Képes beszámoló Tolkien 114. születésnapjáról

Ha valaki január 8-dikán betért a Millenáris Teátrumába, elsőként a tolkieni hagyatékkal találkozhatott: magyar és angol nyelvű könyvek sorakoztak a pultokon sorban. Mellettük ékszerek, melyek mintha a Peter Jackson-féle filmből származtak volna. Később aztán sokakba bele lehetett futni, akiknek ilyen láncok díszítették nyakát és fülét.


Ez persze nem lehet meglepő a Magyar Tolkien Társaság tagjainak részéről, akik valódi, jó értelemben vett rajongók, és az Átjáró Nap keretén belül a 114. Tolkien születésnap szervezésében a fő munkát végezték. Erejükből sok mindenre tellett: a bábjáték és képzőművészeti foglalkozás mellett egy egész színdarab megírására, betanulására és eljátszására is - ami nem egyik napról a másikra való munka, hónapokon át kitartás szükségeltetett hozzá.



A Teátrum színpadán ez a darab, az "Aldarion és Erendis" volt a nyitószám. A második felvonás végén erős taps jelezte a társulat felé, hogy tetszett a műsoruk, amit ők szerénységből helyeztek délelőttre.







Az emeleten mentek a komolyabb előadások, melyek Középfölde mitológiájának titkait tárták fel, a hobbitok, a tündék és a törpök népéről szóltak, vagy bepillantást nyújtottak a sindarin és quenya nyelvekbe. A legérdekesebb program talán a fordítói szimpózium volt, melyen a hallgatók előtt nyilvánvalóvá vált, hogy a fordítás nem csupán a fordítón múlik, számít az is, kiknél vannak a jogok, s bizony, a kiadó mit szeretne kezdeni velük.





Ted Nasmith érkezése bolydította fel a rajongókat két óra körül. A világhírű Tolkien-illusztrátor kettőtől háromig dedikált a galérián, előtte hosszú sor kígyózott.


Kis pihenés és pár tévés interjú után négy órakor állt színpadra, ahol képeiről beszélt, majd egy gitáron saját maga által szerzett dalokat adott elő. Ted Nasmith Tolkien igazi rajongója, képzőművészetének és dalainak középpontjában Középfölde mitológiája áll.



A vetélkedő döntője után következett a koccintás a J. R. R. Tolkienre 114. születésnapja alkalmából. A köszöntőt Füzessy Tamás, az MTT elnöke mondta el. A jelenlévők a magasba lökték poharukat, vagy mást - egy orosz rajongó kezépen óriási, sörrel teli fakanál ékeskedett -, úgy kiáltották fennhangon: a Professzorra!







Zene zárta az estét: a Bran együttes adott koncertet. A közönség hálásan fogadta őket: a vasárnap estébe nyúló előadás végén kétszer is visszatapsolta az együttes tagjait.




Írta: SFportal

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére