Nyelvek és írások
- Cerebrum
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Atwe írta: Koszi Gandalf!
"Galadriel (Gandalfnak Völgyzugolyban):
Gwen wenee noonon dwee. (It has been a long time.)"
Ez egy rejtelyes cucc.
Azt hiszem rájöttem mi lehet ez. Nem, nem lemerült az elem Galadrielben... Pusztán arról lehet szó, hogy a sindarin dialógusokat aki átírta, kiejtés szerint próbálta visszaadni ezt a mondatot, ami fura, ha a többi meg rendesen megvolt neki. Na mindegy. A lényeg, hogy szerintem Galadriel ezt mondja: gwenwin în únodui, azaz "számtalan év múlt el". (Persze ezt most csak hallás alapján mondom, meg persze figyeltem is közben a száját, az ilyenkor mindig segít.)
Ez esetben:
gwenwin: a gwanwen tsz.-ú alakja (ami a gwanna- "elmúlik, eltávozik, meghal" ige befejezett melléknévi igenévi alakja)
în: év(ek) [itt ugye az esz.-ú és a tsz.-ú alak megegyezik]
únodui: számtalan, szó szerint "nem megszámolható" (< ú- + *nod- + -ui; vö. PE/17:144)
Vélemény?
“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- csabii00
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK1
- Köszönetek: 0
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
csabii00 írta: Ne haragudj rám de el mentettem a képeket és ha ki nagyitom akkor nem lehet látni mert kockás és a teteoválos srác nem látja. csak a Boldogság Küzdelem kéne.
De tudnád megoldani nekem! Kérlek! többször nem zavarlak!
Hmm oké Dehogy haragszom! Viszont várnod kell késő estig, mert melózok mindjárt megint...
- csabii00
- Nem elérhető
De tudnád megoldani nekem! Kérlek! többször nem zavarlak!
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
csabii00 írta: Ha megkérhetlek át tudok küldeni egyenként Remény Boldogság Küzdelem quenya nyelven + tengwar átírással a három szót? mert tetováláshoz lenne.
Elöre is köszi!
Csabikám... megkérhetsz rá, de nem teszem meg. A linken ott a három szó, látható méretben, quenya nyelven és tengwar átírással is. Sorrendben. Estel, alasse, mahtale. Lemented a képet, 'oszt jól kinagyítod, hidd el, menni fog. Tetkónak is tutti. Minek neked egyenként? Rád ne varrjam? Nem járnál jól, itthon csak gombostű van meg fekete tus. Érzéstelenítőnek esetleg pálinka.
Atwe: Direkt adtam így. Gyönyörködés a térképben - bogarászás az egérrel - annak öröme, hogy felfedezzük: az egér kurzorja megváltozik néha - ezen felbuzdulva kattyintok egy jót - és hurrá!!!
Amúgy Valin Estare utólag is:)
- Atwe
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
- Köszönetek: 2
Alcarcalimo írta: middangeard.org.uk/ - Atwe oldala
Shortcut (to mushrooms): aglardh.middangeard.org.uk
- csabii00
- Nem elérhető
Elöre is köszi!
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
Bobe772: magyarul szeretnéd ezeket a mondatokat tengwar átírással? Vagy valamelyik tünde nyelven?
- bobe772
- Nem elérhető
Szöveg:
Mindig van remény!
Tanulj a múltból,
Élj a mának,
Reménykedj a holnapban.
Az élet túl rövid! Csókolj lassal, nevess őrülten, szeress igazán és bocsáss meg gyorsan!
Előre is köszikee
- Cerebrum
- Nem elérhető
Papsajt Ászok írta: Sziasztok!
Egy nagyon fontos kérdést szeretnék feltenni,mégpedig azt,hogy hogyan tudnék megtanulni a tünde nyelvek egyikén?
Persze tudom,hogy ez egy "elcsépelt" kérdés,és lehet,hogy már több százan feltették,de tényleg érdekelne ez a dolog,a legfőbb gond viszont,hogy nem tudom,hol kezdjem,és hogy egyáltalán melyik nyelv a könnyebben tanulható a két főbb nyelv közül a quenya,vagy a sindarin? Bármilyen segítség jól jönne tanácsok,linkek,stb..Először,mint hobbi szinten tanulnék,és ha jobban érdekelne, később akár komolyabban is tanulmányoznám a nyelvet.Persze nem várok magamtól csodát,tudom,hogy esetleg több éves munka,de azért egy kicsit mégis szeretném beszélni valamelyiket.
Előre is köszönöm a válaszotokat,és a segítséget!
Papsajt Ászok
UI.:Ma voltam a Tolkien napon,és nagyon tetszett,nagyon jól meg volt szervezve,kár,hogy csak egy napig tartott,tényleg élvezetes volt! :lájk:
Ha netán az én oldalamra tévednél (Alcar linkelte lentebb), a GyIK-ot mindenképp olvasd át, különösen ajánlanám figyelmedbe ezeket a pontokat:
parf-en-ereglass.hu/faq.html#v10
parf-en-ereglass.hu/faq.html#v16
parf-en-ereglass.hu/faq.html#v19
parf-en-ereglass.hu/faq.html#v26
Alcarcalimo írta:
Csabi00: Parancsolj, itt egy link, quenya nyelven + tengwar átírással a három szó, amit kértél (sindarint nem vállalom be)csabii00 írta: Köszi szépen. Remény Boldogság Küzdelem ezt át tudnád irni légyszives Quenya vagy Sindarin vagy Tengwarra ?
smg.beta.photobucket.com/user/Al ... d.jpg.html
Ai, mellon nín, elkapatod itt az embereket. Aki még a kérését sem bírja rendesen megfogalmazni, annak nem jár átírás/fordítás. Pláne azok után, hogy az a kis GyIK , amit írtam nemrég ide ezzel kapcsolatban korábban már linkelve lett neki...
“Blinding ignorance does mislead us. O! Wretched mortals, open your eyes!” (Leonardo da Vinci)
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
Felagund írta:
Gandalf írta: A hobbit: Váratlan utazás IMAX-poszterei:
aeonflux.blog.hu/2012/11/28/posz ... ourney_998
Nem véletlenül raktam ebbe a topicba.
Hogy borzadjunk el?
...köszönjük, Emese... téphetjük mi itt a szánkat a plakátok/hülye cikkek ellenében...
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
Éogil írta: Ez az első betűtípus, amit kiadott arra hogy "Tengwar Annatar download". Neked milyen van ami szebb? Mert megkeresném akkor azt.
javaslat: parmaite font.
at.mansbjorkman.net/parmaite.htm
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
Csabi00: Parancsolj, itt egy link, quenya nyelven + tengwar átírással a három szó, amit kértél (sindarint nem vállalom be)
smg.beta.photobucket.com/user/Al ... d.jpg.html
Papsajt Ászok: örülünk érdeklődésednek!
Ha tudsz angolul, ezt ajánlom Q és S nyelvekre:
folk.uib.no/hnohf/ - HK Fauskanger remek oldala
middangeard.org.uk/ - Atwe oldala
Magyar linkek (szótárak, nyelvtan, nyelvleckék, stb.)
parf-en-ereglass.hu/ - Cerebrum Sindarin oldala
alcar.gportal.hu/ - saját oldalam, Quenya (bal menüsor, alul)
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
- nn ms.j sAw
- csabii00
- Nem elérhető
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
[attachment=0:19kdyput]<!-- ia0 -->csapocsaba.jpg<!-- ia0 -->[/attachment:19kdyput]csabii00 írta: Csapó Csaba.
Használd egészséggel!
- Papsajt Ászok
- Látogató
Egy nagyon fontos kérdést szeretnék feltenni,mégpedig azt,hogy hogyan tudnék megtanulni a tünde nyelvek egyikén?
Persze tudom,hogy ez egy "elcsépelt" kérdés,és lehet,hogy már több százan feltették,de tényleg érdekelne ez a dolog,a legfőbb gond viszont,hogy nem tudom,hol kezdjem,és hogy egyáltalán melyik nyelv a könnyebben tanulható a két főbb nyelv közül a quenya,vagy a sindarin? Bármilyen segítség jól jönne tanácsok,linkek,stb..Először,mint hobbi szinten tanulnék,és ha jobban érdekelne, később akár komolyabban is tanulmányoznám a nyelvet.Persze nem várok magamtól csodát,tudom,hogy esetleg több éves munka,de azért egy kicsit mégis szeretném beszélni valamelyiket.
Előre is köszönöm a válaszotokat,és a segítséget!
Papsajt Ászok
UI.:Ma voltam a Tolkien napon,és nagyon tetszett,nagyon jól meg volt szervezve,kár,hogy csak egy napig tartott,tényleg élvezetes volt! :lájk:
- Felagund
- Nem elérhető
- Köszönetek: 2
Our knees do not bend easily
- Ernus
- Látogató
Metaflora írta:
Szvsz az átírás stimmel (de várj még szakértőt, én is amatőr vagyok), viszont az "i" tehtának nem biztos, hogy ez a legjobban igazított pont (a hurok közepe fölött kéne lennie), és ez a fajta dőlt betű sztem nem néz ki annyira jól (ez milyen betűtípus?).Éogil írta:
Ezen a linken ott az átírás. (De várj vele pár napot, hogy ha valaki esetleg hibásnak találja, szólhasson.)Ernus írta:
Máté, Hanna és Kristóf lenne a három név.Éogil írta:
Így már igen, csak mi a 3 név?Ernus írta: sziasztok három nevet szeretnék átiratni tengwarra, tudnátok nekem segiteni?
kepfeltoltes.hu/view/130101/3n_v ... es.hu_.png
köszönöm
- csabii00
- Nem elérhető
Csapó Csaba. Fontos. Köszi elöre.
- Éogil
- Nem elérhető
Sötét Úr írta: Szerintem stimmel, csak éppen magyar módban. Mi a gondod vele, Alcar?
Az "is" sajnos ennyire béna, mindig külön gond az "s"-re megfelelő tehtát találni – egy vagy két egységgel balra kell tolni, mint az azonos szélességű egyéb tengwáknál.
A fonttal csak az a baj, hogy ez nem a Tengwar Annatar Italic, hanem a Tengwar Annatar számítógép által megdöntött változata. Mivel agyatlan algoritmus végzi a döntését, nem tudja figyelembe venni az eltolódó arányokat, és azért csúnya. A Gyűrű feliratához is használt font Tengwar Annatar Italic néven megtalálható. A DaFont.com oldalról letölthető Tengwar Annatar készletben a tngani.ttf nevű fájl kell hozzá, és egy olyan program (akár a MS Word), amelyik hajlandó másik fontkészletet használni a dőlt szöveghez, ha van italic font. A font magánfelhasználásra ingyenes, de nem használható publikálásra, csak a Tolkien Estate engedélyével. (Ami drága.)
Köszi a linket!!!
Ja, amúgy igen, magyar mód, mivel magyar nevek...
Aurë Entuluva!
- Sötét Úr
- Nem elérhető
- nn ms.j sAw
Az "is" sajnos ennyire béna, mindig külön gond az "s"-re megfelelő tehtát találni – egy vagy két egységgel balra kell tolni, mint az azonos szélességű egyéb tengwáknál.
A fonttal csak az a baj, hogy ez nem a Tengwar Annatar Italic, hanem a Tengwar Annatar számítógép által megdöntött változata. Mivel agyatlan algoritmus végzi a döntését, nem tudja figyelembe venni az eltolódó arányokat, és azért csúnya. A Gyűrű feliratához is használt font Tengwar Annatar Italic néven megtalálható. A DaFont.com oldalról letölthető Tengwar Annatar készletben a tngani.ttf nevű fájl kell hozzá, és egy olyan program (akár a MS Word), amelyik hajlandó másik fontkészletet használni a dőlt szöveghez, ha van italic font. A font magánfelhasználásra ingyenes, de nem használható publikálásra, csak a Tolkien Estate engedélyével. (Ami drága.)
- Alcarcalimo
- Nem elérhető
- Éogil
- Nem elérhető
Aurë Entuluva!
- Köszönetek: 19
Szvsz az átírás stimmel (de várj még szakértőt, én is amatőr vagyok), viszont az "i" tehtának nem biztos, hogy ez a legjobban igazított pont (a hurok közepe fölött kéne lennie), és ez a fajta dőlt betű sztem nem néz ki annyira jól (ez milyen betűtípus?).Éogil írta:
Ezen a linken ott az átírás. (De várj vele pár napot, hogy ha valaki esetleg hibásnak találja, szólhasson.)Ernus írta:
Máté, Hanna és Kristóf lenne a három név.Éogil írta:
Így már igen, csak mi a 3 név?Ernus írta: sziasztok három nevet szeretnék átiratni tengwarra, tudnátok nekem segiteni?
- Éogil
- Nem elérhető
Éogil írta:
Máté, Hanna és Kristóf lenne a három név.
Aurë Entuluva!
- Ernus
- Látogató
Éogil írta:
Máté, Hanna és Kristóf lenne a három név.
- Éogil
- Nem elérhető
Aurë Entuluva!
- Ernus
- Látogató
- Köszönetek: 19
Javaslom, hogy olvasd el ezt itt , és utána fogalmazd újra a kérdésedet, ha kellően egyértelműre sikerül, akkor esélyesen lesz itt valaki, aki tud neked segíteniErnus írta: sziasztok három nevet szeretnék átiratni tünde nyelvre tudnátok nekem segiteni?