Nagyelőadó programja

10:00-11:00 A hét bibliai erény Tolkien műveiben
előadó: Ürmössy Zsuzsanna (Angwen)
Miként jelenik meg Tolkien professzor művében a hét bibliai erény, a keresztény etika alapkövei? Az interaktívra tervezett előadásból megtudhatjuk, mennyire befolyásolták a keresztény moralitás eszméi a középföldi világ történeteit.

11:00-12:00 Az Óidők Hajnala
előadó: Barna Bálint (Gandalf)
Az előadás az Idő kezdetéről és fogalmáról, a valinori időszámítási rendszerekről és a Fák Éveiről szól. Arda őstörténetének vizsgálata a kronológia segédtudományának módszereivel, avagy mi határozhatta meg az Időt a Nap és a Hold megteremtése előtt.

12:00-12:20 Szünet

12:20-13:50 A mitológiai hagyomány és forrásai I. előadók: Füzessy Tamás (Ankalimon); Ürmössy Zsuzsanna (Angwen); Sági Csaba (Oisin)
A tolkieni mitológia összehasonlító elemzését felvállaló, több kisebb egységből álló előadássorozat, amely az író által megálmodott mitikus világ elemeit és az azokkal párhuzamba állítható kultúrköröket mutatja be. A középföldi mitológiát általánosan bemutató bevezetés után, kitérünk a tolkieni világot ihlető angolszász mitológiára, illetve annak hiányára is, valamint szó lesz a kelta mitológia középföldi párhuzamairól.

13:50-14:10 Szünet

14:10:15:40 A mitológiai hagyomány és forrásai II. előadók: Uhrmann Iván; Reinicke Tamás (icke); Rákos-Zichy Johanna (Eruntale/Hanna); Füzessy Tamás (Ankalimon)
Az első rész folytatásaként szó esik a klasszikus görög és római kultúrkör elemeinek megjelenéséről Középfölde világában, aztán az északi (skandináv és viking) mitológiai motívumok hatásairól, illetve a keresztény vallás struktúrájának, teológiai sajátosságainak, szimbólumainak és moralitásának megjelenéséről Tolkien műveiben. Az előadás lezárásaként egy rövid összefoglaló hangzik el, amelyben szó lesz Tolkien és forrásai viszonyáról, illetve az általa alkotott mitológia eredetiségéről is.

15:40-16:00 Szünet

16:00-17:00 Egy nyelvész zseni álmai - a latin, a walesi, a finn, a gót, a sumér és a hettita nyelvek
előadó: Kaszab Zsuzsanna (Melian)
Arról a 6 nyelvről lesz szó az előadásban, amelyek a nyelvész Tolkient leginkább elkápráztatták, s amelyeket mind felhasznált mitológiájának alkotásakor. Közöttük van ma is élő, beszélt nyelv (a finn), van holt, de tökéletes állapotban fennmaradt nyelv, ez a latin. Van olyan, amit most kezd újjáéledni, sőt, éli immár reneszánszát, ez a velszi, és van három, részlegesen fennmaradt nyelv, mindhárom olyan, ami a történeti nyelvészeknek és kutatóknak hatalmas mennyiségű munkát ad: a gót, a hettita és a sumer.

17:00-18:00 A hét főbűn a Középfölde mitológiában
előadó: Molnár Gyula (Ery)
Az erényekkel kezdődtek az előadások, a hét főbűnnel fejeződnek be. Felsejlik előttünk a nem is olyan fekete-fehér hősök árnyoldala, gyengesége, gyarlósága. A kereszténység hét fő bűnt ismer, ezeknek a megjelenését ismerteti az előadás Tolkien szereplőin keresztül.


Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére