Istarok

Több
21 éve 3 hónapja #221817 Írta: Elmoth
Elmoth válaszolt a következő témában: Istarok
Azt tudtátok, hogy szarumánnak fekete haja volt, amikor megérkezett? Az Unfinished Tales-ben írja Tolkien. Egyébként lehet vmit tudni róluk azon kívül, ami ebben a könyvben van?

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 4 hónapja #219771 Írta: Bögyös Fredegár
Bögyös Fredegár válaszolt a következő témában: Istarok
Igazad van... :oops:

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Több
21 éve 4 hónapja #219741 Írta: amanibhavam
amanibhavam válaszolt a következő témában: Istarok
Esetleg érdemes lenne a visszaolvasás fáradságos, ámde hasznos tevékenységét kultiválni.

love is the shadow that ripens the wine

Több
21 éve 4 hónapja #219725 Írta: Bögyös Fredegár
Még egy kérdés: összesen 5 istar érkezett Középföldére, ebből egyről (Gandalf) rengeteget tudunk, a másikról (Szarumán) is elég sokmindent tudunk, bár annyit nem, mint az előzőről. Barna Radagastról már keveset tudunk, ,de valamit azért mégis. Mi van a többi kettővel? Aki tud róluk akármit is, kérem ossza meg velem. Ha jól tudom, ők keleten tevékenykedtek. Szóval minden egyes újdonságra nyitott vagyok a három kevésbé ismert istarral kapcsolatban.

Több
21 éve 4 hónapja #219338 Írta: Elmoth
Elmoth válaszolt a következő témában: Istarok
Egyrészt. Másrészt az Isárok hatalma eléggé korlátozott volt Középföldén.
Ennyi erővel Gandalf is varázsolgathatott volna orrba-szájba. Szerintem egyszerűen nem állt módjukban.
(Gorthaur válaszára.)

Több
21 éve 4 hónapja #219337 Írta: Felagund
Felagund válaszolt a következő témában: Istarok

Bögyös Fredegár írta: Itt feltennék még egy kérdést. Szarumán mért nemm tette azt, amit Gandalf? Pl:a helm-szurdoki csatában a személyes részvétele jobban alakította volna a csata sorsát. Vagy már ekkor meggyengült?

Ő nem volt "csatamágus" (a szó szerepjátékos értelmében), mint ahogy eredetileg Gandalf se volt az :!:
De ezen kívül ő valóban jobban szerette, ha mások dolgoznak helyette...

Our knees do not bend easily

Több
21 éve 4 hónapja #219287 Írta: Kegyetlen Gorthaur
Kegyetlen Gorthaur válaszolt a következő témában: Istarok
Szerintem eszébe se volt kimenni a csatába, inkább üldögélt a tornyában, a "drágalátos masinái" védelmében

(haradi átírás)

Több
21 éve 4 hónapja #219282 Írta: Bögyös Fredegár
Itt feltennék még egy kérdést. Szarumán mért nemm tette azt, amit Gandalf? Pl:a helm-szurdoki csatában a személyes részvétele jobban alakította volna a csata sorsát. Vagy már ekkor meggyengült?

Több
21 éve 4 hónapja #218935 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Istarok

Bögyös Fredegár írta: Azt megtehette volna, hogy kisétál a tornyából a botjávl, és mint a Fehér Szarumán, aki a (majdnem) leghatalmasabb volt az istarok közt, valami erős varázslattal szembeszáll mondjuk Szilszakállal? Mert Gandalf is folyamodott végszükség esetén kemény dolgok műveléséhez (pl: Móriában ráomlasztotta a balrogra Mazalbur termét)

A kettő azért nem egyenlő. Egyébként Gandalf ki is merült abban, nagyon. Szarumán pedig már rég másba ölte a hatalmát, mire Gandalfék szóba elegyednek vele már csak a hangja maradt meg...

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
21 éve 4 hónapja #218934 Írta: Bögyös Fredegár
Azt megtehette volna, hogy kisétál a tornyából a botjávl, és mint a Fehér Szarumán, aki a (majdnem) leghatalmasabb volt az istarok közt, valami erős varázslattal szembeszáll mondjuk Szilszakállal? Mert Gandalf is folyamodott végszükség esetén kemény dolgok műveléséhez (pl: Móriában ráomlasztotta a balrogra Mazalbur termét)

Több
21 éve 4 hónapja #218927 Írta: Gandalf
Gandalf válaszolt a következő témában: Istarok
Alyr válaszaihoz még hozzátenném: Szarumán már csak akkor vette észre a bajt, amikor már késő volt. Ha előbb lép, még talán bevethetett volna valamit a hatalmából.

Több
21 éve 4 hónapja #218924 Írta: Alyr Arkhon
Alyr Arkhon válaszolt a következő témában: Istarok

Bögyös Fredegár írta: Vasudvard ostrománál Szarumán mért nem alkalmazott olyan varázslatokat, amik hatásosan szembe tudak volna szállni az entekkel?

Szarumán alkalmazott egyáltalán valaha is varázslatokat?
Egyébként beindította a lángosztó szerkezeteket csak közbejött a folyó. Az enteknek is van valamiféle hatalma, velük van az erdők ereje (talán nem túlzok ha azt mondom, Yavanna áldása) és a huornokkal is van valamiféle homály.

Másrészt, mégha átlagos "fantasy" varázslónak vesszük is Szarumánt, az entek teljesen meglepték, az életét alig tudta megmenteni, egy ilyen erejű ellenfél ellen napokig, hetekig kellett volna készülnie.

"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/

"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/

Több
21 éve 4 hónapja #218922 Írta: Bögyös Fredegár
Vasudvard ostrománál Szarumán mért nem alkalmazott olyan varázslatokat, amik hatásosan szembe tudak volna szállni az entekkel?

Több
21 éve 5 hónapja #215632 Írta: Ankalimon
Ankalimon válaszolt a következő témában: Istarok
Igen, erre utalt Lamorak is. Fájó szívvel mondom: így van.

Az igazság a kis álom, amelyben az én elgondolja a világot.
A valóság a nagy álom, amelyben Isten gondolja önmagát.

Több
21 éve 5 hónapja #215629 Írta: amanibhavam
azért ha elolvassátok a kontexnek a tusát (magyarul az előtte lévő prózarészletet meg a vers maradékát) elég egyértelmű belőle, hogy az others arra vonatkozik, hogy ezen az 5 illetőn kívül több már be nem teszi lábát Kf-re, míg el nem jő az ítélet napja

Több
21 éve 5 hónapja #215626 Írta: Ankalimon
Ankalimon válaszolt a következő témában: Istarok

Lamorak írta: Ellent kell mondjak, Ankalimon; a vers szövege egyértelműen a második lehetőségre (az 5 istáron kívül minden más lehetséges valinori küldött) utal. Ha a Gandalfon kívüli 4 Istárra utalna, 'the others' lenne. Ez nem költői nyelvhasználat kérdése.

Értem. Ezt el kell fogadnom. Akkor marad az ellentmondás, illetve az olyan áttételesebb értelmezések, hogy az "Only one returned" bizonyára azt jelenti, hogy a "küldetésből sikerrel csak egy tért vissza..." de ez már erőltetett kicsit...

Felagund írta: OK, végigolvastam mindent, és rá kell jönnöm, hogy igazából leginkább veled kell egyetértenem...

Gratula, Felagund! Ez egy jó kör volt... ;)

Az igazság a kis álom, amelyben az én elgondolja a világot.
A valóság a nagy álom, amelyben Isten gondolja önmagát.

Több
21 éve 5 hónapja #215625 Írta: amanibhavam
igen, így van, és az én fordításom is revideálandó:

Tanulnád-é a Tant, titkok titkát, mondd,
Ötükr

Több
21 éve 5 hónapja #215623 Írta: Felagund
OK, végigolvastam mindent, és rá kell jönnöm, hogy igazából leginkább veled kell egyetértenem...
Bocs, hogy félreértettem amit mondtál... :oops:

[size=9:2ib8gmwi](De a fordítást nem fogom (nem TUDOM) kijavítani, mert az others-re nincs attested szó :evil: )[/size]

Több
21 éve 5 hónapja #215596 Írta: Lamorak
Lamorak válaszolt a következő témában: Istarok

Felagund írta: De még mindig nem értem, hogy két lehetséges megoldás közül a bonyolultabbat választani... :?

Mert az első nyelvileg nem lehetséges megoldás.

Lamorak
Pantes anthrópoi tou eidenai oregontai physei.
(Aristotelés)

Több
21 éve 5 hónapja #215590 Írta: Felagund

amanibhavam írta: Occam borotvájának nevezik azt az elvet, ha egy problémára két jó hipotézis látszik létezni, akkor az egyszerűbbet célszerű igaznak tekinteni, amíg be nem bizonyosodik az ellenkezője.

Bocs az offért.

Kösz. :D

De még mindig nem értem, hogy két lehetséges megoldás közül a bonyolultabbat választani... :?

De most már igérem, hogy tüzetesen szóról szóra átnézem mindenkinek az állásfoglalását és főképp az érveit!

Több
21 éve 5 hónapja #215589 Írta: amanibhavam
Occam borotvájának nevezik azt az elvet, ha egy problémára két jó hipotézis látszik létezni, akkor az egyszerűbbet célszerű igaznak tekinteni, amíg be nem bizonyosodik az ellenkezője.

Bocs az offért.

Több
21 éve 5 hónapja #215586 Írta: Felagund

amanibhavam írta:

Felagund írta:

Lamorak írta:

Felagund írta: az 'others' a többi istarra, vagy az összes létező Középföldére küldött valinori követre vonatkozik-e???

Az összes Negyedkorban lehetségesre, pontosabban. Mint lentebb megmutattam, az Istárokra nyelvileg nem vonatkozhat.

Másra viszont ép ésszel nem vonatkozhat...

Engem arra tanítottak, hogy ha van két megoldási lehetőség, akkor az egyszerűbbet válasszam...

Occam borotvája Tolkienen kicsorbul:-)

:?:

Több
21 éve 5 hónapja #215585 Írta: amanibhavam

Felagund írta:

Lamorak írta:

Felagund írta: az 'others' a többi istarra, vagy az összes létező Középföldére küldött valinori követre vonatkozik-e???

Az összes Negyedkorban lehetségesre, pontosabban. Mint lentebb megmutattam, az Istárokra nyelvileg nem vonatkozhat.

Engem arra tanítottak, hogy ha van két megoldási lehetőség, akkor az egyszerűbbet válasszam...

Occam borotvája Tolkienen kicsorbul:-)

Több
21 éve 5 hónapja #215579 Írta: Felagund

Sil írta: Felagund, Amani jól mondja, és te fordítottad rosszul. :wink:

Ach so! Már látom!

Rohadt KATI szórend... :evil:

Több
21 éve 5 hónapja #215578 Írta: Sil
Sil válaszolt a következő témában: Istarok
Felagund, Amani jól mondja, a Középfölde a tárgy a németben, és te fordítottad rosszul. :wink:

Noldor, blood is on your hands
Tears unnumbered
You will shed and dwell in pain

Több
21 éve 5 hónapja #215577 Írta: Felagund

Lamorak írta:

Több
21 éve 5 hónapja #215575 Írta: amanibhavam
na jó, van benne alliteráció, de azért...

Több
21 éve 5 hónapja #215574 Írta: Lamorak
Lamorak válaszolt a következő témában: Istarok

Lamorak
Pantes anthrópoi tou eidenai oregontai physei.
(Aristotelés)

Több
21 éve 5 hónapja #215573 Írta: Felagund

Ilúvatar Gyermeke írta:

Sil írta: (Kíváncsi lennék egyébként mondjuk a német verzióra, ott hogy fordították...)

Így: :lol:

Wollt Ihr wissen die Kunde die lange verborgen war
von den Fünf, die kamen aus einem fernen Land?
Einer nur kehrte zurück Andere werden niemals wieder
unter Menschenherrschaft Mittelerde suchen

bis die Dagor Dagorath und das Verhängnis kommen.

:roll:
Hiányos némettudásom azt mondatja velem, hogy a dőlt rész kb annyit tesz, hogy: "Másokat(/A többieket) többé már nem keresnek(!) Középföldén az Emberek Uralma alatt"

Fura... :?
Vagy én fordítom rosszul??? :hein:

Több
21 éve 5 hónapja #215572 Írta: amanibhavam
két dolog azért látszik belőle, bár távolról sem vagyok jó németből, sőt:

- itt is Középfölde a suchen tárgya
- a német fordító nem sokat vesződött az alliteráló formával ;-)

Moderátorok: GandalfAlyr ArkhonKincsőMetafloraAlew
Oldalmegjelenítési idő: 0.606 másodperc

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére