MTT Hírlevél (2009. július-augusztus)

A Magyar Tolkien Társaság Hírlevele, V. évfolyam 5. szám.


KÖSZÖNTŐ

Üdv néktek, Beleriand szabad népei!

Régen „találkoztunk” ebben a formában – úgy is mondhatnám, hogy pihent a szerkesztőség a nyáron, élvezte a szabadságot, táborozott és feltöltődött.

Hosszú nyár volt, táborokkal, rendezvényekkel, rengeteg munkával és számos szép, emlékezetes pillanattal, hol meleg, hol esős napokkal, amik kitikkasztottak és eláztattak. Túl vagyunk a rettentően fárasztó, élményekben dúskáló és végsőkig feszesre szabott Nyári Táboron – mindenkinek mást jelentett ez a tábor, volt, akinek első élmény a Társaságról, volt, akinek visszatérés hosszú idő után, volt, akinek nevetés és szórakozás, és volt, akinek kemény, stresszel teli munka.

A családi és baráti nyaralások, táborok, strandon töltött forró napok, a hirtelen nyári záporok szabdalta esti bulik, a fülledt estéket frissítő sörözések és a balzsamos nyáresték romantikája feledtette a lélekölő vizsgaidőszakok, érettségik, nyelvvizsgák, és év végi hajtások nehéz pillanatait.

Az új ősz új kihívásokat hoz mindannyiunk számára. Van, aki új közösségbe illeszkedik be, van, aki külföldön kezd meg egy szemesztert, van, aki első élményeit szerzi az egyetemen, vagy épp hosszú idő után először nem küzd az ETR-rel vagy Neptunnal a diplomája után, és vannak, akik új alapokra helyezik az életüket. Osszátok meg az élményeiteket, nyári kalandjaitokat, gondolataitokat, esetleg gondjaitokat barátaitokkal, osztozzatok velük a történeteitekben, közösen nézve szembe a kihívásokkal, feladatokkal.

Az InfoCsoport és a Hírlevél is kihívásokkal, új feladatokkal néz szembe. A Lassi, a Tolkien.hu és az InfoCsoport között a közeljövőben szorosabb együttműködés várható, ami még mi sem tudjuk, hol fog véget érni, de az biztos, hogy letisztultabb és eredményesebb Hírlevelünk lesz.

Ezen átalakulás első lépése egy új rovatvezető belépése az InfoCsoportba – Snuffles (Krizsán Anna) helyett mostantól Atilla (Bese Attila) írja a beszámolókat és tudósít a Társaság rendezvényeiről. Atillának jó munkát, Snufflesnek pedig az egész InfoCsoport nevében köszönöm az eddigi munkáját, és hálás vagyok az általa megírt cikkekért, beszámolókért.

Kezdődjön az ősz. Kezdődjön az új évad.

Alew (Sági Kiss Dani)

     Főszerkesztő 


A Magyar Tolkien Társaság Hivatalos Hírlevele


A Hírlevelet írja és kiadja az InfoCsoport

Elérhetőség: mtt.infocsport@gmail.com


Felelős kiadó: Gandalf gandalf@tolkien.hu

Főszerkesztő: Alew alewyan@gmail.com

Terjesztés: Gandalf gandalf@tolkien.hu


Következő Hírlevelünk 2009. október
elején jelenik meg.


2009. szeptember 16.


Designed by Gilg

Magyar Tolkien Társaság © 2009.

www.tolkien.hu


 



AKTUÁLIS HÍREINK


Támogatás

Az MTT idén is pályázott támogatásért működési költségekre, a Lassira, Táborra, illetve külkapcsolatokra, de sajnálatunkra most csak a működésre kaptunk pénzt.

Ha, ha! elő síp,dob,zene!”

Dalolni vágyók figyelem! Nemrég felmerült az ötlet Rabyn (Kádár Anna) jóvoltából, hogy a kórus újra éledjen fel. Aki érez magában kellő energiát, szeret énekelni és nem sajnálja rá időt, az a fórumon leteheti voksát ebben a kérdésben.

Tollunkkal egyesítsük e szent köteléket…

Az InfoCsoport életében fordulatok állnak be. A szeptemberben sorra kerülő megbeszélésen a Tolkien.hu, a Lassi Laurie és az InfoCsoport jövőjét fogják a főszerkesztők és az elnökség médiáért felelős delegáltja megvitatni. A vezetőség célja, hogy egy korszerű „híráramlási” rendszer alakulhasson ki az olvasók örömére, és hogy csökkentse a hírforrások közti átfedést, viszont teret biztosítson új kezdeményezéseknek. Bízunk benne, hogy sikerül közösen kialakítanunk ezt a szerkezetet, és az új rendszerben a Hírlevél is megtalálja a helyét. A végkifejletet szeptemberi hírlevelünkben olvashatjátok majd.

Örömmel jelenthetem be, hogy a Beszámoló rovatra kiírt pályázaton Attila (Besse Attila) jelentkezése nyert. Sikeres munkát és még nagyobb lelkesedést kíván neki az InfoCsoport!

Az ősz, mely élményt főz

Mindjárt itt az ősz. Ez pedig nem jelent mást, minthogy itt az ideje megrendezni a Kreatív Őszi Művészeti Találkozót, azaz a KÖMT-öt!

Az idén október 22-től 25-ig fog tartani az esemény, a tavalyi helyszínen Zebegényben. A szervezők személyében nidot (Umann Dorottya), fqqdkt (Simon Csaba Péter), Sötét Urat (Kostyál Zsigmond), Cueddot (Kovács Gábor) és Leguanembert (Becze Ádám) tisztelhetjük. Ők fognak gondoskodni a jó hangulatról, a rendezvény gördülékeny lezajlásáról és a felejthetetlen emlékekről.

Tavaly nagy sikert aratott a külhoni vendégek látogatása, így most is megtisztelnek minket jelenlétükkel! Ezzel kapcsolatban Sötét Úr várja azok jelentkezését, akik tudnak angolul és/vagy németül. Célja egy jó csapat létrejötte, akik barátaink számára az itt tartózkodást élménnyé tegyék.

Ebben az évben is az első este lesz a Gálaest. Ha van egy jó ötleted, előadásod, amit szívesen előadnál, azt szeretettel várja fqqdk a színpadon!

Jelentkezni Sötét Úrnál privát üzenetben, fqqdk-nál pedig az fqqdk ’kukac’ freemail ’pont’ hu email címen lehet!

További információkat a topicban találtok.


Tudásunk legjava itt mutatkozik meg…

Mint az eddigi években, ősztől most is elindul a Tolkien Levelező Verseny. Kincső (Kiss Kincső) szervezőket, segítőket, feladatgyártókat keres, hogy ismét egy színvonalas versenyen mutathassák be a diákok a tudásukat Tolkien professzor műveiről.

Jelentkezni a tlv’kukac’tolkien’pont’hu email címen, vagy személyesen lehet ezekre a feladatokra Kincsőnél! 

Rovatvezető: Náda


 



VEZETŐSÉGI DÖNTÉSEK


Elnökségi feladatkörök 

Az Elnökség tagjai újraosztották egymás között a feladatköröket, ezúttal kisebb részfeladatokra és rendezvényekre bontva azokat a könnyebb átláthatóság érdekében. Így a felelősségi körök jelenleg a következőképpen alakulnak:

Becze Ádám (Leguanember) – külügy, külföldi kommunikáció, belső kommunikáció, Tolkien Levelező Verseny, egyéb közösségi tevékenységek

Barna Bálint (Gandalf) – tavaszi találkozó, szerepjáték, tudományos konferencia

Bartalos Nikoletta (Dorwinion) – klubhelyiség, raktár, nyári tábor

Füzessy Tamás (Ankalimon) – webes megjelenés, Tolkien kurzus, fordítások-szinkron

Kiss Kincső (Kincső) – MTT születésnap, nyári fesztivál

Kutassy Zsófia (Idhren) – farsang, művészeti pályázat, művészeti est, jelmez-kellék

Molnár Gyula (Ery) – pályázatok

Rákos-Zichy Johanna (Eruntale/Hanna) – Long Expected Party, HNE

Tóth Gergely (Alyr) – Tolkien klub/fogadó, őszi találkozó, könyvtár, kiadványok 

Rendezvényszervezők megválasztása 

A Nyári Táborban tartott elnökségi ülésen az Elnökség tagjai jóváhagyták a Tolkien Live 2009 szervezői csapatát: Gandalf (főszervező), Aeglos (logisztikai segéd), Kincső (pénzügyi segéd), Angwen és Alew (játékvezetők).

Az idei KÖMT-re két csapat is pályázott, a döntés augusztusban született meg. Az idei nyertes csapat: Leguanember (főszervező), Nimdorc (logisztikus), Cueddo (közösségi felelős), fqqdk (programfelelős), Sötét Úr (külhoniak főkalauza).

A Tolkien Levelező Verseny főszervezőjévé az Elnökség a szeptember eleji elnökségi ülésen Kincsőt, a Tolkien Születésnap főszervezőjének Hannát nevezte ki. Ők a szervezői csapatokat maguk állíthatják össze.

Ezúton is gratulálunk nekik! 

Szolgáltatás váltás 

A Társaság hamarosan szolgáltatót (szervert) szeretne váltani a Tolkien.hu és tárhelye számára. Árajánlatkéréssel a vezetőség Kostyál Zsigmondot (Sötét Úr), Tallián Balázst (Ulmo) bízta meg.

Pályázati pénzek 

Az idén a benyújtott négyből csupán egy pályázatunk kapott kedvező elbírálást. A vezetőség átgondolja, mit hibáztunk el, és mit tehetünk annak érdekében, hogy a jövő évi hasonló pályázatokon sikeresebbek legyünk.

Pályázati kiírásaink 

A Halloween, a Farsangi Bál és a jövő évi Nyári Tábor pályázatait az Elnökség kiírta, a pontos pályázati feltételek a fórumon olvashatóak az erre a célra nyitott témákban. A pályázati feltételek a szokott módon szigorúak, alaposak annak érdekében, hogy a rendezvények a lehető legszínvonalasabbra sikerüljenek. A pályázatok benyújtási határideje egységesen szeptember 30. 

Tervezett eseménynaptár 

A Magyar Tolkien Társaság az előttünk álló őszi és téli időszakra az alábbi rendezvényeket tervezi lebonyolítani.

  • Tolkien Levelező Verseny, jelentkezés októbertől, a verseny novemberben kezdődik.

  • HNE ősztől az MTT Klubhelyiségben.

  • Kreatív Őszi Művészeti Találkozó október 22-25. között, a tavalyi helyszínen, Zebegényben.

  • Halloween október 31-én az MTT Klubhelyiségben.

  • Őszi Közgyűlés november 21-én az MTT Klubhelyiségben.

  • Karácsonyi fogadás december 19-én az MTT Klubhelyiségben.

  • Szilveszteri és újévi buli december 31-én az MTT Klubhelyiségben.

  • Tolkien Születésnap január elején.

  • Farsangi Bál hagyományosan a böjti időszak előtt, februárban.

 Ezek az időpontok – természetesen – még változhatnak a későbbiek folyamán.



Rovatvezető: Gandalf


 

 

 

RENDEZVÉNYEK



Mornie utúlië – És eljő a homály... 

Az MTT idén is, immár hetedik alkalommal megrendezte Nagy Nyári Táborát 2009. július 9-19. között, a festői szépségű, apró faluban, Szanticskán. A rendezvény főszervezői Dorwinion (Bartalos Nikoletta), Leguánember (Becze Ádám), Ankalimon (Füzessy Tamás), icke (Reinicke Tamás) és Alyr (Tóth Gergely) voltak. A 11 intenzív nap alatt a táborozók nemzetségekbe (Bór, Callon, Fingon, Hador és Maedhros), a nemzetségeken belül kisebb családokba (nemzetségenként 2-3) voltak beosztva,  és ezeken keresztül élhették át Aerrion, a kis beleriandi falu napjait, amint várták a visszatérő győztes csapatokat.
A tábor ideje alatt különböző kreatív tevékenységek is folytak, rendekbe tömörülve, ahol ki-ki megtalálhatta a számára legideálisabb foglalkozást (tánc, ének, természetjárás, főzés, kézművesség, harc, színjátszás, írás-költészet).A táborban megrendezésre kerültek a már-már tradíciósnak számító közösségi programok, úgy is mint a számháború, a tábortűz körüli éneklések, kirándulás (Regéc várához) és a vízi-csata, valamint a családok részt vettek a közösségformáló családi vetélkedőben. A rendezvényről készített szöveges élménybeszámolókat megtalálhatjátok a tábor topicjában:

http://www.tolkien.hu/index.php?option=com_agora&task=viewtopic&id=460.

A képeket pedig az alábbi linkeken tekinthetitek meg:

Aeglos: http://picasaweb.google.com/kuszogeb/SzanticskaMTTTabor2009#

Attila: http://picasaweb.google.com/Attila814/Tabor2009#

Dindae: http://www.megaupload.com/?d=IAGR5VK4

Esgal: http://s412.photobucket.com/albums/pp203/Lomiel_photos/MTTtabor2009/

Maglor: http://picasaweb.google.com/sandorandras85

Meta: http://picasaweb.google.com/meoituilindo/MTTTabor2009#

Mogy: http://picasaweb.google.com/gcsuzdi

Náda: http://picasaweb.google.com/Kurilla.Niki/MagyarTolkienTaborNagyNyariTabora2009Szanticska?feat=direct#

Newra: http://kep.tar.hu/newra22

Nóli: http://xfree.hu/album_show.tvn?aid=159304

Olosta: http://kep.tar.hu/olosta/50647199#2

Orsie: http://kep.tar.hu/orsie/50648412#2

Rayan: http://xfree.hu/album_show.tvn?aid=159176

Sen: http://picasaweb.google.hu/senebula/MTTTabor2009#

SÚ: http://www.freeweb.hu/b2bwide/keptar/index.php?cat=16


Találkozó az Orczy kertben


A szervezők augusztus 30-án rendezték meg az idei tábor találkozóját
az Orczy-kertben. Mivel sajnos még nem készült el a tábor képeit és videóit összegyűjtő DVD, ezért a volt táborlakók különböző szabadtéri játékokkal verték el az időt – kocka-pókereztek, frizbi-fociztak, sétáltak, és élvezték a nyár utolsó napjait. A program 11 órakor kezdődött, és egészen este 7 óráig tartott, amikor is a még jelen levők a nap lezárásaként elmentek pizzázni.


Raktárpakolás


Mint azt ti is tudjátok, az MTT raktár új helyre költözött, melynek címe a Deák Ferenc tér mellett levő Paulay Ede utca 5. A friss költözés miatt, egy bátor emberekből álló csapat összegyűlt, hogy berendezzék az új helyiségünket. Adanedhel, Dorwinion, Estel, Ery, Gandalf, Gery, Kuvasz, Missy, Náda és Rabyn hosszú órákon át, erejét nem sajnálva szépítették meg és rendezték át a raktárt, melyet ezúton is hálásan köszönünk nekik.


Tolkien Live 2009


Lapzártánk után zajlott Pusztamaróton az MTT második élő szerepjátékos rendezvénye, erről beszámolót a következő Hírlevelünkben olvashattok.


Rovatvezető: Attila

 


MÉDIA


Tolkien.hu cikkek 

Két fan-fiction készült el a nyár folyamán, melyeket már a Tolkien.hu főoldalán is olvashattok – Ireth Silirvien Arwen Undómiel, avagy egy neveletlen tündehercegnő naplóját folytatta (12. rész: http://tolkien.hu/index.php?option=com_thcm&contentId=2621&categoryId=232&contentType=PUBLICATION&Itemid=232), Firefly-Maj pedig hozzájárult, hogy Apák és fiúk című írása a honlapon is megjelenjen (http://tolkien.hu/index.php?option=com_thcm&contentId=2623&categoryId=232&contentType=PUBLICATION&Itemid=232). 

A Hobbit-filmek 

A filmes műhelyekben a nyár a nagyrészt a forgatókönyvek írásával telt el, de közben elindultak a produkciós előkészületek is, és elkezdték beépíteni és újra növényekkel betelepíteni Hobbitfalva területét Új-Zélandon. A legfrissebb értesülések alapján az első rész forgatókönyve most már bármikor elkészülhet, ha ez megtörténik, leadják a stúdióknak, akiknek rá kell bólintaniuk, és meg kell határozniuk a költségvetési kereteket. A hivatalos szereposztás csak ezután indulhat el.

Problémát okozhat, hogy A Hobbit-filmek megalkotását elősegítő Harry Sloan, a Metro-Goldwyn-Mayer stúdió producere lemondott és igen nagy adósságot hagyott maga után, a stúdió így anyagi gondokkal küzd. Guillermo del Toro és Peter Jackson a nehézségek ellenére sem állnak le a munkával, és gőzerővel folytatják, hogy jövő év tavaszán elkezdhessenek forgatni.

Jó hír azonban, hogy a New Line Cinema és a Tolkien-örökösök pere véget ért, a felek megegyeztek egymással, és a filmeknek már nem lesznek jogi akadályai.


Rovatvezető: Gandalf



 

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére