Tolkien és a germán, kelta kultúra
- Oisin
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK6
Szerintetek a Halstatt v. a La Téne kultúra volt érdekesebb/gazdagabb?
Hát, én ilyet semmiképp nem mondanék h valamelyik gazdagabb v érdekesebb volt mint a másik, ui egyikben sem éltem, így aztán nem tudhatom.
No, először is h tudjuk miről beszélünk:
- Halstatti kultúra = korai vaskor (ie 450 előtt)
- La Téne kultúra = késői vaskor (ie 450 után)
Mindkettő egy tipikus régészeti lelőhelyről kapta a nevét.
Ami a fennmaradt anyagi kultúrát illeti, a La Téne sokkal gazdagabb, 2 okból: 1) több minden maradt meg, 2) fejlettebbek lettek a technikák. Amit manapság "tipikus kelta stílusnak, művészetnek, ornamentikának" ismerünk, az a La Téne. Jellemzők rá a bonyolult díszítések, spirális és fonott minták, inda- és más növényi ornamentika. A Halstatti kultúra egyszerűbb, de szvsz nem kevésbé érdekes.
Üdv, Oisin
If I saw my son Osgar and God hand to hand on the Hill of the Fiana, my son put down, I'd say that God is a strong Man!
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Laurelen
- Nem elérhető
egyéb, kicsit off (mondjuk távolról kapcsolódik a topic témájához )
szóval ide is beírom:
szept. 14. Dubliners koncert pecsa. a jegy 5000 ft, de már érkeztek "alternatív" javaslatok is...
"A foolish consistency is the hobgoblin of little minds." (Emerson)
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Elryn
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK5
Akkor téma:
Szerintetek a Halstatt v. a La Téne kultúra volt érdekesebb/gazdagabb?
Akinek lila sejtése sincs ezekről, nézzen utána!Garantáltan érdekes, főleg a régészeti leletek miatt.
Most lehet gondolkodni.Reakciókat várom(a fenébe elküldést nem ).
[size=9:3mlb7oqt]Bocsánat, nem szivatni akarlak titeket,csak unom, hogy a kedvenc topicom pang az ürességtöl.Bocs.[/size]
"Hajamba hét csillagot és szalmát tűztem én"
- Kincses
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK4
- Köszönetek: 0
Minden jó könyv olvasása olyan, mintha elmúlt századok legderekabb embereivel, e művek szerzőivel társalognánk
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK_ADMIN
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Kincses
- Nem elérhető
Tudom én is, hogy csak röviden leírja a tartalmát. De valahol el kell kezdenem, hogy tudjam melyik része érdekel a legendáknak.
A Lady Gregoryt megnéztem, én nem sokat tudok szótár nélkül angolul, de azért megpróbálom elolvasni, ha van egy kis időm.
Kincses
Minden jó könyv olvasása olyan, mintha elmúlt századok legderekabb embereivel, e művek szerzőivel társalognánk
- Oisin
- Nem elérhető
A Dömötör Teklával az a baj h nem teljes történeteket, csak kivonatokat tartalmaz (kb mint a 100 híres regény) a nevek magyar átírása pedig katasztrofális, de figyelemfelkeltőnek valóban jó. Ha olvasol angolul, olvasd inkább a Lady Gregoryt, amit épp most scanneltem be a lefordítás végett...
Üdv, Oisin
If I saw my son Osgar and God hand to hand on the Hill of the Fiana, my son put down, I'd say that God is a strong Man!
- Alyr Arkhon
- Nem elérhető
Kincses írta: Én most Dömötör Tekla: Germán, kelta regék és mondák című könyvet olvasom.
Kincses
Az a könyv nem rossz, de eléggé leegyszerűsíti a történeteket. Figyelemfelkeltőnek jó.
"Eala Earendel engla beorhtast
ofer middangeard monnum sended"
/Cynewulf/
"Nem táncol többé pázsiton
Aranyerdőben tündelány"
/SÚ/
- Kincses
- Nem elérhető
Ellana írta: Engem azóta kezdett el igazán érdekelni a kelta kúltúra, mióta elolvastam a Gyűrűk Urát. Nem tudtok olyan internet címeket, ahol az ősi kelta hitvilágról találhatnék dolgokat?
Próbáld meg kelta.lap.hu
Én most Dömötör Tekla: Germán, kelta regék és mondák című könyvet olvasom.
Kincses
- Elryn
- Nem elérhető
Emberek!A kelták és kultúrájuk nagyon érdekes és bőséges téma, könyörgöm, ne hagyjuk kihaltan ezt a topicot!
Van valakinek valami témakezdő ötlete?
- Oisin
- Nem elérhető
A teljes Gods and Fighting Men digitalizált formában fenn van a neten. Tartalom: a teljes Mitológiai Ciklus, Leinsteri Ciklus + ráadásként az Angus álma történet az Ulsteri Ciklusból! Íme a szöveg:
www.telcontar.hu/Lady_Gregory_01.zip
Kérek mindenkit aki szívesen részt venne a fordításban h töltse le és olvassa át a szöveget, válasszon ki egy rövidebb (2-3 oldalas) történetet próbafordítás céljából és priviben írja meg h mit választott! Ha mindenki elkészült a próbafordítással, összejövünk és megbeszéljük melyik stílust lenne érdemes követni.
A szöveget többször átnéztem, tipikus hibákat javítottam, de azért biztos h maradtak benne scannelési hibák, erre lsz. figyeljetek. Ha vmi gyanús, szóljatok!
Személy és helynevek kiejtéséhez segítség a Learning Irish c. könyvből:
www.telcontar.hu/O_Siadhail_01.zip
Üdv, Oisin
- Elryn
- Nem elérhető
- Ellana
- Nem elérhető
"Szállani, szállani, szállani egyre
Új, új Vizekre, nagy szűzi Vizekre..."
/Ady: Új vizeken járok/
- Voronve
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
És várom a cikksorozatot!! mert nagyon érdekelne, amit írtál pl. Valinorról :mad2: (I am mad.)
"Felnőttél, félszerzet...
Úgy van, igencsak nagyra nőttél. Bölcs vagy. És kegyetlen"
- Oisin
- Nem elérhető
Ígértem én erről egy cikksorozatot anno, amikor megnyílt ez a topic, csak még nem volt időm hozzáfogni, mert nagyon el voltam havazva. Ha végzek a Lady Gregory scanneléssel, hozzákezdek megígérem. Addig kérlek h légy türelemmel. Nagyon röviden mégis: szinte minden ami a tündékkel és a nyugattal (Valinor és környéke) kapcsolatos, onnan származik, meg még más dolgok is.
Üdv, Oisin
- Voronve
- Nem elérhető
- COM_KUNENA_SAMPLEDATA_RANK3
Én most írok először ebbe a topicba, és csak az utolsó oldalt olvastam el(amiből nem túl sokat értek), de azt kérdezném, hogy konkrétan milyen motívumokat vagy jelenségeket vehetett Tolkien ezekből a kultúrákból? :hein:
"Felnőttél, félszerzet...
Úgy van, igencsak nagyra nőttél. Bölcs vagy. És kegyetlen"
- Oisin
- Nem elérhető
Üdv, Oisin
- Elryn
- Nem elérhető
Oisin: jössz nyári táborba?Mert nagyon érdekelne az a könyv...
A spektrumon én is láttam mindkettőt, de volt néhány finoman mondva is érdekes dolog benne.Elsősorban a pepita nadrágos kelta teccett 8O .A kiejtésről csak az Albion Dala végén olvastam és nem tudom, hogy az mennyire pontos, de azt kétlem, hogy egy szót, amit Samhain-nak írnak, samén-nak ejtenek. És az a tömeges emberáldozat is kissé...Hogy lehet egy 4-5 méter magas szalmabábut megtölteni emberekkel?
Tényleg, van arra vmi konkrét utalás, hogy a druidák emberáldozatokat mutattak be?
- Oisin
- Nem elérhető
Egyébként Manannan is a TDD-hoz tartozik! Ő ugye elvileg tengeristen, mégsem tudja megakadályozni Míl fiainak a partraszállását. Amergin, aki ember, a varázsénekeivel gyakorlatilag legyőzi. Másfelől Finn is ember, pedig vannak a TDD-hoz tartozó felmenői: méghozzá maga Lugh! Lényeg a lényeg: a tudás és a tehetség számít, nem a pozíció...
Üdv, Oisin
- Eglarcarien
- Nem elérhető
Igazad van, tényleg isteni hatalmat tulajdonítottak nekik (pl. az Ezüstkarú Nuadának is - Dagdát viszont, aki legjobb tudásom szerint isten, néha túlságosan emberinek mutatják).Angus Og esetében (ha nem bánod, én a M. Foss-féle írásmódot használom,azt szoktam meg) viszont egyáltalán nem lehet eldönteni a dolgot.Mert ugyan varázshatalma van, de nincs sztem eléggé 'isteni' hatásköre.
Lughra visszatérve: azért tuti nem 'normális', még a shee népéhez képest sem, isteni felmenői miatt (értsd. egy elgenda Manannan MacLlyr tengeristen unokaöccsének nevezi) van benne vmi 'plusz'.
Míriel: Igen, igen, meg is van videón, anyuék 1X tök véletlenül fevették TV-ből...Azóta v 100X megnéztem. És bocs, de én is 'Pendragon-rajongó' vagyok... (t.i.Lawhead könyvei - Cueddo adta kölcsön;keményen tartok a Merlin végén)És Charis az egyik kedvenc szereplőm.
Your blood is not shared with your husband unless something goes wrong.
- Oisin
- Nem elérhető
Szerintem igen. Ebben az esetben a párhuzamok számomra eléggé meggyőzőnek tűnnek + tudjuk, hogy a skandináv mitológiát Tolkien jól ismerte és fel is használta.
Üdv, Oisin
- Ninniach
- Nem elérhető
All we have to decide is what to do with the time that is given to us.
- Oisin
- Nem elérhető
Szerintem semmi köze hozzájuk. A bárd-hagyomány egy jellegzetes történettípusáról van szó és szvsz semmi sem bizonyítja hogy bármiféle jelentőségteljes összefüggés lenne a bárd-hagyomány és az egyiptomi vagy a görög hagyomány között. Amit Te leírsz mint hasonlóságot, az szvsz annyira általános szinten marad, hogy a világon fellelhető mesék felére ráhúzható. Ha viszont csak egy kicsit is közelebbről nézzük őket, már nem sok marad meg a hasonlóságból, annál szembetűnőbbek ellenben a különbségek.
Üdv, Oisin
- Míriel
- Nem elérhető
Most néztem meg vmit a Spektrumon, ami a kelta mondákról szólt - hű! Kilelt a hideg a magyar narrátor helytelen kiejtésétől! Különösen úgy volt borzasztó, hogy a lehalkított angol hang a helyes kiejtést mondta...
Visszatérve a misztériumvallás-kérdéshez: Gandalf, nem azt mondtam, hogy bármilyen misztériumvallás levezethető lenne kelta gyökerekre.
Tipikusan az a misztériumvallás, ahol sok-sok szenvedés, többek között túlvilágjárás, drasztikus testi bántalmazás után a férfi és a női princípium egyesül. Ezek közül persze csak az egyik szenvedi mindezt végig a másikért, mert a másik jellegzetesen isteni személy.
Jellegzetes példa erre Ízisz és Ozirisz, Ámor és Pszükhé, Aphrodité és Adónisz, és bizony Árgyilus és a Tündérszűz leány. Az utóbbi különösen isteni személy, mert a szűz jelzőt többszöri elhálás után is megőrzi
Nos, hasonló motívumok bukkannak föl például Oisin és Niamh történetében - persze az utóbbi szomorú véggel.
Üdv: Míriel
Úgy érzem, tele van a szám földdel.
- Gandalf
- Nem elérhető
Míriel írta: Százezer üdvözlet!
A szülinapon Morganával azon tűnődtünk (többek között), hogy vajon Bran Túlvilágjárásának van-e valami köze a misztériumvallásokhoz.
Véleményeket várunk.
Az az igazság, hogy én nem ismerek olyan misztériumvallást, amely kelta gyökerekkel rendelkezne... hacsak nem valamilyen újkeletű mozgalomra célzol...
Én inkább úgy vélem, közelebb ál a "hagyományos" kelta túlvilágfelfogáshoz.
- Laurelen
- Nem elérhető
a spektrumon megy egy kelta mítoszok sorozat, a második része jún. 21 szombat 14.40-kor lesz. Az első részt sajnos már nem adják júniusban.(természetesen akkor néztem meg a tvműsort, mikor épp vége lett... )
"A foolish consistency is the hobgoblin of little minds." (Emerson)
- Oisin
- Nem elérhető
Míriel: Nem igazán tudom konkrétan mire gondolsz, amikor misztériumvallásokat emlegetsz. Tudnád pontosítani a kérdést?
Üdv, Oisin
- Míriel
- Nem elérhető
A szülinapon Morganával azon tűnődtünk (többek között), hogy vajon Bran Túlvilágjárásának van-e valami köze a misztériumvallásokhoz.
Véleményeket várunk.
Úgy érzem, tele van a szám földdel.
- Mau Rauser
- Nem elérhető
Igen, megkérdeztem, tényleg ő fordította és Kaposi Tamásnak hívják.Sil írta:
Hmm, felfedeztem, hogy a könyvben nincs is feltüntetve a fordító neve...Mau írta: OFF: A szelek urának végzete? Hm, úgy rémlik, azt a nagyapám fordította...
-- Mau Rauser
Rayamau — Moremeoi
Ez a művészet csodája, hogy az ember néha nagyobbat szarik, mint amekkora a seggén kifér.
(Weöres Sándor)
- Elryn
- Nem elérhető
Nincs meg vkinek ez a könyv?:
unimaxsupply.com/books/celtic/celticart1.jpg
És nincs vkinek képe a kelta fonatmotívumról/végtelen fonatról?Esetleg bármi másról ebben a témában?
Azonkívül hallott már vki Angela Madden könyveiről?
Ez lehet a végtelen fonat:
www.comhlan.art.pl/art/pics/iron1.gif