Interjú Alyrral

Tóth Gergely 22 éves, Vác környékén él a szüleivel és két húgával. Az ELTE BTK történelem szakán volt harmadéves az elmúlt tanévben. Akadnak, akik titokzatosnak tartják, de ő azt mondja, inkább csak zárkózottabb, mint az "átlag". Az biztos, hogy nem beszél mindenről, de jól el lehet vele társalogni.

-Amikor először láttam a nicknevedet a fórumon, bevallom, nem tudtam hová tenni.

-Akkor valószínűleg nem olvasol M.A.G.U.S .regényeket. A M.A.G.U.S. egy igen népszerű magyar szerepjáték, aminek a világában számos fantasy regény is játszódik. Gyakori szereplője ezeknek Alyr Arkhon, a félelf nekromanta mágus.

-Nekromanta?

-Halottkeltő, vagy nevezhetjük feketemágusnak is. A nekromancia Tolkien világában is a sötét „mágiával” áll kapcsolatban – ugye Szauron neve A hobbit angol eredetijében „the Necromancer”. Erynek van egy elmélete, hogy ennek Tolkiennél is köze lehet a halottakkal kapcsolatos varázslatokhoz, hiszen a nazgûlok a Harmadkorban már biztosan nem élő emberek, de a kilenc gyűrű és Szauron hatalma által mégis „élnek”.

-Szauront említetted, akit a Másodkorban Annatar néven ismertek.

-Nem véletlenül kedvenc színem a fekete… Szauron számomra egy érdekes, izgalmas karakter, mindig is érdekelt. Mivel az „Alyr” név nagyon közismert, majdnem minden internetes fórumon igen hamar lefoglalják, így összekeverhetnek másokkal. Ezért kellett egy másik – ritkább név is mellé.

-Sokszor látunk „vívni”, érdekel a harcművészet… gyerekkorodban is ilyen „harcias” voltál?

-Egyáltalán nem, inkább az a típus voltam, akit könyvvel a kezében lehetett látni. Ennek köze lehet ahhoz, hogy szüleim is sokat olvasnak. Legszívesebben regényeket, illetve történelemről szóló könyveket bújtam. A történelem kiskorom óta érdekelt, és ez máig sem változott. Így kerültem végül az ELTE történelem szakára. Leginkább a középkor érdekel és a hadtörténet, a háborúk bármely korban.

-Más tantárgyakat is kedveltél az iskolában?

-Tantárgyat nem. Kifejezetten szeretem ugyan a természetet, de amikor a biokémia előkerült biológia órán, végleg rájöttem, hogy ennek ez a része egyáltalán nem érdekel. Mindezek ellenére voltam olyan elvetemült, hogy jó tanuló legyek a szakközépiskolában is, amit az osztálytársaim érthetetlennek találtak. Számukra nem ez volt az érték. Először igazi barátokra az MTT-ben találtam.

-Mikor lépett be az életedbe egyáltalán Tolkien?

-Először 12 évesen olvastam A Gyűrűk Urá -t, azazhogy elkezdtem. Apám adta a kezembe. Elkövettem azt a hibát, hogy a Prológussal kezdtem az olvasást, amit akkor annyira unalmasnak találtam, hogy abba is hagytam a könyvet. Második próbálkozásra – a Prológust és a Függeléket kihagyva – ugyan elolvastam a könyvet, de nem tett rám túl nagy hatást.
Mikor harmadjára olvastam, akkor éreztem, hogy megtaláltam valamit, amit addig hiába kerestem. Konkrétan nehéz volna megnevezni, mivel is fogott meg…

-Ez nyert meg a fantasy világa számára?

-Nem, az még korábban történt, amikor a M.A.G.U.S.világával találkoztam. Ez olvasás mellett szerepjátékot is jelentett.
A szerepjátékban az a jó, hogy olyan helyzeteket próbálhatsz ki, amiket ebben az életben, ebben a világban soha(pl.varázsolhatsz). Akad, aki ezt menekülésnek nevezi, nekik azt tanácsolnám, olvassák el – vagy át – a Fa és levél ide vonatkozó részeit. Itt Tolkien kifejti a különbséget a börtönből való szabadulás és a hadseregből való dezertálás között.)
Egyébként vitatott, hogy A Gyűrűk Ura végül is fantasy-e.

-De A hobbit biztosan nem fantasy…

-Nem, az egy mese, egy gyerekkönyv. A Szobotka-féle fordítás ( A babó ) nem nyerte el a tetszésemet ugyan, bár maga a történet érdekesnek tűnt. A Szilmarilok at pedig, mint oly sokan, én sem értettem elsőre. Már írogattam a fórumra, amikor másodszor is nekiültem.

-Mikor regisztráltál a fórumon?

-Pontos dátumra nem emlékszem, de már a régi fórumon is ott voltam. Biztos, hogy 2001. május 24.-e előtt történt… Még „csak” oldal volt a Tolkien.HU, és az rpg.hu-n lévő link segítségével találtam rá A Gyűrű Szövetsége filmelőzetesének köszönhetően. Később a megnyíló fórumra én írtam – a két admin után- az egyik első hozzászólást. Természetesen az iránt érdeklődtem, hogy Minas Morgul benne lesz-e a filmben.

-Apropó film…

-Nem hinném, hogy egyedül vagyok a véleményemmel: elsőre csalódást okozott számomra, végül mégis megszerettem a filmtrilógiát.
Sokszor gondoltam azonban – s ezt is osztják mások -, hogy jó lenne készíteni egy „rajongói változatot”. Mindegy mennyire hosszú, de legyen benne minél több minden, amit sokan annyira hiányolunk!
Annak idején nem véletlenül nyílt annyi a filmmel, a szereplőkkel foglalkozó topic, köztudott, hogy sok ember számára ez jelentette a tolkieni világ szeretetének kiindulópontját. De idővel egyre többen ásták bele magukat a többi Tolkien könyvbe, és kezdték el azokat is megvitatni. Sőt, sok vitás kérdés tűnt fel…

-Azt vettem észre, hogy sokszor válaszolsz türelmesen az újak kérdéseire, különösen a Középfölde alfórum topicjaiban.

-Hát, az ugyanazon az oldalon már feltett és megválaszolt kérdések esetében én is azt mondom, hogy olvasson vissza. De amúgy miért ne lennék türelmes? Egyrészt annak idején én is ezeket kérdeztem, másrészt hiába alapvetőek ezek a dolgok azok számára, akik már régebb óta tanulmányozzák Arda világát, a kezdőknek mindig vannak kérdések, rejtélyek, és igazságtalan volna elvárni, hogy mindent azonnal tudjanak.
Ezzel kapcsolatban egyébként fontosnak érzem elmondani: tervezzük a Középfölde GYIK bővítését. S akkor ott el lehet olvasni, hogy mért nem volt a balrognak szárnya, és ha már nem volt, milyen színű nem volt… :) Viccet félretéve, minél több adatot, egyszerűbb-bonyolultabb, gyakran feltett kérdést és ezekre a válaszokat szeretnénk összegyűjteni, s ezt a tudástárat folyamatosan frissíteni.
Kérdések amúgy szerintem mindig lesznek, még azok számára is, akik már hatszor kiolvasták a HOME köteteket és fejből tudják Tolkien összes levelének tartalmát. ;)

-Tehát az ebben való részvétel egyike önként vállalt feladataidnak.
-Igen, szeretnék én is tenni valamit, mert úgy érzem, nekem fontos ez a közösség, ahol barátokra találtam.

-Honnan tudtad, hogy „rokon lelkek”?

-Amikor írogatni kezdtem a fórumra, akkor leltem olyan emberekre, akik egyáltalán olvasták A Gyűrűk Urá t, és akiket érdekelt, megragadott ez az egész. Ráadásul láttam, hogy sokan vannak ezzel úgy, ahogy én – hogy addig még kevés ember értette meg a „mániájukat”.

-Akkor biztosan az első élő fórumtalit is örömmel, kellemes izgalommal vártad?

-Nem annyira. Azért nem olyan könnyű elhinni, hogy az embert valóban befogadják. Az első alkalom, amin részt vettem, A Gyűrű Szövetsége bővített változatának vetítése volt, amit Ulmo szervezett.
Tartottam tőle, hogy egy úgymond „komolyabb” talin sok okos ember jön össze, akik kiválóan ismerik Középfölde világát, és én hozzá sem tudok majd szólni a beszélgetéshez. Azonban azt vettem észre, hogy itt partnernek tekintik egymást az emberek - engem is! És többekkel más dolgokban is hasonlított az érdeklődésünk.
Szépen lassan illeszkedtem be a fórumon is épp úgy, mint „élőben”. Az MTT-be pedig az első LEP előtt léptem be hivatalosan.

-Addigra már voltak feladataid?

-Elsőként, mivel sok írásom szerepelt a Humor topicban, felkértek topicgazdának. Ez 2002 második felében történt. Később moderátori jogkört kaptam.

-Egyszer Tolkien Klubon a törpökről tartottál előadást.

-Igen, ennek előzménye volt. A vezetők megkérdezték, ki tartana szívesen előadást alkalmakon, és – többek közt – én is jelentkeztem. Azt kértem, hogy időben tudjam meg a témát, legyen időm felkészülni. A 2004-es velemi táborban tartottam első előadásomat, Középfölde fegyvereiről és hadászatáról, amit „javított”, bővített, tudományosan rendszerezett formában a 2005-ös LEP-en is elmondtam.

-Az idei táborhoz, ami a jövő hónapban lesz, még mélyebben kapcsolódsz.

- Nos, igen, a keretjáték az én fejemben született meg, s miután a táborvezetőknek tetszett, ki is dolgoztam, de aztán úgy alakult, hogy Brandir „viszi át a gyakorlatba”…nagyon kíváncsi vagyok, hogy tetszik majd a táborlakóknak.

-Írtál te már amúgy sok mindent….

-Az teljesen más dolog. A humorral kezdődött. Még „réges-régen”, a „zöld” fórumon, az azóta már régen nem jelentkező Asmodeus nevű fórumozó írt egy paródiát Arwenről, Elrondról és Aragornról –a lánykérési jelenetet -, amit stílusban a dél-amerikai szappanoperák világa „ihletett”. Mondhatjuk, hogy nem bonyolult ötlet, de sokaknak tetszett, végső soron nekem is, és úgy gondoltam, én is tudnék írni egy hasonlót. Így született meg első írásom. Aztán még jó sok másik…

-Ma is úgy írsz, ahogy akkor?

-Nem, azóta kialakult egy „szabályrendszer”, vagy inkább irányelv, amit magamtól elvárok, s persze a topikba író többieknek sem árt, ha betartják. Alapvető: legyen cselekmény, amit követni lehet. Maradunk a szalonképes szavak használatánál, és a humor forrása lehetőleg ne a tolkieni szereplők szexuális eltévelyedettsége legyen... bár vannak, akik ez utóbbit megszegik, de ha ezt ízlésesen teszik, maradhat az írásuk a topikban, én magam azonban nem írok ilyeneket.

-És a KHE (Kis Humoros Előadás)….?

-Az egykori NHE (Nagy Humoros Előadás),ami a 2004-es LEPre készült, többek humoros írásaira alapozódott, ezt a darabot azonban egyedül írtam, Léli pedig rendezte. Az ősbemutató 2004-ben Velemben volt és például a 2005-ös LEP-en is előadták. Állítólag nagy sikere volt…

-Verseket is írsz, nem?

-Írtam. Régebben… egy még valamelyik Lassi -ban is megjelent… De rájöttem, hogy versben nem tudom megfelelően kifejezni magam, nem tudom azt írni, amit igazán szeretnék, így abbahagytam.

-Úgy tűnik, kritikus vagy magaddal.

-Szerintem csak annyira, amennyire kell.

-Az önfegyelem a harcban is fontos?

-Nagyon! Nem elég, ha megtanulsz - vagy betanulsz - technikákat, mozdulatokat, ez egy nagyon összetett dolog. Nem tartom magam nagy harcosnak, de szívesen adom át, amit már tudok, igyekszem türelmes lenni, nekem sem ment elsőre. Már jó ideje tanulok egy ismerősömtől, és mostanában gondolkodom azon, eljött az ideje, hogy egy klubhoz vagy iskolához is csatlakozzam.

-Erről jut eszembe: THK

- A THK –Tolkien Harcosok Klubja – létrejöttének mozgatórugója harc iránti érdeklődés volt, meg persze a Harcosok Klubja című film.
Eredetileg volt arról is szó, hogy összejövünk, tanulunk egymástól, együtt gyakorlunk, de ez nem történt meg. Közben, ahogy nőtt a THK tagjainak létszáma, közülük mind többen kezdtek el érdeklődni egy-egy konkrét harcművészeti ág iránt, és iskolába, klubba járni. Legnépszerűbbnek a kung-fu tűnik.
Gyakorlatilag arról van szó, hogy talik alkalmával - látva, hogy mások gyakorolnak, vívnak, - egyre többen kaptak, sőt kapnak kedvet, hogy kipróbálják; és van, akinél ez maradandó, hogy úgy mondjam, „felfedezik magukban a harcost”.

-A klub azért él?

- Igen, azon a módon, amit elmondtam… konkrétan úgy lehet hivatalos taggá válni, hogy valaki öt teljes percen át egy taggal harcol.

-És legyőzi?

-Nem ez a lényeg, hanem a harc maga.

-Nemrégiben igen fontos feladatot kaptál az MTT-ben…mit gondolsz, nehéz?

-Azt még nem tudom, hiszen alig néhány hete történt csak. Magamtól nem jelentkeztem volna, de jó érzés, hogy így bíznak bennem az MTT tagok, és a májusi közgyűlésen megválasztottak a Felügyelő Bizottság tagjává, csakúgy, mint Leguánt(Ádámot).

-Miért választottak új tagokat?

-Az elnökségben is új tagokra lett szükség Brisa és Lamorak lemondása után. Angwen és Gandalf került a helyükre, ők pedig előtte a Felügyelő Bizottság tagjai voltak.

-Mi a feladatod eme új szerepkörben? Mit csinál a FB egy tagja?

-A szabály szerint, a Felügyelő Bizottságnak kell ellenőriznie a vezetőség munkáját a tagok nevében, és azon kell legyünk, hogy a tagság érdekei ne szenvedjenek sérelmet. Minden vezetőségi ülésen részt veszünk és hozzászólni, vitázni jogunk van, bár szavazni nem.
Azt hiszem, más is említette már, hogy a tagok és a vezetőség közti kapcsolaton van mit javítani. A „köznép” sokszor háborodik fel azon, hogy az elnökség valamit eldönt és csak azután jelentik be. Úgy érzik, hogy kihagyják őket a döntésekből. Ebben van igazság. De ugyanakkor a tagok többsége nem él a lehetőséggel (és joggal), miszerint az elnökségi ülések nyilvánosak és így ők is jelen lehetnének, habár ott, akkor, közvetlenül nem szólhatnak bele a vita folyásába, ám ha ott lennének, biztos vagyok benne, módot lehetne találni rá, hogy eljusson a hangjuk „magasabb fülekbe”.
Hogyan tudok én konkrétan segíteni, mint FB tag? Azon kívül, hogy személyesen próbálom javítani az információcserét, (azaz elmondom az egyik félnek, amit a másiktól hallottam és viszont) mást pillanatnyilag nem.

-Bizonyára van véleményed neked is arról, amiről már jó ideje sok beszéd, vita folyik: mi történt az MTT közösségével?

-A Római Birodalom jut eszembe. A császárkorban sok barbár kezdett el bevándorolni oda, megirigyelve az értékeket és jogokat, amikkel a római polgárok rendelkeztek. Maguk is rómaiak akartak lenni. Egy idő után azonban olyan sokan voltak, hogy a folyamat megfordult. Már nem a barbárok hasonultak a rómaiakhoz, nem ők vették át szokásrendjüket és értékeiket, hanem a rómaiak a betelepedőkét. Így meggyengült a birodalom… Szerintem valami ilyesmi történik az MTT-vel is, pontosabban a Tolkien.HU fórumának közösségével. Egykor írták a fórumon azt a jó hasonlatot, hogy mindig ugyanazok fújják a gumifoteleket, és számosan csak beleülnek. Kétség ne essék, jó néhány olyan „újat” ismerek, aki nagyon is aktívan részt vesz a munkában, feladatokat vállal. Csupán az a gond, hogy sokkal többen vagyunk, és ezen belül a „dolgozók” aránya túl kicsi.

-Mi lehetne a megoldás szerinted?

-Nehéz kérdés. Sokáig úgy hittük, a csoportok alakítása lesz az az ötlet, ami megmenthet minket. Ennek elméletben működnie kéne, de gyakorlatban mégsem azt az eredményt hozta, amit vártunk. Arról volt szó, hogy a túl nagyra nőtt társaságot érdeklődési területek (pl. tudomány, kézművesség, színjátszás és így tovább) mentén kisebb közösségekre bontsuk. Mert akkor azok esetleg áttekinthetőbbek, könnyebb a feladatok vállalása, talán közös értékek is hamarabb lennének…de amint mondom, nem működik, sajnos. Valami más megoldást kell találni! (Júniusi beszélgetésünk óta, a tábor után, indult el az MTT alfórumon a Mi lesz veled, MTT? topik- a szerk.)

-Régebben sok ismerőssel, baráttal lehetett találkozni a chaten.

-A Pajkos Póni valóban egyik fontos színtere volt a kapcsolattartásnak. Ám egyre többször romlott el, és ezzel egy időben egy másik folyamat is elkezdődött: egyre többeknek lett MSN-je. Mikorra aztán rendbe hozták a chatet, már sokan úgy találták, a messengeren éppoly jól lehet beszélgetni, vitázni vagy időpontot egyeztetetni, így nem is követelték annyian a Póni megjavítását; másrészt mikor jó lett, alig valaki ment fel oda, ráadásul ők sem egyszerre, egyedül meg nem lehet chatelni, így végül a chat gyakorlatilag kihalt. Egyébként nekem is sokat jelentett, nem egy embert ott ismertem meg ott.

- Tehát, ami az MTT jövőjét illeti…

-…nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni. Ez most bizonytalan, de ami biztos, hogy sok döntés és sok munka áll előttünk.

-És a saját jövőd?
-Mindenképen kötődni fog az MTT jövőjéhez, hiszen nem fogadtam volna el a jelölést sem, ha nem így gondolnám. Az egyetemen jelentkeztem levéltár szakra, még nem tudom, felvettek-e. Egy napon jó lenne valamilyen, a történelemhez kötődő munkát találni. Tanítani nem szeretnék, úgy érzem, az iskolai munka nem nekem való. Továbbra is sok zenét hallgatok majd, Bachtól a Therionig és a Corus Corvaxig. Még valami, ami ha rajtam múlik, nem változik: szeretném, ha mindig lenne kutyám.

Készült: 2006. június 15.
Készítette: gilloth (Sz. Edina)

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére