Versek

Több
14 éve 6 hónapja #388133 Írta: Sötét Úr
Sötét Úr válaszolt a következő témában: Versek
Egyelőre nem, de még konzultálok Szofival (ha sikerül).

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
14 éve 6 hónapja #388132 Írta: Grondir
Grondir válaszolt a következő témában: Versek
A pályázatra nem lehet kapni pár nap haladékot?

Lacho calad! Drego morn!

"Kard vagyok a sötétségben. A falak őre vagyok. A tűz vagyok, amely elűzi a hideget, a fény, amely elhozza a hajnalt, a kürt, amely felébreszti az alvókat, a pajzs, amely az emberek birodalmát védelmezi."

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
14 éve 6 hónapja #388037 Írta: Grondir
Köszönöm a választ. És elnézést, de nem tudtam eldönteni hova írjam.
(Szerintem az vagyok, akinek gondolsz. ;) )

Lacho calad! Drego morn!

"Kard vagyok a sötétségben. A falak őre vagyok. A tűz vagyok, amely elűzi a hideget, a fény, amely elhozza a hajnalt, a kürt, amely felébreszti az alvókat, a pajzs, amely az emberek birodalmát védelmezi."

Több
14 éve 6 hónapja #388034 Írta: Sötét Úr
Ha az vagy, akinek gondollak, akkor elég lesz ennyi is, a többi ismerete könnyebbséget jelenthet, de nem feltétlenül szükséges.

Viszont arra meg kell kérjelek, mielőtt más teszi, esetleg kevésbé nyájasan, hogy a hozzászólásaidat a megfelelő topikokba írd. Természetesen, amíg ismerkedsz a fórummal, előfordul, hogy rossz helyre "csúszik" ez-az, és nem szoktunk (nagyon) harapni érte, de később már igen, úgyhogy jobb, ha már a kezdet kezdetén odafigyelsz rá. Természetesen, ha bizonytalan vagy, kérdésed van, nyugodtan írj (például privát üzenetet – más néven privit vagy PÜ-t is), és szívesen segítek!

Még van egy dolog, amire figyelni kell. Még nem csináltál ilyet, úgyhogy ne ess kétségbe, mert megelőzésként szólok: ha – akár hozzászólásban, akár privát üzenetben – egy korábbi dolgot idézel, csak annyit idézz, amennyit feltétlenül szükséges, mert a hosszú idézetek zavaróak.

Több
14 éve 6 hónapja #388030 Írta: Grondir
Nem rossz! Nem is tudok angolul. Olvasni meg csak A Hobbitot meg A Gyűrűk Urát olvastam magyarul; ja és a Szilmarilokat is, de azt régen.

Lacho calad! Drego morn!

Több
14 éve 6 hónapja #388025 Írta: Sötét Úr
Igen, Encsi mindkét válaszára. ;) Sőt, a TLV kapcsán hasznos lehet, ha az angol nyelvű műveket is ismered, bár nem követelmény, a feladatok megoldhatók a nélkül is.

Több
14 éve 6 hónapja #388024 Írta: Grondir
Köszönöm! :)

Lacho calad! Drego morn!

Több
14 éve 6 hónapja #388022 Írta: Encsi
Encsi válaszolt a következő témában: Versek
Köszönöm :))

off

boti írta: (Felhasználónevet lehet változtatni? És ha igen, hogyan?
Tudja valaki, hogy a TLV szuperdöntőn Tolkien mely műveiből lesznek kérdések?)

Írsz egy adminisztrátornak (Ulmo, meg gondolom Ankalimon), és szépen kéred :)
TLVn meg mindegyikből, ami itthon megjelent (kategóriától függően természetesen) ..ugye? :D

'Can't you see? It's coming through the wall! It's coming right through the wall!'
'A lot of things come through the wall after your first drink of scrumble. Green hairy things usually.'

Több
14 éve 6 hónapja #388020 Írta: Grondir

Sötét Úr írta: Úgy őszintén: ettől most érthetőbb? :D

Igen, érthetőbb. Köszönöm a segítséget.

(Felhasználónevet lehet változtatni? És ha igen, hogyan?
Tudja valaki, hogy a TLV szuperdöntőn Tolkien mely műveiből lesznek kérdések?)

Lacho calad! Drego morn!

• Machelanta
  • Látogató
  • Látogató
14 éve 6 hónapja #388006 Írta: Machelanta
Machelanta válaszolt a következő témában: Versek
Köszi!

Több
14 éve 6 hónapja #388003 Írta: Sötét Úr
Ezt valószínűleg hatékonyabb lett volna a Nyelvek és írások témában feltenned, úgyhogy bemásolom oda is. Figyeld ott is, hogy jön-e pozitív válasz! ;)

• Machelanta
  • Látogató
  • Látogató
14 éve 6 hónapja #388002 Írta: Machelanta
Machelanta válaszolt a következő témában: Versek
Sziasztok!
Valaki nem tudja Quenya nyelven A Jajkak (The Newlips) című verset? Elég fontos lenne...

Köszi!

Több
14 éve 6 hónapja #387986 Írta: Finwe
Finwe válaszolt a következő témában: Versek
Najó még egyet, hogy lássátok megy ez mint a karikacsapás:

Toma Bombadil

Fűzi az asszonyt
olaja illó,
Fűzfavityilló

Több
14 éve 6 hónapja #387985 Írta: Finwe
Műfaj teremtüvési kísérlet:

Áhítat

Sző a szószék
Koppan az orsó
Kész a koporsó

Szójátékon alapul, a fenti szótagszám nem kötött, de ha megy akár meg is köthetjük. Valamilyen hétköznapi mozzanat legyen benne és egy szójáték amely ezt a mozdulatot valamilyen módon tükrözi vagy kiegészíti ne adj isten ellensúlyozza

Na hogy tetszik?:)

És akkor még így utólag tegyük azt hozzá, hogy egy fogalmat vagy szót fejt ki, definiál.

Ez egy konkurrens pályázat, a nyertes mosolygós smileyt kap, tényleg beírom szal érdemes küzdeni érte:)

Több
14 éve 6 hónapja #387977 Írta: Sötét Úr

Dodiee írta: ...szerintem te sem szeretnél úgy, hogy tudod, nem fogom már átjavítani :)

Bingó! :D

Több
14 éve 6 hónapja #387976 Írta: Dodiee
Dodiee válaszolt a következő témában: Versek
SÚ:

Konkrétan erre a számra írtam a verset. Érdekes hogy ezt más is "hallja" :)
Am kötözködhetsz, de szerintem te sem szeretnél úgy, hogy tudod, nem fogom már átjavítani :)

De gomblukunkat mégis egymás hiánya lakja,
és elválásaink megannyi kis patakja
a visszaérkezés tavába fut be, lásd.

Több
14 éve 6 hónapja #387975 Írta: Sötét Úr
Hát ezzel a kérdéssel most beletenyereltél a lecsóba, azt hiszem! :D :D :D Az ideális fordítás gyakorlatilag lehetetlen, mert vissza kellene adni mindent: ritmust, rímeket, sőt, a szavak hangrendjét is - ami a technikai oldalt illeti, és akkor még ott van a szöveghűség is. Nem elég, hogy pontosan azt jelentse a fordítás, mint az eredeti, de még a hangulati árnyalatait is vissza kell adni.

Az optimális fordítás a fentiekből a lehető legtöbbet visszaadja. Az adott, fordítandó vers alapján kell eldönteni, hogy mit tekintesz a fő szempontnak. Ha a ritmika, tonáció ad különös szépséget az eredetinek, akkor azt kell előtérbe helyezni, akár a szöveghűség kárára is. Ha a szöveg képi, hangulati szépsége a fő érték, akkor meg azt, a szerkezeti azonosság kárára. Ez utóbbi esetben nem ritka, hogy bár nagyon hasonló szerkezetet választ a fordító, de jelentősen módosítja az eredetit, például a szótagszámok eltérnek, máshogy érvényesülnek a hangsúlyok. Általában a tonációval szoktak a legkevesebbet foglalkozni. A legjobb viszont az, ha a két megközelítés között egyensúlyt tudsz találni, és kialakítasz az alapján egy, az eredetihez hasonló szerkezetet, amit az eredeti vers formai megoldásait másolva követsz, és ezen belül igyekszel szöveg- és hangulathű maradni.

Példának itt van Goethe, meg a Vándor éji dala , Estel jóvoltából vagy 20 fordításban. Érdemes megnézni, ki hogyan közelített a vershez...

Több
14 éve 6 hónapja #387974 Írta: Encsi
Encsi válaszolt a következő témában: Versek
Mire figyeljek, ha megpróbálok verset fordítani?
Rímek hogy vannak, szótagszám? Ööö ritmus?

'Can't you see? It's coming through the wall! It's coming right through the wall!'
'A lot of things come through the wall after your first drink of scrumble. Green hairy things usually.'

Több
14 éve 6 hónapja #387973 Írta: Sötét Úr
Pontosan. Hasonló az elv, mint a szonettkoszorúnál, de itt a versszak-zárósoroknak nem kell egyezniük a következő versszak első sorával.

No, itt egy minta, kicsit más mesterversre, hogy ne legyen senki számára túlzott segítség ;) :
Boci, Boci, tarka
Se füle, se farka
Oda megyünk lakni,
Ahol tejet kapni!

Boci, Boci, tarka
Abból lesz a marha!
Hogyha megnő, nagy lesz,
Levágjuk, azt megessz'!

Se füle, se farka,
Virágzik a barka,
Tolkien-téma kéne,
És eleje-vége!

Oda megyünk lakni,
Nem lesz ebből hakni!
De nem megyünk messze,
bár az a jó, persze,

Ahol tejet kapni!
Bármily szép a masni,
A hajamba nem kell –
le is nyírom reggel!

Úgy őszintén: ettől most érthetőbb? :D

Ja, igen, majd' elfelejtettem: a pályaműveknek több értelme, és valamivel komolyabb tolkieni vonatkozása kell ám legyen! :D

Több
14 éve 6 hónapja #387972 Írta: Grondir
És ennek a nyolc versszak első sorainak kell megegyezni a mesterversszak aktuális soraival?

Lacho calad! Drego morn!

Több
14 éve 6 hónapja #387970 Írta: Sötét Úr

boti írta: Dodiee: nem rossz vers!:D ;)

A pályázatra most nyolc, vagy kilenc versszakos mű kell?
Mert én már teljesen belezavarodtam. :?

1 mesterversszak (az eredeti, József Attila-féle Eszméletből) + 8 saját versszak. ;)

Dodiee: Inkább nem kötözködöm, hiszen írtad is, hogy régi. Viszont nagyon szép, kedves a lezárás is. Tényleg énekszerű, jó lenne valami dallam is hozzá! :)

Több
14 éve 6 hónapja - 14 éve 6 hónapja #387969 Írta: Sötét Úr

Finwe írta: Jó ezt a szótagszámot nem tudtam, inkább csak ösztönösen érzem a haikut, de gondolom azért sok olyan született ami nem felel meg a szótagszámnak.

...és ezáltal nem is haiku.

Elluin, Felagund megjegyzésével (nem szokás az ilyenfajta belehelyezkedés) egyetértek, de ettől még szép és jó, sőt, még haiku is! :)
Utolsó szerkesztés: 14 éve 6 hónapja által.

Több
14 éve 6 hónapja #387954 Írta: Grondir
Dodiee: nem rossz vers!:D ;)

A pályázatra most nyolc, vagy kilenc versszakos mű kell?
Mert én már teljesen belezavarodtam. :?

Lacho calad! Drego morn!

Több
14 éve 6 hónapja #387952 Írta: Dodiee
Dodiee válaszolt a következő témában: Versek
Nem témába vágó, meg régi, csak boldog tavaszt akarok kívánni, mert annyira jó :) Mármint a tavasz :)

A Tavasz éneke

Rügy fakadt a fán,
Tán végre vége lesz a Télnek.
Az ablakpárkányon verebek ülnek,
Csak csacsognak, örökké beszélnek...

Az ég már nem olyan jégszínű, mint volt.
Tudom, eljön végre a Tavasz.
Én elmegyek, ha megjött.
Tudom, te itt maradsz...

Örök ez a körforgás.
Te virulsz, míg dühöng a Tél,
A Tavasz maga pedig Én vagyok.
Mikor a természet éled,
Megyek világot látni,
De magamból egy részt mindig itt hagyok.

Mindig csak egy percre találkozhatunk!
Egy pillanat, Tavasz s Tél között.
Átölelsz, s kicsit összebújhatunk,
Olvadnak a téli hűs rögök.

Utánam majd a testes, bágyad Nyár jön,
S Ősz-apó fonja köré erős karjait.
Akkor lépsz újra e körforgásba,
S a föld átalussza a jég napjait...

S míg én alszom, te óvod álmomat.
S várom, mikor jut majd újabb perc nekünk...
A földben ott alszik velem egy hóvirág.
Egyetlen, féltve szeretett gyermekünk.

De gomblukunkat mégis egymás hiánya lakja,
és elválásaink megannyi kis patakja
a visszaérkezés tavába fut be, lásd.

Több
14 éve 6 hónapja #387946 Írta: Finwe
Jó ezt a szótagszámot nem tudtam, inkább csak ösztönösen érzem a haikut, de gondolom azért sok olyan született ami nem felel meg a szótagszámnak.

Több
14 éve 6 hónapja #387945 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Versek

Kar'sa írta: Én is Elluin eredetijére szavazok, szerintem jó, nem igazán találtam olyan formai, tartalmi követelményt, aminek ne tett volna eleget.

Talán annyiban nem, hogy a "de késő" tényleg egyfajta személyes állásfoglalást hordoz - ami a költő belehelyezkedése a szituációba - ami haikuban nem szokásos...

Our knees do not bend easily

Több
14 éve 6 hónapja #387944 Írta: Rarwenstar
Rarwenstar válaszolt a következő témában: Versek
Nekem a Finwe által írt verzió jobban tetszik... Na nem mintha sokat értenék a haikukhoz, de úgy érzem, hogy ez a "de késő" belemagyaráz, egyértelművé teszi a verset, márpedig egy haikunak ennél homályosabbnak kellene lennie... Nem tudom jól látom-e, javítsatok ki ha tévednék... ;)

Scriptures they heed have misled them,
All praise their sacrificed sons,
All praise their sacrificed sons.

Több
14 éve 6 hónapja #387942 Írta: Kar_sa
Kar_sa válaszolt a következő témában: Versek
Én is Elluin eredetijére szavazok, szerintem jó, nem igazán találtam olyan formai, tartalmi követelményt, aminek ne tett volna eleget.

Kārātārānen a áirâë...

Több
14 éve 6 hónapja #387940 Írta: Raia Aiwart
Raia Aiwart válaszolt a következő témában: Versek
Akkor lenne ítélet ha 'de _sajnos_késő' lenne...így inkább csak fokozza a hangulatot az ellentétezés (de)
Én legalábbis úgy érzem.

Ne becsüld le a semmittevést, a céltalan kószálást, a hallhatatlan dolgokra való odafigyelést, és a senkinek sem ártást!

Több
14 éve 6 hónapja #387938 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Versek
De, jó volt...

A haikuk tradícionálisan 5-7-5- ös szótagszámúak, nem pedig 5-5-5, ahogy te javasoltad...

Our knees do not bend easily

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.808 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére