Tolkien Tábor 2017. - Rendek leírása

S ami a táborok elengedhetetlen része: ismerjétek meg a rendeket! Nem tudod eldönteni, hogy inkább mozognál, alkotnál vagy elmerülnél a tünde tudományokban? Olvasd el arendek bemutatkozóját, és garantáltan kedvet kapsz valamelyikhez!

Kreatív író rend

Rendvezető: Dalnoki Fanni (Momo)

A rosszfiúk varázsa - avagy a gonosz alakja, változása, dimenziói az irodalomban… és benned!

Ismerd meg a sötét oldalt! Sokszor hallottad már ezt a frázist? És megismerted? Nem?

Akkor csatlakozz a kreatív író rendhez, és olyanokat fogsz megtudni a gonoszról, hogy a végére hozzád képest Faust gyenge kezdő lesz. Ha pedig olyasmire vágysz, amire csak a lélek bugyrainak legbátrabb kutatói vállalkoznak, akkor is itt a helyed: megismerheted a saját gonoszodat, alakot adhatsz neki és rászabadíthatod másokra. Jöjj, és láss!

Ebben a rendben a próza és a vers formájában is kipróbálhatod magad.

Max. létszám: 12 fő

Kardvívók Céhe

Rendvezető: Czégé Dávid (Felagund)

A tündék és emberek legfőbb fegyvere már az első kor óta a hosszú, kétélű egyenes kard volt. Miután a valák legyőzték a Sötét Urat, Középföldére beköszöntött a béke kora, a kardvívás immár nem létszükséglet, így egyfajta szabadidős tevékenységgé, afféle szórakozássá vált. De persze a tündék nem lennének tündék, ha - mint annyi mást - ezt is nem fejlesztették volna már-már művészi tökélyre, a legjobb vívók fesztiválokon, ünnepségeken lépnek fel és kápráztatják el a közönséget vívótudományukkal.

A Gwaith-i-Megelbin, a Kardvívók Céhe, csakúgy mint Ost-in-Edhil számos más céhe és (titkos vagy kevésbé titkos) társasága, fajtól-nemtől függetlenül várja azokat, akiket érdekel a kardvívás tudománya, legyenek bár tündék, akik ezredévek óta gyakorolják ezt a nemes művészetet, vagy emberek vagy törpök, akik most fognak életükben először kardot a kezükbe.

Feltételek: betöltött 16. életév

Tárgyi eszközök: könnyű edzőruha, gyakorlókard (ha nincs, az MTT kölcsönöz), védőkesztyű (vastag bőr- vagy munkavédelmi kesztyű, ha van)

Max. létszám: 18 fő

Modern tánc rend

Rendvezető: Sőreg Kinga

Az órákon résztvevők megismerkedhetnek a XX. századtól egészen napjainkig tartókorszak legnépszerűbb táncstílusaival. Alapos bemelegítés után tánctechnikai óra következik. A foglalkozásokon a résztvevők elsajátíthatják a gyakorlati alaplépéseket és az elméleti fogalmakat. Mindezek után egy könnyed koreográfiai blokk következik. Az óra végén egy alapos nyújtással levezetjük a tanultakat.

Akár kezdő, akár haladó táncos vagy, itt a helyed, ha egy felkészült tanárral szeretnéd kipróbálni magad a modern táncban, és a tábor végére akár be is mutatni a tudásodat.

Max. létszám: 12 fő

Játékíró rend

Rendvezető: Fábián Ágnes (Gillz)

Szeretsz mesélni? Szereted, ha a hallgatóságoddal együtt tudod kialakítani a történetet? [if false then go to kalandod_itt_vegetert.gif]

Gondolkodtál már azon, hogy te mennyivel jobban tudnál egy játéknak történetet kitalálni - legyen szó videó-, szerep- keretjátékról vagy egyéb, interaktív történetről? [+ 1 lelkesedés]

Esetleg azon, hogy a történetek igazából nem lineárisak és rögzítettek, hanem döntések sorozatából állnak, és nem csak egy lehetséges kifutásuk van? [+1 lelkesedés, nonlinear=true ]

Van elképzelésed arról, hogy mitől jó egy videójáték története, esetleg írtál már lapozgatós könyvet, vagy kalandmodult előre megtervezett elágazási pontokkal?[ +1 lelkesedés]

[Ha nonlinear= true then show: ]Szereted felrajzolni a történeteket csinos gráfokba? [+1 mániákus kacaj]

1

[Lapozz a következő bekezdéshez!]

A rend azoknak szól, akik szeretnek mesélni és játszani, és játékokat készíteni történetalkotási eszközökkel.

Megnézzük, hogy milyen interaktív történetalkotási módszerek vannak, hogyan működnek. Kitérünk a videojátékokra, mint jelenlegi legismertebb interaktív mesélő médiumra, mellette a szerepjátékokra – külön tekintettel a történetalapú rendszerekre. Beszélünk dramaturgiáról, narratíváról (kitaláljuk, akarjuk-e a ludonarratíva szót) – és természetesen alkotunk is interaktív történeteket.

Az eszközeink elsősorban az írás, de kísérletezhetünk mással is (élő szerepjáték, konkrét videójáték, levelezős történet). Használunk majd mások által korábban kitalált eszközt és módszert is az elágazó történetek megírására, követésére, amellett, hogy saját, zseniális ötleteinkkel váltjuk meg a játéki... szórakoztatjuk el magunkat.

A konkrét munkamódszerünket majd a résztvevőkhöz igazítjuk, de igen valószínű, hogy sokat kell hozzá írni, legalábbis sok, újrafelhasználható szöveget készíteni. A cél az, hogy mindenki készíthessen a tábor végére vagy egyedül, vagy csapatban egy narratív játékot, amit aztán játszhatnak a többiek.

Jól hangzik?

[ha nem hangzik jól: ] Kalandod itt véget ért. [insert kalandod_itt_vegetert.gif]

[ha jól hangzott:]

[ha lelkesedés <1 :]

Igazából mi hangzik jól? [mail to gillz, go to lenyeg]

[ha nem érted, hogy miket írtam a szögletes zárójelekbe: ]

Ne aggódj, ezt a tabor végén másnak is el tudod magyarázni. [go to lenyeg]

[ha idegesít, hogy kevertem az angol és a Magyar szintakszist, meg nem is következetesen:]

[go to lenyeg]

[ha lelkesedés> 0 : ] [go to lenyeg]

A [lenyeg]:

Jelentkezz a játékíró rendbe! Öröm lesz és boldogság!

Max. létszám: 10 fő

Kósza rend

Rendvezető: Kaszab Zsuzsanna (Melian)

Kedves Kószalelkűek!

A Kósza rend a tábor kihelyezett Kósza Kommandója, és aki ismer bennünket, az ebből nagyjából már tudja is, mire számíthat, aki pedig nem, annak eláruljuk, hogy bebarangoljuk a vidéket, járjuk az ösvényeket, fekszünk a fűben mezőkön, felkapaszkodunk magaslatokra, üldögélünk a szirteken, völgyek mélyére bújunk, gyönyörködünk a teremtett tájban, néha pedig a fákat is megölelgetjük.

Kószálás közben megtudunk sok kultúrtörténeti, földrajzi, etimológiai érdekességet, és megismerkedünk a vidék helytörténetével, hagyományaival is.

Segítségünkre lesznek nagy felbontású térképszelvények, profi túraleírások és néhány szakértő túratárs.

Soha nem sietünk, mert a szemlélődés mindig fontosabb, mint a hamariság. Ha kedvünk tartja, figyeljük az erdő csendjét,és együtt lélegzünk a fákkal.

Ha kószáltál már velünk az elmúlt évek folyamán, azért csatlakozz hozzánk - ha még nem, de szereted az erdőt ésa hegyeket, akkor azért!

Kézműves rend

Drágább rend: +1000 Ft

Rendvezető: Papp Miklós Levente (Adanedhel)

Ha mindig mindenkinek kézzel készített ajándékokat adsz, ha fejedben mindig újabbnál-újabb megvalósulandó ötletek támadnak, vagy csak szeretsz a két kezeddel alkotni, itt a helyed! A foglalkozások során olyan technikákkal ismerkedhetsz meg, olyan tárgyakat készíthetsz, melyek a mindennapok során talán eszedbe se jutnának.

Betekintést nyerhetsz a kerámia, engóbozás, kosárfonás, ónöntés és papírmerítés tudományába, illetve vendégelőadónk, Darthpit révén a drótékszer készítésbe is. Ezek nagy részét ugyan csak hosszabb idő alatt lehet teljesen megtanulni, ne csüggedj - kis utánajárással folytathatod a gyakorlásukat, amennyiben valamelyiket megszeretted. Addig is, várrád akézműves rend!

Max. létszám: 12 fő

Szakács-cukrász rend

Drágább rend: +1000 Ft

Rendvezető: Kiss Koppány, Sás Benedetta Sára (Estelwen)

A Végzet Hegyének tüzében az Egy Gyűrű készül, a mi tüzünk fölött pedig megannyi ízletes étel rotyog. Ha sokat sertepertélsz a konyhában és az ízek szerelmese vagy, akkor köztünk a helyed. Idén a szakácsmesterség mellett a cukrászat rejtelmeibe is bevezetünk titeket, utóbbit Estelwen irányításával.

Konyhai fortélyokat, praktikákat és Középfölde messzi tájainak gasztrokultúráját mutatjuk be, miközben jó hangulatban sütünk-főzünk egy jót.

Tapasztalt fakanálforgatókat és "konyhába először betévedt" egyéneket is sok szeretettel várunk.

Max. létszám: 12 fő

Miniatúrafestő rend

Rendvezető: Kovács Eszter (Esztur)

„Nem szabad határokat szabnunk az isteni mindenhatóságnak. Ha Isten akarná, az unikornisok létezhetnének. De vigasztalódj, hisz léteznek is, itt, ezekben a könyvekben, melyek ha nem is a valóságos, de mindenesetre a lehetséges létezésről beszélnek.”

(Baskerville-i Vilmos, Umberto Eco: A Rózsa Neve)

Hidegen hagy a perspektíva? Nem hat meg az anatómia? Esetleg te is az unikornisoknak szurkolsz? Akkor köztünk a helyed!

Ha szeretnéd első kézből megtapasztalni, hogyan is készül egy középkori kódex, válaszd a Miniatúrafestő rendet. A rend keretein belül játékos, humortól sem mentes feladatokkal illusztráljuk, hogyan jöttek létre a középkori kéziratok izgalmas illusztrációi, a sikító mandragóráktól a nyúlfejű csigákkal küzdő lovagokig.

Az élethű, realisztikus ábrázolástól fokozatosan jutunk el a kor képi világára leginkább jellemző szimbolikus, stilizált formákig. Rajzolhatsz a saját stílusodban, vagy követheted a neked legjobban tetsző kézirat mintáit. Látványos eredményeket érhetsz el akkor is, ha még csak most bontogatod a szárnyaidat a rajzolás/festés terén – ha más technikák már könnyen kézre állnak, akkor pedig itt a lehetőség, hogy kipróbálj egy új stílust. Ha pedig – minő eretnekség – végig a saját stílusodban szeretnél alkotni, akkor is rendelkezésedre állnak a különböző változatos témák és inspirációforrások.

Mindehhez természetesen garantált az autentikus középkori hangulat – mitikus lények, Filibert testvér inspiráló gyógynövényes teája, és az ezerháromszázas évek legnagyobb slágerei.

Max. létszám: 15 fő

Társastáncos rend

Rendvezető: Dévényi Kriszta

Angol keringő, szamba, jive, cha-cha-cha, slow-fox... Csak néhány példa a társastánc színes világából. Ha szeretnél belekóstolni, és a következő bálon nem csak a sarokban állni, hanem táncolni a pároddal, a társastánc rendben a helyed! :)

Az alaplépésekkel fogjuk kezdeni, tehát aki még sose táncolt, az is csatlakozhat, aki pedig már igen, elmélyítheti a tudását. A tábor végére 3 különböző stílusú táncot mutathatunk be a rendi bemutatón.

Max. létszám: 12 fő

Bölcs rend

Rendvezető: Füzessy Tamás (Ankalimon) és Kiss Kincső (Thilanna)

Ha már Tolkien Tábor, szóljon a rendi idő is Tolkien műveiről? A Bölcs rendben a helyed, ha egy forró nyári napon is arra vágysz, hogy Középfölde világáról beszélgess és előadásokat hallgass, vagy akár saját magad is elmélyülj a források elemzésében – amiben persze segítünk. És mivel a Professzor hagyott „helyet más kezeknek és elméknek” a kiegészítésre, mi magunk is megpróbálkozunk a mítoszteremtéssel, és kidolgozunk néhány történetet, ami a tolkieni korpuszban csupán vázlat vagy homályos folt. Mindezt természetesen a másodkor népeivel a középpontban: noldák, sindák, törpök, númenoriak…

Énekmondók Céhe

Rendvezető: Becze Ádám

"A tünde énekművészet gyökerei az őshazáig nyúlnak vissza az idő mélyébe, de a valinori érára tehető a tökélyre vitt dallamszerkesztés, a hárfa- és lantzene és a többszólamú kórusok aranykora. Középföldén Fëanor fia Maglor és Finrod Felagund neve jelenti a dalnokok számára a tehetség és a szakmai tudás legmagasabb szintjét, de a tündebarátok számára átadott tudásból az adánok között is figyelemreméltó alkotások születtek. Eregionban is őrizzük énekes és zenei hagyományainkat, ehhez várjuk nagy kedvvel a csatlakozni vágyókat."

A műhely alapvetően közös éneklés, dallamírás, hangszeres kíséret részekre tagolódik. A rendi foglalkozás alatt lesz örömzene, keretjátékon kívül is, ami a csövön kifér. Célja a csapatos alkotás élvezete, némi tolkieni felhanggal és képességfejlesztéssel. Vezényel: Becze Ádám, gitár, tenor

Max. létszám: 14 fő

Színjátszó rend

Rendvezető: Burány Judit

☺☺☺ „A házimunka csak annak kibírhatatlan, aki nem dolgozott még színházban!” ☺☺☺

/Sándor Erzsi, operaénekesnő/

Olyan önkéntes takarító, mosogató és vasaló táborozókat várunk a rendbe, akik ragyogóvá varázsolnák a játékteret, és a rend és tisztaság illúzióját keltenék! Akik képesek meglátni a jóképű, rasztahajú fiatalembert a nyeles felmosórongyban! Akik képzeletükkel benépesítenék a mosogatólavórt tengeri szörnyek hadával! Akik a műanyagvödröt fejükbe csapnák lovagsisakként! Akik a frissen vasalt lepedőt habozás nélkül Hamlet atyjának szellemeként köszöntenék!

Várunk tehát minden érdeklődőt, aki kíváncsi a színész különleges látásmódjára és mesterségére! Aki kíváncsi a kulisszatitkokra, hogy miért nevetnek, sírnak vagy éppen mérgelődnek mások valamin, amiről tudják, hogy nem igazi! Várunk mindenkit, aki meg akarja tapasztalni, mitől lesz valaki egyszerűen „jó” színész, aki még a lehetetlent is megkísérli: a tolkieni világot színpadra állítani…

Max. létszám: 20 fő

*

Néhány tudnivaló a rendválasztásról:

A jelentkezési lapon azt kell megjelölnöd, hogy a különböző rendi tevékenységek mennyire érdekelnek, mennyire szeretnél vagy nem szeretnél részt venni az egyes rendek munkájában.

FIGYELEM, a felsoroltak közül nem biztos, hogy minden rend el tud indulni (a minimum létszám egy rendben nyolc fő), illetve be is telhetnek, így nagyon fontos, hogy ne csak egy tevékenységet jelölj meg, amit szívesen csinálsz, hanem minél többet (de legalább két-hármat). A preferenciák, a jelentkezési sorrend és a jelentkezések rendek közti megoszlása alapján fogjuk elkészíteni a rendi beosztást.
Egyes műhelyeknél kiegészítő díjat kell fizetni - ezeket a leírásnál jeleztük.

Kérjük, az összes rendet értékeld, hogy mennyire szívesen vennél részt benne (5 = nagyon szívesen vennék részt benne 1 = nem szeretnék részt venni benne).

Utoljára frissítve: kedd, 11 július 2017 17:05

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére