fbpx
 
 
Földrajzi és természeti környezet

Földrajzi és természeti környezet

Légy üdvözölve utazó!

Örülök, hogy betértél ide. Biztosan sok földet bejártál és sokmindent láttál már. Ha Középfölde útjait járod, ezek az oldalak segítséget nyújtanak neked, ha bármit meg szeretnél tudni a körülötted lévő vidékről. Találhatsz itt térképeket Tolkien világának minden zugáról, ismertetőket, képeket a nevezetesebb helyszínekről, kisebb tanulmányokat Középfölde földrajzi vonatkozásairól. Talán még Varda csillagai is elárulják itt néhány titkukat.
Pihenj meg hát, olvasgass kedvedre, és gyere vissza minél gyakrabban, mert mindig találhatsz új dolgokat. Ha esetleg olyan szöveg van a birtokodban, ami kötődik a földrajz témájához, vagy van egy különleges térképed és ezt szívesen megosztanád a többi látogatóval, tedd fel az oldalra, vagy küldd el nekem e-mailben (az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre).

Nai tiruvantel ar varyuvantel i Valar tielyanna nu vilya. A Valák óvjanak utadon az ég alatt.

Bár A hobbit eseményeinek fontos helyszíne a Magányos Hegy, a tolkieni diskurzusban mégis kevés szó esik róla, pláne a hegy földrajzáról. Steinmann Vilmos elemzésében a hegy kialakulásáról, geomorfológiai és földtani szerkezetéről tudhatunk meg izgalmas adatokat. Miért ekkora? Hogyan keletkezett? Vajon reális képet fest a hegyről Tolkien?
Középfölde mítikus fái, melyekre Lothlórien városa épült.Sok helyen olvashatunk róluk, de most egy érdekes szempontból vizsgáljuk meg őket - egy biológus szemszögéből. :)
A természet, vagy még inkább a természetet fenntartó erők integráns részét képezik Tolkien keresztény mítoszának, a Gyűrűk Urának. De ahhoz, hogy a természet jelentőségét el tudjuk helyezni Tolkien világában, először magával a mítosszal kell megismerkednünk.
Részletes útmutatás Középfölde földrajzához, az Óidők-beli alapítástól kezdve egészen a Harmadkor végéig. Az Atlasz a legfrissebb források feldolgozásával készült, teljességgel nélkülözhetetlen - célját és a feldolgozott anyagot illetően egyaránt mesteri munka.
Vissza a lap tetejére