Ma 70 éves Sir McKellen!

Május 25-én lett hetvenéves Sir Ian McKellen, minden idők egyik legkiválóbb brit Shakespeare-színésze, A Gyűrűk Ura Gandalfja.  

Egy észak-angliai bányászvároskában nőtt fel, apja és mindkét nagyapja lelkész volt. A családi hagyománnyal azért szakított, mert háromévesen lenyűgözte egy Pán Péter-előadás, s kilencéves korától már egy összecsukható játékszínházzal töltötte minden szabadidejét. A Shakespeare-drámák vonzásában iratkozott be a Cambridge-i Egyetem angol irodalom szakára, rendszeresen fellépett a színjátszó kör előadásain.

Húszévesen minden előképzettség nélkül szegődött hivatásos társulathoz, s hamarosan maga Sir Laurence Olivier hívta újonnan alakuló társulatába. A hatvanas években McKellen elsősorban színpadi alakításaival szerzett magának hírnevet, generációja vezető klasszikus színészének kiáltották ki. A Royal Shakespeare Company tagjaként Shakespeare mellett többek közt Csehov, Ibsen, Shaw színműveiben szerepelt, a legnagyobb sikert III. Richárdként aratta. A nyolcvanas években a Broadway-n Peter Shaffer a zseni és középszer párharcát bemutató Amadeusában Salierit játszotta, s megkapta a színházi Oscarnak nevezett Tony-díjat.

A filmvásznon először 1969-ben szerepelt, s az idők során volt D.H. Lawrence író, Macbeth, Hitler, II. Miklós - utóbbiért Arany Glóbusz-díjjal jutalmazták. 1995-ben a filmen is eljátszotta III. Richárdot, a Shakespeare-drámát a XX. századi, fasizálódó Európába ültették át. McKellen az egyik forgatókönyvíró és producer is volt, alakításáért Arany Glóbusz- és BAFTA-díjra jelölték.

1998-ban a Stephen King regénye nyomán forgatott Az eminens című filmben idős német háborús bűnösként tűnt fel. Az Érzelmek tengerében című drámában jelölték először Oscar-díjra. A Gyűrűk Ura-trilógiában a jó varázsló Gandalf szerepét kapta, a forgatás előtt állítólag még nem is olvasta Tolkien regényét. Érdekesség, hogy a díjesőben részesült sorozatban ő volt az egyetlen színész, akit az amerikai filmakadémia jelölésre érdemesített. Középfölde világától nem szakadt el, a tervek szerint A hobbit című filmben is ő fogja játszani Gandalfot.

Egy másik nagy sikerű sorozatban, a képregény alapján készült X-Men fantasztikus akciófilmekben ő alakította a mutáns gonosztevő Magnetót. Egyik legutolsó forgatása a Dan Brown regénye nyomán forgatott A Da Vinci-kód című thriller volt, s tavaly tévéfilmen visszatért Shakespeare királydrámáihoz, a Lear király címszerepében. A sokoldalú színésztől a könnyedebb műfaj sem áll távol, a Pet Shop Boys együttes egyik videóklipjében vámpírt alakított. Jelenleg Samuel Beckett Godot-ra várva című drámájában játssza Esztragon szerepét a londoni Royal Haymarket színházban hatalmas sikerrel.

Ian McKellen hazájában a legmagasabb kitüntetések birtokosa: a brit birodalom parancsnoka, lovag (így kijár neki a Sir megszólítás), tavaly művészi teljesítményét, illetve a "másság ügyének előmozdítása" terén kifejtett nemzetközi tevékenységét ismerték el. McKellen egy 1988-as rádióinterjúban vállalta először másságát, azóta e kisebbség emberi jogainak egyik legismertebb képviselője, személyesen is rendszeresen megszólal a melegek jogai érdekében.
 
Forrás: kulturpart.hu
Írta: [nem tudni]
 

Utoljára frissítve: vasárnap, 29 május 2016 21:47

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére