Frodó és Gandalf beszélgetése Völgyzugolyban

- Man oh Imladris, oh edhil? Prestad-lain Imladris?
- Mae, si prestad-lain, na-den dorath ar-Imladris ortherithar aen. In Edhil hon gostar aen, a reviar o Morchîr, dan al-uir hon lastathar a buiathar. A sí ned Imladris cuiar gwanod dithen i-chyth vain dín; Golodhrim, Edhelchîr od athan aear chaeron, in ú-'ostar in ulaer; an edhil, i northanner nedin Aer-Ardh, cuiar ne gardhad, ar ortherir i Chennin ar Archennin.
- Nauthannen cennin auth hilivren, i ú-thinnant sui meldir nín. E Glorfindel?
- Mae, hon cennich an-estent erin raw chaeron; e pen i-chîr velig Mainennin. Edhelchîr o nothrim i-chonin. Mae, ned Imladris bronia túr, berthad dam Mordor an-estent; a tuir edwen ne ndýr edwen. Túr hen dortha ne Thrann. Dan galathar i nýr hin dyll drastol na neigor, ae nadath bedithar sui bedir hi. Morchîr adertha duir bain dín.

- És Völgyzugoly meg a tündék? Völgyzugoly biztonságos?
- Most még igen. Amíg minden mást meg nem hódít a Fekete Úr. A tündék talán félnek tőle, még az is lehet, hogy megfutnak előle, de a szavára soha többé nem hallgatnak, és szolgálni sem fogják. És itt, Völgyzugolyban él még néhány a legkeményebb ellenségei közül; a tündék bölcsei, az eldák fejedelmei, akik a végtelen Tengereken túlról tértek vissza. Ők nem félnek a gyűrűlidércektől, mert aki valaha is élt a Boldog Birodalomban, az egyszerre két világban lakik, és hatalma van a Láthatókon és Láthatatlanokon egyaránt.
- Én azt hiszem, láttam egy fehéren csillogó alakot, amely nem homályosult el, mint a többi. Akkor az Glorfindel volt?
- Igen, őt láttad olyannak egy pillanatra, a túlparton; ő az Ősszülöttek nagyjainak egyike. Hercegi házból való tünde-úr. Igen, Völgyzugolyban van olyan hatalom, mely Mordor erejének legalább egy darabig még képes ellenállni; és másutt is vannak még ilyen hatalmak. A Megyében is. De ezek, ha minden úgy megy tovább, mint eddig, hamarosan mind ostromlott szigetekké válnak. A Fekete Úr összeszedi minden erejét.

Utoljára frissítve: szerda, 28 augusztus 2019 10:49

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére