MTT Hírmondó (2006/1.)

MTT Hírmondó
(2006. 1. szám)


Köszöntő

Kedves Látogatónk!
Az újévben egy újfajta havi hírszolgáltatást kínálunk mindenkinek, aki érdeklődik a Magyar Tolkien Társaság (MTT) programjai és tevékenységei iránt: az MTT Hírmondót. Igyekszünk benne mindenki számára érthetően és érdekfeszítő módon bemutatni az MTT-vel kapcsolatos híreket: programajánlókat, élménybeszámolókat, csoporttevékenységeket és egyéb újdonságokat. E havi Hírmondónkban szó lesz többek között a nemrég lezajlott Tolkien Születésnap 2006. nevű rendezvényünkről; az idei Farsangi Bálunkról; a régi Tolkien Klub helyett indított Tolkien Fogadóról, mely inkább a kreatív és közösségépítő programokra helyezi a hangsúlyt a korábbi ismeretterjesztés helyett; a csoportokról (többek között a színjátszó társulattá alakuló Synithosról), az adó 1%-ának felajánlásáról és még sok más egyéb érdekes dologról!
Várjuk az észrevételeket, véleményeket az infocsoport@tolkien.hu címre!


Beszámoló az idei Tolkien Születésnapról

Január 8-án társaságunk negyedszerre is sikeresen megrendezte a Tolkien Születésnapot. A rendezvényre közel 1000 látogató érkezett a Millenáris Parkba, akiket egész napos programok vártak. A programok 10-órakor vették kezdetüket. A Galériában bámészkodók meglátogathatták a Banyapók odúját, szemtanúi lehettek egy pompásra sikeredett bábelőadásnak és rengeteg érdekes tárgy alkotásának lehettek részesei. Eközben a tudomány iránt érdeklődők különböző előadásokon csillapították tudásszomjukat a tündéket, hobbitokat, a sötét erőket és Középfölde összes ismert népét illetően. Az elszántak ismét megpróbálkozhattak a quenya, a sindarin nyelv, valamint a tengwar írás elsajátításával. A színpadon megnézhettük Aldarion és Erendis történetét, tanultunk tünde táncot és elsajátíthattuk a vívás alapjait. A nap díszvendége - Ted Nasmith, a világhírű Tolkien illusztrátor - előadásával és énekhangjával kápráztatta el lelkes közönségét. A napot Tolkien születésnapjának emlékére mondott köszöntő és a Bran együttes koncertje zárta. A rendezvénynek igen pozitív visszhangja volt a sajtóban.
Képeink a rendezvényről:
http://kep.tar.hu/alcar/50203105#2
http://www.kep.tar.hu/mttkepek/50203562#2
http://www.kep.tar.hu/myrtle/50203749#2
http://www.tolkien.hu/galeria.php
Január 9-én a szervezők, vendégek és előadók Ted Nasmith-szel együtt ünnepelték meg a sikeres rendezvényt, erről a hangulatos estéről is készültek fotók:
http://www.kep.tar.hu/mttkepek/50203563#2





Prágai látogatás

Meghívást kaptunk a Prágai Tolkien Társaság által tartott Cseh TolkienCon-ra (január 13-15.). A Társaságból 5-en vállalkoztak erre az útra. Az útról készült képek: http://www.kep.tar.hu/season/50207942#2


Farsangi Bál

"Kedves Barátunk!
2006. február havának 25-ik napján Farsangi Bál tartatik. Mint tudod, uralkodónk országlása a végéhez közelít, s ezen alkalomból még utoljára megvendégeli szeretve tisztelt barátait és alattvalóit egy különleges hangulatú összejövetelen. Királyunk ifjúkorában igen sokfelé megfordult Középföldén, így hát korábbi kalandjait megidézendő, rendkívüli mulatságban lesz része a meghívottaknak. Királyunk számít továbbá a meghívottak éleslátására is, csakúgy, mint egy esztendeje, hisz az éjjel a leköszönő uralkodó helyére újat választunk, s akárcsak tavaly, az udvar népének döntő szava lesz a választásban. Közületek kerül majd ki új urunk.
Ezen neves alkalomból tehát sok szeretettel várunk a Bálra, téged csakúgy, mint családodat, barátaidat, bárkit, akit szívesen magaddal hoznál. Felhívjuk a figyelmet a farsang bál jellegére, tehát kérünk, alkalomhoz illően elegáns ruhában, vagy pedig jelmezben jelenj meg.
Helyszín: Ipartestületi Székház, Wesselényi utca 73. (1077, Bp.)
Időpont: szombat délután 5 órától másnap hajnalig.
Belépő: A Magyar Tolkien Társaság tagjai számára: 750 Ft
Azok számára, aki nem tagjai a Társaságnak elővételben: 890 Ft.
A helyszínen mindenki számára: 950 Ft.
További információért kérjük, keresse fel a Tolkien.HU Farsang 2006 topicját: http://www.tolkien.hu/forum/viewtopic.php?t=293."
(A szervezők)


Szavazás A Gyűrűk Ura új magyar kiadásáról

A TolkienHU fórumán szavazás indult A Gyűrűk Ura könyv új magyar kiadásával kapcsolatban. A szavazás kérdése:
Megvennéd-e A Gyűrűk Ura könyv javított és kicsit bővített kiadását, ha már megvan neked egy korábbi magyar kiadás?
Megkérünk minden fórumozót, hogy szavazzon. A tét nem csekély: meggyőzhetjük a kiadót, hogy érdemes megjelentetni A Gyűrűk Ura javított kiadását, amely tartalmaz olyan részeket, amelyek a korábbi magyar fordításokból valamiért kimaradtak.
Szavazni csak a fórum regisztrált tagjai tudnak.
A szavazás itt érhető el:
http://www.tolkien.hu/forum/viewtopic.php?t=292





1%

"Kedves Barátunk!
Közeledik az adóbevallás időpontja, és ezzel a befizetett 1% adóról való rendelkezés határideje is.
Kérjük, hogy amennyiben lehetőséged van, utald személyi jövedelemadód 1%-át a Magyar Tolkien Társaság (adószáma: 18178209-2-42) részére, hogy az alapszabályban megfogalmazott feladatainkat (J. R. R. Tolkien műveinek magyarországi megismertetése, terjesztése, népszerűsítése) minél könnyebben végezhessük.
Ehhez csupán a mellékelt rendelkező nyilatkozatot kell felhasználnod: a leírtak szerint külön borítékban mellékelni adóbevallásod mellé.
Természetesen a legjobb az lenne, ha az 1% felajánlására meg tudnád kérni családodat, barátaidat is (a nyilatkozat fénymásolható).
A rendelkező nyilatkozat letölthető innen:
http://www.nonprofit.hu/szerv/nyilatkozat.html
A kedvezményezett adószáma: 18178209-2-42. A kedvezményezett neve: Magyar Tolkien Társaság Kulturális Egyesület.
Támogatásodat megköszönve: a Magyar Tolkien Társaság Vezetősége"



Csoportok

A Magyar Tolkien Társaság csoportjai a kialakult rendkívül sokszínű tevékenységi formákra való tekintettel alakultak meg még a tavalyi év során, idén a legtöbb csoport újjászerveződik, nagy részük önállósodik is némelyest.

A legnagyobb változások a színjátszóknál lesznek, akik Synithos néven társulattá szerveződnek (újítások: központi nyilvántartás, egy adminisztratív vezető, egy művészeti vezető, a két vezető és a rendezők által alkotott döntéshozói csoport, rendszeres társulati megbeszélések és egy saját honlap: http://synithos.fw.hu/). Várnak minden érdeklődőt, aki szeretne egy kicsit komolyabban foglalkozni a színjátszással, vagy csak fejleszteni szeretné képességeit! A hivatalos megbeszélésük február 3-án, pénteken volt a társulat 2006-os tevékenységéről. A társulat fórumos topicja: http://www.tolkien.hu/forum/viewtopic.php?t=111.


A "Gondolatok MunkaCsoport" (GOMUNCS) legközelebb élő találkát március 4.-re terveznek. "A témánk ezúttal a kreativitás mibenléte, holléte és jövőképe, avagy hogyan ne dögöljünk bele a kedvtelésünkbe. Továbbá kiknek, mit és milyen szinten adjunk elő; igények és elvárások tisztázása; az elkötelezettség kérdéséről; szervezési, próbamenedzselési kérdések; dramatizálásról és Tolkien-történetek lehetőségeiről és csapdáiról, vagy amit akartok." Témajavaslatokat várnak a topicjukba:
http://www.tolkien.hu/forum/viewtopic.php?t=236.
Április utolsó hétvégéjén (29. vagy 30.) ismét hulladékgyűjtési akció lesz, együttműködve a Gyerekszoba és a Kósza Kommandó csoportosulásokkal.

A Kósza Kommandó összeállította túratervét, ezekhez a programokhoz bárki csatlakozhat: "Januárban reggeli órákban Normafa szánkózás, déltől Széchenyi gőzfürdőben szauna. Februárban János-hegy, Normafa, valamint szokásos Árpád-kilátó, Oroszlán Szikla, ezek nagyon könnyű túrák lesznek. Márciustól keményítünk, először egy könnyedebb Nagy-Kevély, utána egy komolyabb Holdvilág-Árok, Lajos-forrás, Kő-hegy és Szentendre út jön, azután megint egy könnyed Rám-Szakadék, végül egy durva pilisi körtúra, ami legalább 25-30 km lesz és persze kora reggeltől sötétedésig fog tartani. Ezek lesznek az edzőtúrák Gerecsére. Gerecse után pedig Beltaine."

Az Információs Munkacsoport (InfoCsoport) a hírlevelek megújításán és a Hírmondón dolgozik jelenleg, és a Társaság kommunikációjának hatékonyabbá tételén.

A Kreatív Művészeti Csoport kézműves és egyéb kreatív foglalkozásokat szervez majd a Tolkien Fogadó látogatóinak.

A Tánc Csoport egy tavaszi táncestre készül, emellett a farsang programjába is besegítenek.



Tolkien Fogadó

Ez a márciustól havonta megrendezésre kerülő programsorozat a korábbi Tolkien Klub helyett indul el. Itt elsősorban a közösségi és kreatív programokon lesz a hangsúly, a különböző csoportok aktív szerepvállalásával. A csoportok így teret és helyszínt kapnak tevékenységük megmutatására; és lehetőséget, hogy embereket vonjanak be munkájukba.

A helyszín több blokkra lesz felosztva a résztvevő csoportok számának függvényében, (egyszerre max. 3 blokk), a blokkok tartalmát az egyes csoportok adják. A lényeg, hogy mindenki abban vegyen részt, amiben szeretne, nincsenek kötöttségek, mégis mindenki egy helyen találjon valamit, ami leköti. Épp ezért a blokkok egy térben lesznek, nem szeparálva. A kavarodás elkerülése végett minden alkalommal lesz egy "hangosabb", és több "csöndesebb" blokk. Fontos, hogy a programok egyike sem kötelező jellegű, de célunk, hogy minél több embert bevonjunk valamilyen foglalkozásba, ahol jól érezheti magát, és egyben ízelítőt kap az egyes csoportok működéséből. A kötetlen hangulatot biztosítandó mindig lesz egy rész, ahol le lehet ülni egy csésze tea mellet beszélgetni. A blokkokat közös program - Dalárda, táncház stb. - zárja (szintén a csoportok lebonyolításában, pl. táncosok). Természetesen mivel ez egy új koncepció, a szerzett tapasztalatok alapján igazodunk a további igényekhez. Reményeink szerint minél több csoport bemutatkozására lesz lehetőség, mind a hangos, mind a csendesebb blokkokban. Az egyes alkalmak programját úgy alakítjuk ki, hogy minél többféle tevékenységet űző csoport legyen jelen, hogy a résztvevőknek legyen alkalma választani és minél több mindenben kipróbálnia magát.

Időpontok: Havonta egy-egy szombati nap, du. 3 órától 7 óráig. Az első alkalmat márciusban tartjuk, erről majd a Tolkien.HU oldalán időben tájékozódni lehet.
Helyszín: Az első alkalom valószínűleg a Batthyány Alapítvány székhelyén lesz (Bp. Eötvös utca 24. - az Oktogon környékén). Tavasszal lesz legalább egy szabadtéri alkalom is piknikhangulattal.



Következő Hírmondónk március elején jelenik meg.

2006. február


Az MTT Hírmondót az InfoCsoport szerkeszti, megjelenik a Tolkien.HU oldalán (http://www.tolkien.hu/).Elérhetőségek: infocsoport@tolkien.hu és brisa@tolkien.hu.

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére