Nyomtatás

Keretjáték GY.I.K

A keretjáték a tábor legtöbb izgalommal kecsegtető része - ugyanakkor talán a legmegfoghatatlanabb is. Hogyan zajlik? Mikor zajlik? Ki vesz részt benne? Sok kérdés merülhet fel, melyekre most próbálunk választ adni - segítve ezzel az újonnan csatlakozóka és a régebbi táborozókat egyaránt.

Van más kérdésed? Kommentben várjuk, és válaszolunk is rá!

Mit jelent az, hogy keretjáték? Olyan ez, mint egy szerepjáték?

A keretjáték annak a történetnek az elnevezése amit a tábor során végigjátszunk. Sok más tematikus táborhoz hasonlóan a csapatok feladatai, a közös alkotótevékenység és a fő programpontok mind-mind a tolkieni mitológia egy meghatározott részéhez kötődő, elképzelt szituációhoz illeszkedve valósulnak meg. Ez nem egy élő szerepjáték abban az értelemben, hogy nem kell mindenkinek egy karakter bőrébe bújnia (de ha nagyon szeretne, akkor van rá lehetőség), de a táborban találkozhatsz a szervezők által megformált „élő szereplőkkel”, ők az NPC-k.

Az MTT táborokban hagyományosan Tolkien Középföldén (és időnként Arda más részein) játszódó történeteit dolgozzuk fel, éljük át. Az idei tábor története az Első Korban játszódik, Beleriandban.

Meg van írva előre egy történet?

Természetesen a történet egy része, az alapjai és sok lehetőség előre meg van írva (ahogy maga a világ és több szereplő is Tolkien írásaiban), de az egyes történetszálak kimenetele, a szereplők sorsa nagyban függ a táborozók döntéseitől és tetteitől.

Kik az NPC-k? Mikor találkozhatok velük?

Az NPC (Non-Player Character) egy szerepjátékos kifejezés azokra a nevesített szereplőkre, akiket nem a játékosok, hanem a mesélő irányít. Az MTT táborokban az egyes, erre felkért szervezők alakítanak olyan szereplőket, akik a táborban megjelenített történet főbb – gyakran a Tolkien történeteiből már ismert – karakterei. Ők a keretjáték írói által meghatározott célokkal és jellemmel érkeznek, és ezen céljaik eléréséhez gyakran kérik a táborozók (főként a csapatok) segítségét. Az viszont, hogy ehhez hozzásegítitek-e a ti döntésetek.

Az NPC-kkel való találkozásra és a csapatok közötti keretjátékos eseményekre egy átlagos tábori napon több dedikált alkalom is lesz, általában egy délután és egy este.

Mi az In és az OUT? Honnan tudom, hogy ki van IN-ben és OUT-ban?

Az IN és OUT (bent és kint) szintén a szerepjátékok világából kölcsönzött kifejezések, amelyekkel és a belőlük képzett kifejezésekkel (IN-elni, OUT-ban vagyok) gyakran fogsz találkozni a táborban.

IN-ben lenni azt jelenti, hogy valaki éppen része a keretjáték történetének, így minden, amit mond és tesz, a keretjáték kontextusában értendő. Ezt a szereplőknél általában jól mutatja, hogy valamilyen – akár csak jelzésértékű – jelmezben vannak.

IN-elni azt jelenti, hogy két szereplő vagy akár két táborozó egymással a keretjáték kontextusán belül beszélget, tehát nem két táborozó, hanem például egy sinda és egy nolda tünde tárgyalják meg a nap eseményeit.

OUT-ban lenni azt jelenti, hogy kivonni magadat a keretjáték kontextusából. Ha valaki OUT-ban van, akkor a keretjáték szempontjából nincs ott, csak „nézi a filmet” semmit, amit mond vagy tesz, nem vesznek figyelembe az IN-ben lévők.  Az OUT-ot akár szóban, akár jelzéssel (általánosan elfogadott a fejmagasságig emelt jobb ököl) a többiek értésére lehet adni. A nevesített szereplőknél (NPC-k) általában vagy a fenti jelzés, vagy a jelmezek teljes hiánya mutatja, hogy ők éppen a keretjáték szempontjából nincsenek jelen. Természetesen, ha már egyszer úgy döntöttél, hogy egy jelenetnél nem vagy jelen, akkor a szituációtól függően könnyen lehet, hogy akkor sem tudsz IN-ben csatlakozni, ha időközben meggondoltad magad, hiszen még Beleriandban sem szoktak csak úgy a levegőből előtűnni a tündék.
Kérlek, tartsd tiszteletben azt, ha valaki OUT-ban akar lenni, legyen akár táborozó vagy NPC. Lehet, hogy fontos megbeszélnivalód volna Fingolfin nagykirállyal, de ha az őt alakító szervező jelzi, hogy OUT-ban van, akkor a legtöbb, amit tehetsz, hogy valakinek elpanaszolod, hogy sehol nem találod a királyt. Senkit nem lehet IN-elésre kényszeríteni.

Félénk vagyok, muszáj részt venni a keretjátékban?

Természetesen nem, ez nem élő szerepjáték, bőven elég, ha a csapatodon belül mondod el a véleményedet.

Kell készülnöm saját karakterrel?

Ez egyáltalán nem szükséges, mivel a keretjáték szerkezete elsősorban a csapatokkal számol szereplőként, ám ha érzel magadban elég kedvet, akkor adódik majd lehetőség az egyéni érvényesülésre is.

Mikor tudom meg, hogy melyik nép tagja vagyok? Lesz időm felkészülni rá?

A csapatbeosztások – azaz, hogy melyik nép tagja vagy – hagyományosan június során fognak kiderülni a kedvezményes jelentkezés határideje után. Az eddigi tapasztalataink alapján ez éppen elég idő, ha valaki ebből a szempontból is fel akar készülni a táborra.

Kell jelmezt ölteni a táborban? Mennyire kell a beöltözést komolyan venni?

Minden csapatnak lesz egy egyéni ruhadarabja, az eddigi táborokban köpeny, alkarvédő, tabard, kendő voltak a leginkább jellemzőek. A legegyszerűbb IN-es beöltözéshez az is elég, ha ez rajtad lesz a civil ruhád megfelelő részén, de ha szeretnél, természetesen hozhatsz ezen túl is jelmezeket. Praktikus okokból javasoljuk, hogy olyan jelmezt hozz, amit nem tart túl sokáig felölteni és nem féltesz túlságosan egy tíznapos táborozástól.

Nem olvastam A szilmarilokat. Fogok érteni a táborból bármit is?

Természetesen igen. Meg fogsz kapni, vagy a honlapon megtalálhatsz minden infót a táborig, amire szükséged lehet. Nem ez az első olyan tábor, aminek az A szilmarilokban leírtakon alapul, és az eddigi tapasztalataink szerint egy-két nap alatt mindenki bele tud rázódni. Ne aggódj, nem te leszel az egyetlen :)

Olvastam A szilmarilokat, tudom mi fog történni...

Ha olvastad A szilmarilokat, vagy Tolkien egyéb, a korszakban játszódó műveit, akkor az nagy előny, hiszen ismered a történet szereplőit és a világot ahol játszódik. Más részről jelent egy kis hátrányt is, hiszen ismered a szereplők további sorsát és a történetnek azt a részét is, ami a tábori keretjáték szempontjából a távoli jövő. Bízunk benne, hogy nem akarod elrontani mások szórakozását (és így áttételesen a sajátodat) és még ha ismered is az elkövetkező eseményeket, eljátszod, hogy nem így van (a keretjátékban ez is a játék része).

Tolkien több verziót is írt egyes történetekből. Melyiket tekintjük igaznak?

Mivel a legtöbben A szilmarilokban írtakat ismerik, így azt tekintjük a keretjáték szempontjából is kánonnak.

Szeretnék minél erősebben bevonódni a kerettörténetbe, mit tehetek, hogyan készülhetek erre?

A tábori keretjáték világáról és szereplőiről bővebben szeretnél olvasni, javasoljuk A szilmarilok első 13 fejezetének, különösen a VI-X illetve a XIII. fejezetek elolvasását.

Van egy ötletem! Kinek mondjam el?

Elsősorban a csapatvezetődnek. Ő najd továbbítja az ötletedet, kérésedet a keretjáték szervezői felé, akik - ha jó ötletnke tartják - meg fognak keresni téged.

Szeretnék kiemelt szerepet (őrkapitány, társalkodónő, pohárnok, stb.), hogyan kaphatom meg?

Legyél aktív a keretjátékos sávban, a csapat keretjátékos idejében, segíts az NPC-knek, merj megszólalni. Ha pedig úgy gondolják, akkor a keretjáték szervezők meg fognak téged találni egy kisebb szereppel.

Utoljára frissítve: kedd, 30 április 2019 22:24

További információk

  • Content Type: Írás
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned