Moria - Törpök

Több
21 éve 5 hónapja #244338 Írta: Ecthelion
Ecthelion válaszolt a következő témában: Moria - Törpök

Felagund írta:

Ecthelion írta:

Thalion írta: Szakálasan és szőrösen születni :? :? :? :? :?
:gimliaxe:

Miért, ha a törp aszzonyok is szakállasak voltak ;)

Az ember férfiak is szakállasak, mégse születnek szakállal ;)

Én ezt értem, csak azért írtam hogy talán nem olyan meglapő, ha egyszer az asszonyok is szakállasak voltak, mert mint tudjuk az emberek asszonyai nem szakállasak (egy-két esettől eltekintve :) )

"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 5 hónapja #244265 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Moria - Törpök

Ecthelion írta:

Az ember férfiak is szakállasak, mégse születnek szakállal ;)

Our knees do not bend easily

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 5 hónapja #244220 Írta: Ecthelion
Ecthelion válaszolt a következő témában: Moria - Törpök

"A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station."

Több
21 éve 5 hónapja #244067 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Moria - Törpök

Normák kérdése.
Gondold el, milyen furcsán nézhetnek a törpök az embergyerekekre akik csupaszon születnek.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
21 éve 5 hónapja #244005 Írta: Ardathon
Ardathon válaszolt a következő témában: Moria - Törpök
Szakálasan és szőrösen születni :? :? :? :? :?

"Ha bajnok akarsz lenni edz is annyit mint egy bajnok!!!"

s6.bitefight.hu/c.php?uid=30021

Több
21 éve 6 hónapja #242079 Írta: Felagund
Szerinted? :D

Több
21 éve 6 hónapja #242077 Írta: Endóre
Endóre válaszolt a következő témában: Moria - Törpök
A törp gyerekek is szakállasok?

A Nap ragyogja be utadat.

Több
21 éve 7 hónapja #235937 Írta: Cerebrum
Cerebrum válaszolt a következő témában: Moria - Törpök

“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)

Több
21 éve 7 hónapja #235935 Írta: Ardathon

Cerebrum írta: Thalion: www.uib.no/People/hnohf/khuzdul.htm

Köszi de ez megvan magyarul is?

Több
21 éve 7 hónapja #234704 Írta: Cerebrum
Cerebrum válaszolt a következő témában: Moria - Törpök

“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)

Több
21 éve 7 hónapja #234702 Írta: Ardathon
Valamelyeteknek nincsen véletlenül törp szótárja.
Előre is kösz. :)

Több
21 éve 9 hónapja #227467 Írta: Angwen
Angwen válaszolt a következő témában: Moria - Törpök
Figyelem! A Tolkien Klubhoz előadókat keresünk a következő témákhoz:
:arrow: Az emberek csoportjai, nem adan-centrikus szemszögből (december)
:arrow: Númenor (január)
:arrow: Hétköznapok Valinorban (március)
:arrow: A törpök (április)
:arrow: A sötét oldal (május)
Egy-másfél órás, átfogó, minél több forrást (HoME) felhasználó előadásokra lenne szükség. Akit érdekel, keressen meg Ankalimont vagy engem E-mailen ( ankalimon@tolkien.hu /angwen@tolkien.hu).

"Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!" (Oliver Cromwell)

Több
21 éve 9 hónapja #226879 Írta: Ellana
Ellana válaszolt a következő témában: Moria - Törpök

Sil írta: Berem:
www.elvish.org/gwaith/movie_fotr.htm#ishkhaqwi

Jujj, ez tényleg gonosz! Ejnye, Gimli! 8O :twisted:

"Szállani, szállani, szállani egyre
Új, új Vizekre, nagy szűzi Vizekre..."
/Ady: Új vizeken járok/

Több
21 éve 9 hónapja #226878 Írta: Ellana
Ellana válaszolt a következő témában: Moria - Törpök

3.Aragorn írta:

Phaedra/Namarie írta: Izé.. belémbújt megint a malíciózusság: szerinettek mit szólhatott Celeborn, amikor meglátta Gimlit Valinorban és/vagy amikor megtudta, hogy Gimli jogosult Valinorba menni?

Hát, biztos, hogy csúnyán nézett... :lol:

Biztos tényleg nézett egy sort, de szerintem aztán ő is belátta, hogy ez jár... szerintem Celeborn sem kételkedik Gimli harci képzettségét illetőleg, meg hogy ő is szívéből barátja volt Frodónak... meg az sem utolsó, hogy csodálta ugyebár a feleségét, meg barátja lett Legolasnak is. Szerintem egy "fejlődőképes" gondolattal nyugtázta a dolgot.. :D

"Szállani, szállani, szállani egyre
Új, új Vizekre, nagy szűzi Vizekre..."
/Ady: Új vizeken járok/

Több
21 éve 9 hónapja #226874 Írta: 3.Aragorn
3.Aragorn válaszolt a következő témában: Moria - Törpök

Phaedra/Namarie írta: Izé.. belémbújt megint a malíciózusság: szerinettek mit szólhatott Celeborn, amikor meglátta Gimlit Valinorban és/vagy amikor megtudta, hogy Gimli jogosult Valinorba menni?

Hát, biztos, hogy csúnyán nézett... :lol:

Több
21 éve 9 hónapja #226873 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Moria - Törpök
Izé.. belémbújt megint a malíciózusság: szerinettek mit szólhatott Celeborn, amikor meglátta Gimlit Valinorban és/vagy amikor megtudta, hogy Gimli jogosult Valinorba menni?

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
21 éve 9 hónapja #224922 Írta: Felagund
Tündének ilyet mondani elég meredek :lol:

Több
21 éve 9 hónapja #224907 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Moria - Törpök

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
21 éve 9 hónapja #224904 Írta: Berem
Berem válaszolt a következő témában: Moria - Törpök
Tudja valaki mit is jelent törpéül az, hogy ishkaqwy ai durugnul azt tudom, hogy nem egy szép mondat lessz de pontosan mit jelent tudja valaki?
A filmben Gimli a tündének mondja.

Berem garuk khazad!

Több
21 éve 11 hónapja #215517 Írta: Ankalimon
Ankalimon válaszolt a következő témában: Moria - Törpök

gilloth írta:

A Szürke Zarándok írta: Nemcsak a törtpök hét atyját, hanem azoknak nemzetségeit is megteremtette, azt hiszem. Amikor felébredtek, már nem csak heten voltak.

értem... udvariasan kérdem, tud-e vki erre hivatkozást?
[size=9:4zrsqvyd](nem azért mert nem hiszem el, csak kíváncsi vagyok)[/size]

A "Later Silmarillion"-ban (HoME XI. kötet) szerepel, hogy Aule 13 db törpöt teremtett erdetileg, és a törpök hét atyját Ilúvatar utasítására párjukkal együtt helyezte el a hegyek mélyén. (Kivéve szegény Durint, aki pár nélkül maradt. Ezért az ő felesége aztán, a másik hat törpkirály valamelyik lánya, vagy unokája lett...) Ezt később egy olvasói levélben (212. számú) is megerősítette.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy elégedetlen volt ezzel a szöveg változattal (nem tartotta tökéletes megoldásnak), ezért a Szilmarillok végsőnek szánt szövegéből kihagyta ezt a részt, és csak annyi maradt meg, hogy Durin egyedül ébredt fel (ellentétben a többiekkel).

És létezik egy lapszéli jegyzet is, amelyben Tolkien felvet egy alternatív verziót, amelyben az egyes törp Atyáktól nem messze feküdtek a megfelelő törp nemzetségek többi tagjai is. Ez azonban - ha jól tudom - sehol sem került kifejtésre.

Az igazság a kis álom, amelyben az én elgondolja a világot.
A valóság a nagy álom, amelyben Isten gondolja önmagát.

Több
21 éve 11 hónapja #215505 Írta: Ankalimon

Mornambar írta:

Ankalimon írta: sem a lektor (:D)

Ez a hangsúly... :) csak nem te voltál az? :D ;) :lol:

De... :roll:

Több
21 éve 11 hónapja #215504 Írta: Ankalimon

amanibhavam írta: enciklopédia ügyben érdemes ezt is nézegetni:

www.thetolkienwiki.org/wiki.cgi?action=spx

Ez valóban elég jó, de az enciklopédiája szerintem kevesebb szócikket tartalmaz és kisebb, mint az Encyclopedia of Arda-é (annak olyan 2500 szócikke van). Nem is beszélve az Annals of Ardáról, aminek ugyan kicsit kevesebb szócikke (kb. 1700), van, de azok sokkal részletesebbek, és a benne lévő hasznos szöveg legalább kétszerese még az EoA-énak is, és talán a színvonala is meggyőzőbb.

Az EoA legfőbb előnye a nagy számú szócikk mellett a rengeteg kiegészítő szolgáltatás: a professzionális kereső és böngésző környezet, a timeline (Krónika) és az interaktív kalendárium szolgáltatás, a családfák, valamint a szócikkekhez kapcsolódó térképek és képek. Illetve, hogy létezik egy off-line, CD-ről telepíthető változata, amihez nem kell Internet kapcsolat. És ezt az enciklopédiát fejlesztik legerőteljesebben, mind a szócikkek száma, mind a tartalmuk folyamatosan bővül. (Annyira, hogy még néhány hónap és nem is lesz igaz az az állítás, hogy az Annals of Ardában részletesebbek a szócikkek, és több a szöveges tartalom...)

Viszont a "Tolkien Wiki"-ban nagy számú és elég részletes tanulmány is található. Azok nagyon jók.

Több
21 éve 11 hónapja #215502 Írta: Mornambar
Mornambar válaszolt a következő témában: Moria - Törpök

Ankalimon írta: sem a lektor (:D)

Ez a hangsúly... :) csak nem te voltál az? :D ;) :lol:

Több
21 éve 11 hónapja #215492 Írta: Ankalimon

Nellas írta: A Középfölde életre kel-ben találtam egy ilyen mondatot a Rajtatok a törpök! c. fejezetben:
" Nogrod népe a harmadkor végén nagyrészt elpusztult a doriathiakkal vívott háborúban."
Én ezt úgy értelmezném, hogy : a Harmadkor végére. Nem? Mert hol volt már akkoriban Doriath, de az első korban a Szilmaril-háborúban sokan elpusztultak a nogrodiak közül, és nem maradtak sokan, tehát létszámuk egyre csökkent, mígnem a Harmadkor végére már alig voltak.

Oops. Ez egy elírás ami már az eredeti angol szövegben is így szerepel, és sajnos sem a fordító sem a lektor ( :D ) nem vett észre... :oops: . A helyes szöveg: "Nogrod népe az első kor végén nagyrészt elpusztult a doriathiakkal vívott háborúban."

Több
22 éve 1 hete #211615 Írta: A Szürke Zarándok
A Szürke Zarándok válaszolt a következő témában: Moria - Törpök
Valószínű, hogy így van. Lehet, hogy ez csak a fordításban szerepel így, az eredetiben nem.

"Ma már minden út görbe."

Több
22 éve 1 hete #211574 Írta: Nellas
Nellas válaszolt a következő témában: Moria - Törpök
A Középfölde életre kel-ben találtam egy ilyen mondatot a Rajtatok a törpök! c. fejezetben:
" Nogrod népe a harmadkor végén nagyrészt elpusztult a doriathiakkal vívott háborúban."
Én ezt úgy értelmezném, hogy : a Harmadkor végére. Nem? Mert hol volt már akkoriban Doriath, de az első korban a Szilmaril-háborúban sokan elpusztultak a nogrodiak közül, és nem maradtak sokan, tehát létszámuk egyre csökkent, mígnem a Harmadkor végére már alig voltak.

"Csak engedj élni... tüzekbe nézni...
tilinkószónál... mesét mesézni..."

Több
22 éve 1 hónapja #209351 Írta: Mornambar
Mornambar válaszolt a következő témában: Moria - Törpök
Vagy az első hét csak "prototípus" volt :)
Szóval talán a 7 alaptörp. Minden szerepjátékban átl. 7 tulajdonság van, az ősatyák is ilyen "szélsőséges" törpék lehetnek, amik egyvalamiben kiemelkedők (kivétel persze Durin), s ebből a 6+1 tul-ból vannak a későbbi törpök is összerakva.
Vagyis miután Eru letiltotta őket (az első hetet), a tündék születése után ebből a 7 fajtából kreálta össze a többi törpöt.

Több
22 éve 1 hónapja #209113 Írta: A Szürke Zarándok
Hát én pontosat nem. De szinte biztos, hogy nem csak a törpök Hét Atyját teremtette meg Aule, hanem több törpöt is, asszonyokkal egyetemben.

• gilloth
  • Látogató
  • Látogató
22 éve 1 hónapja #209108 Írta: gilloth
gilloth válaszolt a következő témában: Moria - Törpök

A Szürke Zarándok írta: Nézd, szerintem a Törpök Hét Atyja (pl. Durin, a Halhatatlan) nem tekinthető piszkozatnak...

Ebben igazad van, csak elkomolytalankodtunk kissé. :oops: :)

Engem KOMOLYAN érdekel, hogy mi is a helyzet a törp hölgyekkel és hogy tud-e valaki hivatkozást? :embarassed: :hein:

Több
22 éve 1 hónapja #209103 Írta: A Szürke Zarándok
Szerintem, ha már internetes enciklopédia, akkor egyértelműen EoA. Az imént felfedezett törpök ébredése dátumon kívül még nem találtam benne hibát és a felépítése is annak a legjobb. Nagyon gyorsan megtalálsz benne bármit. Az előbbi Mória-térkép is onnan származik.

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.622 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére