Megújult a Tolkien.HU

Miért tűnt el majd' másfél hónapra a weboldal? Mi lett más? Miért volt erre szükség? Milyen változásokra számíthatunk? Ezekre a kérdésekre ad választ az alább olvasható cikk, mely a Tolkien.HU-n dolgozó csapattal készített interjúk alapján készült.


Semmi sem történik hiába, és minden rosszban van valami jó. 2008. december 10-én, a Völgyzugoly híradása szerint 17 óra 24 perckor leállt a Tolkien.HU szerver: ennek oka az új szerver volt, amire a tárhelyszolgáltató lecserélte a régi "vasat", és készülőben volt már a Tolkien.HU újabb változata is, amin elméletileg csak az utolsó simítások voltak hátra – no meg a tesztelés, javítás, és ami még ezzel járni szokott. Az új portál egyszeriben sürgőssé vált, mert a tárhelyszolgáltató a régi honlap, és főleg a fórum hibáira – a hozzáértők megfogalmazásával: biztonsági réseire – tekintettel nem akarta feltenni az új szerverre a régi oldalakat.


A régi fórum még valamikor 2002. áprilisában indult egy még régebbi fórum nyomán. Svindler áldozatos munkával egy akkor újszerű és korszerű fórummotort, a phpBB 2 RC4 verzióját alakította a Tolkien.HU igényeinek megfelelőre. Azóta a fórummotorok is változtak, a futtatási környezet is – Galadriel a változásokat akár az adatbázisokon, akár a fórumot működtető PHP scriptnyelven is érezhetné. A Tolkien.hu fórum azonban maradt az, ami, mert a sok egyedi módosítás miatt lehetetlennek tűnt a frissítése. A készítésekor korszerűnek ismert programozási megoldásokban rosszindulatú emberek olyan lehetőségeket láttak, amivel visszaélhettek – durván leegyszerűsítve ezt nevezzük biztonsági résnek – és az évek során ezek száma csak nőtt. Ezért (is) találkozott a tárhelyszolgáltató és az MTT vezetőségének szándéka: újítani kell!


Az új rendszer felállítását és beüzemelését Ankalimon (Füzessy Tamás) fogta össze, Jacopo (Futó Péter) a programozási feladatokat végezte. A külcsín Seregrim (Neufeld Tamás) tehetségét dícséri, míg a tesztelés sebcsaba / Szürke (Sebestyén Csaba)  felügyelete alatt zajlott.


A régi honlap problémáival kapcsolatos kérdésre Ankalimon elmondta, hogy elsősorban a régi fórummal volt gond: az egyedi átalakítások miatt a frissítéseket nem lehetett rá telepíteni. "Gyakorlatilag több éve ismert phpBB-s biztonsági rések is befoltozatlanok maradtak. Ezek a felhasználókat nem érintették, de az egész szervert támadhatóvá tették, amin a miénk mellett még egy csomó más oldal is működött."


Az új rendszerrel kapcsolatban Jacopo a nyílt forráskódú (Open Source) programmotorok előnyeit említette: "azért ilyen Open Source alapokon csináljuk, hogy ne kelljen túl sok egyedi fejlesztést készítenünk, illetve így automatikusan hozzájutunk a komponensek új funkcióihoz, ahogy fejlődnek. Határozottan a Joomla! rendelkezik a legkellemesebb és legmodernebb programozói felülettel, illetve a jövőben a most belerakott egyedi fejlesztések nagy részét is ki tudjuk majd hajítani. Az Agora fórummotort azért választottuk, mert könnyen integrálódik a Joomlával, és viszonylag egyszerűen bele tudjuk rakni a jogosultságkezelésünket. A másik lehetséges választás a Fireboard lett volna, amit végül néhány súlyos tervezési hiba miatt kihajítottunk."


A munkálatok során a legnagyobb problémát a szervezés jelentette. "A munka döntő részét az egyébként profi szakemberek a szabadidejükben végezték, és különösen az első két hónapban ez rengeteg szervezési pontatlanságot, időbeli csúszást eredményezett." – mesélte Ankalimon. Jacopo ezt azzal egészítette ki, hogy a régi adatbázisban is voltak olyan hibák, amik megnehezítették az adatok átmentését.


A régi Tolkien.HU anyagainak jelentős része természetesen megmarad az új portálon is, bár "a fájlrendszerben tárolt régi, html-alapú dolgokat nem fogjuk megmenteni – ez a régi címlapra kézzel feltett tartalmakat jelenti, meg a tartalmi menürendszerben is néhány elavultabb oldal mintha ilyenekre mutatott volna. A többit már átvettük, vagy (mint a kvíz és a galéria esetében) rövidesen átvesszük." – mondta Jacopo. Ezekért azonban néhány régi szolgáltatás használhatóbb változata, és néhány új szolgáltatás bevezetése valószínűleg mindenkit kárpótolni fog. Lesz egy wiki-alapú kiegészítés, ami tudásbázis-jellegű feladatokra használható, és egy dokumentummegosztó komponens. "Ez a két tervezett, fontosabb funkcionális bővítés." – fejtette ki bővebben Ankalimon. "Ezek közül is a dokumentummegosztó (amolyan GoogleDocs típusú) az, amire nagyon várunk, mert a nagyobb MTT-s projektekben ezt nagyon szeretnénk használni. Nem funkcionális bővítés, de kiemelten fontos újítás a címoldal és katagória oldalak teljesen áttervezett megjelenítése, amelyhez egy hatékony admin felület is készült, amellyel a főszerkesztő és a rovatvezetők kis időráfordítással az eddiginél sokkal érdekesebb, és naprakészebb tartalmat tehetnek elérhetővé a látogatók számára. Reményeink szerint ezek adják majd a döntő változást az oldal használati értékében."


A felhasználói felület stílusos, egészen különleges! Seregrim munkájáról Ankalimon is elégedetten nyilatkozott: "A pályázaton voltak megkötések (milyen aloldalakat milyen tartalommal szeretnénk látni), de a vizuális megjelenésben elég szabad kezet kaptak a potenciális pályázók. Végül csak ez az egy értékelhető pályamunka érkezett be, viszont ez az akkori bírálókat (hiszen ez már vagy egy éve történt) elbűvölte, úgyhogy nem nagyon volt kérdéses a döntésünk."
További bővítéseket egyelőre nem terveznek a honlap üzemeltetéséért felelősök, de ha mégis szükség van új funkciókra, a Joomla! nyújtotta egységes rendszer ezt is egyszerűbbé teszi. Ankalimon szerint "mivel technikailag most már sokkal könnyebb a bővítés, mint eddig, semmi sem lehetetlen. Ha bővítünk, akkor elsősorban a virtuális közösségi hálózatot erősítő elemeket érdemes fejleszteni: például blogmotort, csoportmunka felületeket, a képtár mellett videomegosztást, stb." Sőt, az egyéni igényekre alakítás sem jelent már olyan veszélyeket, mint annak idején a phpBB 2 esetében. "A technikai frissítést a terveink szerint automatizáljuk, vagyis a fő komponensekhez automatikusan töltődnek le és települnek fel a kiadott javítások és frissítések. Az új szerkesztőségi rendszerrel pedig a tartalom folyamatos frissítése is nagyon egyszerű, vagyis ez már csak a szerkesztőség aktivitásán múlik."


Mivel a teljes rendszer üzembeállítása nem egyszerű, és nehezíti az is, hogy a régi honlap biztonsági mentése hosszú ideig nem volt hozzáférhető (olyan mennyiségű adatról van szó, amit nem lehetett e-mailben eljuttatni Szegedről Budapestre), a fejlesztő csapat úgy döntött, hogy először a fórumot adja majd át a közösségnek, és a tartalomkezelő felületet folyamatosan tölti fel a régi és új tartalommal. A leállás alatt az elvonási tünetektől legjobban senyvedők a Völgyzugoly fórumát "szállták meg", a fórum és a honlap hiánya a LEP és a farsang szervezésében okozott ugyan nehézségeket, de nem jelentett áthidalhatatlan problémát. Mindenesetre érdekes dolog volt azt látni, a fórum az évek során mennyire a közösségünk kapcsolattartási alapköve lett.

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére