Tolkien és a vallás

Maga J. R. R. Tolkien állította, hogy a Gyűrűk Ura egy vallásos mű. De vajon megállhatja e ez az állítás a helyét, tekintve, hogy maga a mű egy fantáziavilágban játszódik?
A minap hallottam egy beszélgetést, hogy az olyan műveket, mint amilyen a Gyűrűk Ura, a Harry Potter, a Mátrix vagy a Csillagok háborúja (hogy a közismertebbeket említsem), teljesen el kell különíteni a valóságtól, és őket aszerint kell kezelni. Másik feltevés szerint ők is beletartoznak a mi mindennapi életünkbe. Mindebből azt szűrtem le, hogy mivel maga az író, vagy az a személy, aki kitalálta a műveket a való világban élt, akkor a történeteiknek is kell, hogy legyen valós alapja.
Tolkienra és a vallásra visszatérve, az író istenhívő volt, s ezt be is szándékozta építeni a műveibe. Nézzük magát Erut, ő az egyetlen, a világ megalkotója, akinek a "fejéből" született Középfölde. A valák pedig, akár az arkangyalok, ők Eru segítői. Érdekes, hogy finnül a valo szó fényt jelent. Fontos különbség, ha Erut "Istennek" vesszük, akkor szembeötlik, hogy a Biblia szerint Isten maga alkotta meg hat nap alatt a Világot, míg Eru másokat bízott meg vele. A tizennégy vala, pedig sikeresen hajtotta végre feladatát, de az majdnem kudarcba fulladt, Melkor miatt. Melkor volt Eru leghatalmasabb ainuja (belőlük lettek a valák ugyebár), aki, csakúgy, mint Lucifer "disszonanciát okozott" az isteni dalban, magának akart mindent, hatalomra tört, és a valák ellen harcolt.
Akárcsak az arkangyaloknak, az alacsonyabb rendű angyalok, úgy a valáknak a maiák segítettek, hogy megfelelő környezetben jöjjenek el Eru gyermekei. Éz az is milyen érdekes, hogy mi Isten gyermekei vagyunk, az első és másodszülöttek pedig Eruéi.
Ha mondjuk Erut, egy, az istenek felett álló erőnek vesszük, akkor visszatérhetünk az ókorba, a többistenhitig. Vagy akár az Eddához, Níbelung-énekhez, tehát Odinhoz és más istenekhez.
Tolkien világa nagyon is összetett, és sokféleképpen értelmezhető, például, egyrészt ha Középfölde eseményeit valósnak véljük, tényként kezeljük, és úgy értelmezzük, hogy akár lehettek volna valák, tündék és maga Eru, s valami nagy sorsfordulat árán csak az embernép maradt fenn közülük. Értelmezhetjük úgy, hogy ez egy valóságtól távolálló, szép tündérmese, és úgy is, hogy maga Tolkien Eru és az ő tollából születetett Középfölde, és az ő gyermekei népesítették be azt.
A vallási kérdések mindig is bonyolultak voltak, és úgy tűnik, nemcsak a mi világunkban. A Gyűrűk Urával kapcsolatos feltevésekre pedig csak maga Tolkien professzor tudna válaszolni, viszont egy biztos: maga a mű minden magyarázás nélkül egy örök értékű és mondanivalójú alkotás.
N.G.O.R.

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére