A korábbi rendezvényekről

A Magyar Tolkien Társaság a XX. század egyik legnagyobb írója, az utolérhetetlen mítoszteremtő és nyelvész életműve előtt tisztelegve minden évben nagyszabású rendezvénnyel ünnepli J.R.R. Tolien születésnapját.

A mostani rendezvényünk folytatása a 2003. január 3-án megkezdett, és 2004 januárjában folytatott, a Tolkien-művek filmes adaptációihoz kötődő rendezvény- hagyománynak. Akkor, J. R. R. Tolkien 111. születésnapján (amely a regény és a film belső szabályai alapján egy különösen fontos, kerek évforduló volt) nagy sikerű egész napos programot szerveztünk. A rendezvényeken mintegy 3-4000 érdeklődő vett részt.

A Tolkien születésnapokhoz kapcsolódóan az elmúlt 10 évben kiírt művészeti pályázatokra mintegy 1000 tiszteletreméltóan magas színvonalú pályamű érkezett, amelyekből több kiállítást is szerveztünk, és amelynek fődíjait 2004-ben Göncz Árpád, A Gyűrűk Ura magyar fordítója, volt köztársasági elnök, a Magyar Tolkien Társaság tiszteletbeli elnöke adta át.

A rendezvény kapcsán az Interneten meghirdetett kvízjátékainkban mintegy 3000 fő vett részt. A rendezvényeink programja minden esetben tartalmazott egy sor ismeretterjesztő előadást (Tolkien élete és művei; Középfölde földrajza; Ismerkedés a tünde írásrendszerekkel; Tolkien és a fantasy; Mitológia és vallás Középföldén; Bevezetés a tünde nyelvekbe stb.), valamint gyerekfoglalkozásokat (“Légy te is gyűrűhordozó” játék; “Barátság Középföldén”; “Tündék - Törpök - Hobbitok”; “A Tündék csillagai”; “Szerelem”; “Középfölde állatvilága”), kerekasztal-beszélgetéseket is. A rendezvényhez kapcsolódóan került sor a tolkieni világhoz kapcsolódó Internetes forrásokat reprezentáló számítógépes bemutatóra, a Tolkien műveihez kapcsolódó Magyarországon forgalmazott számítógépes, társas-, kártya- és szerepjátékok bemutatóira, illetve a teljes Tolkien életművet felvonultató könyvkiállításra. A rendezvény helyszínén meg lehetett vásárolni a magyar nyelvterületen elérhető majd minden könyvet, DVD-t, CD-t, játékot, posztert stb., ami bármilyen formában J. R. R. Tolkien életművéhez kötődik.

 A rendezvényeink csúcspontjaként immár négy alkalommal több ezer Tolkien-tisztelő az angol Tolkien Society világméretű felhívásához kapcsolódva egy pohár itallal közösen köszöntötte a „Professzort”.

A rendezvényeinknek komoly sajtóvisszhangja volt. Természetesen a rendezvényről beszámoltak a témához kapcsolódó internetes portálok:
www.tolkien.hu>>,
www.rpg.hu>>,
www.sci-fi.hu>>,
www.atjaro.hu>>

Kiemelhetjük, hogy az eddigi 4 nagyrendezvény során már mind a négy országos sugárzású televízió (RTL Klub, TV2, MTV, Duna Televízió) stábja forgatott a helyszínen, és esti főműsoridőben számolt be az események valamelyikéről (RTL Klub – Fókusz, TV2 – Tények, MTV1 és Duna TV híradó, Hír TV híradó) - lásd itt>>, illetve az esemény kapcsán még külön beszélgetések is voltak Göncz Árpáddal és az MTT vezetőivel az RTL Klub, a Hír TV és a Duna TV reggeli adásában. A napilapok majd mindegyike átvette az MTI-nek a rendezvényről kiadott, a programot és a célkitűzéseket ismertető hírét, és a Magyar Hírlap egy rövidebb, a Népszabadság>> viszont már három alkalommal egy-egy hosszabb>>, egész oldalas>> cikkben>> számolt be az eseményről.  

 A rendezvények szervezését a Magyar Tolkien Társaság 40 fős csapata végezte társadalmi munkában. A rendezvényeink sikeres lebonyolítását körülbelül 20-25 szponzor összesen mintegy 6 millió Ft, vagy annak megfelelő szolgáltatást jelentő támogatása tette lehetővé. (Westel, Budapest Film, GABO, Intercom, RazorPoint, Origo, Delta Vision, Szukits Kiadó, Libri, Librotrade Kft., Abrafaxe Kiadó, Warner Home Video, Danubius Rádió, Európa Kiadó, Alexandra Kiadó, InfoScreen, Ecobit, Port.hu)

A 2005-ös rendezvényről a Danubius Online készített egy videó összefoglalót, amely itt tekinthető meg: link>>





Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére