Pokolbéli hegyek és áldott rengetegek – A szent megnyilvánulása és annak hiánya a Gyűrűk Urában

Steinmacher Kornélia (Eötvös Loránd Tudományegyetem) előadásának absztraktja.

Pokolbéli hegyek és áldott rengetegek – A szent megnyilvánulása és annak hiánya a Gyűrűk Urában

Előadásomban A Gyűrűk Ura trilógiáján belül két szövegrészre koncentrálok. Az egyik Lothlórien erdejéhez, a másik Mória hegyeihez köthető. Az első szöveghellyel kapcsolatban azt igyekszem bebizonyítani, hogy a Lothlórien erdejében játszódó jelenetekben kimutatható a kelta kultikus természettisztelet, a keresztényi erkölcs, értékrend jelenléte, a természetfölötti keresztényi értelmezése, s ez lehetővé teszi, hogy Lothlórient úgy is értelmezzük, mint szent helyet, kegyhelyet, zarándokhelyet, Cerin Amroth-ra pedig templomként is tekinthetünk.
A szöveg elemzése kapcsán a kelta hagyományok előtérbe helyezését Tolkien tündérei és a kelta mitológia tündérei közötti erős hasonlatosság, s a szent hellyel szorosan összekapcsolódó, Tolkien mitológiájában is erősen tetten érhető természetkultusz, a természet szeretete igazolhatja. Az elemzés során a keresztény mitológia és teológia előtérbe helyezését Tolkien erőteljes vallásossága, katolikus mivolta, s az egész életművére jellemzően szövegeiben végig jelenlévő keresztény hitéleti elvek, dogmák, értékek mellett való kiállás indokolják. Elsősorban antropológiai és vallástörténeti kutatásokra alapozom állításaimat. Központi szerepet kapnak Mircea Eliade román vallástörténész gondolatai, melyeknek segítségével kimutatom, hogy a szövegrészben sajátosan ábrázolt idő- és térviszonyok hogyan képeznek egy másik valóságot, mely eltér a „profán” világtól.
Lothlóriennel szemben, mely egyfajta földi mennyországként fogható fel, Mória hegyeinek mélyén Tolkien hősei megtapasztalják a földi poklot. Előadásom második részében a Mória hegyeinek mélyén átélt élmények kapcsán mutatom ki a Lothlórien erdejében megtapasztalható szentség hiányát, s arra is kitérek, hogyan értelmezhető az itt szerzett tér- és időtapasztalat. Az előadásomban elhangzó megállapítások egy olyan elemzési szempont érvényesíthetőségét és létjogosultságát igyekeznek alátámasztani, mely a szövegek egyéb helyein ábrázolt szent helynek és szent időnek jellegzetességeit, sajátosságait, funkcióját, jelentőségét kutathatja.

Utoljára frissítve: csütörtök, 07 április 2016 16:05

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére