Szörnyek és ítészek

J. R. R. Tolkien tudományos munkája jóval kevésbé ismert, mint Középföldén játszódó történetei, nyelvészeti és irodalomelméleti gondolatai eddig csak kevesekhez jutottak el Magyarországon. Ezen változtathat a Szörnyek és ítészek című könyv, amely a Szukits Könyvkiadónál jelent meg.


A könyv fordítói: Koltai Gábor (A Gyűrű keresése - Befejezetlen regék Középföldéről és Númenorról című könyvnek egyik fordítója és magyar utószavának írója) és Nagy Gergely (Lamorak , a Magyar Tolkien Társaság egyik alapítója, volt alelnöke, a hazai Tolkien-kutatás fő alakja). A teljes fordítást lektorálta: Nagy Gergely.

E könyv számos kisebb esszét és előadások írott anyagait tartalmazza. Olvashatunk benne a Beowulf -ról, a Sir Gawain és a Zöld Lovag -ról, az óangolról, valós és fiktív nyelvekről, fordításokról, valamint Tolkien oxfordi búcsúbeszédét is megismerhetjük belőle. A Tündérmesékről című esszé (mely korábban A Gyűrű nyomán - Fa és Levél című kötetben más fordításban már megjelent magyarul) itt új fordításban, Nagy Gergely magyarázó jegyzeteivel szerepel. A kötet legvégén pedig Nagy Gergely tanulmánya található Tolkien Professzor tudományos munkájáról.

A könyvről részletesebb ismertető jelent meg a Magyar Tolkien Társaság folyóiratának, a Lassi Laurië 4. évfolyamának 2. számában (2005. november), a 9-10. oldalon, szintén Nagy Gergely tollából.

Oldalszám: 368
Ára: 2990 Ft
(Puhafedelű)

http://www.szukitskiado.hu/

 
 
 
 
 
 

 

Utoljára frissítve: csütörtök, 07 április 2016 16:45

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Bejelentkezés

Keresés

SSL Security
Comodo SSL Certificate

Vissza a lap tetejére