Út a várkastélyba

A New Line Cinema nagystílűen egy magánkastélyt bérelt ki az új filmtrilógiát beharangozó háromnapos sajtóeseményre. Ráadásul rendhagyó módon a stáb 16 tagját hozták el Franciaországba - ilyen nagy létszámmal még az igazán grandiózus Cannes-i filmfesztiválra sem szokás érkezni. És ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy a 16 ember folyamatosan, három napon át válaszolt az egymást érő turnusokban érkező újságírók kérdéseire, majd az utolsó nap estélyen még egy partit is adtak - akkor fogalmat alkothatunk róla, hogy milyen nagyságrendű sajtóesemény zajlott a francia riviérán.

"Mit szóltak a filmrészlethez ma délelőtt? Én tegnap este láttam, és meg voltam döbbenve. Amit Peter a vászonra varázsolt, az színtiszta Tolkien."
Christopher Lee (Szarumán)

Nem derült ki egyértelműen, hogy a sztárok miatt, vagy a kastély tulajdonosának kérésére történt, mindenesetre 3-4 alkalommal ellenőrizték le, hogy valóban a regisztrált újságírókkal van-e dolguk. A nyakba akasztható belépőkártyákat már egy nappal az esemény előtt osztogatni kezdték, és mindenkit turnusokba soroltak. A beosztásról szóló papírokon nagy és vastag betűkkel emelték ki, hogy a napirend be nem tartása kizárást vonhat maga után. (Aki például nem nézte meg a filmrészletet, az nem mehetett a sajtóeseményre sem.) Arra is felhívták a figyelmet, hogy magánautókat nem engednek a kastély közelébe sem, ezért az utazáshoz csakis és kizárólag a kijelölt buszokat lehet használni.

Jómagam az [origo] képviseletében a legelső turnusban, a május 11-én, pénteken délelőtt indult programon vehettem rész, ami jócskán belenyúlt a délutánba. Vetítés délelőtt tízkor a belvárosi Olympia mozi kettes termében, 11-kor buszra szállás a pályaudvar előtt, 12-től három órán át sajtótájékoztató és beszélgetések a gyönyörű Castellaras kastélyban. (Mindhárom helyszínen ellenőrizték, hogy vajon rajta vagyunk-e a listájukon.)

Már útközben lehetett sejteni, hogy a díszlet még nincs egészen kész a helyszínen: ugyanis buszunkkal megelőztük Galadriel hattyú-hajóját, amit egy zöld furgon szállított. Az első ránézésre fából faragott alkotmány hattyú-fejének rezgése azonban egyértelművé tette, hogy gumi jellegű anyagból készült.

"Amikor először beléptem a terembe, ahol a többi színész már összegyűlt, tátva maradt a szám, hogy milyen jól válogatták össze a csapatot. Úristen, az ott Szarumán! Ő meg biztos Frodó! Azonnal látszott, hogy ilyen tökéletes szereposztásból csak jó film sülhet ki."
John Rhys-Davies (Gimli)

A kastély egy festői dombságon terült el. Amíg a harmadik ellenőrzéshez álltunk sorba, beigazolódott a díszletekkel kapcsolatos sejtésem: a munkások ugyanis még javában ácsolták Hobbitfalva házait. (Mint később kiderült, a díszletekkel nem annyira az írott sajtót, mint a később érkező tévéseket és a vasárnap esti parti vendégeit akarták elkápráztatni, úgyhogy még időben voltak.) A másik oldalra pillatnva öntöttvasnak tűnő zord szobrok fogadtak, amelyekről csak a közelükbe érve lehetett megállapítani, hogy habszivacsból készültek. Fényképezni sajnos nem lehetett, ezt a jogot az erre szerződött cégeknek tartották fenn - plusz íly módon akartak nagyobb nézettséget szerezni a vasárnapi buli webes közvetítésének.

Az épületbe lépve egy kis, négyzet alakú belső udvarba tereltek minket, ami zsúfolásig tele volt székekkel. Az udvart három oldalról a kastély masszív falai határolták, szemben, a negyedik oldalon viszont egy vékonyabb, kis oszlopokkal és boltívekkel csipkézett fal kínált festői kilátást az alant elterülő dombságra, és a mögötte kéklő tengerre. Ez előtt állították fel az emelvényt a sajtótájékoztató öt résztvevője számára.

Húsz perc alatt megtelt az udvar: 50-60 újságíró zsúfolódott össze a székeken, és többen még álltak is a fal mellett. Végül az ígért időben feltűnt Peter Jackson rendező, Barrie Osborne producer, Philippa Boyens forgatókönyvíró, Richard Taylor, a trükköket készítő Weta részéről, és Mark Ordesky, a New Line Cinema producere - és megkezdődött a sajtótájákoztató.

A pocakos, bozontos Peter Jackson egyáltalán nem úgy nézett ki, mint aki most költött el 270 millió dollárt, és az sem látszott rajta, hogy a filmtörténetben először három filmet forgatott le egyhuzamban. Úgy tűnt, mintha meg tudott volna maradni annak a hárommillió lakosú, világvégi országból érkezett új zélandi rendezőnek, aki ennél jóval kisebb költségvetésű forgatásokhoz szokott.


"Úgy néz ki ez a fickó, mint egy rendező zseni? Pedig az!"
Sir Ian McKellen (Gandalf) Peter Jacksonról

A rendelkezésre álló háromnegyed óra rendkívül rövidnek bizonyult a téma nagyságához képest, pedig a jelenlévőktől bőven lett volna mit kérdezni A Gyűrűk Urán kívül is. Elég, ha arra gondolunk, hogy Osborne volt a Mátrix (és készülő folytatásainak) producere is, vagy például Ordesky 34 éves korában a legfiatalabb producer volt Hollywood történetében, aki saját filmvállalatot indított. (Ő egyengette Jackie Chan útját az USÁ-ban - lásd: Balhé Bronxban -, és cége hozta tető alá például a Björk főszereplésével készült Táncos a sötétben című filmet.)

A sajtótájékoztató után negyedóra szünet következett, mialatt áttereltek bennünket a következő helyszínre.

Utoljára frissítve: szerda, 31 július 2019 12:34

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére