Iparművészet

Több
21 éve 2 hónapja - 21 éve 2 hónapja #229447 Írta: Stara
Stara válaszolt a következő témában: Iparművészet

Timona írta: DE abba is lehet csomót rakni :wink: mégpedig annál a motivumnál amit egy szál csomózgatásával csinálsz és csigavonalban megy végig a sávon, vagy lehet két szint is összecsomózni

Igazad van Timona! :wink:
Gyöngyszem,lehet hajtincsre tekerni,meg lehet külön is csinálni.A lényege az,hogy jó szorosan kell körbetekerni a fonallal a tincset,addig tekered egy színnel,amíg jónak látod,aztán jöhet a következő,lehet váltogatva is,egy tekerés egyik szín,következő másik,a többi szálat addig összefogod a hajjal és azt is betekered.Az elején rögzítőcsomóval kell kezdeni,ami:a szálat a köteg körül körbevezetni,majd áthúzni az így kialakult hurkon.Egyébként végig ilyennel csomózva érdekes dudoros minta lesz,[size=9:18tij5b3]most néztem meg.[/size] :wink: A hajba úgy lehet belerakni,hogy középen összfonod egy kicsit a fonalakat,kettéhajtod a köteget és belehurkolod a tincs tövéhez.[size=9:18tij5b3]Hát,ez sem lett sokkal értelmesebb,de remélem segít valamit. :oops: [/size]

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 2 hónapja #229364 Írta: Lora
Lora válaszolt a következő témában: Iparművészet
nos, ez nem hiszem hogy iparművészethez tartozik, de a hajról eszembe jutott...

nos, valaki nem tudja a technikáját annak, hogy hogyan lehet szépen pl egy hajtincset olyan szines fonalakkal ugymond körbetekerni? :S

Gyöngycem (voltam valaha)

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 2 hónapja #229055 Írta: Timona
Timona válaszolt a következő témában: Iparművészet

Stara írta: A hajba belerakott copf?-ban tényleg nincs csomó,azt hiszem. :D

DE abba is lehet csomót rakni :wink: mégpedig annál a motivumnál amit egy szál csomózgatásával csinálsz és csigavonalban megy végig a sávon, vagy lehet két szint is összecsomózni, de az nekem nem megy :oops:

Theia: szerintem a kötés is jó móka, amikor megtanultam elővettem egy régi fonalat és addig próbálkoztam mig már elég jól ment ahhoz, hogy elkezdjem a végleges sálat, na az kb 3 méter hosszú lett és szép csikos- 1 hónapig csináltam lusta kötéssel 8) - itt ott azért van benne hiba, de azt csak én tudom :P . Aztán idén csináltam egy olyan majdnem másfél méter hosszú egyszinűt, amit mackó kötéssel kreáltam, ez már csak egy hetembe telt :D Vagyis gyakorlat kérdése és az utóbb emlitetthez elég volt 3 gombóc fonal :) szerintem az nem olyan sok anyagigény :roll:

trinkler: ez olyan mexikói motivum hatást keltett bennem, biztos szép lesz, ha megcsinálod :)

"Van úgy, hogy csak emlékszem arra, ami éppen történik."
Fodor Ákos

Több
21 éve 2 hónapja #228667 Írta: Trinkler
Trinkler válaszolt a következő témában: Iparművészet
Üdv!
Ilyen lesz a szőnyegem
trinkler.uw.hu
Már elég sok kész van belőle, csak sajnos nagyon elment az iparművészet felé, így a suliban nem fogadják el... :cry:

Több
21 éve 2 hónapja #228641 Írta: Stara

Theia írta: Az indián csomózásban szerintem egy darab csomó sincs... Vagy tévednék? Nem az az indián-cucc, amit hajba is szoktak tenni? Különböző színeket kell váltogatni, lehet bele kereszteket, meg könnyebb mintákat tenni. De itt csak szorosan tekerik körbe a szálakaat, nincs benne csomó, csak az elején és a végén. :-)

Theia,én ezt hívom indián csomózásnak,fonatnak ,meglehet,hogy nem ez a hivatalos elnevezése,de ez csomókból áll. :roll: A hajba belerakott copf?-ban tényleg nincs csomó,azt hiszem. :D

Több
21 éve 2 hónapja #228629 Írta: Theia
Theia válaszolt a következő témában: Iparművészet
Jééé, találtam egy oldalt :-)

"Nem érdemes túl komolyan venni az életet. Eddig úgysem élte túl senki."

Több
21 éve 2 hónapja #228625 Írta: Theia
Az indián csomózásban szerintem egy darab csomó sincs... Vagy tévednék? Nem az az indián-cucc, amit hajba is szoktak tenni? Különböző színeket kell váltogatni, lehet bele kereszteket, meg könnyebb mintákat tenni. De itt csak szorosan tekerik körbe a szálakaat, nincs benne csomó, csak az elején és a végén. :-)
Makramé-leírást szívesen fogadnék, mert eddig még sehol nem találtam - vagy nem tudtam kiigazodni rajtuk. :roll:
Brisa, a fűszertartó szép és nagyon ötletes! :wink: Én a konyhába szeretnék újságtartót varrni, mert a szórólapokat mindig a székre dobjuk, ha valaki leül ebédelni, arréb pakolja őket egy székkel... Szóval nem ártana valami kis helyet foglaló megoldás, valsz a hűtő oldalára erősíthető tartót fogok varrni. (Előre látom, hogy a karácsonyi ajándékokkal megint le fogok maradni. :? )
Kicsi más. Szeretnék magamnak sálat készíteni. :-) Ugyanis amit eddig láttam és tetszett, az több, mint 6000 Ft volt, és akár mennyire szép meg álmaim sálja, ennyit azért nem adok érte. :-( A Mesterségek Ünnepén idén a nemez volt a fő téma, ott voltak olyan sálak, kendők, ruhák, hogy különböző, nagyon vékony anyagok voltak kombinálva a nemezzel. Szerintetek össze lehet valahogy dolgozni a nemezt más anyaggal? Vagy ehhez van valami különleges technika? Mennyire érdemes megvennem az anyagokat úgy, hogy lehet, hogy nem is fog sikerülni? :-( Kötni nem igazán merek, mert egyrészt soha nem fogom befejezni, másrészt úgyis mindig elrontom valahol, na meg rengeeg anyag kell hozzá. :-/ Vagy gyűjtsem a pénzem és jövő télen lesz szép sálam? :-D Szóval bármilyen ötletet szívesen fogadok, hogyan/miből lehetne sálat készíteni! :-)

Több
21 éve 2 hónapja #228051 Írta: Stara
Olosta,de igen,az indián csomózás az tényleg a színeket használja főleg,de akad talán benne néhány látványos csomó is magasabb szinten,vagy legalábbis láttam már ilyet,de így értem már,köszönöm. :D
Brisa,te milyen ügyes vagy!! 8O :D :D
Csele,aztán majd mutasd ám meg a ruhádat,ha elkészül! :D
Én még mindig üvegmatricával próbálkozom,majd megmutatom,ha lesz normális. :roll:

Több
21 éve 2 hónapja #227841 Írta: Csele
Csele válaszolt a következő témában: Iparművészet
Wow, Brisa, te aztán nagyon szorgalmas vagy!!! S milyen találékony [size=9:ixq0yvlh](látszik, az éééén csapatvezem 8) )[/size]

Olosta: szülinapom, névnapom is most volt (majdnem együtt...életem végéig fog kísérteni szüleim felelőtlen választása... :wink: )
Tatyóm...........ööööööööööööö..........ööööööööö Lehet, hogy az előlapját újrakezdem, mert elég randa, de ha keresztszemessel csinálnám, taán szebb lenne... csak nem lehet kapni olyan fekete anyagot, amire lehet leszámolni...

Stara: apalnak nem is olyan rossz! De szabásmintagondom megoldódott!!! Együtt utaztam a vonaton szobatársam unokatesójával, aki vmi rajzolótachnikusnak vagy minek tanult, s ő megrajzolja!!! Juppi!

Makramé: anyukám nagyon sokáig makramézott, s mindig azt mondja, hogy nem nehéz, s szép is (tel van vele a lakás!)...saját tollakkal etéren nem tudok ékeskedni...

Ha adhatnék valamit, az a szív nyugalma lenne,
melyet az élet minden pillanatában megőrizhetsz,bármi történjék veled

Több
21 éve 2 hónapja #227759 Írta: Brisa
Brisa válaszolt a következő témában: Iparművészet
Azt szeretném elmesélni nektek, hogy megvarrtam életem első nadrágját, ami ugyan combban szűk lett, de épp fogyozóm, szóval sebaj, és mellesleg nagyon jól sikerült. :D
A képek róla:
nadrág
a nadrág rajtam

Aztán meg varrtam egy egyszerű ruhát is, ami jó meg szép, de nem egy szenzáció. De elsőre szupi! :D
Íme a ruha

A szalvétatechnikát is most tanulom.
Az első alkotásom

Szülinapomra a barátaimtől egy üveglap-órát kaptam. Matricafestékkel diszítettem. Íme. Ma már jobban néz ki, mert betettem mögé egy fehér lapot, és így nem látszik a fekete óraszerkezet. Majd berakom annak is a képét.

A konyhámat is folyamatosan csinosítgatom. Varrtam egy fűszertasaktartót, és matricafestékből gyártottam feliratokat a fűszeres üvegekre. Itt van

És még csomó ötletem van... :D Ha megvalósultak, megmutatom azokat is.

Brisa

Több
21 éve 2 hónapja #227756 Írta: Olosta
Olosta válaszolt a következő témában: Iparművészet

Stara írta: Jaaa,azt még láttam készülni is,egy szobában voltunk. :wink: De akkor nem értem,van különbség az indián csomózás és a makramé között?

Az indián csomózás az leginkább a színekkel mahinál, nem?
A makramé meg nem a színekkel csinál szép dolgokat (bár lehet színessé tenni egy szép csomózott cuccot), hanem a csomók sokféleségével, ill. szépen kialakított mintákkal (amiket ugye nem a színekkel hoz létre, hanem a csomókkal). :D

"...megfordulok, s álmodom,
egy másvilágba távozom..."

Több
21 éve 2 hónapja #227691 Írta: Stara

Olosta (Aelalin) írta: Üdv népek!

Látom a makramé is szóba került. Ennek nagyon örülök! :D
Stara: a makramé pontosan a csomózás művészete.
Sajnálatos módon nekem már elég régen volt szerencsém csomózni. (Vagyis hazudok, mert a táborban ugye csináltam Brisának egy övet. :wink: ) De ilyen bonyolultabb mintát már elég régen készítettem.

Jaaa,azt még láttam készülni is,egy szobában voltunk. :wink: De akkor nem értem,van különbség az indián csomózás és a makramé között?

Több
21 éve 2 hónapja #227631 Írta: Olosta
Üdv népek!

Látom a makramé is szóba került. Ennek nagyon örülök! :D
Stara: a makramé pontosan a csomózás művészete.
Sajnálatos módon nekem már elég régen volt szerencsém csomózni. (Vagyis hazudok, mert a táborban ugye csináltam Brisának egy övet. :wink: ) De ilyen bonyolultabb mintát már elég régen készítettem.

Niko: én évekkel ezelőtt próbáltam meg makraméfonalat venni, de akkor nekem azt mondták, hogy már olyat nem gyártanak. 8O Szal javaslom az übervastagnemmakraméfonál megoldást. :D Ja igen, valahol valamikor olyat olvastam egy makramés könyvben, hogy a leendő mű leendő hosszánál legalább négyszer (4x) hosszabb fonalat kell levágni (tehát, ha egy 50 cm-es cuccot csinálsz, akkor 2 m-es fonalak kellenek).

Csele: most volt a szülinapod?
Niko: neked is?
Ez esetben boldog születésnapokat kívánok mindkettőtöknek! :D
Ja, és Csele, hogy állsz már a tatyókáddal, amit nyár eleje óta varrsz? :P

Több
21 éve 2 hónapja #227615 Írta: Stara

Csele írta: Az Alleycatscratch -ban van egy mázsa utalás rendelhető szabásmintákra a Burdából, csak arra lennék kíváncsi, ha bemegyek a Foltvarázsba és azt mondom, hogy a Burda8765-öt kérem, az itthon is ugyanaz-e mint az USA-ban?

Csele,szerintem ugyanaz,de nem tudom biztosan. :roll: Ki kell próbálni,akkor kiderül. :mrgreen: [size=9:1s6li685](Nekem a Simplicity 4940 -re fáj a fogam.)[/size]Az Alleycatscratch-en vannak kicsiben szabásminták is néhol,ha jól láttam,csak hát azokhoz meg méregetni kell,meg minden.A farsangi Burda tényleg jó lehet,meg a decemberi is biztos,ha van még egyáltalán ilyen újság,mert mostanában nem nagyon találkoztam vele.
[size=9:1s6li685]Találtam közben egy szép barna ruhát: Elbenwald :D [/size]
A makramé az pontosan micsoda? :oops:

Több
21 éve 2 hónapja #227596 Írta: *Niko*
*Niko* válaszolt a következő témában: Iparművészet
Theia, nekem nagyon szép ábrákkal ellátott francia makramékönyveim vannak, szívesen scannelek/fénymásolok neked belőle, amint megtanultam kiigazodni rajtuk.

Csele: köszi:-)

a gyöngyfűzők valája - by Csele

Több
21 éve 2 hónapja #227592 Írta: Theia
Ez nem lesz valami nagy segítség, de azért hátha... Egyszer találtam egy Burdában farsangi mellékletet és abban egy csomó hasonló "királylány-ruha" volt. Érdemes lenne bemenni a könyvtárba és végig nézni a régi burdákat, biztos van benne valami hasznosítható ötlet!

Makramé: én meg leírást keresek régóta, hogy hogy kell készíteni... Mindenhol csak karkötpket láttam, én meg övet, táskát, stb-t szerettem volna :-/

Több
21 éve 2 hónapja #227533 Írta: Csele
Az Alleycatscratch -ban van egy mázsa utalás rendelhető szabásmintákra a Burdából, csak arra lennék kíváncsi, ha bemegyek a Foltvarázsba és azt mondom, hogy a Burda8765-öt kérem, az itthon is ugyanaz-e mint az USA-ban?

Szabásmintát pedig még Anyu sem tud rajzolni :cry:

Több
21 éve 2 hónapja #227526 Írta: Stara

Csele írta: Nem tudtok a neten jó szabásmintákat tünde-ruhákhoz? Tavasszal még volt egy rakat ilyn net-címem, de elvesztek, most meg csak olyanokat találok, ahol fizetni kell.... :cry:
Valami nagyon egyszerű kellene (karcsúsított, bő ujjú, olyan, amire ővet lehet rakni, és a szélét dísziteni hímzéssel, más nem nagyon kellene...)

Csele,én is kerestem ilyeneket,de szabásmintát nem nagyon találtam,csak ugyebár rendelhetőt. Nem mintha tudnék már varrni. :roll:
Biztos ismered ezeket,de hátha nem: :wink:
Alleycatscratch
Simplicity
Lindsay Fleming
Ezek nagyrészt a filmbeli ruhák,de ötletadónak talán jó.A kész művet majd láthatjuk,ugye? :D

Több
21 éve 2 hónapja #227514 Írta: Csele
Rég jártam erre :oops: :roll:
De most jutottam el addig, hogy el kellene kezdeni a farsangi ruhát tervezni... ami valszeg nem Csillagkirálynő lesz, mert Anyu beállított egy olyan gyönyörű barna anyaggal, hogy abból kell nekem valami...

Nem tudtok a neten jó szabásmintákat tünde-ruhákhoz? Tavasszal még volt egy rakat ilyn net-címem, de elvesztek, most meg csak olyanokat találok, ahol fizetni kell.... :cry:
Valami nagyon egyszerű kellene (karcsúsított, bő ujjú, olyan, amire ővet lehet rakni, és a szélét dísziteni hímzéssel, más nem nagyon kellene...)

Niko: őőőőőőő számol számol számol.... BSZ!!!

Több
21 éve 3 hónapja #226693 Írta: *Niko*
*Niko* válaszolt a következő témában: Iparművészet
Makramézni szokott valaki? Én most kezdek egy vállkendőt magamnak, de sehol nem kapni rendes makraméfonalat (áthidalva), és fogalmam sincs, mekkora fonalakat kellene levágnom...

Más: a gyöngyfűző szövetség januárban vmikor hétvégi tanfolyamot indít; részleteket még nem tudok, de akit érdekel, meg tudom adni annak a néninek a számát, akit én is üldözni fogok. [size=9:1z3ynfvd](Ők tuti szebb utasításokat írnak, mint én - igaz, nem nehéz :) )[/size]

Megint más és offtopic: Csele, utólag is nagyon boldog születésnapot! [size=9:1z3ynfvd](363 nappal vagy vénebb, mint én :D )[/size]

a gyöngyfűzők valája - by Csele

Több
21 éve 3 hónapja #226417 Írta: Stara
Erda,Theia köszönöm,most már értem. :D Hát,akkor lassan nekiállok próbálkozni,remélem lesz értékelhető eredménye. :roll:
Theia,ötlet a topik felrázására?:bounce: Én sok mindenben benne vagyok.. :wink: :hello:

Több
21 éve 3 hónapja #226341 Írta: Erda niire (Area)
Erda niire (Area) válaszolt a következő témában: Iparművészet
Stara: nekem tele van ilyennel az ablakom, és amikor megmosom, a képeket egy nedves szivacsal áttörlöm. Ez egyrészt valamennyire megakadályozza, hogy teljesen rászáradjanak az üvegre, meg tiszták is maradnak. :) De persze nagyon függ a festék minőségétől is. Nekem egyszer olyan bóvli festékem volt, hogy amikor bepárásogott az ablakom, "lefolyt" róla a kép. :?

'Is there anybody out there?'

Több
21 éve 3 hónapja #226338 Írta: Theia
Nem kell hozzá semmilyen ragasztó, magától rátapad az üvegre azzal az oldalával, amivel a fólián volt. :-) Leszedni... ööö... Nah ezt nem tudom. Régebben voltak ilyen cuccok az ablakomon, egyszer le akartam szedni, de teljesen rászáradt, alig tudtam lekaparni, úgyhogy végülis hajszárítóval melegítve tudtuk leszedni darabokban. Szerintem takarítsd le úgy az ablakot, hogy rajta marad. :-)

Miért ilyen kihalt ez a topic? Kéne vele csinálni valamit... :? :(

Több
21 éve 3 hónapja #226192 Írta: Stara
Üvegmatrica-festők,segítsetek nekem légyszí! :D Szóval:miután kész a kép,és meg is száradt és sikerül is felszedni szakadás nélkül,akkor milyen ragasztóval lehet az üvegfelületre ragasztani? :roll: Másik:ha mosni is szeretném azt az üveget,mit csináljak,úgy értem, rajta fog az maradni? Valószínűleg nagyon primitívet kérdezek,csak most szereztem egy füzetet a matrticafestésről és megtetszett. Köszi! :mrgreen:

Több
21 éve 3 hónapja #225469 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Iparművészet
Ha már szóba kerültek az ilyen kreatív technikák, szerintem érdemes körülnéznetek a Nők Lapja Tudásbázison is, itt az NLC fórumosai által összegyűjtött anyagokat lehet letölteni (pl kreatív boltok címjegyzéke is van):
www.freeweb.hu/nlctb/hobby.php

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
21 éve 3 hónapja #225466 Írta: Theia

Brisa írta: Köszi! Ezek és néhány igazi borostyánlevéllel már el fogok tudni boldogulni.

Szívesen :-) Valahol van szép borostyános szalvétám is decoupage-hoz, elő is fogom keresni, mert lassan nem ártana neki állni a karácsonyi ajándékoknak...

Brisa írta: Theia, Tolkien világához inkább csak a TolkienHU-ra feltöltött alkotásoknál ragaszkodunk. Itt a topikban már jóval nagyobb a szabadság, ami biztosítja a szárnyalást. :wink:

Jóó, akkor beteszek néhány fotót ilyen SK-cuccokról. :wink:

bridead.uw.hu/SK/fuszerolaj1.jpg
bridead.uw.hu/SK/fuszerolaj2.jpg
Ez tavaly karácsonyra készült, mint a neve is mutatja, fűszerolaj volt benne. Az üveg mintája kontúrfestékkel van festve, csak sajnos alig látszik... :-(
bridead.uw.hu/SK/szobafuggony2.jpg
bridead.uw.hu/SK/szobafuggony3.jpg
Ez a függönyöm, eredetileg két sima fehér lepedőből készült. :-)
bridead.uw.hu/SK/Napdoboz2.jpg
Nah ez a kép borzalmasan rossz lett... Egy sima papírdoboz lett bevonva bordó papírral (nem tudom, mi a neve pontosan, olyan, mintha batikolt lenne), a tetejére pedig arannyal egy Nap volt festve.
bridead.uw.hu/SK/Nyulpohar1.jpg
Ez is ajándékba készült, a kocka eredetileg világoskék színű, csak ez a fény miatt nem látszik. Műanyag pohár, üvegfestékkel és acrylfestékkel festve.
bridead.uw.hu/SK/bogre1.jpg
bridead.uw.hu/SK/bogre2.jpg
Szintén ajándékba készült. A bögrén a minta üvegfesték, a papír egy sima fehér papír volt, teába áztattam, hogy megsárguljon, és tussal festettem rá.
bridead.uw.hu/SK/Maszk.jpg
bridead.uw.hu/SK/Maszk2.jpg
Maszk... Eredetileg papírmasé volt, aztán leöntöttem gipsszel, és kb egy éve megmaradt ebben a félkész állapotban. Eredetileg úgy terveztem, hogy a gipszréteget simára csiszolom, aztán kifestem, csakhogy túl vékony volt a gipsz és a csiszolásnál berepedt. Azóta pedig semmi kedvem nem volt kijavítani, talán majd egyszer...
Egyenlőre ennyi. :-)

Több
21 éve 3 hónapja #225183 Írta: Brisa
Brisa válaszolt a következő témában: Iparművészet

Theia írta:

Brisa írta: Véletlenül nincs valakinek egy borostyánlevél sablonja üvegfestéshez?

Milyenre gondoltál?
www.cesc.net/cinqueportsweb/acad ... as/ivy.jpg
www.celebrationsca.com/pics_prod ... ch/Ivy.jpg
www.tualityfoundation.org/images/leaf.jpg
home.hetnet.nl/~turing/tecto_klimop_a.jpg

Köszi! Ezek és néhány igazi borostyánlevéllel már el fogok tudni boldogulni.

Dodie: Ez szenzációsan jó és gyönyörű! Honnan szedted a mozaikköveket? És mi a rögzítőanyag? És a keret hogy készült? Szóval hogy csináltad ezt a szépséget? :D

Theia, Tolkien világához inkább csak a TolkienHU-ra feltöltött alkotásoknál ragaszkodunk. Itt a topikban már jóval nagyobb a szabadság, ami biztosítja a szárnyalást. :wink:

Brisa

Több
21 éve 3 hónapja #224800 Írta: Olosta

*Niko* írta: www.geocities.com/b5niko/gyongyf1.jpg
www.geocities.com/b5niko/gyongyf2.jpg

Theia: ezeken a linkeken találsz egy "receptet" a tiarához. Még Niko készítette a képeket. Sok sikert kívánok az írás kiböngészéséhez. :wink: [size=9:2795qhvw](Bocsi Niko)[/size]

Több
21 éve 3 hónapja #224721 Írta: Dodiee
Dodiee válaszolt a következő témában: Iparművészet
Nemtom feltettem e már ezt ide, bocsi, de most nincs időm végigböngészni a topicot.. sztem csak akartam.
Ezt még tavaly csináltam szakmai gyakorlat alatt, apum szülinapjára.

dodie.uw.hu/iparoskepek/mozaik.jpg

De gomblukunkat mégis egymás hiánya lakja,
és elválásaink megannyi kis patakja
a visszaérkezés tavába fut be, lásd.

Több
21 éve 3 hónapja #224719 Írta: Theia
Jajj, egy kérdés: tiarát hogy kell csinálni? Mmint van elképzelésem meg terveim, de hallottam, hogy táborban készítettetek azt is. Hogy rögzítettétek? Nincsenek ezekről képek? Gondoltam küldök be összműv pályázatra, de ahhoz béna vagyok... De azért szórakozás képpen megcsinálnám, kíváncsi vagyok, mi sül ki az elképzelésekből :-)

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.616 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére