fbpx
 
 
A mitológia és forrásai

A mitológia és forrásai

Ebben a rovatban gyűjtjük mindazokat a cikkeket, amelyek a tolkieni mitológia egészéről, alapjairól, sejthető forrásairól, illetve lehetséges külső párhuzamokról szólnak; vagy olyan részletekről, amelyek túlmutatnak a Középfölde kategória többi rovatának témáján.

Hogyan nézne ki Tolkien mitológiája, ha bekerülne a magyar folklorisztika világába és népmesévé alakulna? Hogyan lesz egyáltalán mítoszból mese? Ki lenne a legkisebb királyfi, milyen szerepet kapna Gandalf, mekkora hatalommal bírna a Gyűrű? Sótér Anna meseevolúciós gondolatkísérlete megadja a válaszokat.
Az ork-nyelv és a Fekete Beszéd - hitvány nyelv hitvány célokra
Miért is nevezzük mitológiának egyáltalán a tolkieni műveket? Sajnos széleskörű tévedés az, hogy Tolkien műveit a fantasy témakörhöz sorolják, könyvesboltok, sőt még könyvtárak is elkövetik ezt a hibát. Sok érv szól amellett, hogy fantasy, és sok érv amellett, hogy Tolkien valójában mítoszokat írt - de az első mellett való állásfoglalást csak a tudatlanság és a tolkieni művek nem alapos ismerete okozza.
A természet, vagy még inkább a természetet fenntartó erők integráns részét képezik Tolkien keresztény mítoszának, a Gyűrűk Urának. De ahhoz, hogy a természet jelentőségét el tudjuk helyezni Tolkien világában, először magával a mítosszal kell megismerkednünk.
Az angol "orc" név etimológiájáról.
Vissza a lap tetejére