Kreatív Őszi Művészeti Fesztivál 2012. – Völgyzugolyi Műhelytitkok

A Magyar Tolkien Társaság (MTT) 2012. október 20-23. között a zebegényi Szőnyi István Általános Iskolában szervezi meg immár hatodik őszi találkozóját, ahová szeretettel várjuk nem csak az MTT tagjait és a tolkien.hu regisztrált felhasználóit, hanem mindenki mást is, akit érdekel J. R. R. Tolkien világa, és szívesen eltöltené ezt a hosszú hétvégét kreatív, alkotói közegben.

A rendezvényről általában

A várva várt, 2012 decemberében megjelenő első Hobbit-film kapcsán társaságunk egy féléves, azonos tematikára felfűzött rendezvénysorozat elindítását tervezi, melynek első állomása a KÖMF.


Célunk, hogy a közösségben megszokott kreatív rendeket magasabb szintű alkotóműhelyekké alakítsuk, és ezáltal lehetőséget teremtsünk az intenzívebb elmélyülésre, tanulásra és a művészi energiák kibontakoztatására. Továbbgondolva az eddig lefektetett kereteket, melyből egyértelműen kitűnik a kooperációra és csapatmunkára való ösztönzés, terveink szerint az idei KÖMF koncepciója a kreatív alkotómunkára alapuló közösségek együttműködését és részben az egymásra történő folyamatos reflexiót támogatja majd.

Nem titkolt elképzelésünk, hogy a 2012 decemberétől 2013 januárjáig tartó óriásrendezvényen (a Tolkien Születésnapon: továbbiakban LEP) bemutatható és/vagy előadható produktumok készítésére bátorítsuk a KÖMF résztvevőit. Természetesen lehetőséget nyújtunk kevésbé kötött keretek között zajló alkotótevékenységre is.

Közösségi programok tekintetében sem lesz hiány, a tartalmasan együtt töltött idő (és szervezett programok) által az eddigi kapcsolatok elmélyülhetnek, és új kötelékek kialakulására is lehetőséget biztosítunk.

Az őszi találkozó időpontja: 2012. október 20–23.

A rendezvénnyel kapcsolatos tudnivalókat nyomon követhetitek a Tolkien.hu-n (fórum és főoldali cikk) és a Facebook esemény falán is.

A műhelyekről

Ez alkalommal - a fent említett gondolatmenetből következően - a KÖMF közösségei az eddigi formáktól eltérő struktúrájú csapatokként jelennek meg, valamint azt a célt hivatottak szolgálni, hogy intenzív, projektszerű műhelyfoglalkozások keretében a részvevők komolyan elmélyedhessenek egy-egy alkotótevékenységben.

Itt olvashatsz részletesen a műhelyekről.

Várhatóan Gyakran Ismételt Kérdések:

        Mennyiben különböznek a műhelyek a rendektől?

Akik voltak már valaha alkotó táborban vagy olvastak különböző művészek életéről, tudják, hogy az ilyen jellegű okítás ’céhekben’ zajlik. Mivel a KÖMF idén erősen kreativitás-hangsúlyos (;)), igyekeztünk egy olyan formát/órai keretet találni, amely rekonstruálja az említett céhek hangulatát.

A műhely és a rend közötti legnagyobb különbséget az jelenti, hogy míg a rendnél inkább rendi koncepcióról beszélhetünk – amely jobbára workshop jellegű – a műhelyekben a műhelyvezetők által előre megtervezett projektekben vesznek részt az emberek. Ez természetesen nem jár az alkotói szabadságról való lemondásról (a foglalkozásokon erre is lesz lehetőség), hiszen egy nagyobb volumenű, prezentálható mestermunkában való részvétel sokkal több alkotói energiát szabadít fel, valamint esélyt ad az elmélyülésre – a gyorsabb és intenzívebb tanulásra.

A rendekben megszokott jó hangulat, a kellemes környezet és a közösségben való alkotás továbbra is kiemelt fontosságot élvez. A lényeg, hogy mindenki új élményekkel gazdagodjon és együtt hozzunk létre maradandó alkotásokat.

        Mit jelent az, hogy előre megtervezett projekt? Mit takar a műhelyek közötti kooperáció?

Ez lényegében azt jelenti, hogy a műhelyek sokkal pontosabb koncepcióval és iránymutatással rendelkeznek és nem ott helyben kitalált szituációkra keresik a választ; így előre kidolgozott tervek jelentik a program alapját (Pl. kész darabötletek, koreográfia, alapanyagok, beállítások, stb. Kooperáció alatt pedig azt értjük, hogy a különböző műhelyek egymás keze alá dolgozva, itt-ott besegítve és kölcsönösen, kereteket biztosítva egymásnak, organikus egésszé álljanak össze).

A kooperáció tehát egy oda-vissza ható inspirációs folyamat, amely még jobban elősegíti, hogy komplex művek születhessenek. Egyik műhely sem tud létezni teljes értékűen a többi nélkül. Fontosnak tartjuk továbbá, hogy a többiek munkájába betekintést nyújtsunk, hogy a látókört tágítva a bemutatóest performanszait mindannyian magunkénak érezhessük.

        Mit takar az, hogy egy műhelymunka a LEP-re készül?

Mint fentebb említettük, a rendezvény végére összeálló munkák – remélhetőleg – olyan színvonalat és minőséget mutatnak, ami büszkén vállalható külsős (laikus) nagyközönség előtt. Így a csúcsponton (óriás LEP) méltón képviselhetjük az MTT-s identitást és sokak számára nyújthatunk betekintést a közösség alkotóerejébe és értékeibe.

Ezek alapján várható, hogy a KÖMF-ön összeálló (bizonyos) csoportok munkája nem ér véget október 23-án: további próbákra és egyeztetésekre lesz szükség. Nyilván figyelembe vesszük, hogy az emberek szűkös időkeretei és a nehezen összeegyeztethető időpontok miatt nincs lehetőség túl sok aktív (InRealLife) találkozóra.

A jelentkezési lapon külön pontban jelezhetitek, hogy előreláthatólag részt tudtok-e venni a további – KÖMF utáni – próbákon (és ha igen, milyen mértékben), illetve, hogy egyáltalán szeretnétek-e részt venni a LEP-re való készülésben (abban az esetben, ha csak kikapcsolódásra vágytok, vagy kizárólag az őszi időszakban tudjátok magatokat szabaddá tenni, lesznek olyan műhelyek is, amelyek az ilyen jellegű - aktív - pihenést szolgálják).

        Milyen műhelyek lesznek idén?

Ebben az évben színjátszó, író, kiránduló, fotós, látványtervező, cukrász, dalnok valamint táncos műhelyeket indítunk.

A keretjátékról

Az idei KÖMF Középföldén elfoglalt helyszíne Völgyzugoly, ahová Elrond hívására tünde és ember (dúnadan) küldöttek érkeznek a Harmadkor derekán. A vendégek olyan alkotásokat hoznak létre, melyek magukban hordozva a tündék másodteremtő képességének csodáit és az emberek szenvedélyes törekvéseinek erejét, a közös munka által felújítanák, illetve megerősítenék a népek közti jóakaratot és szövetségeket a sötét időkben, illetve, hogy az alkotás aktusán keresztül az Olthatatlan Láng új reményt ébresszen a csüggedt szívekben.

Helyszín, szállás, étkezés

A rendezvény helyszínéül idén is a zebegényi Szőnyi István Általános Iskola szolgál (pontos cím: 2627 Zebegény, Petőfi tér 1-2.). A tantermek egy része napközben a műhelyek helyszíne lesz, míg egy másik részük az éjszakai szállást biztosítja. Ezért kérjük, hogy mindenki hozzon magával hálózsákot, párnát és matracot/polifoamot!

A részvételi díj tartalmazza a vasárnapi, hétfői és keddi reggelit, a többi étkezésről a megszokott színvonalú büfében, illetve a helyi boltban, kifőzdékben tudtok magatoknak gondoskodni. Tányért, poharat, evőeszközt érdemes hoznotok magatokkal!

Amennyiben valaki nem szeretne iskolai körülmények között aludni, minél előbb (akár a jelentkezés kezdete előtt!) jelezze a komf2012 kukac googlegroups pont com e-mail címen, és segítséget tudunk nyújtani egy környékbeli panzióban való szállás lefoglalásához. (Ebben az esetben a részvételi díj a szállásdíjjal csökken.)

A rendezvény időtartama

A rendezvény 2012. október 20-án, szombaton déltől október 23-án, kedden kb. 14 óráig tart. Ha csak tehetitek, kérjük, hogy gyertek a teljes időtartamra, mert a programok így alkotnak teljes ívet. Akinek mégis csak rövidebb ideig van lehetősége részt venni, annak legalább vasárnap reggel 9:30 és hétfő este kb. 23:00 között jelen kell lennie, hogy az egymásra épülő négy műhelyfoglalkozáson és a bemutatóesten részt tudjon venni. (Természetesen a részvételi díjat az ott-nem-töltött éjszakák és étkezések arányában csökkentjük.) Aki pedig az alkotófolyamatban sajnos idén nem tud részt venni, de szívesen megnézné az eredményt, és bulizna egy fergetegeset a többiekkel, azt szeretettel látjuk látogatójeggyel október 22-e, hétfő estére és éjszakára.

A rövidebb idejű részvétellel kapcsolatos kérdéseiteket, kéréseiteket a komf2012 kukac googlegroups pont com e-mail címre írhatjátok.

Leutazás

Zebegény vonattal Budapest, Nyugati pályaudvarról közelíthető meg (a Vác-Szob vonalon), körülbelül egy óra utazással; az iskola a vasútállomástól 2 percre található. A teljesárú menetjegy 1120 Ft, a diákjegy 560 Ft.
A következő két vonatot javasoljuk szombaton:
11:07 Bp. Nyugati - 11:58 Zebegény
12:07 Bp. Nyugati - 12:58 Zebegény

A helyszín autóval a 2-es főút, illetve az M2-es autóút folytatásaként a 12-es úton közelíthető meg; egyik útvonal sem fizetős személygépkocsik számára. Kérjük, autóval se érkezzetek 12 óra előtt!

http://goo.gl/maps/3Vdx5

A program 14 órakor elkezdődik, ekkora már el kellene foglalnotok a szállást a termekben, tehát így tervezzétek az érkezést!

Részvételi díjak

A részvételi díj tartalmazza a 3 éjszakai szállást (szombat, vasárnap, hétfő), 3 reggelit (vasárnap, hétfő, kedd), valamint a műhelyek és a programok teljes költségét. Nem tartalmazza a többi étkezés és a leutazás költségét.

Október 12-e után jelentkezőknek az alábbi árak érvényesek:


Nem tagoknak
 6700 Ft
MTT pártoló tagoknak 
 6400 Ft
MTT rendes és támogató tagoknak      
 5750 Ft

(Október 12-én, pénteken éjfélig történő jelentkezés ÉS fizetés esetén az alábbi kedvezményes árak voltak érvényesek: 6200 Ft, 5900 Ft, 5250 Ft a fenti sorrendben).

A rendezvény 6 éven aluli gyerekek számára ingyenes! (Reggelit 100 Ft/nap áron igényelhetnek.)


Látogatójegy

Érvényes október 22-én, hétfőn a bemutatóestre és a bulira, tartalmazza az aznap éjszakai szállást és a másnapi reggelit.

Ára egységesen: 1200 Ft

(Látogatói jelentkezési lapot ld. a Jelentkezés címszó alatt! :-))

Kedvezményekre való jogosultság, csökkentett részvételi díj igénylése

Az MTT tagoknak szóló kedvezményeket pártoló tagok akkor vehetik igénybe, ha a 2012-es évre rendezett a regisztrációs tagdíjuk, míg rendes és támogató tagoknak az utolsó lezárt negyedév végéig, azaz 2012. szeptemberig (III. negyedév) kell befizetniük a tagdíjukat.

Az idei táborban bevezetett jó rendszert folytatni kívánjuk, és lehetőség van a (bármilyen jogcímen járó) kedvezményről való lemondásra. Ugyanakkor bárki, aki számára anyagi nehézséget okozna a részvételi díj kifizetése, csökkentett részvételi díjat kérhet. Csökkentett részvételi díjat a kedvezményről lemondók arányának függvényében tudunk biztosítani, október 12-ig történő jelentkezés esetén.

Jelentkezés

A rendezvényre az alábbi elektronikus űrlap kitöltésével, valamint a részvételi díj átutalásával lehet jelentkezni. A fenti kedvezményes árak 2012. október 12-ig történő jelentkezés ÉS fizetés esetén érvényesek. A Magyar Tolkien Társaság bankszámlaszáma, amire az átutalásokat várjuk: 11709002-29900837-00000000 (OTP) A közleményben ne felejtsd el feltüntetni a teljes neved, és hogy "KÖMF"!

Jelentkezési lap: ITT

Látogatói jelentkezési lap (csak az utolsó estére érkezőknek): EMITT

Szervezők, elérhetőségek

A rendezvény egyszemélyi felelőse Besse Attila (Attila), főszervezői Kutassy Zsófia (Idhren – logisztika), Zsidek Barbara (Bari – atmoszféra) és Szász T. Zsombor (Zsodoo – program). Kiemelt szervezők: Sándor Anna (Morgana – keretjáték), Kiss Kincső (Kincső – pénzügyek) és Becze Ádám (Leguánember – műhelyek).

A rendezvény Facebook eseménye: ITT TALÁLHATÓ

Kérdéseiddel a következőkhöz fordulhatsz:

Szállás, részvételi díj: Kutassy Zsófia (Idhren) - idhren.amlug kukac gmail pont com

Általános kérdések: komf2012 kukac googlegroups pont com; Besse Attila (Attila) - abcukka kukac gmail  pont com

 

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére