Howard Shore nyilatkozata

Fordította: Szabó Zsófia


Ahogy a Trilógia munkálatai a vége felé közelednek, az agyam a három évvel ezelőtti, első wellingtoni utam felé kalandozik vissza. Visszaemlékszem az első benyomásaimra a kreativitásról és elkötelezettségről; ezek ennek az óriási vállalkozásnak az alapjai. Az a bámulat és csoda, amit a legelső látogatásom alatt tapasztaltam, végig velem maradt. Rendkívül csodálatos volt ebben a világban élni: Középföldén. Ez a feladat jelentette a legnagyobb kihívást a pályám alatt és mégis ez volt a leginkább felemelő. Ahogy Bilbo mondja: *Its dangerous business Frodo, going out your door. You step onto the road and if you dont keep your feet there is no knowing where you might be swept off to.* Én a legszívderítőbb módon lettem elsodorva.

Az érzéseim, így a vége felé keserédesek. Nagyon nehéz lesz elhagyni Középföldét és a különleges embereket, akiket megismertem és megszerettem. Peter Jacksont, akinek az eltökéltsége, összpontosítása és türelme lankadatlan volt, és aki hatására a munkám új magaslatokba emelkedett. Fran Walsh-t, akinek a szive és humora az öröm és inspiráció forrása volt. Philippa Boyenst, akinek élénk szelleme, éleslátása és barátsága nagymértékben hozzájárult a munkámhoz.
A kivételes zenei stáb - akiket összegyűjtöttünk, hogy végrehajtsák az a leküzdhetetlennek látszó feladatot - utolérhetetlen. Az egész csapat igazi szövetséggé kovácsolódott. És még sokan mások is.


Ahogy készülődtem elhagyni az Egyesült Királyságot, hogy felvegyük az utolsó film, A Gyűrűk Ura: A király visszatér zenéjét, kibontottam egy szerencsesütit. Ez állt benne: „Remek dolog valamit jól elkezdeni, de még még jobb jól befejezni.” Gyakran gondolok erre az egyszerű mondásra, mialatt egy óriási vállalkozás végéhez közeledem. Véleményem szerint jól fejeztük be, és hiszem, hogy mindnyájan éreztük, ahogy egy nagy szellem vezet minket, és irányít a cél felé. Minden egyes nap ara törekedtünk, hogy munkánk apró részleteit tökéletesítsük; mindezt abban a reményben, hogy együtt ezek az apró részek egy csodás egészt alkotnak majd: egy teljes, felfedezésre váró világot, amit nemzedékek élvezhetnek. Komolyan és szünet nélkül dolgoztunk, de mindig jókedvűen.


És most, csak egy pillanatra, leteszem a tollamat, ahogyan örömmel gondolok A király visszatér végleges változatának márciusi felvételére. És persze az ember tovább álmodja az Egy hobbit meséjét. Köszönöm, hogy meghallgattak.

Howard Shore, zeneszerző

Utoljára frissítve: hétfő, 12 augusztus 2019 22:14

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Alkategóriák

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére