Del Toro nem tud betelni a Hobbittal

Mint azt korábban is közölték, Howard Shore már dolgozik a zenén. Del Toro ezen interjú másnapján találkozott Shore-ral, korábban is találkoztak, sőt, Del Toro már régóta nagy csodálója a zeneszerzőnek. Elmondta Moodynak, hogy az egyik legszerencsésebb dolognak tartja, hogy Shore részt vesz a munkában, mert szerinte alapköve a tolkieni világ megalkotásának.
Egyelőre hagyja szabadon ötletelni munkatársait, John Howe-t, Alan Lee-t és Howard Shore-t, mert a kritériumok szerinte világosak: a zenének, a skicceknek, a lényeknek a világhoz kell tartozniuk, valamint a három meglévő filmhez.

AM: - Te magad is rajzolsz skicceket? Smaugot vagy egyéb lényeket?
GDT: - Nemrég kezdtem csak el, ezelőtt akril és alkoholos filccel dolgoztam, most más technikákat használok. Arról nem is beszélve, hogy négy hete leckéket is veszek, mert előtte csak autodidakta illusztrátorként rajzolgattam. A Hobbit jeleneteihez akrilt, vízfestéket, néha grafitot, szenet és ritkábban pasztellkrétát használok. Remélem, hogy a Hobbit egyes részeiben felismerhetőek lesznek Tolkien illusztrációi.
AM: - Hogy fér bele mindez az idődbe? Nem temet maga alá ez a sok dolog?
GDT: - Az, hogy egy dolgot mikor jelentenek be, nem feltétlenül jelenti, hogy akkor kezdődik a munka maga. Sok filmem jelenleg egyszerre készül, míg más filmeket tíz évig is írunk. De a most készülő filmekben vállalt produceri közreműködésem is véget ér, ha Új-Zélandra költözünk a forgatás idejére. Ha bárki akar valamit tőlem, nyugodtan utánam jöhet. Egyébként nagyon szeretem azt a helyet, és remélem, egyszer le is telepedhetek ott. Sajnos mostanság nem volt időm aktívan részt venni a TheOneRing.net fejlődésében, de ha ráérek, szívesen teszem, csak ha leülök internetezni, akkor teljesen belemerülök és nem írok semmit. Hivatalosan is elkezdtük írni a Hobbitot, remélem, hat-hét hónap alatt eléri azt az állapotot, hogy finanszírozási kérdésekről is tárgyalhassunk. Arról is van már elképzelésem, hogy hol kéne kettészelni a történetet, de erről nem mondok többet. Általában nyitottan beszélek a filmek készítési folyamatairól de a Hobbit olyan, amelynél óvatosnak kell lennünk, hogy mit fedünk fel. Amúgy is sok dolog változik folyamatosan, inkább csak arról beszélek, ami már biztos.
AM: - Gondoltál arra, hogy kihagysz valamit a történetből, mint ahogy az a Gyűrűk Urűval is történt?
GDT: - Adaptáljuk a könyvet, és ez áttervezéssel, átrendezéssel jár, de szervesnek és koherensnek érződik majd. Bevallom, nem vagyok nagy ismerője Tolkien műveinek. Tizenegy évesen olvastam a Hobbitot, később interjúkat és elméleteket ismertem meg róla és tőle, de a Gyűrűk Urát csak tavaly olvastam. Szeretnék minél kevesebb részt kihagyni, mert mohó és telhetetlen vagyok, annyit szeretnék beletenni a filmbe, amennyit csak tudok.
AM: - Hogy megy az írás, kicsit konkrétabban, mert hát ugye nemcsak egyedül dolgozol rajta, hanem többen vagytok...
GDT: - Bár sokat írok egyedül, mégis a csapatmunkához vagyok szokva, és a csapatunk remek. Mind a négyen mást adunk a folyamathoz, nagyon jó velük dolgozni és örülök, hogy egy csapatot tudunk alkotni. Kártyákat készítek az egyes mozzanatokról, például arról, ahogy Gandalf elmagyarázza, miért Bilbó a tökéletes tolvaj. A pénzügyi tervezés előbb is elkezdődik, mint az előbb említett hat hónap, de pontos dolgok csak addigra lesznek. A szereplőválogatás is hamarabb kezdődik, neveket nem mondok, de szeretnék visszatérő szereplőket [a Gyűrűk Urából]. Bilbóval kell kezdeni természetesen, ő lesz a sarokköve a dolognak, a törpökkel és Thorinnal való kapcsolatának alakulása, valamint a Smaugos jelenet miatt. Minden körülötte forog, nemcsak ebben a filmben, hanem - ki merem jelenteni - mind az öt filmben.
AM: - Mit tartasz különösen nehéznek, aggasztónak a feladatban?
GDT: - A forgatókönyvíró vagy a rendező szempontjából?
AM: - Mindkettő.
GDT: - Minden mozzanat nehéz, mert például Smaug megtervezése óriási feladat, a kinézet és funkció összhangja, a rejtélyessége, és hogy az első benyomásból tudd, hogy milyen. Smaug megteremtéséhez meg kell tervezni a Magányos Hegyet, kívül-belül. A szörnyeket is úgy kell megtervezni, hogy látszódjon, hogy élnek, nem másodrendű karakterek. A tizenhárom törpnek úgy kell kinéznie, hogy látszódjon, hogy ők a tizenhárom, de külön személyek, nem lehetnek túl egyformák. Talán ez(ek) a legnehezebb film(ek), amely(eke)t valaha csináltam. A fejemben egy filmként él a két film, ahogy a trilógia is. 3D-t nem terveztünk, csak beszélgetés közben merült fel, de semmi komolyat nem tervezünk.

Fordította: zsebatom
Forrás: theonering.net

 

Utoljára frissítve: szombat, 12 október 2013 16:28

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére