VIII. Országos Tolkien Levelező Verseny

A Magyar Tolkien Társaság és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a 2013/2014-es tanévben is levelező versenyt hirdet általános és középiskolás diákok csapatainak, illetve 15-35 éves egyéni versenyzőknek. Meghosszabbítottuk a nevezési időszakot. Az új nevezési határidő 2013. október 6. éjfél!
(English version is here!)

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár logójaMTT logo
Az idén nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő verseny célja – a Társaság célkitűzéseivel összhangban –, hogy játékos és kreatív feladatokon keresztül az iskolás korosztály is megismerje, és az idősebbeknek is lehetőségük legyen jobban elmélyedni J. R. R. Tolkien, az utolérhetetlen mítoszteremtő és nyelvészprofesszor, A Gyűrűk Ura című világhírű regény szerzőjének munkásságában.
Újdonság az előző évekhez képest, hogy a megszokott csapatverseny mellett idén felnőttek számára egyéni kategóriát is indítunk, valamint angol nyelven nemzetközi versenyt is hirdetünk.

Kategóriák

Iskolás kategóriák

I. (Hobbit) kategória

Ebben a kategóriában a feladatok A Gyűrűk Ura és A hobbit (A babó) ismeretére épülnek, azaz az ide jelentkezők már olvasták legalább az elsőt, és a verseny folyamán elolvassák a másodikat is. A fordulók során a versenyzők megismerkednek majd a J. R. R. Tolkien meséivel is. Ezt a kategóriát elsősorban az általános iskolás (10-14 éves) korosztálynak ajánljuk.

II. (Dúnadan) kategória

Ide azok jelentkezését várjuk, akik már olvasták A hobbitot és A Gyűrűk Urát, az öt versenyforduló során elolvassák A szilmarilokat és megismerkednek a Húrin gyermekeivel. Általános és középiskolás (10–18 éves) csapatok jelentkezését várjuk.

III. (Nolda) kategória

Ez a kategória A Gyűrűk Ura, A hobbit, A szilmarilok, és a Húrin gyermekei ismeretére épít. A versenyzők ezeken felül a fordulók során feldolgozzák a Befejezetlen regék Középföldéről és Númenorról (régi címen A Gyűrű keresése) című Tolkien-művet is. A kategóriát elsősorban a középiskolásoknak (14-18 éves) ajánljuk, de örömmel látjuk az ifjabb versenyzőket is!

(A feladatsorokban az új, javított kiadásokban használt terminológiát követjük, és erre kérjük a versenyzőket is, de törekszünk arra, hogy a régi kiadások használata se jelentsen problémát.  A verseny során szükség lehet további művekre is Tolkientól vagy Tolkienról, ezt a kategóriafelelősök időben jelezni fogják. A jelentkezési laphoz tartozó kérdőíven kérjük pontosan megválaszolni a további könyvek ismeretével kapcsolatos kérdéseket!)
Mindhárom kategóriában három-négyfős iskolás csapatok jelentkezését várjuk. A csapat tagjainak lehetőleg (de nem feltétlenül) egy iskolába kell járniuk, ebben az esetben kérjük az iskola nevének feltüntetését. A versenyre – a feladatok jellegéből adódóan – felső tagozatos és középiskolás diákok nevezését várjuk, alsó tagozatos (10 évesnél fiatalabb) jelentkezők csak idősebb csapattársakhoz csatlakozhatnak. 
Kardot tartó alak figyeli a Magányos Hegy felett lebegő arany sárkányt

Felnőtt kategóriák

Újdonság!

IV. (Nolda egyéni) kategória

Az idei tanévtől a III. (Nolda) kategóriát megnyitjuk a felnőtt (15-35 éves) egyéni versenyzők számára is! A Nolda (egyéni) kategória versenyzőit külön értékeljük.

V. (Quendi) kategória

A Quendi kategória a 15–35 éves korosztály számára meghirdetett nemzetközi egyéni verseny. Minden feladatsor angol nyelven lesz, a megoldásokat is ezen a nyelven várjuk. (Tökéletes angoltudás nem feltétel, de eredeti nyelvű Tolkien-szövegek olvasása és az eredeti angol terminológia használata természetesen alapkövetelmény.) Az angol nyelv mellett szükséges A Gyűrűk Ura, A hobbit, és A szilmarilok alapos ismerete, és minden angol nyelven kiadott és jelenleg is hozzáférhető Tolkien-szöveg használata. A kategória versenyzőinek – a külföldi nevezők miatt – élő döntőt biztosítani nem tudunk.

Általános tudnivalók

A verseny összesen hat fordulóból áll. Az első öt forduló (október elejétől március végéig) levelező, a hatodik – a döntő – pedig élő rendezvény lesz a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban. Az egyes fordulók feladatainak megoldására körülbelül 4 hét áll majd rendelkezésre (ez az iskolai szünetekhez és az áprilisi döntő időpontjához alkalmazkodva még változhat).
Fontos: Ha egy csapat két egymás utáni forduló feladatait nem küldi be, azt automatikusan a versenytől való visszalépésnek tekintjük, és nekik nem küldjük ki a további feladatsorokat!
Az egyes fordulókban elért pontszámról két fordulóval később (illetve a www.tolkien.hu honlapon folyamatosan) tájékoztatjuk a versenyzőket.
A versenyzők a nevezési lap kitöltésével hozzájárulnak, hogy beküldött szellemi alkotásaikat (a szerző feltüntetésével) újabb megkérdezés és térítés nélkül publikáljuk.

Kapcsolattartás

A megoldásokat e-mailben lehet beküldeni – ehhez szükség lesz szkenner vagy digitális fényképezőgép használatára. Az idei tanévtől a fordulók postai kiküldését megszüntettük. Azoknak a csapatoknak, akiknek az e-mail küldés problémát okoz, továbbra is van lehetőségük a megfejtéseiket hagyományos postai úton beküldeni, de ezt a jelentkezési lapon előre kell jelezniük. 
(Az elmúlt években a postai küldemények néha elvesztek vagy jelentős késéssel érkeztek meg, ezért mindenkinek, aki meg tudja oldani, javasoljuk az e-mailes versenyzést. A verseny során nem lesz lehetőség a két forma közötti váltásra!)
Az egyéni versenyzők számára meghirdetett Quendi kategóriában csak e-mailes kapcsolattartásra van lehetőség!
A feladatsorokat az előző forduló határidejét követő napokban küldjük ki.

A díjazás

A döntőre az azt megelőző öt fordulóban kellően magas pontszámot elérő csapatokat hívjuk meg. A döntő időpontjáról és programjáról e-mailben értesítjük a bejutókat. Az egész éves verseny eredményét a döntő végén hirdetjük ki, a legjobban teljesítő csapatokat egyedi oklevéllel és értékes tárgynyereményekkel jutalmazzuk.
A nemzetközi Quendi kategória versenyzőinek – a külföldi ellenfelek miatt – élő döntő fordulót és (az eredményeik nemzetközi kihirdetésén és a dicsőségen kívül) tárgyi díjazást biztosítani nem tudunk.

A nevezésről

A nevezés a cikk végén többféle formátumban is letölthető jelentkezési lap és a hozzá tartozó kérdőív kitöltésével történik.

A nevezési díj összege

  • általános és középiskolás csapatok számára: 1900 Ft/csapat
  • Nolda kategóriába nevező felnőtt versenyzőknek: 1200 Ft/fő
  • Quendi kategóriába a nevezés díjtalan!

A befolyt összeget teljes egészében a verseny lebonyolításával kapcsolatban felmerülő költségekre fordítjuk.

Amennyiben egy iskolából többen is indultok, vagy sikerül meggyőzni ismerőseiteket is, hogy nevezzenek a versenyre, tüntessétek fel az „ismerős” csapatok (vagy egyéni versenyzők) nevét a jelentkezési lapon! A kölcsönösen „egymásra hivatkozó” nevezők kedvezményes nevezési díjat fizethetnek, ennek összege

  • általános és középiskolás csapatok számára: 1600 Ft/csapat
  • a Nolda kategóriába nevező egyéni versenyzőknek: 1000 Ft/fő 
A kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy mind a két (vagy több) jelentkezési lapon kölcsönösen feltüntessétek a másik induló nevét, és hogyminden érintett jelentkezési lap időben megérkezzen.

Mindenki csak egy kategóriában nevezhet! (Tehát az egyéni kategóriákban nem indulhat olyan versenyző, aki tagja valamelyik nevező csapatnak is.)

Nevezés részletei

A nevezési díjat ÁTUTALÁSSAL, BANKFIÓKBAN SZEMÉLYESEN, vagy CSEKKEN kell befizetni a Magyar Tolkien Társaság számlaszámára, a nevezés visszaigazolásától számított egy héten belül. (FIGYELEM! A korábbi számlaszámok már nem érvényesek!)
Az átutalással, bankfióki befizetéssel kapcsolatos információkat a jelentkezést visszaigazoló e-mailben találjátok majd. A csekket az első fordulóval egy időben küldjük ki.

Amennyiben a befizetés nem történik meg időben, az érintett csapat nevezését automatikusan töröljük!

A mellékelt jelentkezési lapot kitöltve (a rajta szereplő dátumtól eltérően) 2013. október 06-ig kell beküldeni a következő címre:

Magyar Tolkien Társaság
1203 Budapest
Török Flóris u. 19.
 
A borítékra írjátok rá: "Tolkien Levelező Verseny"!
 
A jelentkezéseteket e-mailben is beküldhetitek a tlv@tolkien.hu címre (tárgy: „TLV Nevezés”).
Csekken fizető versenyzőktől csak postai úton fogadunk el nevezést! A csekken fizetők a jelentkezési lap mellé küldjenek megcímzett, felbélyegzett válaszborítékot!

A versennyel és a nevezéssel kapcsolatos kérdéseket a tlv@tolkien.hu címen várjuk.
 

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére