Nyomtatás

Tolkien Tábor 2010. - céhek leírása

Itt olvashatjátok a 2010. évi táborban választható céhek ajánlásait.CÉHES JELENTKEZÉSI ŰRLAP >>(Mi az a céh >>)(Mi az a tábor >>)

A kilenc választható tevékenységi csoport:

Kerékpárosok - kellő érdeklődés hiányában nem indul!
Dalnokok
Ékszerkészítők
Textilművesek - kellő érdeklődés hiányában nem indul!
Hagyományőrzők

Fotósok
Szakácsok
Táncosok
Harcosok A - betelt!
Harcosok B


Kerékpárosok - létszám: 5-25 fő - ÉRDEKLŐDÉS HIÁNYÁBAN ELMARAD

A tábor környékének sajátos terepviszonyai miatt (magyarul: mert nincs erdő) idén meghirdetjük az MTT táborok első

KERÉKPÁROS RENDJÉT!

Jelentkezz hozzánk, ha

- Ha szeretsz tekerni (biciklit!)
- Nem zavar, ha közben hétágra süt a nap vagy csöpög az eső
- Nem ijedsz meg, ha egy domb jön szembe
- Nem akarod a tábor teljes idejét egy szűk, árnyékos völgyben tölteni
- Vagy ha erdőjárónak jöttél volna és most szomorú vagy, mert idén olyan rend nem indul

Mit tervezünk?

Kellemes, nem megerőltető túrákat, igény szerinti pihenőkkel, hűs templomkertben vagy  napos domboldalon ücsörgéssel. A túrák útvonalát közösen találjuk ki, azonban pár  lehetőséget kerestem, itt lehet őket megnézni, szintkülönbségekkel együtt:

- Gagybátor
- Abaújszolnok
- Nyésta
- Felsővadász
- Felsőgagy

Az első három földutas szakaszokat is tartalmaz, az utolsó kettő viszont hosszabb kör. A távolságokat a jelentkezők erőnléte alapján állítjuk össze, maximum 30km jutna a három órás rendi foglalkozásokra.

Jelige: mélységi felderítés drótszamárháton :-)

Sebcsaba


Dalnokok – létszám: 5-25 fő

 „Úgy mondják, az Egyetlen legelső teremtményei zene által alkották az egész világot, s a Nagy Muzsika visszhangjai még most is benne zengenek fákban, kövekben, vizekben. Eru Ilúvatar kisebb teremtményei pedig szintén dalolnak, ki-ki erejéhez mérten; s énekük nem csak visszfénye a megénekelt dolgoknak, hanem önmagában létező alkotás. Mert a ritmus lelkük mélyéből fakad, s a hangok harmóniája szívük vágyából születik. S akik Ilúvatar Gyermekei közül jártasak a dalnokmesterségben, ismerik a dallam és a lüktetés fortélyainak titkát, azok hangjuk révén úgy gyújtják lángra hallgatóik szívét örömmel vagy bánattal kedvük szerint, ahogy Varda gyújtotta a ragyogó csillagokat.

Én, a sindák dalnoka, megkísérlem továbbadni mindazt, ami népem legendás énekmondóitól reám maradt. Akinek vágya a muzsikához húz, ellesheti tőlem, miképpen illesszen hangot szóhoz és dallamot ütemhez, s hogyan formálja lelke tüzét zenévé, amely aztán a világot formálja tehetségünk szerint.

Mondják, Ilúvatar Gyermekeinek muzsikája által fog Arda majdan megújulni és romlatlanná újjászületni.”

 Tevékenységek:

°         ritmusjátékok

°         ismerkedés az improvizációval: hangulatok, érzések kifejezése hangokkal

°         daltanulás

°         többszólamúság

°         improvizáció szövegre – vers éneklése felelgetéssel, vers

°         „élő felvevőgép” – egyvalaki a művész, mindenki más a felvevőgép, amibe betáplálhatja a dallamokat, ritmusokat stb…

Angwen


Ékszerkészítők – létszám: 5-12 fő

Az idei évben (a tavalyival ellentétben) nem az lenne a cél, hogy minél több különböző kézműves technikával ismerkedjenek meg a rend tagjai, inkább az, hogy egy-két tevékenységben szerezzék meg a lehető legtöbb tudást.

Tevékenységek:

-         ékszerkészítés:

o      ihletadók

o      eszközök, alapanyagok tanulmányozása

o      különböző technikák tanulmányozása (pl. nemez, gyöngy, drót)

o      cél: a tábor végére legalább egy szett (fülbevaló, nyaklánc, karkötő, gyűrű közül min.2) elkészítése mindenkinek

-         szép és hasznos tárgyak:

o      gyertyatartó, váza, kisebb tálka, kosárka, stb.

o      milyen alapanyagok felhasználásával, és hogyan csinosítsuk környezetünket?

§       drót, papír, papírmasé

Olosta


Textilművesek – létszám: 5-12 fő ÉRDEKLŐDÉS HIÁNYÁBAN ELMARAD

A tavalyitól eltérően itt is szeretnénk, ha a jelentkezők el tudnának mélyülni egy-egy tevékenységben és nem csak 1-2 órát belekóstolni. A foglalkozások célja, hogy a tábor végére egy kreatív látásmód alakuljon ki a résztvevőkben a hagyományos technikák nem megszokott módon való alkalmazásából fakadóan.

Ennek elérésére három tevékenységcsoport lesz, amelyekre egyenlő arányban jut idő, de ez a haladás mértékétől függően és a rendtagok igényei szerint változhat. Ezek a tolkieni világban is létező technikákra épülnek, mégpedig:

  1. textilfestés és batikolás
  2. ékszerkészítés horgolással, nemezeléssel, esetleg otthonról hozott ruhák dekorálásával is kiegészülve.
  3. szövés vagy nemeztárgyak készítése - azt szeretném, ha a tábor előtt a fórumon megbeszélhetnénk, hogy mit szeretnétek jobban.

Annis


Hagyományőrzők – létszám: 6-12 fő

Az idei kulturális rend a régebbi bölcselő, író és színész rendek határfelületén mozog. Ez nem azért van így, mert ezek a Tolkien-táborban megszokottnak számító rendek valami miatt nem indulnak (bár teljesen véletlenül idén tényleg egyik sem található az étlapon), hanem egy átfogóbb kultúra-és irodalomfelfogás következménye.

A rendi tevékenység az egész rend közös alkotómunkájára fektet nagyobb hangsúlyt, az egyéni alkotómunka legfontosabb területe a mesterdarab megalkotása és az arra való felkészülés marad.

Ez már csak azért is fontos, mert így azok is meghatározó szerephez jutnak, akik ezelőtt nem fogalkoztak alkotói tevékenységgel, vagy magukat nem tartották különösebben jónak ezen vagy azon a kulturális területen, de az egyéni alkotás felelőssége nélkül, a közös munka inspiráló hatásaival felvértezve bátran felfedezhetik teremtő mivoltukat.

FOGLALKOZÁSOK:

A rend tevékenysége elsősorban gyakorlati jellegű, a leghangsúlyosabb mind közül a közös alkotómunka és játék. A beszélgetés és elméleti gondolkodás háttérként funkcionál, az alkotói és befogadói viselkedés és hatások tudatosítását célozza, mindig gyakorlati tevékenységbe ágyazva vagy azt előkészítve. A mitológiáról és szimbólumokról szóló átfogó beszélgetés helye például egy mítoszteremtési feladat közepén van.

Eszközök:
• Játékok
• Elméleti beszélgetés
• Közös és egyéni alkotómunka
• Műélvezet

Bővebben >>

Mau Rauser


Fotósoklétszám: 6-12 fő

Fotózás: fénnyel írt történetek, a borostyáncseppbe zárt pillanat, érzések és hangulatok a papíron. Látni és láttatni.

A fotós rendi foglalkozáson kis csoportban foglalkozunk ezzel a szép hobbival, önképzőkör formájában, melynek végső eredménye egy kiállítás lesz. Olyan témákkal foglalkozunk majd, mint a fotózás alapjai, külön hangsúlyozva a nem technikai jellegű készségeket. A különböző irányok közül megismerkedünk a portré-, rendezvény- és természet-fotózás alapjaival. Mivel digitális fényképezésről lesz szó, érintjük majd a digitális előhívás lehetőségeit is. Természetesen a rendi foglalkozásokon kívül készült fényképek megbeszélésére, értékelésére is lesz lehetőség, melyhez ajánlott témák: napkelte, napnyugta, egyéb természeti jelenségek, tárgyfotózás, elvont és absztrakt témák.

A rendi foglalkozás részvételi feltétele: digitális fényképezőgép (akkumulátor, töltő, memóriakártya, védőtáska), ill. legalább egy laptop minden második résztvevőre jusson (Picasa program legyen rá telepítve).”

Zsolt/Gothpunk

 


Szakácsoklétszám: 5-15 fő

 

„Kedves Vadonföldi népek!

Mint ahogy azt megszokhattátok már minden évben, a nagy nyár közepette mindenki sürög-forog, teszi a dolgát így a Nagyvásárhoz közeledvén. Most, hogy sokak lelkét próbálja elborítani egy ismeretlen homály, az összefogásra és egy kis vidámságra még nagyobb szükségünk van! Egységben és ép észben az erő! Mint minden Vásáron, az egyik legalapvetőbb dolog, hogy végtelen mennyiségben készüljenek szebbnél-szebb és káprázatosnál-káprázatosabb finomságok ételekből és italokból. Idén én leszek ennek a felelőse. De ha szeretsz otthon a konyhában foglalatoskodni és érdekel a gasztronómia tudománya, akkor neked is köztünk a helyed! Vagy még soha nem jártál a konyha közelében és egy rántottát se mersz megcsinálni? Akkor is itt a helyed! Ugyanis egyszer el kell kezdeni... és soha jobb alkalmad nem lesz erre, mint ez a Nagyvásári készülődés... Tehát a kezdőktől a haladókig bárkit szívesen látunk sorainkban. Lesznek gasztronómiai előadások, mindenféléről... készítünk majd édeset és sósat, netán savanyút és keserűt is... de a hangulat mindig vidám lesz, azt garantálom!

Koppány, a Nagyvásári Gasztronómus"


 Táncosok – létszám: 5-20 fő

 „Ha szenvedélyesen szeretsz vagy szeretnél táncolni, itt a helyed!

Sok éve táncolok, ezalatt megtanultam, hogy jó táncos csak abból lehet, akinek tűz ég a lelkében. Ennek birtokában mindegy, hogy kezdő vagy-e, vagy profi táncos, biztos, hogy valami különleges dolgot fogsz létrehozni.

Szeretném kihozni belőletek ezt a tüzet, és egy szuper csapatelőadást összerakni, miközben megtanítom nektek a tánc legfontosabb alkotóelemeit. Sokféle stílust szeretnék veletek megismertetni, kezdve az afrikai törzstánccal, a színpadi táncon át egészen a mai legbolondosabb táncokig. Számítsatok izomgyarapodásra, kimerültségre, jókedvre, és egy jó kis csapatra :)”

Andariel


Harcosok A – létszám: 5-12 fő - betelt!

„Az Első Kor alkonyán, mikor a tündék és emberek legyőzettek és szétszóródtak, Morgoth győzelme biztosnak látszott. Látva, hogy a nyílt harcnak nincs értelme, eldák és adánok egy kis csoportja, akiknek szívében még mindig lobogott a remény, megesküdtek, hogy mindenáron ellenállnak az északról áradó fenyegetésnek.
Kezdettől fogva kevesen voltak, de befogadtak maguk közé mindenkit, aki elég elszánt és rátermett volt, és vállalta, hogy az Őrzők kitaszított életét élje.
Mert az Őrzők Rendje – avagy a Fekete Őrség, ahogy éjfekete köpenyükről nevezik őket – immár két hosszú kor óta hontalan kóborlókból állt, akik, mikor felesküdnek, elhagyják családjukat, nemzetüket, és a Rendnek ajánlják életüket. Kevesek tudnak csak a Rend létezéséről, s ők is bölcsen hallgatnak erről a tudásról. Krónikák nem, csak dalok szólnak tetteikről, magányosan járnak, s így soha nem tudott közéjük kém furakodni.
Az Első Kor végeztével a Rend létszáma megcsappant, de kószái még így is elsőként fedezték fel a keleten lopakodó vészt, és a maguk fegyvereivel küzdöttek is ellene. Az Ellenség szolgái úgy nevezik őket: a Halál Hollói, és rettegés fogja el őket, ha a távolban meglátnak egy magányos, fekete csuklyás alakot.
Az Őrzők Rendje nem hadsereg, noha az Őrzők mind kiváló harcosok. Kémek, felderítők, szabotőrök, hírvivők, partizánok. Nem szolgálnak egyetlen urat sem, esküjük csak saját vezetőikhez köti őket, de hogy ezek kik, szinte senki sem tudja.
Tünde erdőjárók, hobbit cserkészők, gondori kardforgatók, éothéod vágtázók, törpe harcosok, egymagukban, de mindannyian egyetlen célért küzdenek. Senki sem tudja, honnan jönnek, ha szükség van rájuk, és utána hová távoznak, de még soha nem hagyták magára a Szabad Népeket a szükség órájában.

Századokon át szunnyadt a gonosz, de most új erőre kapott. Az árnyak megszaporodtak, és a Nagy Zölderdőt ismeretlen, sötét hatalom szállta meg. Középfölde újra megismeri a félelem érzését – de mikor az ellenség ismét gyűjti erőit, és a sötéség sűrűsödik, újra feltűnnek a feketébe öltözött Őrzők…”

Tevékenységek:

°         pusztakezes küzdelmi alapok (küzdelem, feszítések, rögzítések)

°         tájékozódás, álcázás (terepen), íjászat

°         kardforgatás, hadijáték

 

Felagund


Harcosok B – létszám: 5-20 fő

"Őrség! Őrség!
A Homály sűrűsödtével újra megjelentek az orkok, trollok és más gonosz kreatúrák, akik Középfölde békés népeit fenyegetik. A farkasok vonyítására előkerülnek a fegyverek. Kiélezik a fejszéket, leakasztják a kandalló felett porosodó kardokat, a mathomszámba menő lándzsákat.
Ám ezek a fegyverek gyakran hamarosan az ellenség kezére kerülnek.
Mert a legjobb kard is csak annyira jó, mint aki forgatja.

Vásárfalván megalakul a vásározók önkéntes őrsége, hogy választ adjon a sötétség fenyegetésére.
Az Őrség várja mindazokat, akik nem akarják megadni magukat a Homálynak, és nem félnek felvenni a harcot a teremtményeivel. "

Tevékenységek:

  • Pusztakezes harc alapjai (ütések, rúgások, lefogás)
  • Bot, botharc 
  • Club fighting (bunkóharc) 
  • Lándzsa, kard, íjászat

Alyr Arkhon

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned