Egy képzeletbeli találkozás Viggo Mortensennel és ennek eredménye

Kedves Olvasó!

Éppen a napokban beszélgettem egy jó barátommal, Viggo Mortensennel. Ő a szó szoros értelmében a XXI. század hippije. De tényleg! Ugyanis amellett, hogy színész, festőként, íróként és fotósként is tevékenykedik. Mondhatom, igazán színes egyéniség. Hiszen ha teheti, mezítláb mászkál, és sokszor szoktunk beszélgetni olyan dolgokról, mint a szerelem, meg az Univerzum titkai... Annak ellenére, hogy a filmekkel keresi elsődlegesen a kenyerét, nem szereti a nagy felhajtásokat. Na igen... éppen erről beszélt legutóbb is. Azt mondta, hogy a Gyűrűk Ura óta a média túlzottan is felkapta és mindenféle hamis sztorikat, írnak róla. Ezért eszébe jutott, hogy mi lenne, ha én írnék róla végre egy rendes cikket. Természetesen elvállaltam. Ezt olvashatjátok alább...

Viggo Mortensen:

1958. október 20-án született Manhattan-benn egy dán festő és egy titkárnő gyerekeként. Apja világutazó szemlélete miatt sokat utazott a három gyerekes család. Éltek Dél-Afrikában, Venezuelában, Argentínában. Ennek köszönheti jó barátom az angol mellett dán és spanyol nyelvtudását, valamint kitűnő érzékét az olasz, francia, svéd és norvég nyelvhez. (Így nem csoda, hogy megszerette Tolkien "tünde" nyelvét!) Végül az Egyesült Államokban telepedett le édesanyjával és két öccsével, miután szülei '71-ben elváltak. A következő évben már ott, Watertown-ban kezdi meg a középiskolát. A diplomát viszont New York-ban, a St. Lawrence egyetemen szerzi meg 1980-ban államigazgatási és spanyol szakon. Ezután azonban elhagyja az USA-t és apja szülőföldjére, Dániába utazik, hogy ott találjon állást magának. Szegény művész barátom minden féle munkával próbálkozott. Volt sofőr, pultos és felszolgáló, még virágot is árult, de nem találta a helyét,ezért végül engedve (a génjeiből adódó) művészet iránti vonzalmának, visszautazott New York-ba és a Warren Robertson Theatre Workshop színészképzőbe jelentkezett. Azt hiszem mondhatom, hogy mindannyiunk nagy szerencséjére felvették.
Az első kritikai sikerét a Los Angeles-i Playhouse-ban előadott 'Bent' című darabban nyújtott teljesítményéért kapta. Ezután kezdte csak meg a színészek viszontagságos útját. A filmiparban igazából csak 1985-ben debütált a 'Kis szemtanú' című Peter Weir filmben, mint mellékszereplő. Majd sok kis költségvetésű film következett, a melyek barátom megélhetését biztosították. Egyszer mesélte, hogy mivel ezeknek a szerepeknek nagy része negatív volt, már-már kezdték beskatulyázni emiatt. Azonban '97-ben eljött a nagy áttörés! Andrew Davis ugyanis őt jelölte ki Gwyneth Paltrow partneréül a 'Tökéletes gyilkosság' című filmbe. Ebben a produkcióban viszont nem csak színész, hanem festő képességei is megmutatkozhattak, ugyanis mint említettem, Viggo festeni is szokott szabad idejében és történetesen az említett filmben látható képek is az ő művei. Ennek ellenére, ő nem David Shaw karakterét tartja a legjobb alakításának, hanem Walker Jerome-ét, akit a 'Séta a Holdon'-ban játszott. (Mindig is úgy gondoltam, hogy Aragornon kívül ez a szerep állt hozzá még a legközelebb, tekintve az említett férfi hippis életstílusát. De Vig erre mindig csak legyintett). Ekkora azonban már túl volt Exene-nel kötött 10 évig tartó házasságán és válásuk után "hétvégi" apaként nevelte az akkor 11 éves Henry-t, aki anyjával maradt. (Jó fej a kis srác, természetében teljesen az apjára ütött).
Mindenesetre Davis filmje után már komolyabb szerepekre kérték fel a rendezők (pl.: Psycho, 28 nap...stb). Végül azonban a számára olyannyira unszimpatikus médiaérdeklődést az 'A Gyűrűk Ura' című trilógia titokzatos Vándora hozta meg. Sokszor mondtam neki, hogy egyik szerepében sem ismertem még annyira rá, mint Aragornban. Mintha most először színész és karaktere azonos személy lenne… gondoljunk csak bele a hasonlóságba: először is Viggo ugyanolyan öntörvényű, mint Aragorn. A természet iránti rendkívüli vonzalom nemkétséges egyik személynél sem. Sőt, ha már a természetről van szó… lássuk be, hogy Vig rajong a lovakért! És Aragorn? Nos egyértelmű a válasz, hiszen egy dúnadánról beszélünk, aki ráadásul a tündék között nevelkedett! Még maga Peter Jackson (A Gyűrűk Ura filmrendezője) is belátta a tagadhatatlan személyiségbeli hasonlóságot: "Aragorn ugyanolyan gondolkodó, tépelődőfajta, mint Viggo. Királynak kell lennie, de nincs hozzá kedve, ugyanúgy, ahogy Viggo is vonakodik a sztárságtól."
Nos igen! Ő az én kedves barátom. A vérbeli lázadó, aki immár több ezer tini bálványaként és keresett filmszínészként is inkább tölti idejét fiával és lovaival, minthogy a "Vörös szőnyeget" tapodva mosolyogjon a kamerákba.

Viggo Mortensen mondta:

" Személy szerint kifejezetten zavar, amikor azt látom, hogy egyes kollégák úgy állnak a kamerák előtt, hogy közben hallhatóan kattog a fejükben a pénztárgép..."

"... Próbálom a maximumot kihozni a feladatból, hogy száz százalékig ott legyek, amikor kellek. Meg akarok felelni a rendezőnek, a jelenetnek, és leginkább a saját elvárásaimnak..."

"...ha élvezek egy forgatást, akkor nem zavar, ha szar film lesz a vége..."


Viggo Mortensen

C/o Rawlings Company
3933 Patrick Henry Place
Agoura Hills, CA 91301

C/o Creative Artists Agency
9830 Wilshire Blvd
Beverly Hills, CA 90212
USA


Filmjei: -Alatriste (2005)

-Hidalgo (2003)
-A Gyűrűk Ura: A Király visszatér (2003)
-A Gyűrűk Ura: A két rorony (2002)
-A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége (2001)
-28 nap (2000)
-Séta a Holdon (1999)
-Psycho (1998)
-Tökéletes gyilkosság (1998)
-A kisfiam pisztolya (1997)
-G.I.Jane (1997)
-Daylight (1996)
-Egy hölgy arcképe (1996)
-Gimlet (1995)
-Angyalok háborúja (1995)
-American yakuza (1994)
-Terror a yachton (1994)
-Ewangelia wedlug Harry's ego (1993)
-Egy lövés a fejbe, öt a testbe (1993)
-Indián vér (1991)
-Once in a blue Moon (1990)
-A bőr tükre (1990)
-Börtönhalál (1988)
-Salvation (1987)
-A kis szemtanú (1985)

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére