Tolkien.hu Fórum Netikett

Szabályok

1. A fórum nem piactér
A Tolkien.hu-t és a hozzátartozó fórumrendszert a Magyar Tolkien Társaság üzemelteti. Az itt elhelyezett topikok J.R.R. Tolkien műveinek, az általa kitalált mitológiának, az abból született különböző adaptációkkal kapcsolatos eszmecserének, illetve a Magyar Tolkien Társaság tagjai és szimpatizánsai közösségi életének kíván teret biztosítani.
Tartózkodj az egyes topikok témáitól eltérő, az ott folyó diskurzustól idegen tartalmú hozzászólások írásától!

2. A fórum nem chat:
A Fórum célja, hogy az egyes hozzászólások egy-egy téma komolyabb kifejtését szolgálják, ahol, minden egyes felhasználó átgondoltan fogalmazza meg a gondolatait, úgy, hogy a különböző időben belépő többi felhasználó számára valódi információ nyújtson.
Ne írj csak töltelék jellegű, csak a társalgás fenntartására szolgáló üres hozzászólásokat, kerüld a személyek közötti közvetlen, valós idejű párbeszédre emlékeztető kommunikációt. Erre a célra használd a tolkien.hu hivatalos chat szobáját.

3. A fórum nem hirdetőtábla:
A tolkien.hu közösségi portálként működik, és semmiképpen nem célunk, hogy azt különböző burkolt vagy nyílt kereskedelmi propaganda terepévé tegyük.
Ne írj bármilyen egyértelműen reklámnak minősülő, egy-egy termék vagy szolgáltatás értékesítését ösztönző hozzászólást. (Nem számít reklámnak az egyes topikok témáihoz kapcsolódó információs jellegű, figyelemfelhívó írás.) Amennyiben terméked vagy szolgáltatásod van, amit reklámozni szeretnél az oldalunkon, írj a webmaster@tolkien.hu címre.

4. A fórum nem politikai nagygyűlés:
A Magyar Tolkien Társaság és a Tolkien.hu fórum deklaráltan nem foglalkozik politikai kérdésekkel, különösen nem folyik bele a magyar pártok belpolitika vitáiba.
Ne írj semmilyen közvetlenül, vagy áttételesen a politikai témájú hozzászólást. Amennyiben ezirányú nézeteidet szeretnéd kifejteni, használd az Origo vagy az Index ilyen témájú fórumait

5. A fórum nem kocsma
Ez a fórum egy kulturális egyesület moderált kommunikációs csatornája, ahol nemcsak a tartalom, de a stílus is lényeges. Kerülendő a kulturált, folyamatos társalgás feltűnő és szándékos akadályozása, megzavarása.
Mellőzd az alpári, trágár tartalmú hozzászólásokat, tartózkodj a mások tudatos provokálásától, más fórumozók személye (és nem véleménye) ellen irányuló támadásoktól, becsmérlő vagy megalázó megjegyzésektől. Tilos vitapartner személyes lejáratása, durva szidalmazása, hozzátartozók tiszteletlen emlegetése, és általában szexuális, erőszakos, vagy trágár tartalmú szövegek publikálása.

6. Ez a fórum egyben közösség is
A tolkien.hu fóruma bizonyos mértékben alapvetően különbözik az Internetes fórumokon megszokott viszonyoktól. Itt az emberek jelentős része személyesen is ismeri egymást, és egy nagyobb, szoros emberi közösség is kialakult a fórumozók (az MTT tagjai és szimpatizánsai) között.
Kérünk, hogy vedd figyelembe e közösség belső értékeit, és hozzászólásaiddal ne sértsd meg azokat.

7. A fórum nem bűntanya
A Magyar Tolkien Társaság és az általa üzemeltetett Tolkien.hu a Magyar Köztársaság területén működik, és tevékenységét teljes körűen a hatályos jogszabályoknak megfelelően igyekszik végezni.
Tilos bárkinek valós, vagy virtuális fenyegetése, rágalmazás, emberi méltóság és jó hírnév megsértése, bármilyen faji, vallási, nemi, szexuális irányultságra, vagy világnézeti meggyőződésre vonatkozó diszkrimináció, faji, vallási, szexuális irányultságú kisebbség elleni támadás. Az üzenetek nem kelthetnek megbotránkozást, súlyos vagy széleskörű ellenállást, nem szíthatnak faji, vallási, világnézeti vagy politikai ellentéteket. Tilos a Magyar Köztársaság és az Európai Unió hivatalos jelképeinek, illetve más nemzeti, vallási, világnézeti jelképek megsértése. Tilos az érvényes büntető törvényekbe ütköző bármilyen egyéb megnyilvánulás, törvénysértő cselekedetekre való felhívás, vagy ilyenek pártolása.

8. A fórum nem játékszer
A fórumot sok ember, egy egész közösség használja napi szinten kommunikációs csatornaként, a közösségi élet egy speciális szintereként. Ezeknek az embereknek ez a közeg nagyon fontos.
Tilos a fórum szabályos működését technikai értelemben akadályozó tartalmak (összetett HTML kódok, automatikusan induló file letöltések, átirányítások, túlságosan nagyméretű képek) elhelyezése a hozzászólásokban. Tilos más fórumozó nevében belépni, magadat más személynek kiadni, és ilyen helyzetekkel visszaélni.


A fórum felügyelete

A fórum moderálását három felügyeleti csoport végzi.

1. Site Admin
A Fórum adminisztrátorai felelősek a teljes a fórum összes topikjának szabályok szerinti működtetéséért. Gondoskodnak a technikai működésről, felügyelik a moderátorok és topikgazdák munkáját, és meghatározzák a fórum topikrendszerének struktúráját illetve a szolgáltatások rendszerét.
A fórum Site Admin-jait a Magyar Tolkien Társaság elnöksége nevezi ki. A Magyar Tolkien Társaság elnöke kérésére külön kinevezés nélkül is Site Admin funkciót tölt be.

2. Site Moderator
A Fórum moderátorai felügyelik a teljes a fórum összes topikjának szabályok szerinti működtetését. Felügyelik a topikgazdák munkáját, és javaslatot tesznek a fórum topikrendszer-struktúrájának módosítására (új topikok létrehozása, régiek lezárása, archiválása, topikok összevonása) illetve a szolgáltatások rendszerére.
A fórum moderátorait a Magyar Tolkien Társaság elnöksége nevezi ki a Site Adminok javaslata alapján. A Magyar Tolkien Társaság elnökségének tagjai kérésére külön kinevezés nélkül is moderátor funkciót töltenek be.

3. Topikgazda
Az egyes topikok gazdái felügyelik az adott topik szabályok szerinti működtetését. A topikgazdákat a a Site Adminok nevezik ki, a moderátorok javaslata alapján.

4. Felügyeleti intézkedések
A szabályok megsértése esetén a topikgazdák illetve a site moderátorok:
- Csekélyebb súlyú cselekedeteknél a megfelelő topikban és/vagy privát üzenetben figyelmeztetik a helyes eljárásra a hozzászólót.
- Súlyosabb esetben megfelelő kommentárral látják el illetve azonnal törlik a hozzászólást.
- A szabályok ismételt illetve különösen kirívó megsértése a felhasználó idõszakos vagy akár végleges letiltását is eredményezheti.
- Amennyiben egy topikban rövid időn belül nagy mennyiségben születnek kimoderálandó hozzászólások, a topik átmenetileg lezárható.

Amennyiben bárkinek a fenti szabályokat megsértő hozzászólásról van tudomása, kérjük, jelezze az adott topik gazdájának illetve a moderators@tolkien.hu címen, a Site Adminoknak és moderátoroknak



A jogi szabályozás

A szóba jöhető bűncselekmények a Btk. (1978. évi IV. tv.) alapján:

Rágalmazás (179 §): aki valakiről más előtt a becsület csorbítására alkalmas tényt állít, vagy híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ- minősített eset a nagy nyilvánosság előtti tett
Becsületsértés (180 §): az előzőeken túl a sértett munkakörének ellátásával, közmegbízatásának teljesítésével vagy közérdekű tevékenységével összefüggésben a becsület csorbítására alkalmas kifejezést használ, vagy egyéb ilyen jellegű cselekményt követ el
Közösség elleni izgatás (269 §): aki nagy nyilvánosság előtt a magyar nemzet, valamely nemzeti, etnikai faji, vallási csoport vagy lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletre uszít, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő
Nemzeti jelkép megsértése (269/A §): aki nagy nyilvánosság előtt a Magyar Köztársaság himnuszát, zászlaját, vagy címerét sértő, vagy lealacsonyító kifejezést használ, vagy más ilyen cselekményt követ el
Rémhírterjesztés (270 §): aki nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt, vagy való tényt olyan módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas a köznyugalom megzavarására
Közveszéllyel fenyegetés (270/A §): aki más előtt olyan a köznyugalom megzavarására alkalmas valótlan tényt állít, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget

A személyhez fűződő jogok sérelme a Ptk. alapján:

Személyhez fűződő jogok védelme (75. §): a személyhez fűződő jogokat mindenki köteles tiszteletben tartani. E jogok a törvény védelme alatt állnak, a védelem a jogi személyeket is megilleti
becsületsértés és hátrányos megkülönböztetés (76. §): a személyhez fűződő jogok sérelmét jelenti a magánszemélyek bármilyen hátrányos megkülönböztetése nemük, fajuk, nemzetiségük vagy felekezetük szerint; valamint a becsület és az emberi méltóság megsértése
Jó hírnév védelme (78. §): Személyhez fűződő jogok védelme körében tartalmazza a jó hírnév védelmét is, különösen sérelmesnek minősítve, ha valaki, más személyre vonatkozó, azt sértő, valótlan tényt állít, híresztel, vagy való tényt hamis színben tüntet fel.
Más képmásával vagy hangfelvételével kapcsolatos minden visszaélés a személyhez fűződő jogok sérelmét jelenti.







A fórum jelenlegi üzemeltetői:

Füzessy Tamás (Ankalimon) - Site Admin
Sándor Anna (Morgana) - Site Moderátor
Sándor Éva (Brisa) - Site Moderátor
Tallián Balázs (Ulmo) - Site Moderátor
Peller Henriett (Sil) - Site Moderátor
Molnár Gyula (Ery) - Site Moderátor

Utoljára frissítve: vasárnap, 05 június 2016 22:36

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére