Kérdések

Több
19 éve 9 hónapja #305049 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Kérdések
Azért nem szállt szembe vele közvetlenül, mert az istarok által megtestesített "közvetett beavatkozás/irányítás" volt a legtöbb, ameddig a valák hajlandók voltak elmenni Középfölde és Ilúvatar szabad akaratú gyermekei sorsába való beavatkozásban.

Ha Gandalf maia mivoltában birokra kelhetett volna Sauronnal, azzal az erővel akár Tulkas is átjöhetett volna mondjuk Oroméval, aztán ketten jól lenyomják Sauront. Vagy nem. Tolkiennál sose lehessen tudni.

love is the shadow that ripens the wine

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 9 hónapja #305048 Írta: Dorven
Dorven válaszolt a következő témában: Kérdések
De vajon miért nem szálhatott szembe Szauronnal közvetlenül?
Talán túl nagy energia és Erő szabadult volna fel?

Nai tiruvantel ar variuyantel i valar tilyena nu vilya.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
19 éve 10 hónapja #305013 Írta: icke
icke válaszolt a következő témában: Kérdések
Üdvözletem!

Természetes, hogy megkönnyebbül. Hiába maia, mielőtt istarként Középföldére jött, tett egy esküt a valáknak (az összes istar letette ezt az esküt, de rajta kívül, így vagy úgy, mind megszegte). Nem szállhatott szembe közvetlenül Szauronnal, csak segíthette, sőt, segítenie kellett a Szabad Népek küzdelmét. Ennek egyfajta biztosítékaként maia hatalmának nagy részét, ideiglenesen bár, de elveszítette. (Azt nem tudom pontosan, hogy nem is állt rendelkezésére, vagy csak nem volt szabad használnia.) Nem véletlen, hogy a balrog ellen is inkább csellel támad, és nem bocsátkozik vele közelharcba - akár szó szerinti, akár képletes értelemben.
Summa summarum: Gandalf, még Fehér Gandalfként sem tekinthető "teljes értékű" maiának, már ami a hatalmát illeti, ugyanis legnagyobb részét nem használhatta. Ellenben a Nazg

ignis sum quae contra frigus ardet

Több
19 éve 10 hónapja #305006 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Kérdések
Abból, ahogy megállnak szemben, és a Boszorkányúr a kakas kukorékolására eltakarodik. (Ez vajon miért van?)

Valahogy az egész során volt egy olyan érzésem, hogy Gandalf alaposan megkönnyebül.

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
19 éve 10 hónapja #305000 Írta: Ulmo
Ulmo válaszolt a következő témában: Kérdések

Phaedra/Namarie írta: Igaz, hogy ez már volt egyszer-kétszer téma, de valami még mindig nem fér a fejembe: hogy lehet az, hogy Boszorkányúr potenciálisan megtörhette volna Gandalf erejét, vagy legalábbis komoly veszélyt jelentett volna reá nézve?

De miből gondolod, hogy komoly veszélyt jelentett volna Gandalfra? Azt most hagyjuk, hogy a filmben mi történt, a könyvben teljesen más ez a jelenet.

Több
19 éve 10 hónapja #304992 Írta: Dorven
Szerintem a Boszorkányúrt Gandalf adott helyzetben képes lett volna legyűrni. De mikor a botját elröte megcsappant ez az esély. A balrogaot tündék is győztek le, de a Boszorkányúr halhatatlan és Szauronból merít erőt átvitten...

Az előzőhöz még hozzátenném, hogy a törpök gyűrűje, pedig arra is jó lehetett, hogy a sóvárgásukat annyira megnövelt, hogy olyan mélyre ástak, hogy felébresztették, talán az utolsó Balrogot.
Szauron talán sejtette ezt, és Tráin gyűrűje épp Mórában tartózkodott egy idejig...

Több
19 éve 10 hónapja #304947 Írta: Namarie
Namarie válaszolt a következő témában: Kérdések
Igaz, hogy ez már volt egyszer-kétszer téma, de valami még mindig nem fér a fejembe: hogy lehet az, hogy Boszorkányúr potenciálisan megtörhette volna Gandalf erejét, vagy legalábbis komoly veszélyt jelentett volna reá nézve?

Ugye ő ember volt, és ha még rajta a gyűrű, plusz táplálja az Egy, vagy Szauron őtet, Gandalfnak is van gyűrűje, és maia is, meg még a tetejében nagyobb hatalommal tér vissza Valinorból, küldetést teljesítendő.

Nos, ha a Szürke Gandalfot még a balrog sem tudta teljesen legyőzni, aki maia volt, sőt, akkor hogy lehet, hogy a Boszorkányúr bármiféle veszélyt jelent neki?

"ó, én vad atyámfiai, nem fog átok: elmegyek én tihozzátok"
"Gyere ide, ne félj! Biztonságban vagy a biztonságban lévők között!"

Több
19 éve 10 hónapja #304924 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Kérdések
Az arany utáni sóvárgás által Szauron egyrészt egy "király ankusa effekt"et próbált elindítani a törpöknél (aki nem érti mi a manó a király ankusa, olvasson Dzsungel könyvét), ami részben bejött, másrészt nem véletlenül az arany utáni sóvárgásukat növelte.
Az arany volt az az anyag amit Arda anyagai közül Morgoth leginkább átitatott hatalmával az Első kor végén, és mint ilyen, magában hordozza a gonosz csíráját.

Valamint a törpöket is próbálta "nazgulosítani", de ők makacs népek és nem hajlottak a szavára, inkább elrejtették a gyűrűiket és bezárkóztak.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
19 éve 10 hónapja #304897 Írta: Thereon
Thereon válaszolt a következő témában: Kérdések

Olorin.papa írta:

Randír írta: I
A törpök gyűrűi segítették őket, hogy még több kincset szerezzenek, lehet hogy úgy, hogy erősítették a sóvárgást.De sztem ez pozitív tulajdonsága.

Szauron gyűrűinek nem volt pozitív tulajdonsága

De igen, nagyon szépek voltak és sajnos a tolkientown.com on kegyetlen drága :)

Thereon, a vándorló varázsló

Több
19 éve 10 hónapja #304893 Írta: Olorin.papa
Olorin.papa válaszolt a következő témában: Kérdések

Randír írta: I
A törpök gyűrűi segítették őket, hogy még több kincset szerezzenek, lehet hogy úgy, hogy erősítették a sóvárgást.De sztem ez pozitív tulajdonsága.

Szauron gyűrűinek nem volt pozitív tulajdonsága

"Már születésem óta haldoklom,kissé hosszúra nyúlik. Unom."

Több
19 éve 10 hónapja #304889 Írta: Randír
Randír válaszolt a következő témában: Kérdések
Inkább azt nehéz belőni, hogy mennyi volt az a hatalma amennyit használhatott.

A szívünk mélyén mindannyian utazók vagyunk – vagy futók./Dominic Vernius gróf(Dűne)/

Több
19 éve 10 hónapja #304850 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Kérdések
Háát, az a "kard most nem segít" inkább Boromirnak és Aragornnak szólt, hogy ne próbáljanak emberkedni, inkább fussanak...
Igazából a probléma az, hogy Gandalf nagyon keveset varázsolt direkte a regényben, nehéz belőni, hogy pontosan mekkora is volt a hatalma, de továbbra is úgy vélem, hogy a tűznek kevés hasznát vette a balrog ellen...
(de várom az ellenvéleményeket :D )

Our knees do not bend easily

Több
19 éve 10 hónapja #304847 Írta: Dorven
mikzben ő azt mondta, kard itt már nem segít...de a Titkos Tűz biztos mász jelent...

Több
19 éve 10 hónapja #304846 Írta: Felagund

Dorven írta: úgy értettem, hogy jobban tudta uralni az erejét és a tüzet...hisz a balrgot is képes volt legyőzni....gondoltam, hogy erősebb lett, mármint, hogy átvitten főleg,d e témát akartam indítani és még van... :D

A balrogot szvsz anélkül is le tudta volna győzni, a dolog itt nem ennyire csereszabatos. A balrog ellen a tűzzel vajmi kevésre ment volna (lévén az a balrog természetes eleme...), sokkal inkább szépen karddal győzte le...

Több
19 éve 10 hónapja #304842 Írta: Dorven
úgy értettem, hogy jobban tudta uralni az erejét és a tüzet...hisz a balrgot is képes volt legyőzni....gondoltam, hogy erősebb lett, mármint, hogy átvitten főleg,d e témát akartam indítani és még van... :D

Több
19 éve 10 hónapja #304840 Írta: Felagund
Dorven: mit értesz "erősebb" alatt? Nem, nem kapott plusz szintet és plusz skilleket, ha erre gondolsz ;) :P
Tény, hogy a Narya megerősítette a küldetésében, és, ahogy azt Nóli is említette, segített tüzet gyújtani az emberek szívében (de ezt sem úgy kell érteni, hogy charm +2 ;) ), de szvsz semmi különösebb hatása nem volt, pusztán hatalmának és felelősségének jelképe volt. (A tünde gyűrűk alapvetően arra szolgáltak, hogy a viselőjük az idő múlásával ne érezze fakónak a világot. Gandalfnak erre – nem lévén tünde – nem volt szüksége... ;) )

Több
19 éve 10 hónapja #304839 Írta: Nóli i linantea
Nóli i linantea válaszolt a következő témában: Kérdések
Persze hoyg erősebb lett ltala :P Csak úgy nem hordanák, hogy csuhajj, de szép bizsu :wink: Ha jól emlékszem, lelkesedést szított az emberek szívében... (Vhogy úgy volt leírva hogy tüzet szított az emberek szívében... ?!)
Galadriel gyűrűje ha jól tudom, arra volt jó, hogy meghosszabbítsa a Tündék tetteinek életét, gyógyítson, tisztán tartson... Vagyis Lothlórien erdejét tette vele szebbé és tartósabbá.
A Törpök Gyűrűje növelte a Törpök arany utáni sóvárgását... Pozitív hatása tudtommal nem volt... :?

If I promise not to kill you, can I have a hug?

Több
19 éve 10 hónapja #304834 Írta: Dorven
és Gandalf erősseb lett a tünde gyűrűje álltal?a Narya által, ami azt hiszem a tűz gyűrűje... mondta is a Titkos tűz szolgája vagyok...azt tudom Elrondé a gyógyítást segítette Galadrielé, pedig nem tudom...ja és a törpök gyűrje miféle volt?

Több
19 éve 10 hónapja #304809 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Kérdések
Az Egy Gyűrű tudtommal egy megújuló will-forrás volt Szauron (és bárki) számára, azzal egybekötve, hogy azt a képességüket amikben a legjobbak voltak még meg is növelte. Ezenkívül uralta a többi hatalomgyűrűt, hogy azok hordozóit is valami nazgul-szerű lényekké formálja akiknek egy az akarata a Gyűrűk Uráéval.
És persze mivel Szauron műve, telítve volt gonoszsággal, ami a jólelkű használóit előbb-utóbb elferdítette.

Azt a Morgoth-t, amelyet a Harag csatájában legyőztek, valószínűleg le tudta volna győzni egy Gyűrűvel rendelkező és ereje teljében lévő Szauron, de hatását semmiképpen nem pusztíthatta volna el, mivel ahhoz egész Arda újrateremtése szükséges. (ajánlom e témában a Morgoth gyűrűje c. HoME kötetet)

Másrészről Szauronnak esze ágában sem lett volna ilyen. Bár a gonosz Tolkiennél is önző, magasabb szinten ez kevéssé jellemző. Szauron a végletekig hagyománytisztelő volt, ha úgy vesszük, és többször próbálta feleleveníteni a "régi szép időket" a Gyűrűháború folyamán is.

Ha mégis Morgoth ellen fordul, akkor sem erővel teszi, mivel Szauronnak sosem volt erőssége a nyílt csata, az szemtől szembe alkalmazott erő és hasonlók, az ő erőssége a hazugság, csalás, ármánykodás és cselvetés volt, meg némi sötét "mágia". Ha mindenáron szembe akarna szállni Morgothszal, valószínűleg elárulná vagy csapdába csalná.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
19 éve 10 hónapja #304794 Írta: Randír
Sztem megérte volna,hiszen a tervei szerint az adományozott gyűrűkkel egész népeket uralhatott volna.

A szívünk mélyén mindannyian utazók vagyunk – vagy futók./Dominic Vernius gróf(Dűne)/

Több
19 éve 10 hónapja #304784 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Kérdések
Dehogynem nagyított rajta! Pont azért koncentrálta a hatalmát, hogy nagyobb legyen! Pusztán a többi Gyűrű viselőjének irányításáért nem érte volna meg neki.

Több
19 éve 10 hónapja #304779 Írta: Randír
Nem mondanám, hogy felerősítette,hiszen a Gyűrű azért bírt olyan hatalommal,mert Szauron beleadta a saját erejének egy elég komoly részét.Összpontosította az erejét,de nem lett ettől nagyobb hatalma.Sztem.

Ha jól emlékszem akkor nem is olyan rég volt erről egy vita....

Több
19 éve 10 hónapja #304768 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Kérdések
Tény, hogy a Gyűrű (amíg ő hordta) felerősítette a hatalmát és messze erősebb lett minden más maiánál, de azért egy valával nem ért fel így sem, esélye se lett volna Morgoth ellen.

Több
19 éve 10 hónapja #304767 Írta: Randír
Sztem esélye se lett volna Szauronnak. A gyűrű pedig nem adott neki erőt. Melkor (sztem) a legnagyobb hatalommal rendelkező ainu volt,és még azután is nagyobb hatalma volt, hogy beleöntötte Ardába az erejét,mint Szauronnak.Ami gonoszat Sz. tanult azt mind Morgoth-tól tanulta,ezért nem hinném,hogy sokra ment volna ezen tudással.

Több
19 éve 10 hónapja #304763 Írta: Dorven
igen, mondjuk Morgoth Vala volt, Szauron, pedig maia, de sok gonoszságot eltanult és felfedezett, bár nem voltak például balrogjai és sárkányai sem.
De ne feledjük, hogy egyszer Melkor kihívott egy tündekirályt párbajra, aki meg tudta sebezni életre szólóan a lábán.
Nem hiszem, hogy ugyanez Szauronnak nem sikerült volna...

Több
19 éve 10 hónapja #304762 Írta: Nessa
Nessa válaszolt a következő témában: Kérdések
Üdv!
Éz érdekes kérdés, de mondjuk szerintem Szauron a Gyűrűvel együtt is gyengébb volt Morgothnál. (vagy ezt rosszul gondolom? :oops: )
A másik, meg, hogyha beleöntötte hatalma nagy részét, az mennyivel tette őt erősebbé?

*csak az RG semmi más...*
"Most velem nevetsz, vagy rajtam?"

Több
19 éve 10 hónapja #304758 Írta: Dorven
Szerintetek Szauron ereje teljében képes lett volna legyőzni Morgoth-t, avagy Melkort?
Tudom, hogy nerm voltak ellenségek, és hogy nem voltak egy súlycsoportban, de a Gyűrű elég erőssé tette Szauront, hiszen beleöntötte az ereje nagy részét...

Több
19 éve 10 hónapja #303852 Írta: elborult
elborult válaszolt a következő témában: Kérdések
Sil, köszi szépen a gyors választ.

félúton árnyék és fény között

Több
19 éve 10 hónapja #303850 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Kérdések
Elborult:

A Szörnyek és ítészek egy esszégyűjtemény, Tolkien néhány tudományos esszéjét ill. előadását tartalmazza (pl két esszé is foglalkozik benne a Beowulffal, amit Tolkien fordított le). Lamorak írt róla a Lassi Laurië tavaly novemberi számába egy hosszabb ismertetőt.

Igen, ez az a bizonyos atlasz, a Karen Wynn Fonstad-féle.

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
19 éve 10 hónapja #303848 Írta: elborult
elborult válaszolt a következő témában: Kérdések
Lenne két kérdésem, ha voltak már akkor elnézést, nemrég regisztráltam ide. Próbálok szocializálódni :) .

Szóval ez a nemsokára megjelenő "Szörnyek és ítészek" ez most tulajdonképpen micsoda? Neten nem találtam konkrét infót.

A másik, hogy láttam egy antikváriumban a "Középfölde Atlaszát", ez ugyanaz aminek az angol verziójáról itt ódákat zengenek néhányan? Csak mert nekem kicsit gyanús volt, úgyhogy nem vettem meg, gondoltam előbb utánakérdezek itt a fórumon.

Köszönöm

félúton árnyék és fény között

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 1.199 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére