A halál differenciáló ereje Középföldén

Varga Rita (Debreceni Egyetem) előadásának absztraktja.

A halál differenciáló ereje Középföldén

Előadásomban azt szeretném kifejteni, hogy a halál és a halálhoz való viszony miképpen osztja fel Középfölde népességét morális ellentétpárokra. Koncepcióm abból indul ki, hogy a Középfölde történetében előforduló összeütközések során élők állnak szemben „halottakkal”, még ha ez a különbség legtöbbször csak metaforikusan jelenik is meg. Az élő lehet valamiféle isteni lény, halhatatlan tünde, hosszú életű varázsló: torzítatlan elevenségük a morális jó szimbólumává avatja őket. A velük szembenállókat az különíti el, hogy ők korábban elveszítették eredeti identitásukat, mint például a nazgúlok, orkok, Szauron, Gollam. Csak annyiban élők, hogy aktív szereplői a fenti világnak, azonban tulajdonságaik nagyrészt megegyeznek a halott test attribútumaival. Sajátos testi torzulásuk, vagy fokozatos fizikális eltűnésük által a halhatatlan lét groteszk megnyilvánulásaivá válnak, s mint ilyenek megjelenésükben is kifejezik a moralitás negatív pólusán elfoglalt helyüket.
A valamilyen szinten a „halottakhoz” kapcsolódó élettelen tárgyak azok, amelyek bizonyos esetekben el tudják érni ezt a fajta identitástorzulást. Az egészséges–torz ellentétpárként is megjelenő élő–holt szembeállítás ezáltal magával hozza az eleven és élettelen oppozíciót is. Az olyan tárgyak, mint például a hatalom gyűrűi, amelyek a magasabb rendű és erősebb életet hivatottak készítőjük vagy viselőjük számára elhozni, csak módosult illetve kiforgatott módon képesek céljukat elérni. A legjellemzőbb példa erre az Egy Gyűrűt készítő Szauron: az erejét a tárgyba öntő és attól megfosztott entitás a hegeli Aufhebung pervertált megjelenése is lehet.
A tolkieni világban az élet és a hatalom diskurzusai összeszövődnek: az örök élet vágya és a hatalom akarása együtt tételeződnek. A világ alakításában nagyobb szereppel bíró lények magasabb szintű életet élnek, amellyel valamilyen kegy révén rendelkeznek. Az ennek a státusznak az elérését megcélzó eljárások ellentmondásosan végződnek: az ilyen élet halálként vagy halálos torzulásként jelenik meg.

Utoljára frissítve: csütörtök, 07 április 2016 15:50

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére