Juhász György: Beszélgetés A Gyűrűk Ura hőseivel

Az újságírókat öt csoportra osztották, így egy csapatba 10-12 ember került. Mindegyik csapatnak külön nyitott sátra volt, egy kis asztallal és kerti székekkel. A színészeket viszont négy társaságra bontva küldték oda az asztalokhoz - így egy újságíró csoport mindig pihenhetett, vagy falatozhatott. A színészek pedig félóránként asztalt váltottak. Az egész esemény két és fél órán át tartott, így a végére a színészek és az újságírók egyaránt alaposan elfáradtak.




"Amikor letették elém az első Arwen-babát, hogy hagyjam jóvá, csak ültem ott vele szemben vagy húsz percig, hátradőlve, és nem tudtam mit kezdeni a helyzettel. Végül rászántam magam, hogy megfogjam, erre leesett a karja."
Liv Tyler (Arwen)



A füves udvaron Bilbó 111. születésnapját idéző díszletek fogadtak minket: néhány kisebb sátor és hordók. A személyzet pedig (sajnos a mai kornak megfelelő ruhában) már készítette elő a svédasztalt.

Mi elsőként az Aragornt alakító Viggo Mortensennek és a Boromirt megformáló Sean Beannek tehettünk fel kérdéseket. Őket követték a legendás színész-veteránok - John Rhys-Davies (Gimli), Christopher Lee (Szarumán) és Ian McKellen (Gandalf). Aztán jöttek a hobbitok - Elijah Wood (Frodó), Sean Astin (Samu), Dominic Monaghan (Trufa) és Billy Boyd (Pippin) -, végül pedig a két tünde: a Legolast alakító Orlando Bloom, és az Arwent játsszó Liv Tyler.

Viggo Mortensennek mintha nem lett volna ínyére az egész rendezvény. Főképp az angolul nem igazán jól, vagy erős akcentussal beszélő japán és olasz újságírónőkkel volt már-már lekezelő. Ráadásul rendkívül halkan beszélt, és hideg arca csak akkor derült fel, amikor a lelkes japán újságírónők csilingelő hangjukon közölték, hogy milyen szexi. Sean Bean érdekes módon a Ronin című filmben nyújtott alakítására emlékeztetett: mintha zavarban lett volna, már-már szorongott - és az ő hangját is alig lehetett hallani.


"Nem baj, ha a közönség ezentúl hobbitokként fog elkönyvelni minket. Büszkék vagyunk rá, hogy azok lehetünk. Jó dolog hobbitnak lenni."
Elijah Wood (Frodó)



A veterán színészek hármasa mindennek az ellenponját képviselte. A mély orgánumú, nagy hangú, tréfás kedvű és rendkívül közvetlen John Rhys-Davis érkezett elsőként az asztalhoz, és azonnal viccelődni kezdett mindenkivel. (Még az Aragorn-Boromir párossal zajló beszélgetés közben egyszer csak mennydörgésszerű férfihangot hallottunk a hátunk mögül, amire mindenki odakapta a fejét - Rhys-Davies éppen a szomszéd csoportnál térdelt, és jelenetet adott elő a filmből.)

Lee és McKellen először precízen végigtanulmányozták a csoportnévsort, hogy tudják, kik elé fognak leülni. A számtalan nyelven beszélő Lee - aki a Csillagok háborúja készülő, második epizódjában is játszik - japánul, spanyolul és magyarul is köszöntötte a megjelenteket. Az "öregek" profi módon mindent megtettek, hogy oldják a feszültséget, és közvetlen hangulatot teremtsenek. Mindhármuk személyisége egyszerre volt magával ragadó, és tiszteletre méltó, valósággal sugárzott belőlük a több évtizednyi tapasztalat.

A hobbitok vidámak voltak és bohók - de ki ne lenne az ő helyükben, hiszen rendkívül fiatalon vehettek részt egy olyan nagyságrendű projectben, ami már bemutatása előtt filmtörténeti kuriózummá vált. Egymást és az újságírókat ugratva, egymás szavába vágva nyilatkoztak: látszott rajtuk, hogy az Új-Zélandon töltött másfél év alatt jó barátok lettek, és élvezik a francia Riviérát, és a napsütést.


"Két nappal azelőtt kaptam meg a szerepet, hogy befejeztem volna a színiiskolát. Ez volt életem első filmje. Sőt, ez az első sajtótájékoztatóm."
Orlando Bloom (Legolas)



A tündék furcsa párt alkottak. Orlando Bloomnak ez volt élete első sajtóbeszélgetése, és láthatólag teljes odaadással, átéléssel beszélt a filmről és a szerepéről. Liv Tyler már fáradt volt, aminek ennek több jelét is adta, de nem éreztette senkivel, hogy terhére lenne az esemény. Mint kiderült, ő korábban nem ismerte Tolkien világát, és a többiekkel ellentétben nem költözött le másfél évre Új-Zélandra, csak néha utazott oda forgatni - ezért érezhető volt, hogy ő nem lett a filmért feltétlenül lelkesedő nagy család tagja. Ezért neki ez csak egy sajtóesemény volt a sok közül, amit a többivel azonos szinten kezelt.

Több újságíró is próbált lelket önteni a fáradt Tyler kisasszonnyba, mondván, hogy mindjárt vége a beszélgetésnek, már nem sok időt kell kibírnia. "Vége?" - kérdezte erre. - "Még csak most kezdődött!" És valóban: ahogy időnk lejárt, máris tereltek minket a buszunkhoz, amely időközben egy másik újságíró-társaságot hozott a kastélyba a városból, hogy A Gyűrűk Ura stábja számára kezdődjön újra elölről az egész sajtóesemény.

Juhász György

Utoljára frissítve: szerda, 31 július 2019 12:30

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére