Nyomtatás

Tolkien Tábor 2017. - Keretjáték alapok

A Tolkien Táborok egyik legfontosabb sajátossága a tábori hangulatot, és a programok lebonyolítását alapvetően meghatározó tolkieni keretjáték. A keretjáték nem egy élő szerepjáték, nem szükséges mindenkinek saját egyedi "karakter" szerepébe bújni, de a csapatok feladatai, a közös alkotótevékenység és a fő programpontok mind-mind a tolkieni mitológia egy meghatározott részéhez kötődő, elképzelt szituációhoz illeszkedve valósulnak meg.

Előzmények

A másodkor 1200. évében, Eregion, nyugori nyelven Magyalföld tünde kovácsainak királyságába különös vendég érkezett – Aulë nagyhatalmú szolgája, a maia Annatar ajánlotta fel szolgálatait, sőt, barátságát Eregion népének és urának, Celebrimbornak.

Eregion a Ködhegység lábánál, Hadhodrond kapuja mellett fekszik, az itt élő noldák szövetségben és barátságban élnek a hegység törpjeivel – olyan szövetség ez, melynek máshol nincs példája, és mely megcáfolja, hogy törpök és tündék között csak keserű viszály és háborúság lehet. Khazad-dûm, a törp királyság, és Eregion székvárosa, Ost-in-Edhil között nyüzsgő út fut, mely mindig tele van árut szállító kereskedőkkel, és a két nép sokat tanul egymástól a kövek és fémek titkairól. Ez a tanulás teszi lehetővé, hogy Fëanor óta nem látott szépségű és minőségű kovács- és ékszerész-munkák készüljenek Eregionban. A vidéket egy ideig Galadriel és férje, Celeborn uralták, de idővel elhagyták Eregiont, hogy a hegyeken át Lothlórienbe menjenek – utánuk Celebrimbor, Fëanor unokája lett Eregion királya. Ő alapította a Gwaith-i-Mírdaint, az Ékkőfaragók Céhét, a titkos céhet, mely Eregion legkiválóbb kovácsait egyesítette.

Celebrimbor király örömmel üdvözölte és barátként fogadta Annatart, aki szárnyai alá vette az Ékkőfaragók Céhét és Celebrimbort – segítségével Celebrimbor elérte, sőt, talán meg is haladta nagyapja, Fëanor tehetségét. Eregion noldái arról álmodtak, hogy olyan szépséget és tökéletességet hozhatnak Középföldére, amit addig csak a Valinorban élő fivéreik élveztek. Annatar, kinek mesterségbeli tudása és mágiája hatalmas volt, évszázadokig tanította Eregiont és főleg Celebrimbort, akik elkezdték hatalmukat gyűrűkbe kovácsolni és örömmel, sőt, mohón tanultak Annatartól.

Négyszáz esztendő telt el Annatar érkezése óta, melynek során először számtalan kisebb gyűrű készült, melyek apró, de érezhető hatalmat adtak viselőiknek – ettől a noldák megrészegültek, az Ékkőfaragók Céhe pedig egyre megszállottabban kutatta a tökéletesség titkait. A noldák előbb kilenc nagyobb mágikus gyűrűt kovácsoltak új hatalmukkal, majd még jobban összpontosítva és egyesítve erejüket, hét gyűrűt. Celebrimbor a Kilenc Gyűrűt az Eregionnal kereskedő embereknek, főleg númenori nemeseknek szánta, a Hét Gyűrűt pedig Hadhodrond törp királyainak.

Kerettörténet

A történet fő vonulata a békés felszín alatt fortyogó veszedelem és viszály. Galadriel távozása Eregionból nem volt teljesen békés, egyesek szerint Celebrimbor űzte el, hogy ő legyen a király, és ez súlyos feszültséget von Magyalföld királya és az Aranyerdő királynője közé. Hasonlóan éles a helyzet Gil-galad, minden noldák nagykirálya, Fingolfin unokája, és Celebrimbor, Fëanor unokája között – mindkettő magát tartja a nolda vérvonal jogos örökösének. Jelenleg Gil-galad viseli a koronát, amit a fëanorita örökséget ápoló Celebrimbor nehezen visel. Círdan, Szürkerév ura és Celeborn, Galadriel férje próbálnak békét tartani Galadriel, Gil-galad és Celebrimbor között, de csak idő kérdése, mikor tör ki egy újabb viszály.

Mindennek tetejébe Hadhodrond törpjei és a númenori emberek egyre nagyobb területet birtokolnak, terjeszkedésük már Eregion határait éri, és sok nolda és sinda úr kétkedve nézi, amint Celebrimbor törpöket és embereket ültet tanácsába. Ezzel párhuzamosan egyre-másra alakulnak a titkos céhek, melyek egymással versengve igyekszenek megalkotni a tökéletes ékszert, fegyvert, dalt, épületet vagy épp felfedni a csillagok, hegyek és erdők titkait. Minden elejtett szó, minden kis morzsányi tudás, minden leírt vagy elsuttogott ismeret érték, minden céh Annatar és Celebrimbor kedvében akar járni, mert elhiszik, hogy ők fogják Valinor fényére emelni Középföldét.

Ebben a helyzetben könnyen kipattannak a feszültségek – az Eregion déli határát fenyegető orkok, a kereskedelmi versengés törpök és númenoriak között, a céhek vetélkedése, a kisebb gyűrűk birtoklása utáni olthatatlan vágy mind kihívást jelentenek, miközben meg kell békíteni az egymásra gyanakvón néző királyokat.

Utoljára frissítve: kedd, 11 július 2017 17:10