- Köszönetek: 0
J. K. Rowling: Harry Potter
- Aeglos
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
-
Attila írta: Rengeteget, hiszen ahogy az látszik is míg sok más író nem azért ír (vagy legalábbis ez egy másodlagos dolog) hogy meggazdagodjon belőle...nos Rowlingnak ez a legfontosabb...
Nem tudom, hogy ezt honnét veszed, de ez így elég nevetségesen hangzik.
Mivel Rowling munkanélküliként kezdett írni, és szinte nyomorgott, persze, hogy fontos volt neki az, hogy legyen miből normálisan megélnie.
De sosem éreztem a könyvein azt, hogy azért írta volna őket, vagy úgy kezelte a szereplőalakítást, hogy a könyv jobban fogyjon. Főleg, miután kijött az első két könyv és lett annyi pénze, hogy már nem volt gondja többé semmire.
Ha Ron meghal, mondjuk az 5. végén még Sirius mellett, a 7.-ben meg Hermione, Dumbledore mellett, nyilván sokan ki lettek volna akadva, de ezzel csak még izgalmasabb lett volna a könyv vége, hiszen Harry hogyan birkózik meg egyedül a feladattal? Hidd el, senki nem lett azért életben hagyva, hogy Rowling több pénzhez jusson. Ez abszurd.
Ráadásul rengeteg jótékonysági tevékenységben részt vesz, és a pénzéhez képest nagyon visszafogottan él.
Egyetlen emberről tudok, aki azért lett életben hagyva, mert annyira pozitív példát mutat a szereplő, hogy az írónő egyszerűen "nem bírta" megölni. Ő Mr. Weasley, az egyetlen JÓ apa a könyvekben. Akkor halt volna meg, amikor megharapta Nagini, de túlélte, cserébe a 7.-ben két másik embernek "kell" meghalnia, köztük enyhe spoiler
.szintén egy édesapának
Szokták még azzal is vádolni az írónőt, hogy a titkokat amiket felgönygyölít a könyv során, nem is találta ki előre, hanem utólag ötli ki, és a végén valahogy beleszövi a történetbe, hogy izgalmasabb legyen, de ezzel sem értek egyet. Ha elolvastátok a 7.-et, akkor tudjátok, hogy olyan dolgokra derül fény, amikre már rögtön az első kötettől erős utalások vannak, de úgy, hogy az ember nem tudta értelmezni őket, ezért elsiklott fölöttük. Ezt szeretem a legjobban a könyvekben: van valami titok, ami igazából már nem is az, mert már minden kötetben olvastál róla, de olyan zseniálisan el van rejtve, hogy észre sem veszed. És ezért izgalmas újraolvasni a könyveket, és rájönni, hogy "tényleg ez is, ezért meg ezért volt".
Pl.: Láttunk két horcruxot: a medált is a főhadiszálláson, amit TTB véletlenül lakatnak fordított, a diadémot a szükség szobájában, láttuk Petuniát Pitonról beszélni, láttuk, amint a második kötetben DD egyenesen megmondja Harrynek, hogy 'kvázi' horcrux, csak akkor még nem ismerjük ezt a fogalmat. Az is egyértelmű volt, hogy Piton DD kérésére ölte meg őt, hiszen Piton arca nem torzult volna el a gyűlölettől (igyekezettől, mert ölni sem lehet úgy, mint egy lebegésbűbájt végrehajtani) és DD nem könyörgött volna neki, hogy "Perselus, kérlek", Piton Harry iránti tömény keserű gyűlölködése a találkozásuk pillanatától fogva, amit számomra nem magyarázott egy halott volt iskolatársának az utálata. És persze tele van egy csomó ezeknél apróbb jelekkel.
And in the sea there is a fish
A fish that has a secret wish.
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Attila
-
- Nem elérhető
-
Rabyn írta: Én egyébként arra lennék nagyon kíváncsi, hogy ameddig Rowling kvázi csak magának írta a történetet vajon milyen befejezést szánt neki. Hogy képzelte el a karakterek további életét.
Szerintetk mennyit változtatott a sztorin az, hogy híres lett?
Rengeteget, hiszen ahogy az látszik is míg sok más író nem azért ír (vagy legalábbis ez egy másodlagos dolog) hogy meggazdagodjon belőle...nos Rowlingnak ez a legfontosabb...
"And I see they think me and Netti real old. But I don't think us feel old at all. And us so happy. Matter of fact, I think this is the youngest us ever felt." /Alice Walker/
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Rabyn
-
- Nem elérhető
-
Szerintetk mennyit változtatott a sztorin az, hogy híres lett?
"Én szóra váltanám a gondolatot de félek, hogy nem érdekel.."
- Aeglos
-
- Nem elérhető
-
Aki lemaradt róla, vissza tud olvasni, asszem eléggé kiveséztük.
- Snufi
-
- Nem elérhető
-
- meow
"Well, I'm back."
- Nóli i linantea
-
- Nem elérhető
-
Mmint hogy Dumbledore a gay?Liliom írta: KLIKK IDE
[size=9:22hfbp4o]*link szerkesztve by Ulmo*[/size]
Bocs a csúnya linkért, én csak ilyet tudok.
Nem tudom ti mit szóltok majd. Én nem tudom Rowling agya mikor borult el.
már kitárgyaltuk párszor. Én a fogadjuk el a melegeket állásponton vagyok, vagyis nem látom okát hogy egy nagy tudású prof miért ne lehetne az...
Ezzel talán csak kicsit életszerűbb lesz a mese.
Ha másra gondoltál, elnézést, nem olvastam most végig a cikket...
If I promise not to kill you, can I have a hug?
- Liliom
-
- Nem elérhető
-
[size=9:3m51t4sn]*link szerkesztve by Ulmo*[/size]
Bocs a csúnya linkért, én csak ilyet tudok.
Nem tudom ti mit szóltok majd. Én nem tudom Rowling agya mikor borult el.
...
- Anonymous
- Látogató
-
De elég gázos, az biztos...
- Rabyn
-
- Nem elérhető
-
Egyébként az ötödik kötetben akkor miért mondja azt madam sültkrumpli, hogy a varázslat szó nélküli formája gyengébb volt? és az első kötetek valamelyikében mét jönnek azzal, hgy csak az tud jól varázsolni aki rendesen ki tudja ejteni a varázsigét?
- Kincső
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
-
"...asztaltalan szó-malaszttal..."
- Acho
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 5
- Rabyn
-
- Nem elérhető
-
- Sil
-
- Nem elérhető
-
- Köszönetek: 4
Meg pl Jo azt mondta, Dumbledore azért érzékelte Harryt a láthatatlanná tevő köpeny alatt is, mert nonverbális Homenum Revelio-t használt.Kincső (Thilanna) írta: Emlékeim szerint Dumbledore többször is varázsol némán (széket elő a semmiből, ilyesmi).
Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain
- Sil
-
- Nem elérhető
-
Nem varacskos disznó, hanem vadkanszobrok (bár hasonlít). Szárnyakkal.Nóli i linantea írta: Ha jól emlékszem, varacskos disznó szobrok állnak a főbejárat mellett vagy valami ilyesmi...
Tears unnumbered
- Kincső
-
- Nem elérhető
-
"...asztaltalan szó-malaszttal..."
- Rabyn
-
- Nem elérhető
-
Lehetne mind latinul:D az úgyis halott nyelv.
Bár az is lehet, hogy nem a szó lényeg hanem a koncentráció. Bár itt is hibát fedeztem fel ahogy egymás után olvastam a könyveket, mert néma varázslásról szó sincsen egészen a hatodik kötetig. Mert az ötödikben bár eltalálja Hermionét egy néma varázslat de az így gyengébb lesz. Egyszer meg valamikor említik is, hogy volt valami figura aki pösze volt és nem jól ejtette a szavakat és emiatt minden varázslata félre sikerült.
- Alyr Arkhon
-
- Nem elérhető
-
Rabyn írta: Nem tudom mi a gond a varacskos disznókkal. Ha tudnád kishazánkban milyen idióta nevei vannak egyes iskolának elcsodálkoznál.
Nekem az a bajom a fordtással, hogy a varázsigéket is fordították. Ezzel ugye ez a gond, hogyha találkoznánk egy külhoni varázslóval akkor tökmás szavakkal bűbájkodnánk. Úgy hiszem, hogy a varázsszavaknak egyégsenek kéne lennie ahhoz, hogy tényleg hassanak:)
Szerintem nem.
Egyébként ha belegondoltok, az Oxford sem jelent sokkal felemelőbb dolgot... Szvsz a Hogwarts erre akart utalás lenni.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Rabyn
-
- Nem elérhető
-
Nekem az a bajom a fordtással, hogy a varázsigéket is fordították. Ezzel ugye ez a gond, hogyha találkoznánk egy külhoni varázslóval akkor tökmás szavakkal bűbájkodnánk. Úgy hiszem, hogy a varázsszavaknak egyégsenek kéne lennie ahhoz, hogy tényleg hassanak:)
- Nóli i linantea
-
- Nem elérhető
-
Hát mégsenem lehet egy roxfort szobor az ajtóbanAlyr Arkhon írta:
Nóli i linantea írta: Ha jól emlékszem, varacskos disznó szobrok állnak a főbejárat mellett vagy valami ilyesmi...
Igen, elég sok célzás van arra, hogy ebből jött az iskola neve, csak a magyar változatban ez mind okafogyottá válik.
- Alyr Arkhon
-
- Nem elérhető
-
Nóli i linantea írta: Ha jól emlékszem, varacskos disznó szobrok állnak a főbejárat mellett vagy valami ilyesmi...
Igen, elég sok célzás van arra, hogy ebből jött az iskola neve, csak a magyar változatban ez mind okafogyottá válik.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Nóli i linantea
-
- Nem elérhető
-
- Szméagol
-
- Nem elérhető
-
Biztos Rowling kitalált valami régi történetet, az alapító mágusok kalandjáról, vagy mit tudom én... majd megírja a Roxfort történetében...
A hideg rögök tenyértörők, talpunkhoz komiszak. Sziklák, kövek: mint cont-rideg, nem eleven anyag.
- Sil
-
- Nem elérhető
-
Nem, tulajdonképpen egy növény nevéből ered, amit Jo egy botanikus kertben látott, de nem tudatos választás volt.Miriam írta: A Hogwart (ami ugyebár a Roxfort angol neve) valóban varacskos disznót jelent?
:
:
![]()
![]()
Igen megnéztem a szótárban, és valóban volt ott egy olyan szó, hogy wart-hog, ami valóban varacskos disznót jelent, de Rowling kijelentette bármikor is, hogy ebből a szóból származik az iskola neve, és ha igen, akkor MIÉRT??? (Mellesleg a wart és a hog szó többi jelentése se semmi!)
Mi ebben a továbbmenés? Eredetiben is értelmes visszafelé: Erised stra ehru oyt ube cafru oyt on wohsi = I show not your face but your heart's desire. A magyar változat meg nem régies, csak próbálta elkerülni, hogy első ránézésre rájöjjön az olvasó, hogy magyar szövegről van szó.Miriam írta: Mirror of Erised - Edevis Tükre (na ez nagyon tetszett, ezt nagyon jól kifundálta JK, és nagyon jó, hogy TTB még egy lépéssel tovább is ment és visszafelé olvasva még egy régies szöveget is kapunk, ami teljesen értelmes!!! HihetetlenülÖtletesZseniális
)
Tears unnumbered
- Snufi
-
- Nem elérhető
-
- meow
Egyébként szakiskola magyarul, ami a leggyengébb "fokozat" az iskolák (középiskola, gimnázium, szakképző, etc) között. Engem ez érdekel, hogy Tóth Tamás Boldizsár milyen meggondolásból fordította szakiskolának.
"Well, I'm back."
- Miriam
-
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK2
-
A Hogwart (ami ugyebár a Roxfort angol neve) valóban varacskos disznót jelent?
Mi köze ennek egy varázsló iskolához? Tudom, hogy elég viccesen hangzik, de ez kinek jutott először eszébe? (Mármint természetesen Rowlingon kívűl.) Egyáltalán ki nevez el így egy iskolát!? Szerintem ez borzasztó és eléggé kiábrándító - legalábbis számomra.
Most olvasgatom éppen a Dark Arts szótárban a neveket és jelentésüket, és eddig, vagyis a Hogwartsig úgy gondoltam, hogy fantasztikusan bánt a szavakkal (mind Rowling, mind a fordító - ők tényleg a szavak mágusai, bár azért Tolkien is szépen teljesített ezen a téren), de ez a Hogwarts szó szerintem nagyon nem odaillő. Lehet, hogy csak én gondolom így?
Viszont van néhány szó ami nagyon tetszett, mind eredetiben és fordításban:
Cornelius Fudge - szerintem jobban illik a karakteréhez ez a név, mint a magyar változata, és abból is az első (a Badarus) volt a jobb
Rita Skeeter - Rita Vitrol
Crookshanks - Csámpás
Diagon Alley - Abszol Út (máig ez a kedvencem, és érdekes, hogy csak sokadik olvasásra esett le, hogy tulajdonképpen mit is olvasok)
Flourish & Blotts - Czikornyai & Patza (tetszik, hogy ezzel a régies írással akarja érzékeltetni a fordító, hogy milyen öreg is ez a bolt)
Knockturn Alley - Zsebpiszok köz (na ez is angolul nagyon ötletes
Peeves - Hóborc (szerintem ez is nagyon jó)
Cleansweep - Jólsep-R
Howler - Rivalló (itt meg kell említenem, hogy sokkal jobb, hogy nem üvöltőnek fordította TTB, mellesleg szerintem a Rivalló régiesebben is hangzik)
Mirror of Erised - Edevis Tükre (na ez nagyon tetszett, ezt nagyon jól kifundálta JK, és nagyon jó, hogy TTB még egy lépéssel tovább is ment és visszafelé olvasva még egy régies szöveget is kapunk, ami teljesen értelmes!!! HihetetlenülÖtletesZseniális
Pensieve (Merengő) - Na ez meg angolul jött be nagyon, egyetlen szó, és mennyi minden van benne, mennyi mindent jelent!!! Egyszerűen fantasztikus.
Most egyébként ezért olvasgatom újra és újra a könyveket, hogy az ilyen apróságokat és érdekességeket is felfedezzem bennük! Azt hiszem kezdem érteni Tolkien szavak és nyelvek iránti szeretetét és tiszteletét.
"A világ teli van veszedelemmel, és a szeretet most mindenfelé mély bánattal keveredik."
- Sil
-
- Nem elérhető
-
hpana.com/news.20327.html
És az első kép a HPB-ből:
www.hpana-media.com/Movies/HBP/G ... mage1.html
Tears unnumbered
- Aeglos
-
- Nem elérhető
-
Kar'sa írta:
Továbbra is reménykedem, hogy a hetedik filmben viszontláthatjuk az egész jelenetet....Aeglos írta: Például amiben Lily van...
Azért nem tették bele, mert túlságosan összekuszálná a viszonyokat.
Ilyen marhaságot sem hallottam még. Értitek. Nem a filmbe, hanem a kivágott jelenetek közé.
Remélem, hogy a 7. filmhez ennek a rendezőnek annyi köze lesz, mit egy tehénnek a matematikához.
Az új rendező meg nyilván nem fogja abba a jelenetsorba egy régebbi rendező 3-4 évvel ezelőtt leforgatott anyagát betenni.
(Valószínű, hogy új szereplőket is válogatnak ahhoz a részhez azt figyelembe véve, hogy többet kell szerepelniük, bár szerintem DY legjobb választása volt az a néhány gyerekszereplő, akik a legrosszabbemlékes részben voltak.)
- Szméagol
-
- Nem elérhető
-
Cerebrum írta:
Kar'sa írta: HP&TOOTP deleted scenes...
Hát ezekért nem volt kár...
Egyetértek.
A hideg rögök tenyértörők, talpunkhoz komiszak. Sziklák, kövek: mint cont-rideg, nem eleven anyag.
- Nóli i linantea
-
- Nem elérhető
-
- Cerebrum
-
- Nem elérhető
-
Kar'sa írta: HP&TOOTP deleted scenes...
Hát ezekért nem volt kár...
“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)