Tolkien születésnapi rendezvény (Hívtatok, mentünk)

A Magyar Tolkien Társaság 2004. január 3-ára szervezett egy egész napos rendezvényt a Corvin Budapest Filmpalotában, a híres író születésének 112-ik alkalmából.

A Corvin mozi hat vetítő termében voltak előadások Tolkiennel és mesevilágával kapcsolatban. Amint beléptem a hallba, megérintett az árusok zsongása, a jelmezes rajongók nyüzsgése, és az az "elvarázsolt kert", ami jobbról hívogatta a látogatókat. Ebben a miniatűr "erdőben" megpihenhetett a fáradt vándor, megnézhette magát egy varázstükörben, az illatgyertyák és sok növény pedig igazi nyugalmat árasztott rohanó világunk kicsiny szegletében.

A Korda teremben a Két torony vetítése folyt, majd Tolkien kvízjáték következett, a kettő között pedig szinkron bemutatót tartottak a film szinkronszínészei. Több helyen hallhattunk ismeretterjesztő előadásokat a mese és a valóság közötti kultúrtörténeti kapcsolódásokról, Tolkien mitológiájáról, és a hozzá fűződő szerepjátékos kultúráról. Kipróbálhattuk a Középfölde szerepjátékot, kártyajátékot, társasjátékot és számítógépes játékokat, vásárolhattunk videó filmet, DVD-t, CD-ket, magyar és más nyelvű könyveket, a bátrabbak pedig kipróbálhatták tudásukat a Középfölde műveltségi vetélkedőn.

Aki kedveli a régi fegyvereket, az kedvét lelte azokban a kiállított kardokban, melyek igazán jól állnak egy vérbeli harcos kezében.

A nyüzsgésen kívül fontosnak tartom, hogy írjak a Tolkien művészeti kiállításról is néhány sort, melyre mintegy hatszáz irodalmi, képzőművészeti, iparművészeti és mozgófilmes alkotás érkezett. Az emeleti Galériában ezekből láthattunk sok szép grafikát és festményt, melyek közül több látható lesz a 2004-es Tolkien naptárban is.

Zárásként pedig szólnom kell arról a lelkes amatőr színjátszó csoportról, amely először a Feanor című mitológiai drámát mutatta be, nagyon szép ír tánczenei koreográfiával, kellemes zenével és mély átéléssel játszott karakterekkel. Eztán négy megzenésített verset hallhattunk az MTT amatőr kórusától gitár és hegedű kíséretében, egy ráadás dallal, majd a születésnapi köszöntő után egy paródia előadást láthattunk tőlük, Móriai gixer címmel.

Ez volt a Tolkien rendezvény vidám záróeseménye, és aki ezen a napon ellátogatott a Corvin Filmpalotába, az újabb kellemes élménnyel gazdagodva térhetett haza.
Én pedig köszönöm J.R.R. Tolkiennek, hogy megálmodott egy csodákkal teli világot, és azt volt bátorsága megosztania a mi világunkkal!

Tuska Miklós (ADIM a Des)

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére