A csata utáni napon találkoztam velük. Kérdeztem őket az elrablóikról, de nem sokat tudtak mondani róluk, csak annyit, hogy két: egy vasudvardi és egy mordori orkcsapat rabolta el őket, és, hogy állandóan rajtuk veszekedtek.

-Hát, ahogy láttam, nem sok esélye lett volna a mordori orkoknak.

-Miért gondolod ezt Grumbak? Mi a különbség a két orkfajta között?

-Hát, nézd Szilszakáll, a mordori orkok alacsonyabbak, felépítésre gyengébbek, görbe a lábuk, hosszabb a karjuk, nem bírják a napsütést. Csatában gyávábbak, inkább munkára jók, persze tudnak harcolni, és értenek a kardforgatáshoz, de nem kelhetnek versenyre a vasudvardiakkal. Ezek magasabbak, sokkal erősebbek. Őket is zavarja a napfény, de elviselik, így éjszaka és nappal egyaránt veszélyesek. Őket a harcra teremtették. Sötétebb a bőrük, jobb a fegyverzetük, és sokkal kitartóbbak; legyen szó csatáról vagy üldözésről. Soha nem futnak el, és az utolsókig küzdenek.

-Nem jó hír ez nekünk Grumbak. Ellenségeink egyre erősödnek, mi pedig fogytán vagyunk.

-Szerintem most mindenkiről kiderül mennyit ér, barátról, szövetségesről egyaránt.

Megváltozik a világunk akár győzünk akár veszítünk.

-Bölcsen szóltál. Mi a terved? Velünk maradsz vagy elmész?

-Jobb, ha elmegyek. A félszerzetek megijednének, ha reggel velem találkoznának. Meg azok alapján, amit mondtál, talán mások sem néznének jó szemmel. Remélem, ha minden rendbe jön, még sétálhatok a Fangorn fái alatt.

0
Címkék nolda

Hozzászólások

 • Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.

Hozzászólás

Vendég
Vendég 2024. július 24., szerda
Vissza a lap tetejére