Beszámoló a The Lord of the Rings Symphony bécsi koncertjéről



vezényelt: Markus Huber
előadta: Radio-Symphonyorchester Wien, Wiener Sangerknaben, Wiener Singakademie
közreműködött: Kaitlyn Lusk (szoprán), Sibylle Richards (alt), Gerhard Hengst-Denner (bariton)
rendezte: Attila Glatz Concert - Promotion Canada, IMaGE Performing Arts Promotion GmbH
helyszín: Bécs, Wiener Stadthalle, D épület
időpont: 2007. április 13., 19:30


Peter Jackson J. R. R. Tolkien "A Gyűrűk Ura" című háromkötetes regénye nyomán készült grandiózus trilógiája 2001 decemberében kezdte meg világhódító útját az első résszel, "A Gyűrű Szövetségé"-vel, majd annak sikere az évenként érkező folytatásokkal ("A két torony", "A király visszatér") nemcsak megismétlődött, hanem még tovább fokozódott. A széria komponistája, az egykoron főként horrorok és thrillerek aláfestéseiről elhíresült, s ezáltal a filmzenerajongók körén kívül viszonylag ismeretlennek számító Howard Shore ennek köszönhetően egycsapásra a világ egyik legismertebb zeneszerzőjévé vált, s a három részhez fűződő többéves munkájának eredményét számos rangos kitüntetés mellett az Amerikai Filmművészetek és -tudományok Akadémiájának tagjai (az első és harmadik rész kapcsán) Oscar-díjjal is jutalmazták. (Ellentmondásos módon a második rész zenéjét arra a szabályra hivatkozva nem jelölték, hogy a Legjobb eredeti filmzene-kategória jelöltje nem lehet egy olyan folytatás aláfestése, amelyben az első rész témái is felhangzanak...a harmadik részre persze meggondolták magukat.)
Shore a trilógia muzsikájának elkészítése után úgy döntött, hogy annak legemlékezetesebb momentumait kiemelve a hangversenyterembe viszi művét, s John Mauceri karmester közreműködésével a több mint tizenkét órás zenei anyagból összeállította a hatfelvonásos, 114 perces koncertművet, a "The Lord of the Rings Symphony: Six Movements for Orchestra and Chorus"-t. A siker ezúttal sem maradt el: a darabot az új-zélandi Wellingtonban 2003. november 29-én megtartott világpremier óta eddig négy kontinensen több mint hatvan alkalommal adták elő.

A mai napig tartó koncertkörút egyik állomása Ausztria legnagyobb show- és sportcsarnoka, a bécsi Wiener Stadthalle volt, melynek D épületében április 13-án csendült fel a szimfónia. A multifunkcionális épületkomplexum a Budapest Sportarénához hasonló épületegyüttesekből tevődik össze, amelyekben fennállása óta koncerteket éppúgy rendeztek már, mint különféle sporteseményeket.
Az eseményre ellátogatott közönség az előcsarnokban néhány karakterrel is találkozhatott (mint például a Fekete Lovassal vagy tündékkel), továbbá a franchise-nak köszönhetően lehetőség nyílott néhány, a filmhez kötődő termék, valamint egy negyvenoldalas, igen igényes és részletes műsorfüzet megvásárlására is. Ez utóbbiban nemcsak a koncerten felcsendülő tételek, hanem a komponistával, az itt közreműködő zenészekkel és Tolkiennal kapcsolatos információk is megtalálhatóak voltak - természetesen német nyelven.

A koncert első felében Markus Huber vezényletével (aki számos országban lépett már pódiumra ebben a szerepkörben), valamint a Radio-Symphonyorchester Wien, a Wiener Sangerknaben és a Wiener Singakademie közreműködésével "A Gyűrű Szövetségé"-ből hangzottak el tételek. A zenekar játékát és a kórus több nyelven (úgymint a Tolkien által megalkotott quenya, sindarin, khuzdúl, adúnaic, black speech, valamint a régi és a modernkori nyelvjárásnak megfelelő angol) íródott énekét az előadók mögött elhelyezett vásznon Alan Lee és John Howe illusztrációi kísérték, amit a szimfónia számára állított össze Davy Frankel vágó. Mindezt egy fényjáték színesítette, mely során a hobbitok témájánál és a könnyedebb hangvételű daraboknál (például a "Concerning Hobbits" és a "Many Meetings" esetében) fehér, illetve kékes színnel világították meg a zenekart, a sötét erőket és a küzdelmet szimbolizáló dallamok (úgymint a "A Knife in the Dark" vagy a "The Bridge of Khazad-Dum") során pedig vörössel. E három szín és a kivetített képek sora együttesen egy igen sajátos és rendkívüli élményt biztosított a közönség számára.
Az est második részében "A két torony", illetve "A király visszatér" aláfestéseinek szemelvényei kerültek terítékre két-két felvonásban. Az olyan tételek szólórészei, mint például a "Forth Eorlingas", az "Isengard Unleashed" vagy az "Into the West" Kaitlyn Lusk énekesnő előadásában voltak hallhatóak, aki Huberhez hasonlóan számos alkalommal lépett már színpadra és aratott sikert úgy, mint a szimfónia szopránja. Érdekes, hogy a második felvonás eredetileg gyermek által előadott énekre megírt - és a filmzenei CD-ken Ben Del Maestro által előadott - tételeit már nem merték úgy gyerekre bízni, mint a "The Breaking of the Fellowship" esetében, de Kaitlyn Lusk ezek esetében is remekül hozta a hangulatot. Ez a többi közreműködőre éppúgy érvényes, ugyanis némely tétel előadása közben (mint például a "Treebeard", az "Evenstar" vagy a rendkívül dinamikus "The Bridge of Khazad-Dum" során) többször is beleborzongtunk a hallottakba.

A hosszú percekig tartó tapsviharral záruló, valóban nagy és felejthetetlen élményt nyújtó előadásnak azért volt egy-két apró hibája is. Az első és legfontosabb, hogy az épület küzdőtere akusztikailag nem igazán alkalmas egy komolyzenei előadásra, s mivel a zenekart és a kórust is hangosították, az élőzene varázsa bizonyos értelemben elveszett - éppúgy, mint a Budapest Sportarénában megrendezett Ennio Morricone-koncerten. A másik két, számomra negatív élmény azonban szerencsére már nem az előadással kapcsolatos: az egyik, hogy a koncert előtt és a szünetben popcornt, illetve sört is lehetett vásárolni, ami egyáltalában nem volt méltó az előadás szelleméhez, színvonalához, a másik, hogy a közönség számos tagja az alkalomhoz illő öltözék helyett "gyűrűkurás" pólóban és könnyed, utcai viseletben jelent meg.
Mindent összevetve, kifejezetten örülök annak, hogy ez a szimfónia Bécsben is előadásra került, hiszen ezáltal a hazai rajongók számára is elérhető közelségbe került. Nálam, aki ezidáig nem igazán tartottam figyelemreméltónak Középfölde történelmének aláfestését, elérte azt, amit titkon reméltem: az élőzene varázsa olyannyira megragadott, hogy mostanra teljesen megváltozott a véleményem, és Howard Shore ezen munkája előtt is tisztelettel emelem meg kalapom.





Kulics László
2007.04.19.




Műsorrend:

The Fellowship of the Rings

első felvonás:
1. The Prophecy
2. Concerning Hobbits
3. The Shadow of the Past
4. A Shortcut to Mushrooms
5. The Old Forest
6. A Knife in the Dark

második felvonás:
1. Many Meetings
2. The Ring Goes South
3. A Journey in the Dark
4. The Bridge of Khazad-Dum
5. Lothlorien
6. Gandalf's Lament
7. Farewell to Lorien
8. The Great River
9. The Breaking of the Fellowship

szünet

The Two Towers

harmadik felvonás:
1. Foundations of Stone
2. The Taming of Sméagol
3. The Riders of Rohan
4. The Black Gate Is Closed
5. Evenstar
6. The White Rider
7. Treebeard
8. The Forbidden Pool

negyedik felvonás:
1. The Hornburg
2. Forth Eorlingas
3. Isengard Unleashed
4. Gollum's Song

The Return of the King

ötödik felvonás:
1. Hope and Memory
2. The White Tree
3. The Steward of Gondor
4. Cirith Ungol
5. Andúril

hatodik felvonás:
1. The End of All Things
2. The Return of the King
3. The Grey Havens
4. Into the West





Képek a hangversenyről:



A nézők számára átalakított küzdőtér



A látvány- és hangtechnikusok pultjai


A szimfonikus zenekar...


...és a kórus is elfoglalja a helyét.


A zenekar a koncertet indító...


..."The Prophecy"...


...a "Concerning Hobbits"...


...valamint a "The Shadow of the Past" című tételek...


...előadása közben.


Markus Huber és...


...Kaitlyn Lusk a hangverseny után.


A fényképeket készítette: Dobrosi Tamás
Külön köszönet Franz Tvarocskának és Martin Brandlnek a közreműködésért.


Forrás: Filmzene.net

Utoljára frissítve: csütörtök, 01 augusztus 2019 10:00

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére